armani, o 14 styczeń 2011 - 13:53, powiedział:
Tu nie chodzi o serwerownie w pokoju

bo to napewno odpada, dlatego, że w domu mam mozliwosc podlaczenia tylko 6 mbps i to nie symetryk jeszcze. I wiecej netia nie chce juz dac heh
Dlatego chodzi o wynajecie dobrego lokalu, przeciez serwerownia w gdansku podobno trzyma serwery w podziemiach
Rufik, tzn mialbym pytanie jeszcze, bo nie wiem czy sie zabierac w ogole za to.
Jak to wyglada z kasa. załozmy ze mam juz 8 serwerow zlozonych, lacze wykupione, lokal wynajety.
Wtedy sprawa z routerami, switchami itd jaki to mniej wiecej koszt ? nie mowie tu o jakis tam oryginalnych itd, zeby to mialo rece i nogi.
Nie w Gdańsku a w Poznaniu. Dokładniej to serwerownia Beyond. Jest ona umieszczona w podziemiach galerii handlowej, uszczelniona przed wodą i innymi niebezpieczeństwami. Prowadzi to syn Kulczyka, którego matka jest właścicielką owej galerii handlowej i w zime serwerownia "ogrzewa" część centrum handlowego.
A wracając do Twojego pytania, zadaj sobie pytanie czy kupując 1 TB transferu wykorzystasz go w 100 % co miesiąc. Na pewno nie bo zawsze robi się zapas.
Livenet kupuje powiedzmy 100 mbit łącza na co wsadza 50 osób, marne są szanse aby 50 osób w tym samym momencie zaczęło wysycać łącze, nawet gdyby się tak stało na każdego przypadło by około 2 mbity ruchu.
Liczą na duży overseling, że mało kto wykorzysta a jeżeli wykorzysta to w późniejszym czasie użytkowania serwera np 5-6 miesiąc. Firmy np hostingowe które zaczynają swoją działalność robią bardzo mały ruch dopiero z czasem go przybywa.
Profesjonalne data center nie mają lub mają mały overseling. Dlatego u jednych 100 GB transferu kosztuje 30 zł a u innych 130 zł..
Popatrz np na onededyk (podaje jako przykład) oferują 5 TB transferu do serwera w ATM, mogą tyle dać bo mają bardzo dużą ilość łącza przez co koszty się gwałtownie zmniejszają.
Załóżmy że kupujesz 1 Gbit łącza - tak jak podał rufik ok 20-30 zł netto/1mbps. Można jeszcze taniej rozdzielając TP,zagranice i IXy. Kolokacja i zakup sprzętu kosztuje Ciebie w Twoim DC powiedzmy 350 zł brutto. Aby zaoferować ten serwer z 3,5 TB transferu potrzebujesz 10 mbps (2,5 TB) i ten 1 TB dajesz na overselingu. 10 mbpsów to dla Ciebie koszt 244 zł. Czyli za 599 zł brutto możesz zaoferować ten serwer z 3,5 TB transferu, albo 2,5 TB bez overselingu. Nie liczyłem tutaj zarobku, opieki administratora itp.. bo wtedy cena wynosiła by powiedzmy 799 zł.
Już pojąłeś ?