hdmagc, o 02 wrzesień 2011 - 22:35, powiedział:
No nie, teraz to juz wyraże swoja opinie.
Cyrk na kółkach z pijanym woźnicą, to jedyne grzeczne co mi przychodzi do głowy.
1. Zamawiam serwer w indywidualnej konfiguracji uzgodnieonej z Prezesem
2. Otrzymuje serwer. Znajduje pozostawione (mam nadzieje, ze przypadkiem) klucze do logowania
3. Zaczynam konfigurować pod własne potrzeby. Zaczyna sypac bledami...
4. Po 5h od otrzymania serwera otrzymuje powiadomienie, ze zapomnieli dokonczyc konfiguracji, z pospiechu, i przesyłają skrypt, któryu mam uruchomic celem zakończenia instalacji. Uruchamiam.
5 W miedzyczasie dzialania skryptu sprawdzam dyski.... o zgrozo 5400 a miały byc 7200
6. Skrypt skonczyl dzialanie. Jestem odciety od roota (ustawilem oczywiscie logowanie z klucza, skrypt usunał klucze z serwera...)
7. DA nie działa prawidłowo, co chwila "
An error has occurred" Przed magicznym skryptem działało poprawnie 
7. Lekko wk.... pisze do magicznego technika ticket. Otrzymuje odpowiedz, że reinstalacja systemu jest odplatna bo popsuł klient

)
8. Zażądałem reinstalacji i oddania serwera poprawnie skonfigurowanego bez późniejszych poprawek.
9. Nie czekajac na odpowiedź udaje się na szkalneczke whiskacza utopić smutki

odp. na pkt 1.
indywidualna konfiguracja polegajaca na wymianie dyskow na wieksze, klient zażyczył sobie dyski o pojemności 1TB 7200 rpm zamiast standardowych 500GB, poszlismy klientowi na rke i otrzyma serwer z dyskami 1TB za co nie musial doplacac bo dostał serwer w takiej samej cenie jak z dyskami 500GB taki mały rabat z naszej strony na start, mimo to klient jest niezadowolony, dostal dyski ktore obracaja sie z predkoscia w przedziale 5400 do 7200 w zaleznosci od obciazenia zamiast tylko predkoscia 7200 rpm, oczywiście klient ma prawo miec pretensje
odp. na pkt 2.
klucz nie został usunięty ze względu na pospiech skrypt
http://host.sldc.pl/da-debian6x64.sh nie został odpalony po zainstalowaniu DA, skrypt ten uruchamiamy zawsze po instalacji DA, usuwa on miedzy innymi nasz klucz ssh ktory nie jest juz potrzebny po przekazaniu serwera klientowi
dla scislosci pliczek ten nie jest nawet skryptem, jest to zbiór polecę konfiguracyjnych system po zainstalowaniu directadmina, normalnie wszystkie te polecenia trzeba byłoby wpisywać ręcznie.
polecenia te to miedzy innymi:
- instalacja pakietów lynx unzip unrar
- synchronizowany jest czas
- pobierany jest plik sources.list dla apt zawierający adres do naszego mirrora debiana
- pobierany jest plik 70debconf ktory zawiera parametr dzieki ktoremu apt-get dziala poprawnie, nie pojawiają sie błędy dla /tmp jeśli partycja ta jest zamontowana z parametrem noexec
- pobierany jest my.cnf zawierajacy miedzy innymi konfiguracje prawidlowego kodowania dla mysql czyli latin2, nie ma wtedy problemów z kodowaniem w skryptach
- tworzony jest /home/admin/admin_backups dla kopii DA
- pobierany jest plik cron zawierający polecenia aktualizacje system automatycznie raz w miesiącu oraz wysysając informacje o stanie dysków
- pobierany jest plik Config.pm dla cpan dzieki czemu nie trzeba go konfigurować
- instalowane są pakiet cpan niezbędne do prawidłowego działania filtra antyspamowego
- pobierane są pliki apacha httpd-default.conf httpd-info.conf httpd-mpm.conf dzieki czemu apacha dziala wydajniej i bezpieczniej
- instalowany jest ioncube dla php 4 cgi i php 5 cli
- instalowany jest zend dla php 5 cli
- pobierane są pliki php.ini wstępie skonfigurowane
- pobierany jest plik exim.conf skonfigurowany do pracy z filtrem antyspamowym
- usuwane sa zbedne logi
odp na pkt 3.
oddany został Panu sprawnie dzialajacy system, nie licząc tego ze nie został do końca zoptymalizowany, system dziala bez zarzutu, zreszta nie poinformowal Pan nas o problemach, o tym ze cos sie dzieje dowiadujemy sie z forum... jak sam Pan wspomniał problemy miał Pan już przed uruchomieniem da-debian6x64.sh
odp na pkt 4.
skryptem (
http://host.sldc.pl/da-debian6x64.sh) ktory Pan otrzymal nie mogl Pan uszkodzic systemu, o ile sam Pan tego nie zrobił wcześniej, opisalem w pkt 2 co robi ten pliczek, kazdy moze sobie rowniez podejrzec plik i sprawdzic co zawiera jeśli miał Pan trudności w konfiguracji mogl Pan napisac z pewnością coś byśmy doradzili
odp na pkt 5.
otrzymał Pan nowe dyski wdc z serii green, standardowo montujemy takie dyski w serwerach, nikt nie narzeka oprócz Pana, dyski wdc green wg strony producenta dostosowują swoja predkosc obrotowa do aktualnego obciążenia, funkcja IntelliPower dostosowuje prekosc obrotowa w przedziale w przedziale 5400 do 7200 rpm, wg mojej oceny dyski spelniaja Pana specyfikacje czyli 1TB 7200 rpm
odp na 6.
potwierdzam skrypt da-debian6x64.sh usuwa klucz
odp na 7.
to bardzo dziwne jak dla mnie, jakim cudem skrypt który Pan uruchomił da-debian6x64.sh może zakłócić prace directadmina skoro żadne z polecenie w tym pliku nie ma żadnego powiązania z plikami konfiguracyjnymi DA ?
odp na 8.
dyski zostaną wymienione jeśli argumenty związane w prędkością dysków zostaną potwierdzone w rozmowę z przełożony co nastąpi w poniedziałek
jesli zapadnie decyzja o wymianie klient we wtorek otrzyma nowe dyski, co do reinstalacji zostanie ona wykonana bezplatnie, klient zostal poinformowany ze otrzyma czysty system debian 6 x64 minimal bez naszych modyfikacji, directadmina zainstaluje we własnym zakresie, nie bedzie mogl nam wtedy zarzucić rzekomej niekompetecji w konfiguracji wykonanej przez nas.
reasumujac nie wszystkich mozna zadowolic mimo usilnych staran