Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

[FAQ] Pojęcia dotyczące hard/soft/łącz

31 odpowiedzi na ten temat

[FAQ] Pojęcia dotyczące hard/soft/łącz

#1 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Porada

Napisany 06 styczeń 2006 - 20:50

Witam
Mam kilka pytań. To pytania stanowiące swego rodzaju F.A.Q. dla początkujących. Oczywiście taki F.A.Q. nie ma racji bytu jeśli nikt nie uzyska na nie odpowiedzi.

Proszę o konkretne i treściwe odpowiedzi na pytania mimo że niektóre mogą sie wydawać banalne dla czytających ten post.

Podałem tu kilka najbardziej nurtujacych tematów które męczą mnie gdy czytam posty na foum i nie mam pojęcia o czym czytam :)

Sam jestem początkujący i to w sumie pytania dotyczące mojej osoby i zakłopotania z nimi związanymi.

1. Nieograniczony transfer... czy moge stworzyc taką opcje u siebie, gdybym przykładowo robił serwerownie [i jak dostać sie do szybkiego łącza?] i dlaczego większość firm hostingowych ma ograniczony nawet przy najdroższych ofertach?

2. Ggdzie znajde podstawowe informacje o łączach i przepustowościach... jak sie je oznacza, kategoryzuje, jakie są standardy prędkości i łącz w polsce no i reszte bajeru :)

3. Jaki system byłby najleprzy na poczatek do nauki? Który spośród tych wielu Linuxów?
[list] gdzie można znaleźć coś na temat przystosowania takowego systemu pod serwer. A przedewszystkim jak zacząć przygode z linuxem?

[*] Który linux jest najleprzy do obsługi serwerów i który ma najwięcej możliwosci modernizacji [jesli takowe istnieją] pod względem obsługi wszystkich usług związanych z posiadaniem firmy hostingowej?[list]

4. Wytrzymalość komputerów na różne obciążenia. Jaki zestaw byłby najleprzy na, powiedzmy, hosting gdzie będzie i ogrom poczty i przeróżnych rodzajów forum, download, powiedzmy pod sieci torrenta, serwer gier i shoutcast [Maksymalne obciążenie]. Po prostu jaki komputer byłby najleprzy do wszystkiego? A jeśli nie ma takowego to jaki zestaw sprzętowy pasował by do poszczególnych "kategorii" usług oferowanych przez firmy hostingowe?

5. Gdzie mozna dostac superszybkie łącze pod hosting?
[list]

6. Co to jest kolokacja i czym się różni od serwerów dedykowanych?

7. Co to jest VPS i co oznacza ten skrót?

8. Co to jest uptime oraz uplink i czym się co charakteryzuje? [pojęcia zasłyszane na forum]

Wszystkie zawarte tutaj pytania są efektem poszukiwania odpowiedzi na moje pytania na tym forum. Nie wybiegam tutaj na inne fora czy na google, nie prosze o wypisywanie swoich ofert [a.d. 4, a.d. 5]. Moim zdaniem niektóre kwestie nie są wyjaśnione a powinny się znajdować tutaj na nie odpowiedzi. O tak na wstepie dla nowych użytkowników forum webhostingtalk.pl

Pozdrawiam i oczekuje konstruktywnych i szczegółowych odpowiedzi.

Z góry dzięki za poświęcenie kilku chwil na tego posta.

Miłego dnia :)

kashana

#2 draye

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 120 postów

Napisany 06 styczeń 2006 - 21:12

1. Kazde lacze ma jakis limit tranferu, jesli firmy hostingowe by nie wprowadzaly limitow tranferu to doprawadziloby do tego ze lacze by sie zapchalo i serwer by strasznie wolno chodzil, juz nie mowiac o obiazeniu...

2. Google.pl

3. Nie Linuxów tylko Linuksów.
Kazda ( prawie :) ) dystrybucja, jesli chodzi o nauke. Na poczatek mozesz wybrac ubuntu, suse.
a: juz byly 2 watki z linkami do artow/faqow o administracji, Linuksie itd.
b: Lepiej nie pytaj bo jak sie rozpocznie burza o dystrybucjach to nie zdarzysz tego przeczytac do 2007 roku :).

4. przeszukaj forum juz pewien gosc arex chcial sie zabawic w hosting...
Ale watpie czy cos z tego wyszlo .... :)

5. Po raz 2 przeszukaj forum, wejdz na atman.pl, wdc.pl, gts.pl choc lepiej sie zainsteresuj oferta dedykow zagranica
6. Nie koloracja tylko kolokacja
Kolokacja jest to usluga ktora polega umieszczenia serwera przez klienta w jakims data center.
9. Uptime to srednia ilosc dostepnosci serwera w procentach.
Uplink: http://newbie.linux.pl/?id=article&kategor...oria=13&show=64 :)[/b]
Centrum Informacji o hostingu
"HTML na stronie bierze sie z printa. A to co dasz do printa zalezy od Ciebie.", copryright MaXyM :D

#3 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 06 styczeń 2006 - 21:28

@draye :

A.d. 1

Niejednokrotnie są to limity na wykożystany transfer miesięcznie. O taki mi chodzi. Dlaczego tak się dzieje?

A.d. 3

Sorki :)

A.d. 4

Chce sie bawić na tanim sprzęcie u siebie w domu. Często o tym czytałem na forum i pomysł wydał mi się bardzo pozytywny ze względu na małe koszty nauki :)

A.d. 5

Mi chodzi o przykładowe zrobienie własnej serwerowni. To skad wziać takie łącze?

A.d. 6

Sorki. Takie moje zboczenie z tą koloracją :) [zajmuje się grafiką :)]
Dzięki za wyjaśnienie :)

A.d. 9

Taaa.. grałem w to kiedyś ale myślałem ze nazwa tej gry pochodzi od jakiegos pojęcia i dlatego jak gdzieś na forum wpadło mi to w oko to postanowiłem zapytać :)

#4 fujara

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 434 postów

Napisany 06 styczeń 2006 - 21:34

kashana powiedział:

Mi chodzi o przykładowe zrobienie własnej serwerowni. To skad wziać takie łącze?

"Ze sklepu" - czyli TPSA badz resellerzy ich łącz ... koszt - kilka tysięcy same łącza ( oczywiscie jeszcze jeszcze koszty bezpieczenstwa, obslugi, wyposażenia )

#5 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 06 styczeń 2006 - 21:43

czyli w sumie?

Na taki przykład cxc ile płaci za wynajem łącz w swoim DC w Polsce? nie chodzi mi tu o dokładne ceny i bilanse tylko przykładową zaokrąglona sumę kosztu miesięcznego.

#6 fujara

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 434 postów

Napisany 06 styczeń 2006 - 22:48

2MBIT średnia cena ~ 1500zł /miesiąc (łącze typu polpak/atm)

#7 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3128 postów
  • Firma:GSA
  • Imię:Miłosz

Napisany 07 styczeń 2006 - 00:26

Najlepsze jest "najleprzy" - nie no nie mogłem, sorry :)

'Najleprzy' system do nauki to Windows :)
hehe

dobra, resztę pominę milczeniem
nie wiem po co wy mu odpowiadaliście w ogóle :)

#8 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 11:22

dobra, resztę pominę milczeniem
nie wiem po co wy mu odpowiadaliście w ogóle

taaa.. milczenie jest najleprze jak się nic nie wie [nie osądzam :) , to obiektywny wylot]

A co do odpowiedzi...
chyba po to jest forum.. no nie?

Nie tylko po to zostało stworzone abyście wy [właściciele duzych/przodujacych hostingów] mieli gdzie pogadać ale po to żeby uczyć młodych i niedoświadczonych i pokazywać im co dobre.
Chyba że źle pojąłem misje forum WHT :>

windows? nie żartuj... to się ledwo nadaje do zwykłego użytkowania a my tu mówimy o niezawodnej pracy serwera!

pozdrawiam.

#9 draye

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 120 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 12:13

nie wiem po co wy mu odpowiadaliście w ogóle Uśmiech...

@Sponsi forum jest miedzy innymi po to zeby uzytkownicy mogli sie czegos nauczyc. i odpowiedzialem ze pomoc kashan'ie.

@kaszana - mala lektura: http://www.webhostingtalk.pl/viewtopic.php...der=asc&start=0
"HTML na stronie bierze sie z printa. A to co dasz do printa zalezy od Ciebie.", copryright MaXyM :D

#10 Konrad.K

programmer

• WHT Pro
  • 791 postów
  • Imię:Konrad

Napisany 07 styczeń 2006 - 12:25

mam konto 5/25 Gb na serwerze: jhost.pl LOL i tu nie ma się z czego śmiać Język
Mam dopiero 17 lat i nic nie wiem na temat hostingu. Bądź cierpliwy i wyrozumiały dla treści moich postów Uśmiech...

hehe, gdyby nie podpis nie był bym tak wyrozumiały :-)

co do tematu, to moze najpierw zainstaluj linuxa w domu, posiedz na nim jakis czas, jak juz sie nauczysz jego obslugi, to wtedy zacznij inwestycje. nie wiem czy warto inwestowac grubie pieniadze w serwery, czy tez np. w kolokacje serwera w polskim DC, tylko do celów nauki.

Pozdrawiam i zycze owocnej nauki :-)

#11 i

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 124 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 16:29

kashana powiedział:

windows?  nie żartuj... to się ledwo nadaje do zwykłego użytkowania

Dlaczego ? Co w nim takiego zlego, ze nie nadaje sie dla zwyklego uzytkownika ? Blue screeny to juz przeszlosc, tajemnicze komunikaty bledow (ktorych nie powinno byc) rowniez. Ja osobiscie do codziennych zastosowan domowych uzywam Xp z SP2 i nie mam z systemem zadnych problemow. Nie rozumiem wiec skad takie nastawienie 'anty' dla produktow Microsoftu ?
(pisze oczywiscie o Xp w zastosowaniach domowych, a nie o Xp jako systemie dla serwera).
Wyświetla mały obrazek pod informacjami o Tobie przy każdym poście. Tylko jeden obrazek może być wyświetlany, jego szerokość nie może być większa niż 80 pikseli, wysokość większa niż 80 pikseli, a rozmiar większy niż 10kB. - kazdy wie o co chodzi ...

#12 draye

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 120 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 16:44

@i ale jemu chodzilo o sytem do nauki administrowania a nie zwyklego uzytkowania...

#13 i

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 124 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 16:50

draye powiedział:

@i ale jemu chodzilo o sytem do nauki administrowania a nie zwyklego uzytkowania...

Wiem, ale napisal rowniez, ze Windows nie nadaje sie nawet do zwyklego uzytkowania i wlasnie do tego zdania odnioslem sie w swojej wypowiedzi.
Wyświetla mały obrazek pod informacjami o Tobie przy każdym poście. Tylko jeden obrazek może być wyświetlany, jego szerokość nie może być większa niż 80 pikseli, wysokość większa niż 80 pikseli, a rozmiar większy niż 10kB. - kazdy wie o co chodzi ...

#14 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 17:14

no też dlatego pytam który spośród wszystkich dostępnych Linuksów wybrać aby uczyć sie administracji Serwera
oczywiście najpierw bedę musiał się nauczyć jak sie obsługuje Linuksa :)

A co Windows`a to też mam Xp p. z SP2 i nie podoba mi się zabardzo to w jaki on sposób działa na moim komputerze [AMD Athlon XP 1800+ (1533 Mhz) 256 Mb DDR (nie pamiętam jaka prędkość), gForce 4 MX 440 64 Mb (64 Bit), płyta Mercury (też nie powiem jaka bo nie wiem :) ), Dysk WD800 80Gb (7200 rpm)]

Mam zamiar kupić jakiegoś złoma i na nim testować/uczyć się Linuksa.

A. I jeszcze takie pytanie:

Czy jeśli kupiłbym komputer i oddał go na kolokacje to czy taki musi posiadac monitor i całą reszte?
I czy karta graficzna ma coś do prędkości serwera?

[kolejne lameskie pytania, no cóż... jestem lamerem w tej dziedzinie :) ]

dzięki za poprzednie odpowiedzi

I nie zastosuje się do proźby @draye A.d. 3.:) i zapytam jeszcze raz: Który z linuksów jest najodpowiedzniejszy do sterowania serwerem? No i oczywiście jakie wy macie u siebie? :) [opcjonalne]

#15 Konrad.K

programmer

• WHT Pro
  • 791 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 17:21

System: debian - jednak nie nalezy do prostych.

Kupiony komputer nie musi posiadac ekranu (po co ?!), ale dlaczego uparłeś się na kolokacje :-) Nie wystarczy Ci dedyk w europie, jak by nie patrzec o wiele taniej?

Karta graficzna nie ma wpływu na prędkość serwera (prawda?) - a powiem jeszcze że nie wiem czy aby napewno serwer musi ją wogóle posiadac :-)

Do XPsp2 nie mam zadnych pretensji, jednak czasami moj dosc slaby laptop nie wyrabia z nim :-) ale to juz wina sprzetu...

#16 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 17:29

dlaczego wy wszyscy upieracie sie przy wersji ze ja już za chwile chce zakładać hosting...
minie jeszcze kilka ładnych lat zanim cokolwiek takiego założe a moje pytania są narazie teoretyczne... pragnę wiedzieć w miarę jak nawięcej podczas postepów mojej nauki o hostingu. Z każdą chwila przychodzą mi do głowy coraz to nowsze pytania w czasie czytania postów na forum :) więc zagoszcze tu na jakiś czas :)

hyhy... no ok.. do rzeczy... w takim razie na poczatek najlepiej jest kupić dedyka i na nim zakładać hosting.. no ok.. a co jeśli ci sie skończy miejsce a nie masz na tyle kasy aby dokupić wiecej miejsca badź kolejny serwer?

no i chyba kolokacja jest tańsza od dedyka w utrzymaniu miesiecznym, prawda? jedyne za co naprawdę dużo płacisz to sam sprzęt... czyli firmie płacisz jedynie za łacze, prąd, miejsce i opieke? :>

jak to wygląda?

pzdr.

#17 Konrad.K

programmer

• WHT Pro
  • 791 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 17:43

jedynie za łącze prąd itp ? koszty kolokacji z tego co wiem są o wiele wyzsze niz koszty utrzymania serwera dedykowanego o podobnych parametrach - szczegolnie jak mowimy o polskim DC, a w polsce łącza są naprawde drogie :-)

jeśli zabraknie Ci zasobów - niestety musisz dokupić :-) nie widze innej opcji...

#18 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 17:51

edynie za łącze prąd itp ? koszty kolokacji z tego co wiem są o wiele wyzsze niz koszty utrzymania serwera dedykowanego o podobnych parametrach - szczegolnie jak mowimy o polskim DC, a w polsce łącza są naprawde drogie :)

dlaczego tak dziwnie?

#19 Konrad.K

programmer

• WHT Pro
  • 791 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 17:54

no tak jak napisałem - koszty utrzymania serwera w polskim DC są naprawde wysokie, głównie ze względu na wysokie koszta łącz. jak np. miał byś płacić ok 1500 - 2000 zł miesięcznie za utrzymanie w DC, a 500 zł miesięcznie za ciekawego już dedyka, to która opcja lepsza ? :-) Wiadomo że każda z tych opcji ma swoje plusy i minusy, ale jeśli chodzi o koszta to wg. mnie bardziej się opłaca kupić dedyka np. w niemczech.

#20 draye

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 120 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 17:54

Karta graficzna jest potrzebna do uruchomienia i poprawnego dzialania xorg czy xfree. Na serwerze sie tego nie instaluje ( przynajmniej niepowinno sie, choc bywaja rozne przypadki.... ) wiec nie ma to wplywu na dzialanie systemu....

@kaszana jak juz wspomnial doopy lepiej kupic dedyka zagranica chyba ze masz za duzo pieniedzy :>

hyhy... no ok.. do rzeczy... w takim razie na poczatek najlepiej jest kupić dedyka i na nim zakładać hosting.. no ok.. a co jeśli ci sie skończy miejsce a nie masz na tyle kasy aby dokupić wiecej miejsca badź kolejny serwer?

Mozna dokupic sam dysk i zaplacic serwerowni za zamontowanie....
No i wypada jeszzce pobawic sie z fstab itd...

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników