Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Tania Kolokacja , w Polsce, najlepiej w Warszawie

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
101 odpowiedzi na ten temat

Tania Kolokacja , w Polsce, najlepiej w Warszawie

#41 ertcap

prawie jak ettercap

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 712 postów

Napisany 10 grudzień 2006 - 02:11

Zobacz postjuice99, o 10.12.2006, 01:29, powiedział:

poza tym będę mógł zawsze przyjechać na miejsce i zobaczyć np. co jest na ekranie w trakcie padu maszyny (to by mi się ostatnio bardzo przydało).
Od tego jest KVMoverIP albo jakas zdalna konsola (w ramach np. Dellowskiego DRACa).

Z resztą serwerydedykowane chyba mają jakieś polskie łącza oprócz tepsowych za które trzeba płacić kupę kasy ?
Ruch do sieci TPSA pojdzie przez Frankfurt. Jak chcesz ruch po Polsce to doplacisz po 100zl od 1Mbita.

podejrzewam, że te 30-40Mbps w peak time za 84 euro im się nie opłacało i dlatego mnie przycieli. mimo wszystko to chamskie. zatem jak dla mnie - żadnych niemieckich firm więcej.
Superhost placi gdzies ok. 100 zl od 1Mbita ruchu (zagranicznego). PL-IX ma darmowy. Powiedzmy, ze gdzies tak na oko 60% ruchu pojdzie laczem zagranicznym (Tepsa + wlasciwy ruch zagraniczny) reszta pojdzie darmowym PL-IXem. Jezeli generujesz 3000GB ruchu to wychodzi gdzies srednio 17Mbit ruchu. I teraz rodzi sie pytanie - czy Superhost bedzie Cie chcial utrzymywac (i doplacac do Twojego serwera) czy tez podziekuje Ci po jakims czasie (tak jak server4you).

Wszystkie oferty (czy to hosting, czy serwery dedykowane) opieraja sie na zalozeniu, ze wiekszosc klientow nie wykorzysta parametrow ktore sa w ofercie. Ty jestes klientem, ktory do bolu je wykorzystuje - wiec musisz sie liczyc z tym, ze byc moze i inne firmy beda w Twoim przypadku zachowywaly sie tak jak server4you.

Jak chcesz miec spokoj to musisz zaplacic realne rynkowe stawki za lacze - a te ksztaltuja sie na poziomie ok. 100zl za ruch zagraniczny i ok. 150 zl za ruch z bezposrednim wpieciem do Tepsy.

pzdr.
pzdr.

#42 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 11 grudzień 2006 - 15:47

sugerujesz, że ceny które podają w serwerdedykowane- czyli 399zł za 3000GB to nieprawda ?

to bez sensu, po co by to umieszczali w cenniku, skoro mają też opcje 1000 GB i 1500GB ?

kto o zdrowych zmysłach wykupi 3000GB jeśli może wykupić 1500 , za mniejszą kasę, jeśli potrzebuje tylko 1500 ?

oferta typu 'do iluśtam GB' jest dobra, jeśli jest JEDYNA. i wtedy rzeczywiście usługodawca może zakładąć, że większośc klientów nie wykorzysta w większości łącza

ale jeśli dają rozliczenie w mniejszych dawkach, to wiadomo że większość klientów wybierze opcje która jest najbardziej zbliżona do ich faktycznego zużycia łącza.

#43 ertcap

prawie jak ettercap

• Moderatorzy
  • 712 postów

Napisany 11 grudzień 2006 - 23:40

Zobacz postjuice99, o 11.12.2006, 15:47, powiedział:

sugerujesz, że ceny które podają w serwerdedykowane- czyli 399zł za 3000GB to nieprawda ?
No jak maja to prawda. Ja podalem tylko srednie ceny lacz internetowych w Polsce. Widocznie licza na ludzi, ktorzy kupia wiecej a i tak nie wykorzystaja tego.

Zobacz postjuice99, o 11.12.2006, 15:47, powiedział:

to bez sensu, po co by to umieszczali w cenniku, skoro mają też opcje 1000 GB i 1500GB ?
[ciach]
Pelna zgoda. Ale zwroc prosze uwage na to, ze przy 3000GB jest napisana wielkosc portu - 10Mbit. A na 10Mbitach troche trudno wygenerowac 3000GB ruchu ;)

pzdr.
pzdr.

#44 joseph

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisany 12 grudzień 2006 - 00:15

To może zobacz na ofertę netdirect.de, mam konto od kilku miesiecy i jest pięknie. Łącze 100Mbps z limitem. Czyli praktycznie 70Mbps powinno wyciągnąć.

#45 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 12 grudzień 2006 - 02:18

Zobacz postertcap, o 12.12.2006, 00:40, powiedział:

Pelna zgoda. Ale zwroc prosze uwage na to, ze przy 3000GB jest napisana wielkosc portu - 10Mbit. A na 10Mbitach troche trudno wygenerowac 3000GB ruchu ;)

jasne, tylko że włączenie portu 100Mbps kosztuje zaledwie 49zł/mies. co oczywiście zamierzam uczynić, więc gdzie wtedy tkwi haczyk?

przy 100Mbps nie jest trudno wygenerować 3TB

a co do wykupywania z góry więcej to też bez sensu, bo rachunek się płaci po wykorzystaniu danego łącza a nie przed. wystarczy kupić 1000GB i jak się to przekroczy to dokupić.

ja nie mówię że w tej ofercie nie ma haczyka, po prostu go nie widzę.

#46 szirok

Hunter

• WHT+
  • 542 postów

Napisany 12 grudzień 2006 - 09:05

Zobacz postjuice99, o 12.12.2006, 03:18, powiedział:

jasne, tylko że włączenie portu 100Mbps kosztuje zaledwie 49zł/mies. co oczywiście zamierzam uczynić, więc gdzie wtedy tkwi haczyk?

przy 100Mbps nie jest trudno wygenerować 3TB

a co do wykupywania z góry więcej to też bez sensu, bo rachunek się płaci po wykorzystaniu danego łącza a nie przed. wystarczy kupić 1000GB i jak się to przekroczy to dokupić.

ja nie mówię że w tej ofercie nie ma haczyka, po prostu go nie widzę.

odpusc sobie, chcesz ich zniszczyc? ;) daj im zyc ;)

jest imho bez sensu byc znienawidzonym klientem. Mialem taka sytuacje i wiem o czym pisze, jak uslugodawca musi doplacac do Ciebie zamiast zarabiac to nie jest przyjemny tylko opryskliwy, i mysli jak Cie zniechecic mozliwie jak najszybciej i analogicznie, gdy dajesz mu zarobic jest mily, pomocny i wdzieczny za dobrego klienta. Popatrz na ceny lacz, ktore Ci ertcap napisal i potraktuj to jako wzorzec ( mozesz jeszcze kilka procent lacze bez tpsa opuscic, ale z tpsa nie).

#47 ertcap

prawie jak ettercap

• Moderatorzy
  • 712 postów

Napisany 12 grudzień 2006 - 13:26

Zobacz postjuice99, o 12.12.2006, 02:18, powiedział:

Eh, mi nie chodzi, ze jest jakis haczyk.
Chcialem Ci tylko wytlumaczyc, ze bedziesz klientem nierentownym. Nie mowie, ze ktos Cie wyrzuci natychmiast (korzystaj, poki Superhost daje Ci taka oferte), napisalem tylko, zebys zdawal sobie sprawe, ze nie przynosisz firmie zysku i ktos Cie _moze_ znowu potraktowac tak jak w server4you. Ot, cala filozofia.

pzdr.
pzdr.

#48 moron

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 526 postów

Napisany 12 grudzień 2006 - 15:09

a moze niech napisze do supportu zapytanie czy nie maja nic przeciwko temu?
albo chociaz w temacie o SD zada pytanie...

jak by nie lubili ludzi z duzym transferem to by nie dawali oferty na 3TB...

ps

Ruch do sieci TPSA pojdzie przez Frankfurt. Jak chcesz ruch po Polsce to doplacisz po 100zl od 1Mbita.
ale tylko do tpsa
np z upc mam ping 7ms ;) (tpsa pow. 200 :/)

#49 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 12 grudzień 2006 - 15:14

pytałem wielokrotnie i za każdym razem mówili że nie mają nic przeciwko. co więcej mogę kupić więcej niż 3TB - nawet mnie do tego zachęcali, bo to dla nich więcej kasy.

podobno w praktyce większość ruchu idzie przez pl-ix, stąd im się to może opłacać.

P.S. dzwonię dzisiaj do UOKiK spytać czy są jakieś plany na zmuszenie TPSA do dzielenia się łączami ;) zobaczymy co mi powiedzą. w końcu do rozdzielenia abonamentu i neostrady ich zmusili...

#50 szirok

Hunter

• WHT+
  • 542 postów

Napisany 12 grudzień 2006 - 15:31

Zobacz postjuice99, o 12.12.2006, 16:14, powiedział:

pytałem wielokrotnie i za każdym razem mówili że nie mają nic przeciwko. co więcej mogę kupić więcej niż 3TB - nawet mnie do tego zachęcali, bo to dla nich więcej kasy.

podobno w praktyce większość ruchu idzie przez pl-ix, stąd im się to może opłacać.

P.S. dzwonię dzisiaj do UOKiK spytać czy są jakieś plany na zmuszenie TPSA do dzielenia się łączami ;) zobaczymy co mi powiedzą. w końcu do rozdzielenia abonamentu i neostrady ich zmusili...

wiecej kasy, powiedzialbym moze minimalizacja straty ( zakladajac ze wzieli duze lacze),
PLIXem nie moze isc duzo skoro wiekszosc userow w PL to TPSA...

#51 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 12 grudzień 2006 - 18:46

może mają z tepsą jakąś specjalną umowę?

cóż, zobaczymy. powiem jak w praktyce to wygląda za około tydzień

#52 szirok

Hunter

• WHT+
  • 542 postów

Napisany 12 grudzień 2006 - 19:58

Zobacz postjuice99, o 12.12.2006, 19:46, powiedział:

może mają z tepsą jakąś specjalną umowę?

cóż, zobaczymy. powiem jak w praktyce to wygląda za około tydzień
nie moga miec specjalnej umowy, bo sa za mali. GTS moze miec specjalny umowy ATM SA tez ale nie Prosperita.

#53 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 12 grudzień 2006 - 20:21

no więc jakim cudem oferują taką ofertę, która 'minimalizuje straty' i cały czas chcą nowych klientów?

#54 szirok

Hunter

• WHT+
  • 542 postów

Napisany 12 grudzień 2006 - 21:23

Zobacz postjuice99, o 12.12.2006, 21:21, powiedział:

no więc jakim cudem oferują taką ofertę, która 'minimalizuje straty' i cały czas chcą nowych klientów?

bardzo prosto zamawiasz caly kontener arbuzow po 1pln za sztuke, podczas gdy w detalu sa po ~2 pln i probojesz sprzedac jak najwiecej naliczajac marze, ale gdy sie okazuje, ze towar sie nie sprzedaje, albo masz tego tak duzo, ze musisz cos z tym zrobic, to sprzedaz nawet ponizej 1pln (ceny zakupu), bo na innych masz zarobek. W hostingu, laczach, to klient klientowi robi promocje a nie firma klientowi, Ci co niewykorzystuja swoich (dopuszczalnych,przyznanych im) zasobow skladaja sie na promocje dla innego klienta. Fajnie nie ?;)

#55 ertcap

prawie jak ettercap

• Moderatorzy
  • 712 postów

Napisany 16 grudzień 2006 - 17:18

@juice99 - jak daja to bierz i sie ciesz, ze masz tanio.
Proste jak konstrukcja cepa.
Jak kiedys stwierdza, ze nie oplaca im sie Ciebie utrzymywac to wtedy pojdziesz gdzies indziej i juz.

pzdr.
pzdr.

#56 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 03 marzec 2007 - 14:31

chciałem się tylko podzielić wrażeniami, tak jak obiecałem

na razie wszystko ok, mają mały bałagan ale starają się być mili itp.

dostępu do serwerowni nie mam i nie wiadomo kiedy będzie jeśli w ogóle - ale zawsze można prosić o różne drobne rzeczy jak wymiana zasilacza czy dołożenie dysku

Sieć działa bez przerw, routing do tepsy (bez wykupionego premium traffic) rzeczywiście nienajciekawszy ale w praktyce to nie ma znaczenia dla np. hostingu.

na razie, po ponad połtoramiesięcznej współpracy jestem zadowolony.

Trochę mnie wkurza, że oszukują w sprawie dostępu do serwerowni - handlowcy na infolinii mówią jedno, a praktyka wygląda zupełnie inaczej - mianowicie, dostępu prawdopodobnie nigdy nie będzie.

#57 Majkel.

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 281 postów

Napisany 03 marzec 2007 - 14:36

bo to bzdura z tym dostępem.. wyobraź Sobie jak 100 osob chce nagle cos wymienic itp.. tlok sie robi.. niedlugo musieli by wprowadzic bileciki wstepu ;)
Pozdrawiam
Majkel

#58 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 03 marzec 2007 - 14:40

Zobacz postMajkel., o 3.03.2007, 14:36, powiedział:

bo to bzdura z tym dostępem.. wyobraź Sobie jak 100 osob chce nagle cos wymienic itp.. tlok sie robi.. niedlugo musieli by wprowadzic bileciki wstepu ;)

co nie przeszkadza im w kłamaniu prosto w mikrofon słuchawki, że będzie niebawem itp. :) i że tak, na pewno, tak oczywiście, ależ tak tak bla bla bla :)

no ale rzeczywiście, byłby to problem. dałoby się przygotować wszystko ale to by kosztowało trochę kasy, pewnie im się nie chce tak pieniędzy wydawać.

#59 Majkel.

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 281 postów

Napisany 03 marzec 2007 - 19:47

Zobacz postjuice99, o 3.03.2007, 14:40, powiedział:

dałoby się przygotować wszystko ale to by kosztowało trochę kasy, pewnie im się nie chce tak pieniędzy wydawać.

kasy, w jakim celu? zatrudnienie bramkarza? ;)
Pozdrawiam
Majkel

#60 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 03 marzec 2007 - 21:20

Zobacz postMajkel., o 3.03.2007, 19:47, powiedział:

Zobacz postjuice99, o 3.03.2007, 14:40, powiedział:

dałoby się przygotować wszystko ale to by kosztowało trochę kasy, pewnie im się nie chce tak pieniędzy wydawać.

kasy, w jakim celu? zatrudnienie bramkarza? :)

kilku ;) i to takiego co by rozróżnił serwery żebyś nie mógł podejść do serwera konkurencji i np. wszystkiego pokasować.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników