Jest sens pchać się na początku w dedyk albo vsp?
Jest sens pchać się na początku w dedyk albo vsp?
Napisany 08 lipiec 2011 - 16:12
Niebawem otwieram stronę www. Zawartość będzie niszowa, więc nie obawiam się że dziennie na stronę wejdzie więcej niż 1000 osób.
Strona będzie zawierała autorskie filmy w jakości HD, a więc wielkość jednego filmu to ok 400-600 mb, a filmów będzie od 50 do 100. Dostęp płatny, więc do zawartości z tego tysiąca przeglądających, będzie miało dostęp może 10%.
Czy w takim wypadku jest sens ładować 500 stówek miesięcznie na dedykowany serwer, czy lepiej zacząć od jakiegoś webhostingu z transferem i pojemnością dysku "unlimited", i ewentualnie gdy przyjdzie potrzeba, przenieść się na dedyk? Jaka jest zaleta dedyków czy vsp usprawiedliwiająca olbrzymią różnicę w cenie?
PS. Zależy mi na anonimowości, zarejestrowałem domenę w serwisie który tą anonimowość zapewnia. Przy kupnie hostingu albo serwera, należy jednak też podać dane. Czy te dane będą widoczne w bazie whois (i innych bazach), czy jestem bezpieczny?
Napisany 08 lipiec 2011 - 16:30
Napisany 08 lipiec 2011 - 17:12
Webb, o 08 lipiec 2011 - 16:30, powiedział:
Rzecz w tym że nie będą. Będą do ściągnięcia na dysk klienta, nie będzie (a w każdym razie nie przewiduję) możliwości odtwarzania bezpośrednio ze strony. Czy w tym momencie web hosting może być wystarczający?
PS. Znajomy ma płatną stronę właśnie na niedrogim web hostingu, tylko że on udostępnia zdjęcia, a nie filmy (czyli znacznie mniejsza przestrzeń na dysku i bandwich)
Napisany 08 lipiec 2011 - 17:17
GolGraf - usługi różne
Napisany 08 lipiec 2011 - 17:23
Coś mi tu nie gra.
Jeśli to coś jak zbiornik.com, ale wszystko jest legalne, zatroszczysz się o alert przed wejściem, dobry regulamin, to nie musisz nic ukrywać. Rejestracja domeny z ukrytym whois, serwer czy VPS raczej nie wiem kto sprzeda bez podania jakichkolwiek danych (zbyt duże ryzyko scamu).
Kombinujesz tak, że możesz przekombinować.
A jeśli to nielegalne ("autorskie filmy" jako "nowości kinowe wrzucane przez użytkowników, czyli autorskie" - tjaa), to wątek IMO do zamknięcia.
EDIT: Przy płatnym dostępie raczej i tak w pewnym momencie musisz gdzieś podać swoje dane.
Ten post był edytowany przez Sponsi dnia: 08 lipiec 2011 - 17:24
Napisany 08 lipiec 2011 - 17:42
Sponsi powiedział:
Coś mi tu nie gra.
Sponsi powiedział:
Sponsi powiedział:
Np firmie zajmującej się transakcjami internetowymi typu segpay, verotel itp? To miałeś na myśli? Wiem, konto bankowe też mam. Jak wspominałem, nie chodzi mi o ukrywanie się przed wymiarem sprawiedliwości czy coś w tym stylu, mam legalnie działającą firmę, płacę podatki. Po prostu nie chcę aby zawartość strony była kojarzona ze mną osobiście i dostępna z poziomu google dla każdego z dostępem do internetu
d.v, o 08 lipiec 2011 - 17:17, powiedział:
Współdzielony to nadal kilkakrotnie wyższa cena od standardowego web hostingu. Co złego jest w tych tanich?
Ten post był edytowany przez Paidpal dnia: 08 lipiec 2011 - 17:46
Napisany 08 lipiec 2011 - 17:56
Nie napisałeś co dokładnie chcesz ukrywać i przed kim. Nie idzie wyczuć, czy boisz się kolegów, BSA/ZAIKS czy CIA.
Z jednej strony piszesz o "gościach z ulicy", z drugiej o segpay i verotel.
Jak kupisz domenę z ukrytym whois to "z ulicy" nie znajdą. Jak kupisz VPSa normalnie po ludzku, to przecież nie będziesz upubliczniony, bo firmy też mają obowiązki w tym temacie.
Zastanów się czego się boisz, a potem pytaj, a nie, że rzuciłeś ochłap, a teraz kwiczysz.
Ja wysiadam, niech inni pomagają.
EDIT:
Wydaje mi się, że d.v miał na myśli współdzielony = "standardowy web hosting".
Ten post był edytowany przez Sponsi dnia: 08 lipiec 2011 - 17:57
Napisany 08 lipiec 2011 - 18:21
Sponsi powiedział:
Sponsi powiedział:
Sponsi powiedział:
Sponsi powiedział:
Napisany 08 lipiec 2011 - 18:25
- współdzielony, czyli taki, gdzie masz konto na serwerze z setką innych Ziutków (zalicza się do tego także konta reseller);
- VPS, czyli kawałek dedyka dla siebie (do tego zaliczamy także tzw. "hosting dedykowany", czyli innymi słowy zarządzany VPS);
- serwer dedykowany, czyli cała maszyna fizyczna wyłącznie do Twojej dyspozycji (tutaj także bywają przypadki "hostingu dedykowanego").
Co do anonimowości - czy jak kupujesz telefon z abonamentem w sieci komórkowej to też obawiasz się, że dane, które podałeś będą dostępne każdemu Mietkowi z dostępem do Internetu? Nie popadaj w paranoję...
GolGraf - usługi różne
Napisany 08 lipiec 2011 - 18:37
d.v powiedział:
- współdzielony, czyli taki, gdzie masz konto na serwerze z setką innych Ziutków (zalicza się do tego także konta reseller);
- VPS, czyli kawałek dedyka dla siebie (do tego zaliczamy także tzw. "hosting dedykowany", czyli innymi słowy zarządzany VPS);
- serwer dedykowany, czyli cała maszyna fizyczna wyłącznie do Twojej dyspozycji (tutaj także bywają przypadki "hostingu dedykowanego").
d.v powiedział:
Napisany 08 lipiec 2011 - 19:11
d.v odnoszę wrażenie, że co nie napiszemy, to będzie źle - nie wiadomo o co mu chodzi i czego on w ogóle szuka. Rozmowa na zasadzie "nie, nie o to mi chodzi, nie dopowiadaj sobie", ale o co chodzi dokładnie - cholera wie.
Ten post był edytowany przez Sponsi dnia: 08 lipiec 2011 - 19:12
Napisany 08 lipiec 2011 - 19:18
Spons: a bo to pierwszy raz?
GolGraf - usługi różne
Napisany 08 lipiec 2011 - 19:30
Sponsi powiedział:
Sponsi powiedział:
d.v powiedział:
Ten post był edytowany przez Paidpal dnia: 08 lipiec 2011 - 19:33
Napisany 08 lipiec 2011 - 19:40
Jeśli jednak nie jest to ten typ contentu, to poszukaj solidnego współdzielonego (tylko nie pchaj się w jakieś home-y, nazwy i az-ty, bo możesz się przejechać, jak zaczną się czepiać, że im serwer przeciążasz
GolGraf - usługi różne
Napisany 08 lipiec 2011 - 19:49
, najwygodniej poprzez polska firme
dodatkowo dobrze zapytac uslugodawce czy nie bedzie robil problemow ze wzdledu na tresc
Napisany 08 lipiec 2011 - 20:20
d.v powiedział:
Słyszałem, że najlepiej umieszczać stronę na serwerze w kraju gdzie jest najwięcej klientów, a tym krajem patrząc po statystykach są USA. Ten współdzielony ma dobrą renomę: http://www.hostgator.com . Słyszałeś coś na jego temat?
PS. No i czytałem, chyba nawet na tym forum, że komuś kto im przeciążał stronę, zaproponowali przejście na VSP albo dedyk, ale on tych wejść miał chyba coś 4 miliony miesięcznie, więc niestety nie ta skala
shikataganai powiedział:
Napisany 08 lipiec 2011 - 20:34
Paidpal, o 08 lipiec 2011 - 20:20, powiedział:
6 milionow z watykanu? To az tylu ich tam jest?W Brukselii jest nad ponad 1 milion a Watykan chyba mniejszy ;-)?
Ten post był edytowany przez Matmaxalez dnia: 08 lipiec 2011 - 20:35
Napisany 08 lipiec 2011 - 20:43
Matmaxalez powiedział:
Napisany 08 lipiec 2011 - 20:52
http://www.visualizetraffic.com/
d.v powiedział:
Dzięki za pomoc!
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników