Rozsyłanie spam w komentarzach stron
Rozsyłanie spam w komentarzach stron
Napisany 22 lipiec 2011 - 14:04
od jakiegoś czasu boty upodobały sobie dodawanie spamowych komentarzy na jednej z moich stron. Ogólnie blokuje każde ip (komentarze nie są zapisywane), które wysyła spam, więc problem nie jest jakoś strasznie poważny, ale chciałbym utrudnić trochę życie spamerom.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy zgłaszanie do firm hostujących ma w ogóle sens, czy to tylko strata czasu?
Napisany 22 lipiec 2011 - 14:08
Napisany 22 lipiec 2011 - 14:31
Tani hosting bez limitu transferu od 45 zł netto
Administrowanie serwerem nigdy nie było tak proste
Tani Certyfikat SSL od 89 zł netto
Napisany 22 lipiec 2011 - 14:52
Co do captcha, to większość botów nie obsługuje javascript, więc można to łatwo ominąć - w PHP generować losowo jakieś cyferki do przepisania.
Zapisać to do zmiennej w JS. A captchę umieścić w jakimś <div>.
Potem w JS:
if ( $('div').is(':visible') ) {
$('div').hide();
$('input_captchy').val(zmiennaZliczba);
}
User nawet nie zauważy captchy, bo mu się ukryje i pole uzupełni o odpowiednią wartość. A bot i tak będzie mieć problem Zbieram punkty______________________________________________\/
PS. Co jest do wygrania? xD
Napisany 22 lipiec 2011 - 15:17
W przypadku statycznej strony ze skryptem komentarzy, zainstaluj to co napisał BlueMan.
Hosting, Domeny, Reseller, Strony WWW, Serwis PC. Grand-Host.pl - Zapraszamy!
Wystawiamy Rachunki - wszystkie ceny BRUTTO | Kontakt: info@grand-host.pl
Napisany 22 lipiec 2011 - 15:19
Napisany 22 lipiec 2011 - 19:47
Co do samego zabezpieczenia mojej strony to jest to autorskie oprogramowanie. Choć strona jest całkiem wypozycjonowana to do niedawna nie miałem w ogóle problemów ze spamem - w komentarzach po prostu wstawiałem nietypowe nazwy pól co w połączeniu z niestandardowym skryptem powodowało bardzo mało spamu - mam porównanie z wordpressami które prowadzę - przyciągają spam jak magnes ;-) Teraz też tragedii nie ma, bo moderuję stronę praktycznie codziennie i nawet jak się pojawi jakiś spamik to zaraz blokuje kolejne wpisy z tego ip, co zazwyczaj skutecznie radzi sobie z automatami. Zamierzam też zastosować coś na kształt metody opisanej przez BlueMana - jest to jedyna znana mi metoda "nieinwazyjna", która ma jakąś skuteczność.
No ale to wszystko piszę nawiasem. Moje pytanie brzmi, czy zgłaszanie takich spamerów to walka z wiatrakami, czy jednak przynosi to jakieś skutki? Pewnie w cywilizowanym świecie jakieś efekty są, pytanie co np. z takim IP z Arabii Saudyjskiej (przykład z dzisiaj)? Po prostu nie wiem czy warto na to czas tracić.
Napisany 22 lipiec 2011 - 20:19
Możesz próbować sobie jeszcze wymieniać się czarną listą z bardziej kumatymi, podobnymi do ciebie // http://www.stopforumspam.com/
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników