Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Skąd DC mają takie niskie ceny łącza

38 odpowiedzi na ten temat

Skąd DC mają takie niskie ceny łącza

#21 pzebracki

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1360 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 14 styczeń 2011 - 14:49

Zobacz postarmani, o 14 styczeń 2011 - 13:53, powiedział:

Tu nie chodzi o serwerownie w pokoju :P bo to napewno odpada, dlatego, że w domu mam mozliwosc podlaczenia tylko 6 mbps i to nie symetryk jeszcze. I wiecej netia nie chce juz dac heh :P

Dlatego chodzi o wynajecie dobrego lokalu, przeciez serwerownia w gdansku podobno trzyma serwery w podziemiach :D

Rufik, tzn mialbym pytanie jeszcze, bo nie wiem czy sie zabierac w ogole za to.

Jak to wyglada z kasa. załozmy ze mam juz 8 serwerow zlozonych, lacze wykupione, lokal wynajety.

Wtedy sprawa z routerami, switchami itd jaki to mniej wiecej koszt ? nie mowie tu o jakis tam oryginalnych itd, zeby to mialo rece i nogi.

Nie chcę pisać konkretnych rozwiązań, gdyż zaraz sie ktos odezwie (cisco) :)

Napisz jaki masz budżet, zobacze co da sie tam zmiescic.

#22 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 792 postów

Napisany 14 styczeń 2011 - 15:03

Zobacz postarmani, o 14 styczeń 2011 - 13:53, powiedział:

Tu nie chodzi o serwerownie w pokoju :P bo to napewno odpada, dlatego, że w domu mam mozliwosc podlaczenia tylko 6 mbps i to nie symetryk jeszcze. I wiecej netia nie chce juz dac heh :P

Dlatego chodzi o wynajecie dobrego lokalu, przeciez serwerownia w gdansku podobno trzyma serwery w podziemiach :D

Rufik, tzn mialbym pytanie jeszcze, bo nie wiem czy sie zabierac w ogole za to.

Jak to wyglada z kasa. załozmy ze mam juz 8 serwerow zlozonych, lacze wykupione, lokal wynajety.

Wtedy sprawa z routerami, switchami itd jaki to mniej wiecej koszt ? nie mowie tu o jakis tam oryginalnych itd, zeby to mialo rece i nogi.

Nie w Gdańsku a w Poznaniu. Dokładniej to serwerownia Beyond. Jest ona umieszczona w podziemiach galerii handlowej, uszczelniona przed wodą i innymi niebezpieczeństwami. Prowadzi to syn Kulczyka, którego matka jest właścicielką owej galerii handlowej i w zime serwerownia "ogrzewa" część centrum handlowego.

A wracając do Twojego pytania, zadaj sobie pytanie czy kupując 1 TB transferu wykorzystasz go w 100 % co miesiąc. Na pewno nie bo zawsze robi się zapas.
Livenet kupuje powiedzmy 100 mbit łącza na co wsadza 50 osób, marne są szanse aby 50 osób w tym samym momencie zaczęło wysycać łącze, nawet gdyby się tak stało na każdego przypadło by około 2 mbity ruchu.
Liczą na duży overseling, że mało kto wykorzysta a jeżeli wykorzysta to w późniejszym czasie użytkowania serwera np 5-6 miesiąc. Firmy np hostingowe które zaczynają swoją działalność robią bardzo mały ruch dopiero z czasem go przybywa.

Profesjonalne data center nie mają lub mają mały overseling. Dlatego u jednych 100 GB transferu kosztuje 30 zł a u innych 130 zł..
Popatrz np na onededyk (podaje jako przykład) oferują 5 TB transferu do serwera w ATM, mogą tyle dać bo mają bardzo dużą ilość łącza przez co koszty się gwałtownie zmniejszają.
Załóżmy że kupujesz 1 Gbit łącza - tak jak podał rufik ok 20-30 zł netto/1mbps. Można jeszcze taniej rozdzielając TP,zagranice i IXy. Kolokacja i zakup sprzętu kosztuje Ciebie w Twoim DC powiedzmy 350 zł brutto. Aby zaoferować ten serwer z 3,5 TB transferu potrzebujesz 10 mbps (2,5 TB) i ten 1 TB dajesz na overselingu. 10 mbpsów to dla Ciebie koszt 244 zł. Czyli za 599 zł brutto możesz zaoferować ten serwer z 3,5 TB transferu, albo 2,5 TB bez overselingu. Nie liczyłem tutaj zarobku, opieki administratora itp.. bo wtedy cena wynosiła by powiedzmy 799 zł.

Już pojąłeś ?

#23 ^^KaMaZZ~.^

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 343 postów
  • Firma:FragArena.pl
  • Imię:Kamil

Napisany 14 styczeń 2011 - 15:28

Załóżmy że kupujesz 1 Gbit łącza - tak jak podał rufik ok 20-30 zł netto/1mbps.
To coś lipnie szukasz, jak ktoś kupuje tyle łącza, to już myśli o dojściu do Wawy, gdzie można przy 1Gbit/s kupić łącze za kilka zł / Mbit, do tego wrzucasz ruch krajowy w jakiś IX ( czy to PLIX w Wawie czy węzeł AC-X najbliżej swojego miasta + ewentualnie AC-X Plus na bezpłatny peering z operatorami warszawskimi) i TP kupujesz przez innego operatora lub bezpośrednio w węźle w swoim mieście, z czego to ostatnie wyjdzie najdrożej ze wszystkiego nawet przy dużo mniejszej wykupionej przepustowości, np. 100Mbit/s (port gigabitowy w tepsie to istna profanacja cenowa) ;-)

Z tym, że w przypadku dojścia do Wawy płacisz za transmisję operatorowi X, który takową usługę oferuje, np. Crowley czy TKT, cena zależna od przepustowości i ilości włókien.

EDIT:
Zapomniałem też o KIKE, gdzie megabity spadają poniżej 1zł / mbit, ale tu jak pisałem, musisz zapłacić za transmisję ;-)
Ogółem zabawa zaczyna się, kiedy masz własny numer AS i własną klasę PI, gorzej mają np. dostawcy Internetu, którzy jadą na jednym łączu z adresami PA od operatora, biedacy nawet nie mogą sobie tego łącza zbejkupować dając jednocześnie użytkownikowi publiczne IP :P

#24 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 792 postów

Napisany 14 styczeń 2011 - 15:32

Kamazzz ale ja to napisałem, że można rozłożyć osobno na TP,zagranice i IXy....
Ale możesz wziąć też 1 Gbps od jednego operatora, bo wiesz ile nie raz za transmisje chcą..

#25 potty

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 179 postów
  • Imię:Maciej

Napisany 15 styczeń 2011 - 18:50

@armani

Dla 8 kompow to chyba nie serwerownia profesionalna, wiec mozna cos taniej zrobic :)

Mozesz cos bardzo taniego:

http://allegro.pl/tp-link-tl-sf1016d-switch-16xlan-10-100mbps-i1396858976.html

lub cos na wiecej portow:

http://allegro.pl/hp-procurve-2524-j4813a-24x-10-100-gw-f-vat-i1399234797.html

albo cos bardziej profesionalnego

http://allegro.pl/planet-fgsd-1022-switch-8p-10-100-2p-tp-sfp-i1412366074.html

http://allegro.pl/switch-hp-procurve-1810g-8-x1000mbit-zarzadzalny-i1413213421.html

Jak pomoglem to kliknij w www.pajacyk.pl czy cos w tym stylu

#26 ^^KaMaZZ~.^

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 343 postów

Napisany 15 styczeń 2011 - 21:44

Nic nie da się zrobić taniej, koszty switchów to raptem kropla w morzu :-)

#27 crazyluki

crazyluki

• Moderatorzy
  • 1700 postów
  • Firma:Ogicom Sp. z o.o.
  • Imię:Łukasz

Napisany 15 styczeń 2011 - 21:45

8 serwerów ? niektórzy więcej komputerów w domu mają.
20 mbit ? j.w.

na pewno idzie to jakąś amatorszczyzną zrobić, by to po prostu działało.

#28 potty

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 179 postów
  • Imię:Maciej

Napisany 16 styczeń 2011 - 13:38

Zobacz post^^KaMaZZ~.^, o 15 styczeń 2011 - 21:44, powiedział:

Nic nie da się zrobić taniej, koszty switchów to raptem kropla w morzu :-)

Ale on nie robi profesionalnej serwerowni typu ATMAN tylko takie male "cos"  ;)

#29 ^^KaMaZZ~.^

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 343 postów

Napisany 16 styczeń 2011 - 15:37

Nie przesadzajmy, lepszy switch mam w domu, coś zarządzalnego z min. 16 portami Gbit to minimum :-)

#30 theONE

Weteran WHT

• Firma Platinum
  • 725 postów
  • Firma:Devonstudio

Napisany 16 styczeń 2011 - 15:43

Po co porty 1 Gbit? Zarzadzanie tak. Zdecydowanie

BOGATA OFERTA W NAJLEPSZYCH DC W WARSZAWIE

299zł | i3 2100 | 4 GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transfer | KVM / IPMI
379zł | XEON E3-1220 | 8 GB RAM | HDD 2x 500 GB | 5 TB Transferu | KVM / IPMI
499zł | Xeon E3-1270 | 16GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transferu | IPMI / KVM

#31 Sebak

Weteran WHT

• WHT+
  • 1153 postów
  • Imię:Sebastian

Napisany 16 styczeń 2011 - 16:14

Zobacz posttheONE, o 16 styczeń 2011 - 15:43, powiedział:

Po co porty 1 Gbit? Zarzadzanie tak. Zdecydowanie

Choćby backup ;).

#32 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 16 styczeń 2011 - 16:18

Jak chce mieć byle jaki switch to na allegro i za 30zł znajdzie... Tylko jak chce mieć coś do nauki to na takich prostych urządzeniach nic nie zrobi bo podłączy dwa kabelki, kliknie przycisk i działa więc po co mu taka nauka. Musi kupić coś "lepszego" ale w pewnych granicach cenowych bo po co kupować sprzęt droższy niż mają serwerownie profesjonalne xD

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#33 ^^KaMaZZ~.^

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 343 postów

Napisany 16 styczeń 2011 - 17:25

Jeśli ktoś chce sobie postawić kilka serwerów w pokoju i podpiąć pod to Internet, nie mając odpowiednich środków i tłumacząc to jako "dla nauki", to nie powinien nawet rozpatrzeć tego w kategorii Data Center tylko zwyczajnego pomieszczenia roboczego.

#34 pzebracki

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1360 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 16 styczeń 2011 - 17:50

Ja mam u siebie szafkę, wypakowaną styropianem, jak cała szafę załączam to cóż powiedzieć. Po pierwsze robi się gorąco (prawie całe 42U zapełnione) a dwa poziom hałasu pomimo prób wyciszenia tego.

Myślę ze szkoda aby w domu takie coś działało 24h. Szkoda prądu i zdrowia i życia.
A jak ktoś przychodzi w gości, no robi wrażenie.

pzdr.

#35 Kamikadze

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1577 postów
  • Imię:Emil
  • Nazwisko:M

Napisany 16 styczeń 2011 - 19:21

Wiesz w kawalerce tego nie zrobisz ;) Jak masz jakieś pomieszczenie typu garaż pod domem i jest tam chłodno przez cały rok to czemu nie ;) (dom jednorodzinny oczywiście)

Darmowy Monitoring serwerów!

SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.

#36 hicky

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 144 postów
  • Firma:KJK Chrom

Napisany 17 styczeń 2011 - 01:53

Zobacz postKamikadze, o 16 styczeń 2011 - 19:21, powiedział:

Wiesz w kawalerce tego nie zrobisz ;) Jak masz jakieś pomieszczenie typu garaż pod domem i jest tam chłodno przez cały rok to czemu nie ;) (dom jednorodzinny oczywiście)

Dokładnie, nie musi być koniecznie piwnica,garaż . Ja ze znajomym mamy ISP osiedlowe . Kabel i od stycznia WIFI . Za nim ja przyszedłem to "ktoś" postawił szafe 42U na odp... się . i 250 klientów jakoś chodzi . jeden z bloków ok . 20 klientów ma tylko switche 10 Mb/s . Żeby zrobić serwerownie do "nauki" nie trzeba dużo . Kilka pc-tów ;] . Odnośnie switchy to jedziemy na takich 3

I jakoś starcza . Odnośnie łącza to mamy z TP DSL . i z NETI . Całę "centrum" Stoi w malutkim pokoju w bloku . Jak będę miał aparat to pstryknę fotki .

Co prawda hałasu jest . Ale chociaż trochę się udało wyciszyć.
Rozrywkowy portal : Najarani-bogowie.com| Domeny : GłowaNet.pl | Akcesoria : KJK Chrom | Hosting: Joi.pl | HostDell.pl |

#37 ^^KaMaZZ~.^

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 343 postów

Napisany 17 styczeń 2011 - 02:06

Ja ze znajomym mamy ISP osiedlowe . Kabel i od stycznia WIFI .

jeden z bloków ok . 20 klientów ma tylko switche 10 Mb/s

Odnośnie łącza to mamy z TP DSL . i z NETI .

Współczuję klientom, uryna jak się patrzy ;-)
Wstyd w ogóle się przyznawać, że się dzieli tak badziewiaste łącza, to już tylko przejaw braku konkretnego ukierunkowania tworzenia sieci, braku chęci do podjęcia rozmów o symetryka albo niedostateczny budżet ;)

#38 hicky

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 144 postów
  • Firma:KJK Chrom

Napisany 17 styczeń 2011 - 11:48

Zobacz post^^KaMaZZ~.^, o 17 styczeń 2011 - 02:06, powiedział:

Współczuję klientom, uryna jak się patrzy ;-)
Wstyd w ogóle się przyznawać, że się dzieli tak badziewiaste łącza, to już tylko przejaw braku konkretnego ukierunkowania tworzenia sieci, braku chęci do podjęcia rozmów o symetryka albo niedostateczny budżet ;)

Wiesz, ja tak sieć zastałem .. I dziwi mnie jedno że to jeszcze działa .
Budżet jest, tylko nikomu nie chciało się wykonywać . Do zmiany jest wszystko począwszy od infrastruktury sieci po Strone WEB ,. Co do bloku z "10 Mb/s" chcę się za ten blok wziąść w tym tygodniu .
Szczerze ale tak to jest jak się na początku poleci po kosztach ...
Co do łącz do z TP mamy 20 mb DSL i z Neti 6 mb DSL, w planach jest zmiana na światłowód od ITV Media w naszym mieście .

I tu moje pytanie co daje węzeł pl-IX . Bo jedna sieć ma podłączony a net chodzi gorzej niż u nas .
Rozrywkowy portal : Najarani-bogowie.com| Domeny : GłowaNet.pl | Akcesoria : KJK Chrom | Hosting: Joi.pl | HostDell.pl |

#39 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 792 postów

Napisany 17 styczeń 2011 - 14:57

I tu moje pytanie co daje węzeł pl-IX . Bo jedna sieć ma podłączony a net chodzi gorzej niż u nas .
Tańsze łącze, wymieniasz się ruchem, możesz kupić ruch do innych ale opłaca się dopiero przy większym wolumenie.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników