Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

VSFTPD wyłączenie usuwania plików

1 odpowiedzi na ten temat

VSFTPD wyłączenie usuwania plików

#1 xorg

PHP, SEO & vBulletin developer

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1589 postów

Napisany 26 listopad 2010 - 18:41

Hi, jako że to ma być delikatnie publiczne ftp do wrzucania plików, potrzeba mi aby jeden użytkownik w systemie nie mógł usuwać plików. Niestety kompletnie zapomniałem z czym to się je :) może ktoś podsunąć rozwiązanie ?
Funkcjonalna, sprawna wyszukiwarka mp3 muzyki klubowej :) a tu serwery CS ;)

Polecam serwery VPS.

#2 pasero

Nowy użytkownik

• WHT Pro
  • 25 postów
  • Firma:NLABS
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Wróblewski

Napisany 14 styczeń 2011 - 12:57

Cześć,

Zobacz postxorg, o 26 listopad 2010 - 18:41, powiedział:

Hi, jako że to ma być delikatnie publiczne ftp do wrzucania plików, potrzeba mi aby jeden użytkownik w systemie nie mógł usuwać plików. Niestety kompletnie zapomniałem z czym to się je ;) może ktoś podsunąć rozwiązanie ?

Wycinek z manuala vsftpd:

chown_uploads
If enabled, all anonymously uploaded files will have the ownership changed to the user specified in the setting chown_username. This is useful from an administrative, and perhaps security, standpoint.

Default: NO

Po zmianie właściciela wrzuconych plików, anonimowi nie będą go mogli skasować (chyba że pliki będą miały ustawione nieodpowiednio prawa do zapisu).
Generalnie zadziała to w przypadku anonimowego ftp, nie napisałeś czy Twoje ftp ma być rzeczywiście anonimowe, czy z uwierzytelnianiem.
Do prostego uwierzytelniania anonymousa możesz użyć opcji secure_email_list_enable.

Możesz również zainteresować się pure-ftpd, ma on opcję pure-uploadscript, dzięki której przy każdym ładowaniu pliku można wyzwalać dowolny skrypt (np taki przesuwający plik lub zmieniający mu uprawnienia).

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników