Serwer w za granicą
Serwer w za granicą
Napisany 02 styczeń 2006 - 01:04
mam u nich:
- Celeron 2.6 GHz
- 1024 MB RAM
- 160 GB HDD
- 15 Mbps przepustowość łącza (po roku 30Mbps)
- nieograniczony transfer
za 3 miesiące minie rok współpracy z OVH i będe miał 30Mbps.. to wszystko za 480 zł brutto
Tylko są rzeczy które mi się nie podobają - słaby sprzęt, BARDZO niewydajne dyski, wolny kontroler dysków...
mam ruch około 1 200 GB ale rośnie powoli, za 3-4 miesiące bedzie pewnie około 2 000 GB, a przynajmniej chce byc na to gotowy.
Jest firma z lepszą ofertą, dająca np. 2 czy 3 tysiące GB i lepszy sprzęt za niższą kasę w Europie/Polsce? w Polsce to raczej na pewno nie, ale może gdzieś w Europie ?
do ovh z tepsy i innych sieci pingi są około 50ms, także działa na ogół szybciej niżby to w Polsce stało.
P.S. oczywiście marzyłbym o kolokacji w Polsce za niewiele większą cenę, ale to oczywiście niemożliwe...
P.S.2. w zasadzie to nie interesuje mnie niższa kasa, mogę płacić więcej ale za o wiele lepszy sprzęt. OVH po prostu zaczyna być drogie przy lepszych serwerach, tylko słabe serwery są u nich bardzo tanie.
Napisany 02 styczeń 2006 - 01:08
www.neteasy.pl
Napisany 02 styczeń 2006 - 01:14
w OVH support jest automatyczny, jak sobie źle skonfiguruje kernela i mi linux nie wstaje to tylko zmieniam opcje w panelu i mi sie komputer bootuje z dyskiem podpiętym pod ich system.
A jak mam dostęp to sobie w koncu pewnie poradzę
remote rebooty też oczywiście są..
Więc nie wiem po co dokładnie support, chyba że u nich np. o rebooty trzeba prosić, albo jak coś popsuję to czekam ileś tam czasu na reakcję technika, bo nie mają tego zautomatyzowanego...
Ale jeśli support w postaci pomocy przy konfiguracji linuxa, to w zasadzie zależy mi żeby tego w ogole nie było, bo mi to zupełnie niepotrzebne i nie chciałbym za to płacić.
Napisany 02 styczeń 2006 - 01:18
www.neteasy.pl
Napisany 02 styczeń 2006 - 01:33
jak nie odpowiada ping przez minutę, to przychodzi powiadomienie na maila ze jesli w przeciągu 10 minut system nie wstanie, to technik się tym zajmie
w ciągu 10-20 minut technik się zajmuje i np. jak mi padł zasilacz to za niecałe 30 minut mialem już nowy. Dodam że jest to całodobowe. Także dobre jest pod tym względem OVH.
a jak jest w kwestiach administracyjnych, mają jakiś panel i np. jak sobie pospuje linuxa to muszę kogoś prosić o pomoc i za to placic, czy moze mam to zadarmo, czy moze po prostu jest to w panelu ?
poza tym byłem tam i ceny to np. 100 EURO za http://www.leaseweb....ex.php?p=linux2
i mają "Connectivity: Standard 50GB "
50GB transferu? to raczej trochę za mało, bo ja potrzebuję 2000 GB
Napisany 02 styczeń 2006 - 01:39
a jesli chodzi o ovh.pl to z opinii znajomych wlasnie slysze tylko pozytywy, wiec moze warto zostac i zaryzykowac :-) moze nie bedzie tak zle jak przewidujesz :-)
ps. zobacz: http://www.leaseweb.com/index.php?p=choose...serverdedicated
Pozdrawiam.
Napisany 02 styczeń 2006 - 01:46
Tutaj sa maszynki flatfree: http://www.leaseweb....dedicatedvolume
Pełne KVM możesz sobie do serwera dokupić, "konfigurator" jest pod linkiem Doopyego, jednak robiąc serwer tam trzeba się liczyć z dodatkowo wydlużonym czasem setupu
www.neteasy.pl
Napisany 02 styczeń 2006 - 09:49
juice99 powiedział:
Zadzwonilem i zapytalem OVH z ciekawosci
Jedynie co mnie tak wkurza to jakies dziwne opcje backupu, ktore sa rozliczane rocznie. Czyli na wstepie wypadaloby zaplacic np. ponad 1tysiac za backup na rok. Nie da sie tego rozliczac miesiecznie..
Dla zainteresowanych zapytalem tez co to jest za twór "Linux Plesk" no bo przeciez nie ma takiej dystrybucji
tel.604-22-54-54, (33) 8178-011
POLECAM: SZCZYRK
SZKOLENIA,HOSTING,SERWERY DEDYKOWANE,OPROGRAMOWANIE WWW
Napisany 02 styczeń 2006 - 16:18
doopy powiedział:
Generalnie 'Connectivity: Standard' ma wyzszy priorytet podczas ruchu w sieci LeaseWeb, przez co mniej pakietow sie glubi, wedruja szybciej, itp. A cena mniejwiecej dorownuje cenie takiego lacza w polskich serwerowniach.
http://www.leaseweb....nnectivity.type
Napisany 02 styczeń 2006 - 17:50
Przyklady:
LW: Linux Server 6
P4 2,8GHz, 1GB, 2x80GB (raid-1)
ruch: 200GB
abonament: 190$ =~ 660zl
wdc.pl: serwer #10
P4 3GHz, 1GB, 2x120GB (raid-1)
ruch: 250GB
abonament: 760zl
-----------------------------------------------------
LW: Linux Server 9
2 x XEON 2.8GHz, 1GB, 2x73GB (raid-1) scsi
ruch: 20GB jedynie !!!
abonament: 339$ =~ 1190 zl
wdc.pl: serwer #31
2 x XEON 3GHz, 2GB, 2x73GB (raid-1) scsi
ruch: 250GB
abonament: 1130 zl
-------------------------------------------------------
Jesli popelnilem blad prosze o informacje, dane bazowalem na stronach:
lw:
http://www.leaseweb....=dedicatedlinux
wdc.pl:
http://www.wdc.pl/dedykowane.html
Napisany 02 styczeń 2006 - 17:54
Napisany 02 styczeń 2006 - 18:09
Przykładowe transfery na najtańszym łączu volume o teoretycznej przepustowości 5 Mbps z ICM:
=> `ls-lR.gz.1'
Resolving ftp.icm.edu.pl... 193.219.28.2
Connecting to ftp.icm.edu.pl|193.219.28.2|:21... connected.
Logging in as anonymous ... Logged in!
==> SYST ... done. ==> PWD ... done.
==> TYPE I ... done. ==> CWD not needed.
==> PASV ... done. ==> RETR ls-lR.gz ... done.
Length: 96,803,519 (92M) (unauthoritative)
100%[====================================>] 96,803,519 2.41M/s ETA 00:00
18:13:52 (2.61 MB/s) - `ls-lR.gz.1' saved [96803519]
Myślę, że 100 euro miesięcznie za przepustowość rzędu 20 Mbps to bardzo dobra oferta ;-). Nie zmienia to tego, że jakoś nie mogę się przekonać aby postawić na LW "komercyjnie".
www.neteasy.pl
Napisany 02 styczeń 2006 - 18:23
To nie jest żaden dowód - jednorazowe ściąganie pliku.
Ja mam 5MB/s w ovh transfery z niemiec/francji i to nic nie znaczy, bo wiem że gdybym miał obciążenie rzędu 5MB/s na stałe to by po kilku dniach mi wszystko przycieli. W ten sposób działają.
Jest ktoś, kto ma konto w leaseweb i notorycznie przekracza ich limit ?
Napisany 02 styczeń 2006 - 18:33
Akurat to niczego nie zmienia bo żadna budżetowa maszyna z dyskami IDE i tak nie wytrzymałaby 24 godziny na dobę ruchu rzędu 20-30 Mbps. Oczywiście jeśli będą chcieli sie przyczepić to mają do tego pełne prawo - ja chciałem tylko nakreślić pewne zjawisko
Inną ważna rzeczą jest to, że przy obecnej infrastrukturze i przepustowości łącz dużych zagranicznych datacenter róznica pomiędzy 10 Mbps a 20 Mbps jest ... powiedzmy, że "nieznacząca"
www.neteasy.pl
Napisany 02 styczeń 2006 - 18:43
gb powiedział:
2 x XEON 2.8GHz, 1GB, 2x73GB (raid-1) scsi
ruch: 20GB jedynie !!!
abonament: 339$ =~ 1190 zl
A co do kiepskiego supportu, to jestem swiecie przekonany, ze wszyscy Ci, ktorzy marudza jaki tam jest kiepski support maja serwery Value + SLA 0 czyli praktyczny brak supportu. Wydaje mi sie, ze jezeli ma sie jakies lepsze SLA to support tam jest calkiem przyzwoity.
I nie, zebym przez wychwalanie LW chcial komus klientow zabierac, bo i tak uwazam, ze ludzie albo chca miec serwery w kraju (wtedy nawet na LW nie spojrza) albo gdzies w Eruopie (a wtedy LW wydaje mi sie naprawde ciekawa oferta).
Napisany 02 styczeń 2006 - 18:47
Support 24/7 AFAIK masz dopiero w ofercie managed (>200 euro miesięcznie).
www.neteasy.pl
Napisany 02 styczeń 2006 - 19:12
patryk powiedział:
http://www.leaseweb....p=servicelevels
http://www.leaseweb....p=sla.unmanaged
Ale fakt, ze SLA z realnym supportem 24/7 kosztuje ~200e przy wyborze podczas konfiguracji wlasnego serwera. Tyle, ze ten konfigurator nie wiedziec czemu ma strasznie zawyzone ceny (wystarczy porownac ceny za lacza z konfiguratora i z ich oferty).
Napisany 03 styczeń 2006 - 19:08
Natomiast jesli piszesz o redundancji, to nalezy sie zastanowic w jakim zakresie LW gwarantuje redundancje i dla ktorych czesci infrastruktury. Osobiscie nie umialem tego znalezc na stronie, ktos zna odpowiedz ?
Dziekuje za poprawienie, jak widac wychodzi w Polsce lepiej anizeli myslalem. Jednoczesnie jak widac wiekszosc osob wypowiadajacych sie na tym forum nie patrzy na SLA, a jedynie na cene, poniewaz rekomendacje/porownania sa z serwerami z lini "Volume" gdzie brak jakichkolwiek gwarancji, a z opisu wynika ze odtwarzalanosc oraz dostep do pasma jest na zasadzie "jak bedzie tak bedzie, ale sie staramy".
Z takim podejsciem oraz brakiem SLA i supportu (moze na 0708) mozna nawet w Polsce swiadczyc uslugi w porownywalnych cenach, jednak pozostaje kwestia wielkosci rynku i realnego zapotrzebowania na uslugi.
Miales jakies problemy techniczne z WIX'em ? Wedlug mnie WIX spelnia swoje zadanie rewelacyjnie i z duzym powodzeniem przewala obecnie ponad 2Gbps ruchu dziennie.
Wysłany Wto Sty 03, 2006 8:15 pm:
Support jest jedym z najwiekszych skladnikow kosztowych przy podstawowej ofercie infrastrukturalnej. Jednoczesnie zauwazylem zdecydowana korelacje pomiedzy cena uslug oraz wykorzystaniem supportu przez abonentow. Czym drozsze uslugi tym mniejsze wykorzystanie supportu.
Abonent na VPS placacy 300zl umie zadzwonic codziennie trzy razy, natomiast klient zostawiajacy 5000zl dzwoni raz na pol roku.
Po dokladniejszym zapoznaniu sie z oferta LW moge jedynie stwierdzic, ze posiadaja bardzo dobrze przemyslana strukture oferty oraz dobrze dobrane parametry uslug.
Napisany 04 styczeń 2006 - 04:32
gb powiedział:
Bo chyba kupujac 15mbitow w WDC za 3750zl miesiecznie nie bede mial takich bajerkow? Czy beda?
Napisany 04 styczeń 2006 - 13:12
_ 4 acc-mian.wix.net.pl (195.85.195.32) 318.471 ms 465.153 ms 229.429 ms _
Poniżej wykresik na którym dobrze widać, że o pewnych porach, kiedy ruch przekracza "krytyczny poziom" urządzenia się nie wyrabiają: http://www.wix.net.p..._all.asp?hist=1
Co ciekawe przez prawie cały ostatni tydzień był spokój (pewnie w święta ludzie mniej siedzieli w domu) - teraz znów się zaczęło.
Owszem. Niestety to dość bolesna prawda.. I dlatego oferując tańszą usługę musisz zmusić klienta do większej samodzielności - tak jak robi to np. LW.
www.neteasy.pl
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników