Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

GMail i własny hosting

12 odpowiedzi na ten temat

GMail i własny hosting

#1 gregi1

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 9 postów

Napisany 19 lipiec 2011 - 12:13

Zastanawiam się nad korzystaniem z usług googla, aby mieć tam swoją pocztę na własnej domenie, ale rownoczesnie chcialbym na własnym hostingu ktory posiadam trzymać swoją stronę podpiętą pod tą domenę.
Czy to jest możliwe? Jeśli tak to możecie podpowiedzieć jak to zrobic?

I pytanie drugie czy tutaj jestem takze ograniczony nazwami w adresach? Tzn czy jesli ktos ma w gmailu juz nazwe xyz (xyz@gmail.com) tzn ze ja w swojej domenenie nie bede mogl stworzyc takiego uzytkownika (xyz@mojadomena.pl)?

#2 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2540 postów

Napisany 19 lipiec 2011 - 12:19

Czy to jest możliwe?
Tak

Jeśli tak to możecie podpowiedzieć jak to zrobic?
Przeczytać manual google

I pytanie drugie czy tutaj jestem takze ograniczony nazwami w adresach? Tzn czy jesli ktos ma w gmailu juz nazwe xyz (xyz@gmail.com) tzn ze ja w swojej domenenie nie bede mogl stworzyc takiego uzytkownika (xyz@mojadomena.pl)?
Nie jesteś - będziesz mógł.

Ten post był edytowany przez kafi dnia: 19 lipiec 2011 - 12:19

#3 crazyluki

crazyluki

• Moderatorzy
  • 1700 postów
  • Firma:Ogicom Sp. z o.o.
  • Imię:Łukasz

Napisany 19 lipiec 2011 - 12:54

Sponsi: nie wypowiadaj się w tym temacie.

#4 gregi1

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 9 postów

Napisany 19 lipiec 2011 - 12:58

Dzięki.

To jeszcze dwa trzy pytania.

1. Jestem w tej kwesti laikiem, bedzie trzeba zmienic rekordy MX na serwerze, powiedzcie czy mozna jest zmienic dla kazdej domeny oddzielnie. Bo mam na hostingu kilka domen i chcialbym aby tylko jedna byla obslugiwana przez googla.

2. Czy ta usługa : http://www.google.co...roup/index.html jest bezpłatna i można z niej korzystać, bo coś tam czytałem o google dla firm, dla szkol, a dla zwyklych obywateli?

3. Ponieważ mam na swoim hostingu troche maili w jaki sposób najprościej zrobić aby je zachować. W gmailu jest import wiadomosci, ale konto sie stworzy dopiero jak podepnę domenę wiec strace dostepe do maili na obecnym koncie.

#5 d.v

Blargh!

• WHT Pro
  • 1689 postów
  • Firma:GolGraf

Napisany 19 lipiec 2011 - 13:19

Zobacz postgregi1, o 19 lipiec 2011 - 12:58, powiedział:

1. Jestem w tej kwesti laikiem, bedzie trzeba zmienic rekordy MX na serwerze, powiedzcie czy mozna jest zmienic dla kazdej domeny oddzielnie. Bo mam na hostingu kilka domen i chcialbym aby tylko jedna byla obslugiwana przez googla.
Jak najbardziej, każda domena jest traktowana osobno.

2. Czy ta usługa : http://www.google.co...roup/index.html jest bezpłatna i można z niej korzystać, bo coś tam czytałem o google dla firm, dla szkol, a dla zwyklych obywateli?
To jest za darmo, dla firm jest nieco inna usługa, przy której jest podany cennik.

3. Ponieważ mam na swoim hostingu troche maili w jaki sposób najprościej zrobić aby je zachować. W gmailu jest import wiadomosci, ale konto sie stworzy dopiero jak podepnę domenę wiec strace dostepe do maili na obecnym koncie.
Ustaw konto w domenie w Google Apps, przekieruj rekord MX, do czasu aż nie załapie maile będą szły na starą skrzynkę. Jak już zaczną docierać wiadomości na skrzynkę w G.Apps zaimportuj maile ze starej skrzynki i zamknij ją. Niczego nie stracisz.

GolGraf - usługi różne

#6 BlueMan

Programista

• WHT Pro
  • 1183 postów
  • Imię:Szymon

Napisany 19 lipiec 2011 - 13:20

Drugi zestaw pytań:

1. Tak

2. Jest bezpłatna. Chyba max 10, czy 100 skrzynek pocztowych można mieć.

3. Chyba nic na to nie poradzisz.

Dość stare, ale raczej jeszcze aktualne
http://www.pcworld.p...na.talerzu.html mój dawny artykuł z PC World Komputer :]

Ten post był edytowany przez BlueMan dnia: 19 lipiec 2011 - 13:22

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
Zbieram punkty______________________________________________\/

PS. Co jest do wygrania? xD

#7 gregi1

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 9 postów

Napisany 19 lipiec 2011 - 13:24

Zobacz postBlueMan, o 19 lipiec 2011 - 13:20, powiedział:

3. Chyba nic na to nie poradzisz.

Tutaj jest sprzeczność z tym co powiedział @Blargh!.
Więc jak to jest?

Ja chce po prostu miec obecne maile ktore mam na koncie xxx@mojadomena.pl, na nowym koncie w google z tym samym adresem. Czy to jest wykonywalne?

#8 d.v

Blargh!

• WHT Pro
  • 1689 postów
  • Firma:GolGraf

Napisany 19 lipiec 2011 - 13:35

Obecnie może być problem z importem bezpośrednim, szczególnie w tej samej domenie, z tym samym adresem. Ale jest sztuczka, która pozwoli to ograniczenie obejść - załóż nowe konto na gmail.com, tam podaj, żeby ściągnęło Ci wszystkie maile ze starego konta na to nowo utworzone w gmail.com, po czym po przeniesieniu domeny i podpięciu MX-a na Google Apps zrób to samo, tylko z konta na gmail.com na nowe konto w Apps.

P.S.
Mój nick to "d.v", "Blargh!" to tylko podpis pod awatarem ;)

Ten post był edytowany przez d.v dnia: 19 lipiec 2011 - 13:36

GolGraf - usługi różne

#9 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2540 postów

Napisany 19 lipiec 2011 - 13:39

Możesz podłączyć się do istniejącego serwera jakimś klientem pocztowym via IMAP, skopiować dane na dysk lokalny, po czym zalogować się do gmaila też via IMAP i je tam wrzucić. Jeśli nie masz potworzonych folderów imapowych, to uda się też sztuczka pod postacią podpięcia do gmaila tego zewnętrznego konta i ściągnięcia z niego wiadomości.

#10 crazyluki

crazyluki

• Moderatorzy
  • 1700 postów
  • Firma:Ogicom Sp. z o.o.

Napisany 19 lipiec 2011 - 13:48

http://www.broobles....imap-backup.php > możesz skopiować istniejące konto na dysk a następnie je wgrać na konto pod Google Apps.

#11 gregi1

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 9 postów

Napisany 21 lipiec 2011 - 12:41

Jeszcze jedno pytanie czy orientuje się ktoś jaka jest pojemność konta pocztowego?

#12 BlueMan

Programista

• WHT Pro
  • 1183 postów
  • Imię:Szymon

Napisany 21 lipiec 2011 - 12:47

Obecnie jakoś 7.5GB i ciągle rośnie :]
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
Zbieram punkty______________________________________________\/

PS. Co jest do wygrania? xD

#13 gregi1

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 9 postów

Napisany 22 lipiec 2011 - 13:38

Ok, dzięki wszystkim za informację.

A czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania i warto z niego skorzystać czy lepiej korzystać z poczty na własnym hostingu?

Za tym rozwiązaniem przemawia do mnie takżę ewentualna możliwość synchronizowania kalendarza Googla z (ical na macu) i kalendarzem na iPhonie.

Może ktoś z was też wykorzystuje w taki sposób to rozwiazanie i może coś o nim powiedzieć?
Niestety usługa mobile.me jest już nie dostępna.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników