Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Instalacja elektryczna w DC

25 odpowiedzi na ten temat

Instalacja elektryczna w DC

#21 www.ionic.pl

Twój partner w e-biznesie ...

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1757 postów
  • Firma:IONIC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA

Napisany 17 lipiec 2011 - 06:31

Zobacz postKolopik, o 17 lipiec 2011 - 01:29, powiedział:

Minusa dostałem za to, że napisałem prawdę?

Jak mogłeś napisać prawdę skoro nie widziałeś tej instalacji ? Minusa dostałeśza ton wypowiedzi który jest bezczelny.
To co piszesz to są insynuacje, bo jak Ci napiszę że nie jest to wina bezpiecznika to zaraz napiszesz że były zbyt cienkie kable i tak w kółko, bo przecież robiłeś tę instalację i wiesz lepiej. W sumie nawet jakbym napisał że wsadziłem tam dwa gwoździe to by wyszło na to samo, nie działało i tyle.

Napiszę po raz kolejny awaria instalacji nie była spowodowana zbyt cienkimi kablami czy zbyt słabym bezpiecznikiem czy innymi cudami które nam przedstawia kolopik,
bo on oczywiście uszył już całą teorię nawet cofania się prądu etc. ;) Wiem, że jeśli chodzi o błąd w sztuce to go nie było, co się dokładnie stało nie wiem widziałem skutki nie przyczynę, gdybać to sobie można ...

Jeśli tak twierdzisz, to zapoznaj się z kryteriami doboru zabezpieczeń.
Dobrze Panie główny energetyku PL.
Ja piszę że jest luz i nie jest za mało, a ty że jak za duży luz to źle jak nikt nie podaje wartości - paplanina bez sensu.

Kończąc temat s-netu bo to na dziś dzień nie moje dc i wiele to nie zmieni, że będę się za nich tłumaczyć,
napiszę że rozmawiałem z 3 elektrykami którzy to widzieli, poinformowano mnie że taki przypadek jak ich spotkał może się zdarzyć raz na ileś tysięcy razy, każdy z tych 3 elektryków twierdził, że technicznie nie ma się do czego przyczepić,
naprawione, powymieniane i na 100% pojawi się agregat na stałe jak go nie kupi szara zrobi to ionic.
Moim zdaniem to było najsłabsze ogniwo, że agregat jest na zamówienie a czas do jego podłączenia w przypadku z instalacją z automatyką to chwilka - ale nigdzie nie jest napisane, że s-net posiada generator wiec ... :(

Ten post był edytowany przez www.ionic.pl dnia: 17 lipiec 2011 - 06:46

Serwery w Polsce, stabilne i tanie.
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.

#22 que_pasa

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 94 postów
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bednarek

Napisany 17 lipiec 2011 - 08:34

Pawle,

ja rozumiem, że ostatnio były ciężkie chwile, ale żeby w niedziele o 6:31 już pracować. ;)

Grunt, że awaria usunięta, wnioski na przyszłość z pewnością zostały wyciągnięte. Jeśli mam być szczery to żaden mój Klient nie odczuł awarii, w godzinach ich pracy wszystko działało, idąc dalej tym tropem to ja również nie jestem stratny na tym skoro moi Klienci nie. Ale zaraz pewnie znajdą się ludzie posiadający najtańszego vpsa, chcący 1,78 odszkodowania za 2 dni przerw. :P

Kolopik,

Wykorzystujesz okazję i próbujesz zabłysnąć? Piszesz takie banały, że odechciewa się czytać... Przeczytanie książki to nie wszystko...

Ten post był edytowany przez que_pasa dnia: 17 lipiec 2011 - 08:36

#23 Kolopik

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1035 postów
  • Firma:CT8.pl
  • Imię:Kacper
  • Nazwisko:Dmochowski

Napisany 17 lipiec 2011 - 12:29

Zobacz postwww.ionic.pl, o 17 lipiec 2011 - 06:31, powiedział:

Jak mogłeś napisać prawdę skoro nie widziałeś tej instalacji ? Minusa dostałeśza ton wypowiedzi który jest bezczelny.
To co piszesz to są insynuacje, bo jak Ci napiszę że nie jest to wina bezpiecznika to zaraz napiszesz że były zbyt cienkie kable i tak w kółko, bo przecież robiłeś tę instalację i wiesz lepiej. W sumie nawet jakbym napisał że wsadziłem tam dwa gwoździe to by wyszło na to samo, nie działało i tyle.

Napiszę po raz kolejny awaria instalacji nie była spowodowana zbyt cienkimi kablami czy zbyt słabym bezpiecznikiem czy innymi cudami które nam przedstawia kolopik,
bo on oczywiście uszył już całą teorię nawet cofania się prądu etc. ;) Wiem, że jeśli chodzi o błąd w sztuce to go nie było, co się dokładnie stało nie wiem widziałem skutki nie przyczynę, gdybać to sobie można ...

Dobrze Panie główny energetyku PL.
Ja piszę że jest luz i nie jest za mało, a ty że jak za duży luz to źle jak nikt nie podaje wartości - paplanina bez sensu.

Kończąc temat s-netu bo to na dziś dzień nie moje dc i wiele to nie zmieni, że będę się za nich tłumaczyć,
napiszę że rozmawiałem z 3 elektrykami którzy to widzieli, poinformowano mnie że taki przypadek jak ich spotkał może się zdarzyć raz na ileś tysięcy razy, każdy z tych 3 elektryków twierdził, że technicznie nie ma się do czego przyczepić,
naprawione, powymieniane i na 100% pojawi się agregat na stałe jak go nie kupi szara zrobi to ionic.
Moim zdaniem to było najsłabsze ogniwo, że agregat jest na zamówienie a czas do jego podłączenia w przypadku z instalacją z automatyką to chwilka - ale nigdzie nie jest napisane, że s-net posiada generator wiec ... :(

To jest bezczelny ton? ;') Myślę, że nie.

Zobacz postKolopik, o 16 lipiec 2011 - 10:35, powiedział:

Gdyby bezpieczniki były z bardzo dużym luzem to by nie zadziałały kiedy trzeba :P

Sam napisałeś:

Zobacz postwww.ionic.pl, o 16 lipiec 2011 - 08:09, powiedział:

Nie.
To po prostu (z moich informacji) była awaria - nie żaden błąd w sztuce ani czynnik ludzki tam są "kabelki" i "bezpieczniczki" z BARDZO dużym "luzem", by nie napisać że kilkukrotnie większe niż trzeba. Jakby się awaria nie zdarzały to by elektrycy co robić nie mieli.

Abstrahując od naszych problemów, instalacja powinna być redundantna, zautomatyzowana oraz w dużym stopniu nadmiarowa.

Nie zauważyłeś, że brnę w to, co napisałeś? Powtarzam, że bezpieczniczki nie mogą mieć BARDZO dużego luzu, bo by nie zadziałały.
Sam palnąłeś taką głupotę, a mnie się obrywa i przekręcasz kota ogonem, że to ja winny ;)

@que_pasa
Wykorzystuję sytuację i próbuję uświadomić Pawła, że to co napisał jest bzdurą. No właśnie to są banały, ale to ja wychodzę na debila, choć napisałem prawdę. :)

#24 xtd

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 149 postów

Napisany 17 lipiec 2011 - 19:17

Zobacz postKolopik, o 17 lipiec 2011 - 12:29, powiedział:

Nie zauważyłeś, że brnę w to, co napisałeś? Powtarzam, że bezpieczniczki nie mogą mieć BARDZO dużego luzu, bo by nie zadziałały.
Sam palnąłeś taką głupotę, a mnie się obrywa i przekręcasz kota ogonem, że to ja winny ;)

Twój komentarz może się odnosić do prostej instalacji domowej. Tam bezpieczniki są zazwyczaj w jednym miejscu i źle dobrane mogą spowodować spalenie instalacji. W DC instalacje są (powinny być) nieco inne. Jest cała lista urządzeń odpowiadających za bezpieczeństwo takiej instalacji. Sam znam sytuacje gdzie pomimo dobrego zabezpieczenia WZL, zabezpieczenia w rozdzielni, zasilania z dwóch podstacji z SZR, po burzy była przerwa kilku godzinna. Awaria ta teoretycznie była niemożliwa.

Nie znając projektu instalacji elektrycznej można sobie tylko gdybać. Liczba usterek które teoretycznie są niemożliwe jest długa :)

#25 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2540 postów

Napisany 17 lipiec 2011 - 20:07

Nie znając projektu instalacji elektrycznej można sobie tylko gdybać. Liczba usterek które teoretycznie są niemożliwe jest długa
To jest idealne podsumowanie całej tej dwustronnicowej dyskusji.

Kolopiku - wiedza książkowa, której uczą w technikum oczywiście jest teoretycznie jak najbardziej poprawna.
Jednak, niestety, ale pewne zjawiska istnieją tylko w teorii, inne zaś wg teorii nie istnieją, a w praktyce jednak są całkiem popularne.
Tym bardziej, że i przyroda ostatnimi czasy jest dosyć hmm... nieobliczalna; bo tornada w Polsce pod Opocznem to nie jest coś normalnego.

Tak więc nie masz się co doszukiwać tego, że owe kabelki spaliły się poprzez obciążenia "nadmiaroprądowe", bo to chyba nie tędy tu droga.

Jednak i Najdmen także powinien się zastanowić, co publikuje. Bo takimi różnymi domysłami kończy się dochodzenie, czemu "instalacja się spaliła", uwzględniając to, że zabezpieczenia "by nie napisać że kilkukrotnie większe niż trzeba". Bo pisanie, że zabezpieczenie w postaci bezpiecznika jest większe, spowoduje, że większość pomyśli, że to właśnie owa liczba amperów jest większa, niż być powinna, przez co jak najbardziej nie zareagują gdy powinny. Więc lepiej albo nie pisać nic, albo przedstawić absolutnie pełny obraz sytuacji, który nie będzie prowadził do takich niedomówień.

#26 sug83

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 80 postów
  • Imię:Paweł

Napisany 19 lipiec 2011 - 08:35

Nie ma co gdybac, zjarala sie instalacja i w tym wypadku o ile nie ma redundantnego podpiecia kazdego racka to agregat i tak by nie pomogl bo niby jak?!
to czy to byl blad w sztuce,blad w projekcie czy zwykla oszczednosc pln to pewnie dopiero komisja sledcza by ustalila.

Ja w swoim zyciu mialen jeden pozar w dc i bylo to podyktowane brakiem rzetelnego projektu czyli po prostu oszczednosc.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk
--
Moja wiedza moim majatkiem

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników