A może poleasingowy?
A może poleasingowy?
Napisany 11 grudzień 2005 - 00:44
Wymyśliłem np. coś takiego: 4xP3 Xeon 500, ~2 GB RAM ECC, 3x36 GB SCSI 10K RAID5. Warto się w coś takiego pakować? Maszynka byłaby dość rozwojowa, możnaby za jakiś czas włożyć do niej 4x~1GHz no i dołożyć kolejne dyski. Przypuszczam, że 4xP3 Xeon 500 będzie istotnie wydajniejsze od pojedyńczego Bartona (szczególnie w tym zastosowaniu -- aktualnie stale około 1000 działających procesów), ale o ile? Ktoś z Was testował może takie rozwiązanie?
Napisany 11 grudzień 2005 - 02:26
Neas powiedział:
A za ile masz mozliwosc kupienia tego ? Bo wiadomo, wszystko zalezy od ceny
Ale daje sobie glowe sciac, ze 4 x pIII 500Mhz bedzie dzialac *duzo* stabilniej (stabilniej nie zawsze znaczy szybciej!) od 1 x 2-3Ghz
pozdr.
Napisany 11 grudzień 2005 - 02:39
adamszendzielorz powiedział:
Neas powiedział:
Za 2500 brutto znalazłem np. 4xP3 Xeon 700 (z 1 MB L2 każdy), 3 GB, 3x18 GB.
Napisany 11 grudzień 2005 - 02:58
http://allegro.pl/sh...p?item=75936459 - mi sie to podoba. Chociaz to raczej bardziej stacja robocza niz serwer, ale i tak fajny, zwlaszcza za taka cene
www.neteasy.pl
Napisany 15 grudzień 2005 - 14:30
patryk powiedział:
http://allegro.pl/sh...p?item=75936459 - mi sie to podoba. Chociaz to raczej bardziej stacja robocza niz serwer, ale i tak fajny, zwlaszcza za taka cene
Napisany 15 grudzień 2005 - 16:00
Neas powiedział:
patryk powiedział:
To juz IMHO lepiej zainwestowac w 2 x PIII 1,4 za podobne pieniadze - bedzie maszynka mocniejsza
pozdr.
Napisany 15 grudzień 2005 - 23:34
Znasz może jakieś ciekawe miejsce, gdzie można kupić taki sprzęt? Chcę dual P3 żeby nie przeinwestować -- nie ma IMHO sensu, bo sprzęt cały czas tanieje.
Napisany 16 grudzień 2005 - 00:08
Neas powiedział:
Poszukaj tutaj: http://www.sklep.sck.com.pl/, oni ostro tez na allegro handluja
Mam kilka takich maszyn -> wiekszosc sprowadzana z Niemiec, poleasingowa wlasnie. Wiekszosc jest w takim stanie, ze masz wrazenie, ze przelezaly te parenascie miesiecy w szafie - po otwarciu ani grama kurzu, wszystko smiga jak nowe
Nie wiem tylko jak z Faktura VAT - SCK Ci pewnie wystawi bez zadnego problemu, inni na allegro - nie sadze. Oczywiscie w SCK cena w zwiazku z tym z reguly jest troche wyzsza. Ale polecam ich - kupowalem pare rzeczy i to fachowcy ktorzy robia to w 100% profi
pozdr.
Napisany 16 grudzień 2005 - 03:12
Napisany 16 grudzień 2005 - 13:27
Neas powiedział:
Pojawiaja sie regularnie co jakis czas na allegro - trzeba czuwac :-) Sa tez na ebayu Niemieckim. Ale trzeba dokladnie sprawdzac, bo niektore sa bez karty zdalnego dostepu i bez RAIDa.
Neas powiedział:
Jezeli wielkosc Ci nie przeszkadza, to IMHO warto - dla kont shellowych chyba wazniejsza bedzie liczba fizycznych procesorow, niz ich sumaryczna moc
Napisany 16 grudzień 2005 - 17:55
Tu cos jest ...
Napisany 16 grudzień 2005 - 17:58
patrick powiedział:
Tu cos jest ...
2U, ram do wywalenia (malo i w niekorzystnej konfiguracji), male dyski (2 x 18) i drogi. Nie polecam, trzebaby dolozyc drugie tyle ;-)
pozdr.
Napisany 16 grudzień 2005 - 20:05
Jest zalozmy sobota wieczor i serwer poleasingowy pada (np. chipset plyty glownej idzie sie ***** - znam takie przypadki).
Co wtedy?
Majac powiedzmy kilkanascie serwerow to mozna sobie jakos poradzic (poprzenosic klientow z tej trafionej maszyny na wszystkie inne).
Ale majac jeden serwer? Ile czasu bedzie sie czekalo az sie dorwie np. nowa plyte do tego serwera?
A w przykladu skladaka, to sobie w niedziele rano jedziemy do MediaMarkt i po chwili mamy znowu dzialajacy serwer.
Nie to, zebym zwolennikiem pecetow-skladakow nad poleasingowymi serwerami, ale warto jednak dostrzegac minusy kupowania uzywanych serwerow.
pzdr.
Napisany 16 grudzień 2005 - 20:56
ertcap powiedział:
Ale majac jeden serwer? Ile czasu bedzie sie czekalo az sie dorwie np. nowa plyte do tego serwera?
W tej sytuacji masz racje. Ale zaden szanujacy sie provider nie dopusci do takiej sytuacji. Ja mam kilka DL360-tek, wszystkie identyczne + jedna lezy na zapasie na polce. Zapasowa kosztowala mnie dokladnie 1,5k -> 512mb ramu, 1 proc, bez dyskow. To sa naprawde smieszne pieniadze - mowimy przeciez o zapewnieniu ciaglosci swiadczenia uslug, a to sa podstawowe narzedzia i podstawowe zabezpieczenia w tym biznesie
PS. W ktorym markecie sprzedaja np. kontroler, czy plyte z SCSI ?
pozdr.
Napisany 17 grudzień 2005 - 08:46
Nie znam Neas'a, ile on tam ma serwerow itd, ale zrozumialem, ze sobie chce kupic _jeden_ serwer pod uslugi komercyjne.
Stad moje watpliwosci co do kupowania poleasingowego sprzetu
Tak, wiem, bedziesz pisal, ze na hosting to tylko Xeon+SCSI, ale to ma byc jedna maszynka na konta shellowe, a dwa to to, ze tylko przez litosc nie wyciagne z google'a Twoich postow z jakiejs grupy pl.comp.*, wychwalajacych rozwiazania typu 1U+jeden dysk IDE (jak jeszcze jechales na polpakach) ;>
pzdr.
ps. tylko nie bierz tego do serca i sie nie obrazaj (tych dyskow ide). Tak sobie tylko pisze i zartuje
Napisany 17 grudzień 2005 - 13:13
ertcap powiedział:
Yh. P4 malo wydajny, coprawda ratuje go minimalnie HT, ale zabija cena - za cene tego zestawu masz 2 x zestawy z 2 x dual pIII z allegro
Ale w markecie nie kupisz juz pod socket370 plyt...
Niemniej Twoje rozumowanie jest takie.. Nie kupie sobie maybacha, bo jak mi sie zepsuje w pcimcpiu dolnym to zaden mechanik mi go nie naprawi, nie bedzie zapasowych czesci i wogole fura jest do dupy - lepiej kupic fiata 126p
ertcap powiedział:
Nie bede - wyleczylem sie z Xeonow - za duze pieniadze, za duzo niewykorzystanej mocy (stosunek I/O do CPU). Dualne PIII wymiataja, maja najlepszy stosunek wydajnosci / mocy / ceny.
ertcap powiedział:
Alez ja do takich konfiguracji nic nie mam - home.pl sie na takich wlasnie rozwiazaniach opiera. Ale nie na sprzecie z marketu, tylko oryginalnych platformach Intela (i ja na grupach rowniez o takich pisalem - w szafie do dzisiaj lezy mi 10 plyt Intel Bonhan i 10 celtkow tualatinow 1,4 Mhz. Dam sobie glowe sciac, ze caly zestaw bylby z 2 x wydajniejszy od zestawu dual xeonow kupionych *za ta sama cene*.
ertcap powiedział:
Nie mam nic do IDE w single CPU, jakichs slabszych maszynkach. Mam duzo do IDE w serwerach Xeonowych, czy juz nawet w P4 - to sie mija mocno z celem
pozdr.
Napisany 17 grudzień 2005 - 14:54
Ale tutaj mamy przyklad osoby, ktora chce sobie kupic _JEDEN_ serwer i na pewno chce wydac jak najmniej. Polecisz jej kupno dwoch serwerow poleasingowych (zeby jeden stal w zapasie)?
IMHO sa dwa wyjscia:
1. kupuje sie jeden serwer poleasingowy (widzialem fajne HP Netserver z 4 lub 6 xeonami - to jest dopiero sprzet:)) i sie codziennie modli zeby nic nie padlo
2. kupuje sie skladaka - ktory _moze_ wyjdzie nawet minimalnie drozej i _moze_ miec mniejsza wydajnosc - ale za to w momencie awarii jestesmy wstanie prawie natychmiast wymienic walnieta czesc.
pzdr.
Napisany 17 grudzień 2005 - 15:55
ertcap powiedział:
Stad moje watpliwosci co do kupowania poleasingowego sprzetu
Napisany 17 grudzień 2005 - 17:05
ertcap powiedział:
Ale jak moge miec za ta sama cene (albo taniej) lepsze / stabilniejsze / szybsze dual p3, to po co p4
ertcap powiedział:
Na dl360 nigdy nie polowalem - zawsze mam od reki
- 2 x 1,33Ghz PIII
- 2 GB 133Mhz SDRAM ECC
- 2 x 73GB SCSI 10krpm (seagate / fujitsu / maxtor - do wyboru)
- zdalny dostep (jak DRAC w dellach)
- sprzetowy RAID1
- 1U !
ertcap powiedział:
Ale tutaj mamy przyklad osoby, ktora chce sobie kupic _JEDEN_ serwer i na pewno chce wydac jak najmniej. Polecisz jej kupno dwoch serwerow poleasingowych (zeby jeden stal w zapasie)?
Masz racje -> w przypadku kupienia jednego egzotycznego serwera moze byc problem w razie padu ktorejs z jego czesci, zeby dostac ja "od reki". Dlatego uparcie polecam ktorys raz z kolei DL360tki - ich naprawde jest na rynku od groma i nie ma problemu z ew. dokupieniem "na szybko" drugiej maszyny (a mozna dostac nawet za 1k - bez dyskow, z jednym slabym procem i np z 256mb ram - to jakby tylko dla plyty go kupic
ertcap powiedział:
1. kupuje sie jeden serwer poleasingowy (widzialem fajne HP Netserver z 4 lub 6 xeonami - to jest dopiero sprzet:)) i sie codziennie modli zeby nic nie padlo
2. kupuje sie skladaka - ktory _moze_ wyjdzie nawet minimalnie drozej i _moze_ miec mniejsza wydajnosc - ale za to w momencie awarii jestesmy wstanie prawie natychmiast wymienic walnieta czesc.
A IMO to bezsensu - bo w ten sposob nigdy nie kupisz zadnej porzadnej maszyny. Jako druga maszyne tez kupisz skladaka, bo bedzie "kompatybilny" z maszyna pierwsza. Trzeci i kazdy kolejny - to samo. To wszystko zalezy od nastawienia i biznesplanu. Jezeli chcesz zebrac 1 tys userow i zwinac interes - kup skladaka, jezeli planujesz przyrost klientow i na powaznie rozwoj firmy -> siegnij glebiej do skarbety i wyciagnij odrazu szmal na dwie maszyny. Z kazda kolejna bedziesz mial pewnosc, ze jak cos padnie - masz pare innych maszyn, mozesz albo przeniesc klientow, albo np kosc pamieci przelozyc etc. A jak kupisz skladaka, to przy skladakach zostaniesz
Roznica jakosci w budowie serwerow, a zwyklych skladakow jest ogromna (o czym zreszta pewnie dobrze wiesz) - wystarczy otworzyc obudowe i wiadomo do czego ten sprzet sluzy -> to wol roboczy majacy sluzyc latami, a nie popierdolka zlozona z kupy stali, ktora rozklekocze sie po roku uzywania
Ale z jednym sie z Toba zgadzam -> *jedna* mocno egzotyczna maszyna to ryzyko. Niewielkie, ale istnieje
Napisany 17 grudzień 2005 - 18:41
Neas powiedział:
Na Allegro byl fajny HP Netserer 6000 do kupienia (6xXeon 700MHz 1MB L2) za jakies 3500 zl.
- 2 x 1,33Ghz PIII
- 2 GB 133Mhz SDRAM ECC
- 2 x 73GB SCSI 10krpm (seagate / fujitsu / maxtor - do wyboru)
- zdalny dostep (jak DRAC w dellach)
- sprzetowy RAID1
- 1U !
2. jak mozesz za taka cene zalatwic takie maszynki to sie chyba do Ciebie odezwe i dam Ci troche zarobic
Myslalem, ze po prostu Neas chce zrobic upgrade swojego serwera i to wszystko - bez planow posiadania w przyszlosci klastra serwerow.
A z tym niewielkim ryzkiem - gdyby one bylo tylko niewielkie to bym juz teraz mial wszystkich klientow na serwerach u siebie w Polsce :|
Ok, z mojej strony EOT bo strony doszly do porozumienia
pzdr.
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników