Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Dyskusja o wolontariacie

27 odpowiedzi na ten temat

Dyskusja o wolontariacie

#1 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2029 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 06 kwiecień 2011 - 16:04

NAGRODA GŁÓWNA:
Po pełnym okresie wolontariatu jaki przewidujemy, minimalnie 3 miesiące maksymalnie Rok, przewidujemy zorganizownie Konursu na najlepszego Wolontariusza/Wolontariuszkę, którzy wykarzą się sumiennością, aktywnością, a także odpowiedzialnością. Zwycięzcy będą mogli zaprosić właściciela Firmy do swojej rodzinnej miejscowości lub tam gdzie aktualnie przebywają w celuu podpisania umowy o pracę. Tak to nie jest żart! ../../public/style_emoticons/default/wink.gif

Ja myślałem, że ten cały post to spóźniony prima aprylis...
.

#2 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 3128 postów
  • Firma:GSA
  • Imię:Miłosz

Napisany 06 kwiecień 2011 - 16:25

Właśnie w takim tonie to skomentowałem, to jakiś "moderator" skasował post. WTF?
Zero uprzedzenia, nawet nie przeniesiony, po prostu skasowane do kosza.
Niby dlaczego? Bo co... bo prawdę napisałem?
Co to za dziadostwo znowu z tymi moderatorami?
Co już się uspokoi i w miarę działają, to znowu popisówa.

Ten post był edytowany przez Sponsi dnia: 06 kwiecień 2011 - 16:30

#3 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2478 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 06 kwiecień 2011 - 16:47

Sponsi, ale to jest jego sprawa co on robi, jak robi i na jakie umowy :P
Teraz wszyscy będą sie rozczulać nad wolontariatem i komentować go na lewo i prawo.

Nie będę już ruszał wątków z Twoimi postami :P
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#4 Jarosław Szmańda

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1013 postów
  • Firma:NetSerwis.info
  • Imię:Jarosław
  • Nazwisko:Szmańda

Napisany 06 kwiecień 2011 - 16:49

Zobacz postpatrys, o 06 kwiecień 2011 - 16:04, powiedział:

Ja myślałem, że ten cały post to spóźniony prima aprylis...
Ogólnie - wymiękam...
Darmowa siła robota, tego z zaproszeniem to już nie wiem nawet jak ogarnąć... Jeszcze kał częstować i cukrem (u mnie 1kg 6,30 zł) - porażka.

Ogólnie pomysł z wolontariatem był trafiony, ale reszta - błazenada.

Ten post był edytowany przez JarekMk dnia: 06 kwiecień 2011 - 16:51

#5 mSurf.eu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1173 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Kapica

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:07

Zobacz postJarekMk, o 06 kwiecień 2011 - 16:49, powiedział:

Ogólnie - wymiękam...
Darmowa siła robota, tego z zaproszeniem to już nie wiem nawet jak ogarnąć... Jeszcze kał częstować i cukrem (u mnie 1kg 6,30 zł) - porażka.

Ogólnie pomysł z wolontariatem był trafiony, ale reszta - błazenada.

Dzieki tej 'blazenadzie' kiedys bedziesz mial latwiej i moze bedziesz wiecej zarabiac :-) Wszystko zawsze sie przyda.

#6 GrandBB

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 549 postów
  • Firma:Grand-Host.pl
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Wywrocki

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:12

Wolontariat może być rozumiany różnie, nikt nikogo do niczego nie zmusza, jeśli ludzie chcą uczestniczyć w aktywnym życiu Firmy to mają taką możliwość. Może i pierwszy raz coś takiego pojawiło się na WHT, jednak to nie powód ażeby robić z tego pośmiewisko.

"Darmowa siła robocza" - jeżeli tak uważasz to nie wiem jak mógłbyś np pracować w jakiejś przyszłej Firme np: świadczącej usługi poligraficzne bez uprzedniego przeszkolenia i wykształcenia. Do kopania dołów też trzeba mić dzisiaj chociażby minimum czyli maturę - oczywiście nie obrażam tutaj nikogo, każda praca (o ile jest legalna i przynosi z tego chleb) jest wporządku.

Wolontariat ma na celu nauczenie CHĘTNYCH osób wszystkiego co może być nie zbędne w przyszłości do podjęcia pracy w branży IT podobnej właśnie do Grand-Host może i nie będzie to dosłownie WSZYSTKO ale różne Firmy przyjemnie patrzą na to, że się posiada jakieś dokumenty, certyfikaty, itp.

A z tymi tekstami:

Jeszcze kał częstować i cukrem (u mnie 1kg 6,30 zł)
reprezentujesz bardzo niski poziom.

Hosting, Domeny, Reseller, Strony WWW, Serwis PC. Grand-Host.pl - Zapraszamy!
Wystawiamy Rachunki - wszystkie ceny BRUTTO | Kontakt: info@grand-host.pl

#7 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3654 postów
  • Firma:MZone Group
  • Imię:Ireneusz

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:13

Przecież to jego pomysł firma po co te głupie komentarze.
Każdy ma prawo do napisania swojego poglądu, ale Panowie trochę z szacunkiem.

Osobiście nie podoba mi się ten pomysł z kilku względów, oczywiście to tylko moja opinia:
  • Taka osoba musi mieć kogoś kto będzie to pilnował, nie dawałbym wolnej ręki komuś obcemu, a już w ogóle kto to robi za darmo
  • Będzie to zaproszenie dla "Dzieci", ktoś kto postawi forum, stronę zgłosi sie potem przyjdzie czas na pracę i do widzenia
  • Osoby te nie będą działały na wizerunek firmy w dobrym tonie, wydaje mi się że klienci tez nie patrzyliby na to przychylnie ( w koncu jesli ktoś cos robi za darmo, to robi to przeważnie na odp...)
  • Lepszym rozwiązaniem byłoby gdyby to działało w drugą stronę, tzn. taka osoba płaciła by za staż w firmie Grand Host, co pewnie byłoby korzystne dla dwóch stron
  • No i na koniec małe niebezpieczeństwo, Andrzej nie pomyślałeś o tym,że zdradzając pewne sekrety firmy ( a do takicg danych dostęp pewnie z czasem taka osoba by miała), robisz sobie trochę pod górkę uruchamiając taki projekt?
Proponowałbym też wydzielenie tematu od pierwszego postu autora, dyskusja jest bardzo ciekawa, ale nie potrzebnie robi zamieszanie we właściwym poście.

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |

#8 mSurf.eu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1173 postów

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:17

Zobacz postMZone Group, o 06 kwiecień 2011 - 17:13, powiedział:

Przecież to jego pomysł firma po co te głupie komentarze.
Każdy ma prawo do napisania swojego poglądu, ale Panowie trochę z szacunkiem.

Osobiście nie podoba i sie ten pomysł z kilku względów, oczywiście to tylko moja opinia:
  • Taka osoba musi mieć kogoś kto będzie to pilnował, nie dawałbym wolnej ręki komuś obcemu, a już w ogóle kto to robi za darmo
  • Będzie to zaproszenie dla "Dzieci", ktoś kto postawi forum, stronę zgłosi sie potem przyjdzie czas na pracę i do widzenia
  • Osoby te nie będą działały na wizerunek firmy w dobrym tonie, wydaje mi się że klienci tez nie patrzyliby na to przychylnie ( w koncu jesli ktoś cos robi za darmo, to robi to przeważnie na odp...)
  • Lepszym rozwiązaniem byłoby gdyby to działało w drugą stronę, tzn. taka osoba płaciła by za staż w firmie Grand Host, co pewnie byłoby korzystne dla dwóch stron
  • No i na koniec małe niebezpieczeństwo, Andrzej nie pomyślałeś o tym,że zdradzając pewne sekrety firmy ( a do takicg danych dostęp pewnie z czasem taka osoba by miała), robisz sobie trochę pod górkę uruchamiając taki projekt?
Proponowałbym też wydzielenie tematu od piewrszego postu autora, dyskusja jest bardzo ciekawa, ale nie potrzebnie robi zamieszanie we właściwym poście.

Jest pewne zabezpieczenie, umowa czyz nie ? :-) Nie wiem czy na duzo zabezpiecza, ale moze :P

#9 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3654 postów

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:19

Tak, zabezpieczysz 17 latka. Bo 18 latek już będzie myślał o swojej firmie na wzór GH, bo tam się wszystkiego nauczy.

Jak dasz w umowie że nie może otwierać firmy konkurencyjnej, to otworzy firmę na kolegę, ciocię, wujka, i co Ci to da, bedzie kolejna oferta n Allegro z nielimitowanym transferem.
Ja prowadziłęm biznes w Polsce długi czas, miałem pod sobą sieć agentów sprzedazy i nawet umowa niewiele dała, ponoć Polak potrafi ... :P

| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |

#10 Gość_N3T5kY_*

• Goście

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:20

Ale co ta umowa zabezpiecza?

Jak zrobi rm -Rfv / to pozamiatane :P

Ten post był edytowany przez N3T5kY dnia: 06 kwiecień 2011 - 17:20

#11 d.v

Blargh!

• WHT Pro
  • 1689 postów
  • Firma:GolGraf
  • Imię:Łukasz

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:21

Zobacz postMatmaxalez, o 06 kwiecień 2011 - 17:07, powiedział:

Dzieki tej 'blazenadzie' kiedys bedziesz mial latwiej i moze bedziesz wiecej zarabiac :-) Wszystko zawsze sie przyda.
Tyle, że:
1. To nie jest wolontariat, a zwyczajny darmowy okres próbny. Nazywajmy rzeczy po imieniu.
2. Firma składająca tę ofertę nie jest potentatem rynkowym, od którego zaświadczenie ma jakąkolwiek wartość na rynku pracy. To nie jest certyfikat M$ czy Cisco...
3. Oferta pod tytułem: niech 30 osób popracuje dla mnie za friko przez kwartał do roku, a może po tym zatrudnię jedną osobę. Może. Albo nie.
4. Sam post pana GrandBB jest nieco chaotyczny, nieskładny, pełen błędów stylistycznych i ortograficznych (co mnie szczególnie dziwi w czasach, kiedy każda przeglądarka ma wbudowany słownik).
5. Nie wszystko zawsze się przyda. Naprawdę lepiej poświęcić ten czas na prawdziwy wolontariat, pracując dla ludzi potrzebujących, chorych, ubogich - takich wolontariuszy zawsze potrzeba, a korzyść społeczna i satysfakcja osobista będzie z pewnością większa, niż po tym darmowym okresie próbnym.

Sam kiedyś pracowałem za darmo, mając 17-18 lat w gazecie lokalnej jako korektor, detepowiec i felietonista. Jednak wtedy wiedziałem, dlaczego to robię - aby zdobyć konkretne doświadczenie, znajomość zawodu, a i układy towarzyskie zdobyte w ten sposób owocowały w przyszłości. W przypadku oferty GrandBB jednak trudno tak konkretnych korzyści oczekiwać.

GolGraf - usługi różne

#12 mSurf.eu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1173 postów

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:21

Ale masz jego dane itp :P To w razie czego mozesz cos zrobic :)

d.v a skad wiesz ze z grandbb kiedys nie bd home albo nazwa (tzn. giganci a nie ze zla jakosc :P)

Ten post był edytowany przez Matmaxalez dnia: 06 kwiecień 2011 - 17:23

#13 Jarosław Szmańda

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1013 postów
  • Firma:NetSerwis.info
  • Imię:Jarosław
  • Nazwisko:Szmańda

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:24

Oczywiście chodziło o kawę.
Przepraszam za tamten wyraz.

#14 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3654 postów

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:25

Zobacz postMatmaxalez, o 06 kwiecień 2011 - 17:21, powiedział:

Ale masz jego dane itp :P To w razie czego mozesz cos zrobic :)

d.v a skad wiesz ze z grandbb kiedys nie bd home albo nazwa (tzn. giganci a nie ze zla jakosc :P)

Tak, możesz wynająć adwokata jak Ciebie pozwie, że trzymasz jego dane w archiwum bez jego zgody. Będziesz miał pełno wolontariatu na zapleczu z urzędu.

Ale nie róbmy już OT.

Grand Host ma prawo do własnego sposobu prowadzenia firmy, czy sie to komuś podoba czy nie. Uszanujmy to.

#15 www.ionic.pl

Twój partner w e-biznesie ...

• Firma Bronze
  • 1757 postów
  • Firma:IONIC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:28

Zobacz postN3T5kY, o 06 kwiecień 2011 - 17:20, powiedział:

Ale co ta umowa zabezpiecza?

Jak zrobi rm -Rfv / to pozamiatane :P

Nie wyobrażam sobie by ktokolwiek miał dostęp do jakichkolwiek zasobów firmy bez odpowiedniego kontraktu,
oczywiście pomijam poziomy dostępu (nie ma siły by zwykły helpdeskowiec miał dostęp do shella czy administrator shared / linux miał "wjazd" np. do core sieci), to nie jest "dobry" pomysł to jest po prostu próba szukania taniej siły roboczej.
Jak sobie pomyślę ile pracy trzeba i pieniędzy wkładać w firmę, nie są to tysiące ani dziesiątki tysięcy zł a można śmiało mówić o setkach (przynajmniej w większości firm które znam w tym w mojej) w skali tam np. 2 - 3 lat od powstania + tysiące roboczogodzin, a tu bach ktoś łapnie dotację z EU / UP jak zwał tak zwał, czytaj soft czy tam sprzęt za frajer i jeszcze szuka frajera co będzie za darmo pracować.

Przepraszam, za mocny ton wypowiedzi, ale tak się nie buduje gospodarki.

Ten post był edytowany przez www.ionic.pl dnia: 06 kwiecień 2011 - 17:28

Serwery w Polsce, stabilne i tanie.
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.

#16 Gość_N3T5kY_*

• Goście

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:35

To w razie czego mozesz cos zrobic
"Coś" zrobić, chyba tylko wypić flaszkę, jak zobaczy pusty serwer, a atak z Bangladeszu.

#17 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 06 kwiecień 2011 - 17:36

Wasze uwagi są celne. Jednak to jego firma i jego klienci. Jeżeli dziecko X rozwali mu maszynę to on ponosi za to odpowiedzialność bo właściciel firmy ponosi odpowiedzialność za swoich pracowników i wiążą go umowy z klientami :P

Jak człowiek nie spróbuje to się nie nauczy. Czasem sama teoria nie wystarczy :P

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#18 GrandBB

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 549 postów
  • Firma:Grand-Host.pl
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Wywrocki

Napisany 06 kwiecień 2011 - 18:28

Tak od razu dam dostęp do roota wszystkim zainteresowanym, jest stosowna umowa dla "dzieciaków" gdzie poświadczają to rodzice wraz z kserokopią dowodu osobistego.

a tu bach ktoś łapnie dotację z EU / UP jak zwał tak zwał, czytaj soft czy tam sprzęt za frajer i jeszcze szuka frajera co będzie za darmo pracować
Temat był już praktycznie wyczerpany na WHT i nie zamierzam się powtarzać 10 razy jak ktoś nie rozumie... Przez niektórych przemawia zazdrość, że po prostu mi się udało uzyskać dofinansowanie.

Wolontariat nie jest przymusowy.
A jeżeli chcecie to bardzo proszę mogę zejść wam z drogi (jedna Firma konkurencyjna mniej) i poproszę o bana i się pożegnamy. :P

Ten post był edytowany przez GrandBB dnia: 06 kwiecień 2011 - 18:34

Hosting, Domeny, Reseller, Strony WWW, Serwis PC. Grand-Host.pl - Zapraszamy!
Wystawiamy Rachunki - wszystkie ceny BRUTTO | Kontakt: info@grand-host.pl

#19 Gość_N3T5kY_*

• Goście

Napisany 06 kwiecień 2011 - 18:33

Przez niektórych przemawia zazdrość, że po prostu mi się udało uzyskać dofinansowanie.
Tu nie o zazdrość, chodzi. Przeanalizuj dokładnie to co powiedział Paweł, i zrozumiesz.

A jeżeli chcecie to bardzo proszę mogę zejść wam z drrogi (jedna Firma konkurencyjna mniej) i poproszę o bana i się pożegnamy.
Oj, obraził się : d

#20 www.mzone-net.eu

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 3654 postów

Napisany 06 kwiecień 2011 - 18:34

Wolontariat nie jest przymusowy.
A jeżeli chcecie to bardzo proszę mogę zejść wam z drrogi (jedna Firma konkurencyjna mniej) i poproszę o bana i się pożegnamy. ../../public/style_emoticons/default/unsure.gif
Andrzej to były tylko opinie, fakt niektóre poniżej "pasa", ale my tu w Anglii mówimy na to: "Fu.. them" i żyje się dalej.

Poproś moderatora lub Tomka o przeniesienie postów do kosza, od momentu Twojego chyba drugiego postu.

Nie ma się czym przejmować, Twój pomysł i wara od tego innym :P

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników