Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Streaming z tunera w internet

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
9 odpowiedzi na ten temat

Streaming z tunera w internet

#1 Gr4nd

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 42 postów

Napisany 04 luty 2011 - 21:03

Witam,

Czy jest możliwość przesłania obrazu z tunera na serwer dedykowany i streamowanie tego dalej? Czy jest to fizycznie możliwe?, jakie oprogramowanie i urządzenia będą mi do tego potrzebne? Jak dobrze myślę mój komputer będzie pośrednikiem, który będzie odbierał obraz z tunera i wysyłał go na serwer, tylko trapi mnie jakiego oprogramowania do tego użyć zarówno na komputerze jak i na serwerze który będzie udostępniał obraz dalej?

Może ktoś miał z czymś podobnym styczność i jest mi w stanie doradzić? Temat jest mi kompletnie obcy a potrzebuję udostępniać cyklicznie pewien serial dokumentalny.. znajomemu zza wielkiego oceanu :D

#2 murgal

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 124 postów

Napisany 04 luty 2011 - 21:10

NSV.

#3 UPhost.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1158 postów
  • Firma:UPhost
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Miodek

Napisany 04 luty 2011 - 21:17

jaki tuner masz w PC czy stacjonarny ?
jak stacjonarny to jakie ma wyjścia samo hdmi czy zwykłe AV też ?
UPHost.pl - Serwery www, Serwery Reseller, Serwery za SMS, ! VPS od 18,50 zł Miesięcznie Polska lokalizacja ! Intel Xeon X3430 Quad Core w Polsce już od 271 zł miesięcznie ! Internet JEST NASZ !

#4 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2538 postów

Napisany 04 luty 2011 - 21:17

Wszystko zależy, jaką całościowo infrastrukturę posiadasz.
Drogi są ogólnie dwie - albo jakiś dekoder sat, który prześle w świat strumień TS, a odbiorca go sobie obrobi, albo też podłączenie dekodera do PC jakąś kartą telewizyjną, a owy PC by robił za grabber i koder strumienia, który dalej już do serwera dystrybucyjnego wysyła.

No i jeszcze kwestia twojego łącza. Jak masz publiczne IP, najlepiej stałe, oraz koniecznie z rozsądnym uploadem, to przy transmisji dla jednej osoby serwer relay można wyeliminować i łączyć się point-to-point.

#5 Gr4nd

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 42 postów

Napisany 04 luty 2011 - 21:21

Serwer mam na Debianie, chciałbym ten obraz puszczać w jakimś playerku znajdującym się na stronie WWW, jaki soft do odebrania tego sygnału?
I jaki soft na komputerze z windowsem7 do wysyłania obrazu na serwer?

Co do tego łącza , mam 4 mbity uploadu , w zamysłach mam takie coś że to serwer rozsyła sygnał dalej, jedynym odbiorcą sygnału z mojego pc jest tylko i wyłącznie serwer który dalej sobie rozsyła więc to łącze jak najbardziej wystarczy.

Tuner mam taki: http://allegro.pl/dm...1418289160.html

Przesył obrazu do komputera widział bym za pomocą Lana :D także 1 problem z głowy. Ciągle chodzi mi jakiego oprogramowania użyć by to wszystko chodziło jak powinno, relacja między komputer-serwer-odbiorca(w tym wypadku zależy mi na tym by dało się sygnał z serwera umieścić w jakimś playerku).

#6 UPhost.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 1158 postów

Napisany 04 luty 2011 - 21:49

hmmmm sam mam dm500 i nie jestem pewien czy po lanie poleci... lepiej zrobić złączkę 1 = 2 i sygnał do PC i z domu sobie nadasz, na nsv server na serwerze zamontujesz jakis player web site dla nsv i juz
UPHost.pl - Serwery www, Serwery Reseller, Serwery za SMS, ! VPS od 18,50 zł Miesięcznie Polska lokalizacja ! Intel Xeon X3430 Quad Core w Polsce już od 271 zł miesięcznie ! Internet JEST NASZ !

#7 Gr4nd

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 42 postów

Napisany 04 luty 2011 - 22:32

Zobacz postdamianmiodek, o 04 luty 2011 - 21:49, powiedział:

hmmmm sam mam dm500 i nie jestem pewien czy po lanie poleci... lepiej zrobić złączkę 1 = 2 i sygnał do PC i z domu sobie nadasz, na nsv server na serwerze zamontujesz jakis player web site dla nsv i juz

Kolega ma takie rozwiązanie i działa jak należy, o konkrety nie pytałem ale raczej nie narzeka :D A z domu w takim razie jakim softem miałbym nadawać? bo nsv server stawiam na dedyku, a w domu co?

#8 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2538 postów

Napisany 05 luty 2011 - 12:33

Napisz najpierw, jaki masz tuner, którym odbierasz programy.

#9 UPhost.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 1158 postów

Napisany 05 luty 2011 - 12:45

Zobacz postkafi, o 05 luty 2011 - 12:33, powiedział:

Napisz najpierw, jaki masz tuner, którym odbierasz programy.

napisał DM500

#10 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2538 postów

Napisany 05 luty 2011 - 13:30

No to obraz z DM500 da się spokojnie po sieci LAN odebrać przez VLC na komputerze.
A tam wybrać go jako źródło, jako miejsce docelowe (output) wybrać RTSP i skierować strumień do serwera emisyjnego (darvin, gstreamer, vls).

Pewnie może jakoś grzebiąc w image dało by się ten etap transkodowania przez komputer pominąć, ale tego już nie sprawdzę, bo takowego tunera już nie posiadam.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników