Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Kolokacja serwera awaria sprzętu.

2 odpowiedzi na ten temat

Kolokacja serwera awaria sprzętu.

#1 kjpp

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisany 12 styczeń 2011 - 13:38

Witam.

Mam pytanie odnośnie kolokacji serwera. Okiem laika wygląda to tak, kupuję serwer, daję go firmię mającej DC oni go tam instalują i sobie działa.

1. Co się dzieje w przypadku awarii sprzętowej? Jak ja np. jestem we Wrocławiu a serwer w Warszawie, to dojazd trochę zajmie, i serwer będzie pare godzin offline?

2. Obecnie mam serwer w holandii za setup zapłaciłem około 1200 euro, i płacę śmieszną kwotę miesięczną. Czy w Polsce ktoś stosuje tego typu praktyki? Z tego też powodu zainteresowałem się kolokacją, ale obawiam się, że sam zakup sprzętu i problemy z nim mogą być zbyt skomplikowane dla zwykłego szarego człowieka jak ja?

3. Czy są może jakieś datacenter w których mogę kupić swój serwer (Oni kupują ja tylko płace) i później się nim zajmują, a ja śpię spokojnie?

Pozdrawiam
Krzysiek

#2 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2538 postów

Napisany 12 styczeń 2011 - 13:44

1. Co się dzieje w przypadku awarii sprzętowej? Jak ja np. jestem we Wrocławiu a serwer w Warszawie, to dojazd trochę zajmie, i serwer będzie pare godzin offline?
Zasadniczo, to jest to robione na zasadzie "radź-sobie-sam".
Oczywiście większość poważnych obiektów posiada w dyżurce jakiś tam personel, gotowy za drobną dopłatą się ruszyć i jakieś tam czynności wykonać. Ale nie spodziewaj się, że będą mieli w pobliskim magazynie na stanie części zapasowe do akurat twojej zabawki. Więc je musisz dostarczyć jakoś samemu (np. dosyłając kurierem).

#3 theONE

Weteran WHT

• Firma Platinum
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 725 postów
  • Firma:Devonstudio

Napisany 12 styczeń 2011 - 13:46

Wszystko zależy od umowy jaką masz z DC.

1) Jeżeli serwer jest twój i nie masz podpisanej umowy serwisowej z DC to sam musisz przyjechać i naprawić. DC ma oczywiście ludzi którzy umieją naprawić serwer ale rodzą się problemy w rodzaju ustawy o ochronie danych osobowych (osoby nieupoważnione nie powinny mieć dostępu do danych czyli do systemu) konieczność podania haseł itd.

2. Da się coś takiego w Polsce dostać. Sami możemy przygotować podobną ofertę, jest to kwestia porozumienia się co do cen. Zakup sprzętu jest prosty ale serwisowanie jest trudne. Przygotowujemy też pakiety serwisowe przy współpracy z niektórymi dostawcami sprzętu

3. Zapraszam bok@ONEDedyk.pl, lokalizacja ATM Warszawa

BOGATA OFERTA W NAJLEPSZYCH DC W WARSZAWIE

299zł | i3 2100 | 4 GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transfer | KVM / IPMI
379zł | XEON E3-1220 | 8 GB RAM | HDD 2x 500 GB | 5 TB Transferu | KVM / IPMI
499zł | Xeon E3-1270 | 16GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transferu | IPMI / KVM

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników