Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Małe badanko

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
19 odpowiedzi na ten temat

Małe badanko

#1 T

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 873 postów

Napisany 04 grudzień 2005 - 03:34

Proste pytanie, prosta odpowiedź, a sądzę, że może okazać się przydatna dla wielu firm hostingowych (w tym oczywiście też dla nas, bo planujemy przedstawić taką ofertę jakiś czas po nowym roku).

Pytanie kieruję do osób korzystających z usług hostingowych:

Wybierz dwie cechy -- jedną negatywną (która najbardziej Cię denerwuje), a drugą pozytywną (która najbardziej Ci się podoba) w ofercie hostingowej z której aktualnie korzystasz. Nie podawaj nazw firm, chodzi tylko o cechy. Po jednej dobrej i jednej złej, nie wiecej -- postaraj się wybrać tę, która ma dla Ciebie największe znaczenie. Mogą to być drobiazgi -- drobiazgi też mają znaczenie!

#2 Noone

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 517 postów

Napisany 04 grudzień 2005 - 08:29

Denerwujące. Odpowiedź nie na temat. Pytam o jedno, dostaję standardową wiadomość na wszystkie problemy. Dopiero ponowne pytanie wyjaśnia sytuację.

Dobrze gdy serwer nie leży zbyt długo (wysoki uptime serwera).

#3 draye

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 120 postów

Napisany 04 grudzień 2005 - 10:55

Negatywna - slaby support i ogolnie olewanie klientow.
POzytywna - duzo jest tych zalet ;) ale najwazniejszy jest (jak poweidzial moj przemowca) dobry uptime no i brak czestych awarii.
Centrum Informacji o hostingu
"HTML na stronie bierze sie z printa. A to co dasz do printa zalezy od Ciebie.", copryright MaXyM :D

#4 adx

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 89 postów

Napisany 04 grudzień 2005 - 11:38

(Odnośnie housingu i serwerów dedykowanych, ale nie powinno być różnicy.)

- zły support (np.: kontakt tylko przez mail (brak telefonicznego/irc), tylko w dni robocze 9-17, olewanie klientów, uważanie ich za debili, wbijanie się na root i gadanie, że rzekomo jesteś shakowany, bo masz dziwne procesy - pozdrowienia dla OVH)

+ szerokie możliwości upgrade'u i konfiguracji software ("infrastruktura" nie stoi na przeszkodzie, a dostosowuje się do klienta)

#5 Karol Głowacki

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 119 postów

Napisany 04 grudzień 2005 - 15:40

- serwer muli, a administracja zwala na to że używam np. post-nuke, albo wogóle używa jakiś niedorzecznych argumentów.

+ przede wszystkim szybki i kompetenty support.

#6 pio

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 10 postów

Napisany 04 grudzień 2005 - 16:05

+ Wysoki uptime (nie tylko http ale ogólnie wszystkich usług – czasami zdarza się tak, że np. http działa ok. a nie można odebrać poczty).

- Obsługa techniczna, generalnie chodzi o to że gdy coś padnie to ja powinienem dostać od razu maila co się stało bez zadawania pytania... (dziwi mnie to trochę że admini odpowiadają szablonowymi wiadomościami pojedynczym osobą – przecież można napisać jedno wyjaśnienie i rozesłać do wszystkich użytkowników... tylko wtedy wszyscy by wiedzieli że coś padło :> no ale cóż liczy się uczciwość usługodawcy a o to ciężko...)
Pozdrawiam.

#7 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1813 postów

Napisany 04 grudzień 2005 - 18:43

Obsługa techniczna, generalnie chodzi o to że gdy coś padnie to ja powinienem dostać od razu maila co się stało bez zadawania pytania... (dziwi mnie to trochę że admini odpowiadają szablonowymi wiadomościami pojedynczym osobą – przecież można napisać jedno wyjaśnienie i rozesłać do wszystkich użytkowników... tylko wtedy wszyscy by wiedzieli że coś padło :> no ale cóż liczy się uczciwość usługodawcy a o to ciężko...)

A jaki to polski hosting provider daje SLA 100%, ze tak zapytam? ;-)
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#8 pio

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 10 postów

Napisany 04 grudzień 2005 - 23:08

Nie chodziło mi o SLA tylko o to, że gdy jest jakaś awaria to żebyś wiedział co się dzieje z serwerem jak masz na nim resellera... w końcu do Ciebie też zadzwonią Twoi klienci i będą wypytywać co się dzieje... a jest nie fajnie jak nawet nie możesz skontaktować się z adminem bo nie odbiera telefonu lub nie odpisuje na maila...

Reasumując to chodziło mi o to żebym wiedział czy przerwa spowodowana jest jakąś niewielką usterką i wszystko wróci do normy za 5 min. a nie np. uderzeniem pioruna w serwer :> (wiem wiem przesadziłem :() i już nie wróci do normy :>
Pozdrawiam.

#9 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1813 postów

Napisany 04 grudzień 2005 - 23:18

Pierwsza ważna zasada pozwalająca uniknąć rozczarowań - jak chcesz sprzedawać hosting nie kupuj resellera :(.
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#10 bezsciemy

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 194 postów

Napisany 04 grudzień 2005 - 23:29

patryk powiedział:

Pierwsza ważna zasada pozwalająca uniknąć rozczarowań - jak chcesz sprzedawać hosting nie kupuj resellera :(.
Podpisuję sie obiema ręcami!!

#11 pio

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 10 postów

Napisany 04 grudzień 2005 - 23:37

Wiem, to dobre na początek, chociaż z drugiej strony jeszcze chyba są porządne firmy, które oferują usługi tego typu...
Ale muszę się zgodzić z Tobą dedyk to dedyk...
No ale już nie zaśmiecajmy tu bo odchodzimy od tematu :(
Pozdrawiam.

#12 winter

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 9 postów

Napisany 05 grudzień 2005 - 21:49

Może ja napiszę swoje sugestie :)

pozytywna - Dobry support, firma która oferuje swoje usługi za odpowiednią cene (czytaj: cena-jakość :( )

Minus - kompletne olewanie (wybaczcie :) ) klienta.

#13 hyhyhy

xxx

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 446 postów
  • Firma:Tey.pl
  • Imię:Arturo

Napisany 05 grudzień 2005 - 22:28

@winter czy przypadkiem te dwie cechy sobie nie zaprzeczają ? Mówie o

pozytywna - Dobry support
Minus - kompletne olewanie klienta.

Pozdr.

#14 winter

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 9 postów

Napisany 06 grudzień 2005 - 15:10

Może troszeczke :( Po prostu lubie gdy dana firma charakteryzuje się dobrym support'em, a nie nawidze gdy go brak :)

#15 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Porada

Napisany 05 styczeń 2006 - 15:19

hmmm... to tak:

+ za dużo miejsca i transferu i w miare dobrą prędkość
- za brak WHM na tak dużym koncie, nieodpowiadanie na maile o tel. już nie wspominając, brak jakiejkolwiek pomocy w wypadku np. [tu się ośmiesze] podpięcia domeny.

Gdy zaproponowałem że mogą wykożystać mój logotyp [mojego autorstwa] i ja nie chce do niego żadnych praw, nie uzyskałem odpowiedzi na mail`a jak z reszta na kilka innych z najbliższych 2-3 miesięcy :| i to załamuje... z resztą... wystarczy wpisać w google nazwe tego hostingu a dowiecie się wszystkiego :) [spora lektura]

[logotyp]

info dla firmy oferującej dla mnie usługi hostingowe

jestem bardzo zadowolony z mojego hostingu gdyż jest bardzo tani i oferuję dużo możliwości

P.S.

:):):):) jak ja lubię się śmiać :]

#16 hyhyhy

xxx

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 446 postów
  • Firma:Tey.pl
  • Imię:Arturo

Napisany 05 styczeń 2006 - 16:24

To nie wiem, czym kierowałeś się wybierając ten hosting ( prawdopodobnie przystępną ceną ) ... pozdr.

#17 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 06 styczeń 2006 - 10:04

tak.. zdecydowanie ceną... bo płace za niego 30zł na rok :) a ze młody i głupi byłem.. to chyba wytłumaczalne [czyt. kupiony 7 mies. temu ;P ]

ale w sumie ostatnio nic takiego się nie dzieje co by mogło mnie niepokoić i jestem zadowolony z tego hostingu, i chyba tylko dlatego że nie prowadze zadnej strony bo nie mam na to czasu :)

Pozdrawiam

Sorry za OffTopic`a :mrgreen:

#18 EBEM

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 11 postów

Napisany 06 styczeń 2006 - 22:26

moja kolej:
- : tony spamu, filtry i inne fukcje zawodza, dostaje pelno tego na poczte, serwery po za granicami EUropy (ale przy dobrze dzialajacej maszynie nie jest to az tak duzy problem)
+: genialnie dzialajace serwery, mam strone na PostNuke i zero padow baz SQL, serwer dziala bez zadnych przerw, do tego szybka reakcja na maile od adminow oraz elastyczne podejscie do klienta w sprawie tworzenia indywidualnych pakietow hostingowych

#19 kashana

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 07 styczeń 2006 - 11:33

teraz gdy wien nieco wiecej:

+ [jak poprzednio] za przestrzeń i transfer oraz w ostatnich czasach sporą niezawodność serwerów

- [list]Serwery w USA,
[*]Brak odpowiedzi na maila,
[*]nieodpowiadający telefon,
[*]brak własnej strony z danymi firmy [jest "o mnie" na allegro ale...],
[*]znane są przypadki, gdy w pełni załadowane konto zostaje usuwane bez powiadomienia bądź usuwana zostaje jego zawartość [czyt. wyczyszczona],
[*]brak jakichkolwiek informacji w wypadku braku dostępności serwera przez dłuższy okres,
[*]brak powiadomienia z wyprzedzeniem o planowanych wyłączeniach serwera,
[*]serwer zazwyczaj nie działa w godzinach dziennych a nie nocnych jak powinno być podczas modyfikacji,
[*]kilka niedomówień prawnych :)
[list]

chcesz znać moja reakcje? patrz 2 część 1 linijki sygnaturki :)

pozdrawiam

#20 Konrad.K

programmer

• WHT Pro
  • 791 postów
  • Imię:Konrad

Napisany 07 styczeń 2006 - 12:14

+ szanowanie klientow, tak jak np. w avx.pl - 10 minut przed wylaczeniem serwera na jakis czas, otrzymalem email z info ze tak sie stanie, i ze bardzo za to przepraszaja :-) no i do tego jeszcze idealny support, np. rzeczowa odpowiedz w ciagu 10 minut od wyslania zapytania :-)

- ukryte koszty, czy też "gwiazdki" przy niektorych opcjach, podpisane małą czcionką np. "za dopłatą" (nie tyczy sie avx)

+- autorski bardzo słabo rozbudowany panel.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników