Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Tania Kolokacja , w Polsce, najlepiej w Warszawie

101 odpowiedzi na ten temat

Tania Kolokacja , w Polsce, najlepiej w Warszawie

#1 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 02 styczeń 2006 - 00:59

Aktualnie mam serwer w firmie ovh (ovh.pl) za 500zł/mies. za nielimitowane 15Mbps, 2.6 Celeron, 1GB RAM, 160GB dysk

mam ruch rzędu 1 200 GB/mies. ale powoli pnie się do góry, za 3-4 miesiące powinno być około 2 000 GB/mies podejrzewam

Serwer ze względów sprzętowych (oraz sprytnie celowo wsadzanych wolnych kontrolerów dyskowych przez OVH) przestaje wyrabiać.

Wolałbym mieć swój komputer, złożony przez siebie, z dobranych przez siebie części, na pewno wtedy byłby wydajniejszy.

Niestety nielimitowane 15Mbps za 500zł to chyba nierealne w Polsce, zatem pytanie za ile bym mógł mieć podobne warunki w Polsce, albo nawet ostatecznie za granicą, jeśli chodzi o kolokację?

a najfajniej to gdyby to było w Warszawie.

wdc.pl są dowcipni i kilka miesięcy temu w rozmowie telefonicznej mówili że conajmniej kilka tysięcy miesięcznie za coś takiego... Czy wszędzie tak jest?

#2 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2024 postów

Napisany 02 styczeń 2006 - 01:11

Niestety takie sa polskie realia.
Watpie zebys dostal to za mniej niz 4 tysiace.

#3 T

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 873 postów

Napisany 02 styczeń 2006 - 02:50

juice99 powiedział:

wdc.pl są dowcipni i kilka miesięcy temu w rozmowie telefonicznej mówili że conajmniej kilka tysięcy miesięcznie za coś takiego
Ich ceny nie są takie tragiczne, jesli bierzesz większą ilość, no i w odniesieniu do realiów, czyli cen ruchu z/do TPNET-u.

Tak, to można zrozumieć, jednak ciężko zrozumieć absurdalnie wysoką opłatę za samo uruchomienie serwera dedykowanego (1K zł przy umowie na rok, 4K zł przy umowie bezterminowej). Przecież praca technika jest u nas znacznie tańsza niż na zachodzie, w przeciwieństwie do łącz operatorskich.

Cóż, poczekamy, zobaczymy, myślę, że za jakieś 2-3 lata da się kupić w Polsce jakąś sensowną kolokację za sensowną cenę, bo nie ma racjonalnego powodu, żeby takie usługi były kilkukrotnie droższe niż na bogatszym zachodzie.

A co do Twojego pytania -- raczej nie znajdziesz, chyba, że w jakiejś małej serwerowni, ale to nie jest raczej dobry pomysł (ryzyko awarii, podatność na ataki DoS itd.).

#4 Adam Szendzielorz

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 736 postów

Napisany 02 styczeń 2006 - 13:05

juice99 powiedział:

Aktualnie mam serwer w firmie ovh (ovh.pl) za 500zł/mies. za nielimitowane 15Mbps, 2.6 Celeron, 1GB RAM, 160GB dysk
mam ruch rzędu 1 200 GB/mies. ale powoli pnie się do góry, za 3-4 miesiące powinno być około 2 000 GB/mies podejrzewam

2TB czyli OK 12Mbit w szczycie. Za takie lacze zaplacisz w Polsce (GTS/Atman) ponizej 6k pln netto.

juice99 powiedział:

Serwer ze względów sprzętowych (oraz sprytnie celowo wsadzanych wolnych kontrolerów dyskowych przez OVH) przestaje wyrabiać.

I tak masz szczescie ze maszynka ze slabym, pojedynczym procesorem i dyskiem IDE robi Ci takie wysokie transfery :-) Chyba ze to serwer tylko pod download.

juice99 powiedział:

Niestety nielimitowane 15Mbps za 500zł to chyba nierealne w Polsce, zatem pytanie za ile bym mógł mieć podobne warunki w Polsce, albo nawet ostatecznie za granicą, jeśli chodzi o kolokację?

W Polsce za to bedziesz mial lacze 1Mbit.
W Czechach w Casablance za 200 czy 300euro (czyli 800-1200 pln) dostaniesz nielimitowane 10Mbit.

juice99 powiedział:

wdc.pl są dowcipni i kilka miesięcy temu w rozmowie telefonicznej mówili że conajmniej kilka tysięcy miesięcznie za coś takiego... Czy wszędzie tak jest?

To ja Ci powiem ze 3 lata temu za lacze 8Mbit w Polsce placilem 12 tys / m-c. Niestety TPSA dyktuje takie chore ceny. Gdyby nie TPNET to lacza bylyby juz teraz jakies 2-3 razy tansze :/
pozdr.

#5 gb

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 445 postów

Napisany 02 styczeń 2006 - 13:12

a najfajniej to gdyby to było w Warszawie.
W wersji podstawowej uslugi infrastrukturalnej 15Mb/s kolokacje jednej maszyny w wdc.pl dostaniesz za 3750Mb/s za miesiac.

Cóż, poczekamy, zobaczymy, myślę, że za jakieś 2-3 lata da się kupić w Polsce jakąś sensowną kolokację za sensowną cenę, bo nie ma racjonalnego powodu, żeby takie usługi były kilkukrotnie droższe niż na bogatszym zachodzie.

Kwestia wielkości rynku.

#6 Diwi

Często na forum

• Użytkownicy
  • 67 postów

Napisany 02 styczeń 2006 - 15:45

dostaniesz za 3750Mb/s

Nowa forma płatności w formie Mb/s ?

Pozdrawiam

#7 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1765 postów
  • Firma:{netBOMB}
  • Imię:Mirek

Napisany 02 styczeń 2006 - 17:10

moze gb oferuje barter :)

#8 gb

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 445 postów

Napisany 02 styczeń 2006 - 17:30

hehehe :-) moj blad powinno byc "zl".

#9 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 10 marzec 2006 - 17:05

Czy coś się w tej kwestii zmieniło?

Bo w sumie nie wiem - jaka jest, według Was, najtańsza oferta kolokacji w Warszawie. nie zależy mi na supporcie itp. zależy mi tylko na łączu i cenie. (ze względu na Polskie realia, muszę się liczyć z każdą złotówką)

wdc.pl jest dla mnie za drogie, korzystam aktualnie z zachodnich dedyków i trochę ciężko przełknąć mi płacenie kilkukrotnie wyższych cen.

jeśli wdc.pl jest dla mnie za drogie, to pozostaje mi jeszcze jakaś tańsza firma, czy już nie?

#10 Maq

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 258 postów
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Stecki

Napisany 03 kwiecień 2006 - 20:33

Najtaniej w polsce to masz w http://serwerydedykowane.pl/ , ale to jest dosyć młoda oferta i jak narazie to posiadają oni problemy z routingiem, ale podobno mają być one rozwiązane w przeciągu miesiąca.
http://wklej.se/ - Wrzuć tekst/kod i podziel się nim z innymi :) Kolorowanie składni, ustawianie hasła, przyjazny adres...

#11 juice99

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 85 postów

Napisany 04 kwiecień 2006 - 02:37

tak to to wiem, sam udzieliłem na forum informacji o tym że w ciągu miesiąca mają mieć rozwiązane problemy :)

ale oczywiście dzięki

#12 T

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 873 postów

Napisany 07 kwiecień 2006 - 01:15

Zobacz postjuice99, o 2.01.2006, 01:58, powiedział:

To nie kwestia kontrolerów. Swoją drogą takie praktyki są niestety godne pożałowania...

#13 Mac

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 37 postów

Napisany 09 kwiecień 2006 - 15:36

Zobacz postjuice99, o 4.04.2006, 02:36, powiedział:

tak to to wiem, sam udzieliłem na forum informacji o tym że w ciągu miesiąca mają mieć rozwiązane problemy :)

ale oczywiście dzięki

Na razie o kolokoacji w Polsce musisz zapomniec :)
No chyba, ze bez TPNETu

#14 gb

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 445 postów

Napisany 10 kwiecień 2006 - 09:21

Zobacz postMac, o 9.04.2006, 16:35, powiedział:

Na razie o kolokoacji w Polsce musisz zapomniec :)
No chyba, ze bez TPNETu

Moglbys jakos uzasadnic swoja wypowiedz ? Obecnie najdrozsza w kolokacji jest obsluga, a nie pasmo.

#15 T

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 873 postów

Napisany 10 kwiecień 2006 - 11:11

Zobacz postgb, o 10.04.2006, 10:20, powiedział:

Moglbys jakos uzasadnic swoja wypowiedz ? Obecnie najdrozsza w kolokacji jest obsluga, a nie pasmo.
Chcesz powiedziec, że problemem sa koszty pracy, które w Polsce są... przecież niższe niż na zachodzie? Czy to czasem nie oznacza, ze problemem jest... zbyt wysoka marża? :)

#16 ironman

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 11 postów

Napisany 19 lipiec 2006 - 12:56

Witam.
Teraz GTS/Energis ma calkiem inne podejscie.
Chodzi zarowno o serwery dedykowane jak i kolokacje.

Teraz daja wpiecie 100 MBit - i wg jakiegos tam wzoru obliczaja przepustowsc lacza - i wtedy placi sie za lacze o danej przeustowosci, ale w razie czego zawsze mamy do dyspozycji lacze 100 MBit.

Wg mnie ciekawe rozwiazanie.

#17 d

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 245 postów

Napisany 19 lipiec 2006 - 13:05

gts.pl/index.php?pid=325

Tak Panowie z GTS pisza usługi (na obrazku "usugi") chyba male przeoczenie.:)

#18 irvinek

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 80 postów

Napisany 20 lipiec 2006 - 06:36

Zobacz postxor, o 19.07.2006, 12:47, powiedział:

gts.pl/index.php?pid=325

Tak Panowie z GTS pisza usługi (na obrazku "usugi") chyba male przeoczenie.;)
Jak tam widzisz "usugi" to kup sobie okulary ;) .Chyba ,że się nie wyspałeś.

#19 d

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 245 postów

Napisany 20 lipiec 2006 - 07:16

A sam sobie kup, chyba że sie nie wyspałeś...
Dodany obrazek

Pozdro.

#20 alien

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 686 postów
  • Firma:Vbiz.pl

Napisany 20 lipiec 2006 - 12:01

Zobacz postironman, o 19.07.2006, 13:38, powiedział:

Witam.
Teraz GTS/Energis ma calkiem inne podejscie.
Chodzi zarowno o serwery dedykowane jak i kolokacje.

Teraz daja wpiecie 100 MBit - i wg jakiegos tam wzoru obliczaja przepustowsc lacza - i wtedy placi sie za lacze o danej przeustowosci, ale w razie czego zawsze mamy do dyspozycji lacze 100 MBit.

Wg mnie ciekawe rozwiazanie.

Generalnie rozwiazanie przejete od Energisu. Skadinad przez wielu chwalone.
A chodzilo o to, ze dostaje sie wpiecie do wiekszej przepustowosci, placi sie za okreslony poziom, jednak nie wolno go przekroczyc dluzej niz 3h na dobe. A moze cos sie zmienilo?

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników