Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Rozsyłanie spam w komentarzach stron

8 odpowiedzi na ten temat

Rozsyłanie spam w komentarzach stron

#1 athbus

Często na forum

• WHT Pro
  • 72 postów
  • Imię:Marcin

Napisany 22 lipiec 2011 - 14:04

Witam,

od jakiegoś czasu boty upodobały sobie dodawanie spamowych komentarzy na jednej z moich stron. Ogólnie blokuje każde ip (komentarze nie są zapisywane), które wysyła spam, więc problem nie jest jakoś strasznie poważny, ale chciałbym utrudnić trochę życie spamerom.

Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy zgłaszanie do firm hostujących ma w ogóle sens, czy to tylko strata czasu?

#2 dmho

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 88 postów

Napisany 22 lipiec 2011 - 14:08

Najlepiej jakiś skrypt odfiltrowujący automatycznie spamboty (np. http://sblam.com/instalacja.html)

#3 giasek

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 152 postów
  • Firma:FollowYou
  • Imię:Piotr

Napisany 22 lipiec 2011 - 14:31

Wprowadzić zabezpieczenie typu captcha :rolleyes:

Tani hosting bez limitu transferu od 45 zł netto
Administrowanie serwerem nigdy nie było tak proste
Tani Certyfikat SSL od 89 zł netto

#4 dmho

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 88 postów

Napisany 22 lipiec 2011 - 14:38

Czasem captcha bywa upierdliwa :)

Zobacz postgiasek, o 22 lipiec 2011 - 14:31, powiedział:

Wprowadzić zabezpieczenie typu captcha :rolleyes:

#5 BlueMan

Programista

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1183 postów
  • Imię:Szymon

Napisany 22 lipiec 2011 - 14:52

Strona/skrypt Twojego autorstwa, czy jakiś gotowiec?

Co do captcha, to większość botów nie obsługuje javascript, więc można to łatwo ominąć - w PHP generować losowo jakieś cyferki do przepisania.
Zapisać to do zmiennej w JS. A captchę umieścić w jakimś <div>.
Potem w JS:
if ( $('div').is(':visible') ) {
$('div').hide();
$('input_captchy').val(zmiennaZliczba);
}
User nawet nie zauważy captchy, bo mu się ukryje i pole uzupełni o odpowiednią wartość. A bot i tak będzie mieć problem :P
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
Zbieram punkty______________________________________________\/

PS. Co jest do wygrania? xD

#6 GrandBB

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 549 postów
  • Firma:Grand-Host.pl
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Wywrocki

Napisany 22 lipiec 2011 - 15:17

Jak na wordpressie to skorzystaj z modyfikacji o nazwie Akismet, spam nie ma szans się przebicia ;)

W przypadku statycznej strony ze skryptem komentarzy, zainstaluj to co napisał BlueMan.

Hosting, Domeny, Reseller, Strony WWW, Serwis PC. Grand-Host.pl - Zapraszamy!
Wystawiamy Rachunki - wszystkie ceny BRUTTO | Kontakt: info@grand-host.pl

#7 Change

Często na forum

• Użytkownicy
  • 62 postów

Napisany 22 lipiec 2011 - 15:19

Ja tam używam sobie obrazków do wyboru: np. "Wybierz obrazek przedstawiający samochód" i 3 obrazki do wyboru :) Bot raczej tego nie zrobi, a user problemu nie ma najmniejszego kliknąć raz :>

#8 athbus

Często na forum

• WHT Pro
  • 72 postów
  • Imię:Marcin

Napisany 22 lipiec 2011 - 19:47

Dzięki za odpowiedzi. Ogólnie trochę źle mnie zrozumieliście... a właściwie nie do końca sprecyzowałem o co mi chodzi. Chodzi mi o to czy są jakieś metody aby uprzykrzyć życie takim spamerom. Czy zgłaszanie tego firmom hostingowym w ogóle ma sens - czy takie serwery są blokowane? Nie lubię po prostu jak takie szumowiny żerujące na cudzej pracy chodzą bezkarnie po tym świecie ;-)

Co do samego zabezpieczenia mojej strony to jest to autorskie oprogramowanie. Choć strona jest całkiem wypozycjonowana to do niedawna nie miałem w ogóle problemów ze spamem - w komentarzach po prostu wstawiałem nietypowe nazwy pól co w połączeniu z niestandardowym skryptem powodowało bardzo mało spamu - mam porównanie z wordpressami które prowadzę - przyciągają spam jak magnes ;-) Teraz też tragedii nie ma, bo moderuję stronę praktycznie codziennie i nawet jak się pojawi jakiś spamik to zaraz blokuje kolejne wpisy z tego ip, co zazwyczaj skutecznie radzi sobie z automatami. Zamierzam też zastosować coś na kształt metody opisanej przez BlueMana - jest to jedyna znana mi metoda "nieinwazyjna", która ma jakąś skuteczność.

No ale to wszystko piszę nawiasem. Moje pytanie brzmi, czy zgłaszanie takich spamerów to walka z wiatrakami, czy jednak przynosi to jakieś skutki? Pewnie w cywilizowanym świecie jakieś efekty są, pytanie co np. z takim IP z Arabii Saudyjskiej (przykład z dzisiaj)? Po prostu nie wiem czy warto na to czas tracić.

#9 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2540 postów

Napisany 22 lipiec 2011 - 20:19

Raczej walka z wiatrakami. Bo większość ISP nie oszukujmy się ma w nosie ruch generowany przez ich klientów, gdyż ci owi klienci płacą za to. A że to marnotrawienie zasobów, to problem klienta. W końcu kto mu zabroni generować 1Mbit uploadu śmieci, skoro pokryje tego koszta?

Możesz próbować sobie jeszcze wymieniać się czarną listą z bardziej kumatymi, podobnymi do ciebie // http://www.stopforumspam.com/

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników