Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Instalacja elektryczna w DC

25 odpowiedzi na ten temat

Instalacja elektryczna w DC

#1 wood

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 850 postów

Napisany 15 lipiec 2011 - 12:59

Mam takie pytanie. Zaciekawiła mnie kwestia instalacji elektrycznej w DC. Jak to możliwe, że takowa ulega całkowitemu spaleniu? Czy istnieje jakaś lista konkretnych powodów kiedy może to nastąpić? Nie wiem np. jakieś przeciążenie, za dużo urządzeń? Ale nie wiem np czy jest to w ogóle  realne w miejscu gdzie pilnuje się każdego szczegółu i wszystko skrupulatnie się sprawdza. Np. czy na taką okoliczność większe DC są jakoś ubezpieczone, czy prowadzi się np. podwójnie kable, na zasadzie rezerwy?
Jeżeli ktoś jest w stanie zaspokoić moją ciekawość to będę bardzo wdzięczny Dodany obrazek.

Użytkownik zgadza się na otrzymywanie propozycji od użytkowników oraz ofert od firm (oferty wysyłane nie z kont firmowych będą usuwane).

Ten post był edytowany przez wood dnia: 15 lipiec 2011 - 13:04

hosting: U n i x s t o r m (reflink)

#2 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 15 lipiec 2011 - 14:07

Ubezpieczone są napewno. Nawet moje małe DC jest :)

A pali się przeważnie z przeciążenia lub zwarć. Kable dobierasz w zależności od obciążenia jakie na nich będzie. Będą za cienkie, to będą się grzać.
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#3 wood

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 850 postów

Napisany 15 lipiec 2011 - 14:12

Może złego słowa użyłem, nie ubezpieczone a zabezpieczone (nie chodzi mi tutaj o kwestie finansowe tylko techniczne :)). A jak jest z podwójnym okablowaniem, jest coś takiego w przypadku zasilania?

Będą za cienkie, to będą się grzać.
no ale chyba kable dobiera się rygorystycznie, nie wiem z jakimś zapasem? No czysta fizyka, a tej chyba nie może zabraknąć przy planowaniu takiego obiektu.

Nawet moje małe DC jest ../../public/style_emoticons/default/smile.gif
Właśnie, pochwaliłbyś się kiedyś jak to wygląda B).

Ten post był edytowany przez wood dnia: 15 lipiec 2011 - 14:17

#4 Aimer

Weteran WHT

• [Użytkownicy]
  • 658 postów

Napisany 15 lipiec 2011 - 14:16

Lepiej dać z większym przekrojem niż z za mały. Przecież obwody są zabezpieczone bezpiecznikami, więc nie obciążysz tak aby doszło do ich przepalenie, chyba że wkręcisz wkręta w eske.
Biznes-Host.pl - Servery VPS, Hosting www, http://logout.pl/polecam/aimer
HitMe.net.pl - Hosting www, serwery VPS, Cloud

#5 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 15 lipiec 2011 - 14:18

Ogólnie instaluje się systemy anty przepięciowe, dodatkowe bezpieczniki itp.

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#6 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2479 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 15 lipiec 2011 - 14:24

Zobacz postwood, o 15 lipiec 2011 - 14:12, powiedział:

Właśnie, pochwaliłbyś się kiedyś jak to wygląda B).
Nie ma jeszcze co oglądać ;)W miarę jest porządek i na nasze potrzeby aktualnie wystarcza :D

Oczywiście mamy rozdzielnice z odpowiednimi zabezpieczeniami oraz dobrze wykonaną instalacje odgromową na budynku i uziemiającą w pomieszczeniu.
Ale jak będzie miało się zepsuć, to i tak się zepsuje.. prawa Murphiego.
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#7 wood

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 850 postów

Napisany 15 lipiec 2011 - 14:39

Przecież obwody są zabezpieczone bezpiecznikami, więc nie obciążysz tak aby doszło do ich przepalenie, chyba że wkręcisz wkręta w eske.

Ogólnie instaluje się systemy anty przepięciowe, dodatkowe bezpieczniki itp.
Hmm... no ale weźmy na to wczorajszą sytuację w S-NET.

#8 Aimer

Weteran WHT

• [Użytkownicy]
  • 658 postów

Napisany 15 lipiec 2011 - 14:42

Ale u nich chyba coś nie tak z agregatem było...

#9 wood

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 850 postów

Napisany 15 lipiec 2011 - 14:45

a) w okolicach 24 w dniu 13/14 lipca spalił się główny obieg zasilania (dosłownie spalił się)
po przyjeździe ekipy technicznej udało się uruchomić cześć usług (w międzyczasie praca na zasilaniu awaryjnym z akumulatorów)
c) w związku z koniecznością wymiany wielu elementów zostało sparaliżowane również zasilanie z generatora, który został podstawiony “pod serwerownię”
d) w międzyczasie już podwójna ekipa elektryczna pracowała nad przywróceniem linii zasilania do stanu bez wad
e) usunięcie problemu
f) po 2h problem powrócił, wróciliśmy do punktu a / b / c
g) dziś w okolicach 1 ponowne podłączenie agregatu do godziny 4 w nocy sprawdzenie do ostatniego serwera oraz uruchomieniu usług na 100%
czyli kable?

#10 Aimer

Weteran WHT

• [Użytkownicy]
  • 658 postów

Napisany 15 lipiec 2011 - 14:47

Równie dobrze mógł to być problem ze stacją trafo.

Ten post był edytowany przez Aimer dnia: 15 lipiec 2011 - 14:47

#11 wood

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 850 postów

Napisany 15 lipiec 2011 - 14:50

Zobacz postAimer, o 15 lipiec 2011 - 14:47, powiedział:

Równie dobrze mógł to być problem ze stacją trafo.
No w sumie to racja. Ale jeżeli nawet to dziwne że nie są podłączeni do jakiejś drugiej.

#12 Aimer

Weteran WHT

• [Użytkownicy]
  • 658 postów

Napisany 15 lipiec 2011 - 15:21

Takie gdybanie :)
Mogło to być urządzenia odpowiedzialne za redundancję napięcia elektrycznego.

#13 Kolopik

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1035 postów
  • Firma:CT8.pl
  • Imię:Kacper
  • Nazwisko:Dmochowski

Napisany 16 lipiec 2011 - 01:50

Jednak skłaniałbym się ku wersji Miłosza. Według mnie zostało źle dobrane idd (prąd długotrwale dopuszczalny), zostało podłączonych zbyt dużo maszyn do sieci i bum.
Jak kolega Aimer napisał: możemy sobie gdybać na ten temat ;) Jest sporo możliwości by zasilanie dosłownie się spaliło.

#14 hdmagc

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 329 postów

Napisany 16 lipiec 2011 - 02:33

Robiąc przyłącze energetyczne podpisuje się umowę i warunki przyłącza, gdzie jasno określone sa parametry takie jak:
moc czynna
moc bierna
kompensacja (max tg j= 0.3, 0.4)
Po stronie dostawcy energii przyłacze jest zabezpieczone do patametrow okreslonych w umowie o przyłącze, ięc nie wchodzi w gre przeciazenie przyłacza.
Warunkiem uzuskania przyłacza, jest bardzo szczegółowe określenie co jak gdzie i ile oraz dobranie instalacji po stronie odbiorcy. Instalacje odbiera sie poprzez odbiór techniczny i musi spełniać wymagania dla przyłacza.
Nie moze byc tak, że kabel bedzie za cienki, gdyż wtedy nie otrzyma odbioru technicznego i nie uzuska prawa do przyłacza.

Reasumujac.

Jeśli ktoś tłumaczy się, że mu kable popaliło, jest to przede wszystkim jego wina, nadomiar tego jest to naruszenie warunków przyłacza i nie można zrzucać winy na dostawce.
Oczywiście można zastosować przyłącze w systemie H lub automatycznego H ale takie rzeczy stosuje sie w bardzo wąskich zastosowaniach oraz nie bez znaczenia jest koszt.

#15 www.ionic.pl

Twój partner w e-biznesie ...

• Firma Bronze
  • 1757 postów
  • Firma:IONIC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA

Napisany 16 lipiec 2011 - 08:09

Według mnie zostało źle dobrane idd (prąd długotrwale dopuszczalny), zostało podłączonych zbyt dużo maszyn do sieci i bum.

Nie.
To po prostu (z moich informacji) była awaria - nie żaden błąd w sztuce ani czynnik ludzki tam są "kabelki" i "bezpieczniczki" z BARDZO dużym "luzem", by nie napisać że kilkukrotnie większe niż trzeba. Jakby się awaria nie zdarzały to by elektrycy co robić nie mieli.

Abstrahując od naszych problemów, instalacja powinna być redundantna, zautomatyzowana oraz w dużym stopniu nadmiarowa.

Ten post był edytowany przez www.ionic.pl dnia: 16 lipiec 2011 - 08:10

Serwery w Polsce, stabilne i tanie.
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.

#16 Kolopik

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1035 postów

Napisany 16 lipiec 2011 - 10:35

Zobacz postwww.ionic.pl, o 16 lipiec 2011 - 08:09, powiedział:

Nie.
To po prostu (z moich informacji) była awaria - nie żaden błąd w sztuce ani czynnik ludzki tam są "kabelki" i "bezpieczniczki" z BARDZO dużym "luzem", by nie napisać że kilkukrotnie większe niż trzeba. Jakby się awaria nie zdarzały to by elektrycy co robić nie mieli.

Abstrahując od naszych problemów, instalacja powinna być redundantna, zautomatyzowana oraz w dużym stopniu nadmiarowa.

Gdyby bezpieczniki były z bardzo dużym luzem to by nie zadziałały kiedy trzeba :P

#17 wood

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 850 postów

Napisany 16 lipiec 2011 - 18:04

Dzięki za odpowiedzi. Zawsze coś się tam nowego dowiedziałem :rolleyes: Na razie kliknąłem tyle plusów ile mogłem, jutro odwdzięczę się reszcie osób ;)

#18 www.ionic.pl

Twój partner w e-biznesie ...

• Firma Bronze
  • 1757 postów
  • Firma:IONIC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA

Napisany 16 lipiec 2011 - 19:28

Zobacz postKolopik, o 16 lipiec 2011 - 10:35, powiedział:

Gdyby bezpieczniki były z bardzo dużym luzem to by nie zadziałały kiedy trzeba :P

Jest zapas i tyle - debilizmem jest kłaść cokolwiek w dc gdzie skończyłoby się to wyłączeniem klientów aby to np rozbudować.
Awaria nei oznacza że ktoś maczał w tym łapy albo ktoś to spieprzył czy przeciążył. Kiedyśw the planet był pożar i spaliło się X maszyn, a mieli system p. poż. ...
Serwery w Polsce, stabilne i tanie.
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.

#19 Aimer

Weteran WHT

• [Użytkownicy]
  • 658 postów

Napisany 16 lipiec 2011 - 20:39

Nikt z nas nie sądzi, że miał tutaj miejsce jakiś spisek.
Mógł tutaj wyniknąć czynnik ludzki, zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że zaszedł błąd lub niedopatrzenie.

#20 Kolopik

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1035 postów

Napisany 17 lipiec 2011 - 01:29

Zobacz postwww.ionic.pl, o 16 lipiec 2011 - 19:28, powiedział:

Jest zapas i tyle - debilizmem jest kłaść cokolwiek w dc gdzie skończyłoby się to wyłączeniem klientów aby to np rozbudować.
Awaria nei oznacza że ktoś maczał w tym łapy albo ktoś to spieprzył czy przeciążył. Kiedyśw the planet był pożar i spaliło się X maszyn, a mieli system p. poż. ...

Jeśli tak twierdzisz, to zapoznaj się z kryteriami doboru zabezpieczeń.

Przeczytaj to co napisałeś:

Jeśli to była awaria to czego? Nie rozumiem tego. Piszesz, że instalacja się spaliła, to czego awaria to spowodowała? Chyba bezpiecznika, bo nie zadziałał kiedy powinien, a dlaczego nie zadziałał? Kiedy stało się to zwarcie/przeciążenie to bezpiecznik powinien od razu zadziałać i nie dopuścić do "spalenia instalacji". Instalacja ot tak się nie pali, prawda?

Najpierw trzeba określić
- zakres wartości prądu znamionowego w zabezpieczeniach
- prąd znamionowy odbiorników
- prąd długotrwale dopuszczalny przewodów zasilających odbiorniki

Czas zadziałania bezpiecznika na przeciążenie to jakieś 1-2 godziny czyli, według mnie jest to prawdopododobna przyczyna "spalenia instalacji".

Nie twierdzę, że ktoś maczał w tym łapy. Według mnie zwykły błąd - nawet najlepsi je popełniają.

Minusa dostałem za to, że napisałem prawdę?

Ten post był edytowany przez Kolopik dnia: 17 lipiec 2011 - 01:33

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników