Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

[pytanie] Reseller a firma

6 odpowiedzi na ten temat

[pytanie] Reseller a firma

#1 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Porada

Napisany 04 styczeń 2006 - 22:14

Witam
to mój pierwszy post więc wybacz jeśli wybralem złą kategorię :)

Ja z takim pytaniem: Czy jeśli kupiłbym sobie konto reseller i założył na jego bazie niewielki hosting, a co za tym idzie pobierałbym opłaty od ludzi wynajmujących u mnie miejsce to czy musze zakładac firmę [czy coś, bo się w ogóle nie znam] czy mogę to robić jako osoba prywatna?

Pytam bo narazie jestem zielony w tym temacie i wiem tyle co mi koledzy powiedzieli którzy też zaczynają. Jak to w ogóle wygląda i jeśli nie chce ci się pisac to gdzie znajde odpowiedź na moje pytanie?

z góry dzięki :)

pozdrawiam

#2 bezsciemy

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 194 postów

Napisany 04 styczeń 2006 - 22:26

kashana powiedział:

to mój pierwszy post więc wybacz jeśli wybralem złą kategorię :)
Ja z takim pytaniem: Czy jeśli kupiłbym sobie konto reseller i założył na jego bazie niewielki hosting, a co za tym idzie pobierałbym opłaty od ludzi wynajmujących u mnie miejsce to czy musze zakładac firmę [czy coś, bo się w ogóle nie znam] czy mogę to robić jako osoba prywatna?
Pytam bo narazie jestem zielony w tym temacie i wiem tyle co mi koledzy powiedzieli którzy też zaczynają. Jak to w ogóle wygląda i jeśli nie chce ci się pisac to gdzie znajde odpowiedź na moje pytanie?
Zapytaj w swoim Urzędzie Skarbowym

#3 Konrad.K

programmer

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 791 postów
  • Imię:Konrad

Napisany 04 styczeń 2006 - 22:53

Myśle że z każdym zyskiem, musi wiązać się podatek dla US - w przeciwnym wypadku będzie to zarobek "na czarno".

bo się w ogóle nie znam
to może nie warto wkraczać jako dostawca hostingu bez wiedzy na te tematy ?

Czy jeśli kupiłbym sobie konto reseller i założył na jego bazie niewielki hosting
wybacz ale wg. mnie (i mysle ze paru innych osob na forum tez) nie warto otwierac hostingu opartego o resellera...

#4 aftereight

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 80 postów

Napisany 05 styczeń 2006 - 12:20

kashana powiedział:

W taki sposób to możesz udostępniać miejsce dla kolegów, a oni Ci za to postawią piwo (jeśli wam sprzedadzą...). Jeśli zamierzasz sprzedawać miejsce na serwerze - to jak np. wobrażasz sobie wystawienie faktury za usługę przez osobę prywatną? I generalnie - daj sobie spokój, nie łap się za coś, na czym się kompletnie nie znasz, tylko dlatego, że _wydaje_się_ łatwym zarobkiem. Stworzysz kolejną firmę-krzak, która padnie zanim na dobre ruszy.

#5 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 05 styczeń 2006 - 14:01

w odpowiedzi na wszystkie posty:

Tak.. nie mam o tym zielonego pojęcia dlatego chyba tu troche posiedze na forum. Pytam się żeby własnie zdobyć odpowiednią wiedze na tematy związane z hostingiem. No i co najwazniejsze nie najeżdżajcie tak na mnie bo ja najpierw musze posiąść jakąś wiedze na ten temat... wiem ze jest sporo takich "firm" co w ogóle nie mają pojecia o tym co robią. Kto w ogóle móiwł że ja to za tydzień czy za miesiac założe? Ja się pytam o to pod kątem teoretycznym. Nie bede się brał za coś o czym nic nie wiem. Nie mam zamiaru się ośmieszać swoimi działaniami.

dzięki za odpowiedzi... jak na coś wpadne to bede pytał jeszcze... i drążył, i drążył, i drążył, i drążył, i drążył... :)

pozdrawiam :)

Wysłany Czw Sty 05, 2006 2:06 pm:

Czy jeśli kupiłbym sobie konto reseller i założył na jego bazie niewielki hosting

wybacz ale wg. mnie (i mysle ze paru innych osob na forum tez) nie warto otwierac hostingu opartego o resellera...

Mnie się wydaje że do nauki... do sprawdzenia jak to w ogóle wszystko wygląda warto... bo to jest niewielkimi kosztami. Każdy się na czymś uczył a że ja nie mam dobrego nauczyciela...

P.S.
nie najeżdżajcie tak na każdego 'nowego' który wspomni o tym że chce założyć hosting... po to chyba jest to forum aby pytać... i po to aby sie dowiadywac... a żebym nie zakładał hostingu bo zielony jestem to wiem :)

jeszcze raz pozdro:)

#6 Konrad.K

programmer

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 791 postów
  • Imię:Konrad

Napisany 05 styczeń 2006 - 14:16

Nie najezdzamy na Ciebie :-) Wiadomo że każdy od czegoś zaczynał, jednak nie spodobał mi się pomysł że chcesz otwierać hosting przy takim stanie wiedzy - mam już wstręt do takich hostingow ktorych jest od groma... W kazdym razie powodzenia.

#7 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 05 styczeń 2006 - 14:35

taaak.. rozumiem.. poczytałem kilka postów na forum i zauważyłem.. ze jak narazie to ja jestem głęboko w d... :mrgreen: :)

no to najpierw posiedze sobie czytając lekturę forum i będę pogłębiał swoja wiedze o nurtujące mnie tematy i nieznane mi pojęcia :]
dzięki :)

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników