Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

MySQL-slow logs

4 odpowiedzi na ten temat

MySQL-slow logs

#1 Pitu

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 161 postów
  • Imię:Piotr

Napisany 18 luty 2011 - 12:07

Mam pytanie czy w logach zapisywane są pełne zapytania do bazy danych czy tylko część?

Otóż zmieniałem w skrypcie zapytanie po przez dodanie "LIMIT 30", ponieważ standardowe wykonywane jest b.długo (nie wiem czy limit pomoże). Zrobiłem restart usług itp.

W logach, dalej jest standardowe:
# Time: 110218 10:57:26
# User@Host: c1baza[c1baza] @ localhost []
# Query_time: 20.892616  Lock_time: 0.000060 Rows_sent: 39948  Rows_examined: 79896
use c1baza;
SET timestamp=1298026646;
SELECT * FROM mp3_search ORDER by search_datal DESC;

Szukałem po przez Grep, czy w innych plikach nie występuje to zapytanie lecz nie zwrócił wyników.

#2 squeezer

Czasami na forum

• WHT Pro
  • 37 postów

Napisany 18 luty 2011 - 12:22

Zobacz postpitu, o 18 luty 2011 - 12:07, powiedział:

Mam pytanie czy w logach zapisywane są pełne zapytania do bazy danych czy tylko część?

W logach zapisywane są pełne zapytania.

Otóż zmieniałem w skrypcie zapytanie po przez dodanie "LIMIT 30", ponieważ standardowe wykonywane jest b.długo (nie wiem czy limit pomoże).

Zależy od tego, jakie to zapytanie B)

[edit]
Heh, zapomniałem zerkąć jeszcze raz - zapytanie przecież jest. LIMIT pomoże, ale indeks, o którym wspomniał regdos, znacznie bardziej. Z resztą, możesz użyć i tego i tego. Sortowanie będzie po indeksie a jeśli potrzebujesz faktycznie 30 rekordów z całości, to szybciej posortujesz 30 rekordów niż 40 tysięcy.

Ten post był edytowany przez squeezer dnia: 18 luty 2011 - 12:28

Optymalizacja MySQL - mysql.ksiazek.info

#3 regdos

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1505 postów
  • Firma:regdos.com
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Regdos

Napisany 18 luty 2011 - 12:24

Zapisywane są pełne zapytania.

Dodaj indeks dla search_datal.

#4 Pitu

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 161 postów
  • Imię:Piotr

Napisany 18 luty 2011 - 12:58

Znalazłem plik z owym zapytaniem. Dodałem index, o którym wspomnieliście. Mam rozumieć, że wynik explain mówi o tym, że zapytanie korzysta z indeksu?

id | select_type | table | type | possible_keys | key | key_len | ref | rows | Extra
1 | SIMPLE | mp3_search | index | NULL | data | 9 | NULL | 20      

Ten post był edytowany przez pitu dnia: 18 luty 2011 - 12:59

#5 squeezer

Czasami na forum

• WHT Pro
  • 37 postów

Napisany 18 luty 2011 - 13:06

Zobacz postpitu, o 18 luty 2011 - 12:58, powiedział:

Znalazłem plik z owym zapytaniem. Dodałem index, o którym wspomnieliście. Mam rozumieć, że wynik explain mówi o tym, że zapytanie korzysta z indeksu?

id | select_type | table | type | possible_keys | key | key_len | ref | rows | Extra
1 | SIMPLE | mp3_search | index | NULL | data | 9 | NULL | 20      

Tak, powyższe oznacza że zapytanie korzysta z indeksu o nazwie `data`.
Optymalizacja MySQL - mysql.ksiazek.info

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników