Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• dhosting.pl

Partner technologiczny

Dostarczamy profesjonalne i niezawodne rozwiązania hostingowe dla firm oraz osób prywatnych. Zaufali nam wymagający klienci, którzy cenią sobie nasze indywidualne podejście.
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Network Communication

Partner technologiczny

Jest wiodącym dostawcą usług przetwarzania danych, dysponującym własnym, a zarazem jednym z największych komercyjnych obiektów DataCenter w Polsce.

Lista RBL

29 odpowiedzi na ten temat

Lista RBL

#21 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2391 postów

Napisany 14 wrzesień 2010 - 08:09

Zobacz postmaniks, o 14 wrzesień 2010 - 07:28, powiedział:

To w takim razie jak inaczej się przed tym bronić ?
Albo nakłonić swojego dostawcę do implementacji whitelisty RBL, albo zmienić dostawcę hostingu na takiego, który umożliwia wyłączenie rblfilter (ale takich ficzerów raczej nie ma w hostingach cPanelowych i DirectAdminowych), albo przedelegować obsługę poczty do Gmail/MSN/Prokonto.

#22 Hoste.pl

Regularny użytkownik

• Firma Bronze
  • 77 postów
  • Firma:Hoste.pl
  • Imię:Adam

Napisany 15 wrzesień 2010 - 07:44

Zobacz postpajter, o 09 wrzesień 2010 - 15:21, powiedział:

Do 10 minut, nie zauważyłem, by któryś przychodził dłużej. A jeśli coś ważnego/pilnego - jest whitelisting.

Co do Greylist,
w przypadku wiadomości wysyłanych np. z Gmail, czas dostarczenia na serwer z aktywnym Greylist może się znacznie wydłużyć z powodu realizacji wysyłki z różnych IP przy kolejnych próbach.

Zobacz postmaniks, o 14 wrzesień 2010 - 07:28, powiedział:

To w takim razie jak inaczej się przed tym bronić ?

Odnośnie RBL,
najwygodniej wyłączyć RBL dla swojej skrzynki lub całej domeny pocztowej (wszystkie skrzynki w domenie). Taką opcję oferujemy w ramach każdego pakietu. Zmianę dokonuje się poprzez panel administracyjny. Jak Fiercio pisał, takich rozwiązań raczej nie znajdziesz w hostingach cPanelowych i DirectAdminowych.

#23 maniks

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 195 postów
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Czajkowski

Napisany 15 wrzesień 2010 - 08:11

Zobacz postHoste.pl, o 15 wrzesień 2010 - 07:44, powiedział:

Odnośnie RBL,
najwygodniej wyłączyć RBL dla swojej skrzynki lub całej domeny pocztowej (wszystkie skrzynki w domenie). Taką opcję oferujemy w ramach każdego pakietu. Zmianę dokonuje się poprzez panel administracyjny. Jak Fiercio pisał, takich rozwiązań raczej nie znajdziesz w hostingach cPanelowych i DirectAdminowych.

Czyli mam rozumieć, że w swoim DirectAdminie tego nie wykonam. Może to zrobić tylko usługodawca w swoim panelu administracyjnym ?

#24 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2391 postów

Napisany 15 wrzesień 2010 - 09:33

Zobacz postmaniks, o 15 wrzesień 2010 - 08:11, powiedział:

Czyli mam rozumieć, że w swoim DirectAdminie tego nie wykonam. Może to zrobić tylko usługodawca w swoim panelu administracyjnym ?
Nie.
Może on to zrobić edytując ręcznie pliki konfiguracyjne Exima.

#25 maniks

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 195 postów

Napisany 15 wrzesień 2010 - 09:53

Gdybym to wiedział 5 minut wcześniej jak rozmawiałem z właścicielem firmy hostingowej gdzie mam wykupione usługi to zapewne podpowiedziałbym mu o tej "konfiguracji exima" bo firma staje ponad wysokość zadania próbując walczyć z listami RBL i naprawić problem z którym klient się boryka mimo iż to do nich nie należy bo to nie ich wina, że ktoś wylądował na liście RBL :) Walka w ciąż trwa, rozmowy z firmą hostingową są na dobrym poziomie więc czas pokaże jakie będzie tego rozwiązanie i finał. Zapewne wypowiem się jeszcze na ten temat, bo nie tylko ja z takim problemem list RBL mam problem :)

#26 maniks

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 195 postów

Napisany 28 wrzesień 2010 - 09:27

Zobacz postmaniks, o 15 wrzesień 2010 - 09:53, powiedział:

Zapewne wypowiem się jeszcze na ten temat, bo nie tylko ja z takim problemem list RBL mam problem :)

Niestety mimo szczerych chęci firmy hostingowej i rozmów z portalem, który jest na liście RBL problem jest nadal. Szkoda, że człowiek płaci za hosting chcąc mieć coś lepszego i myśli że będzie o niebo lepiej niż darmowe, a tutaj okazuje się, że połowa narodu korzysta z darmowych e-maili, które nie dochodzą do płatnego hostingu bo są na listach RBL.

#27 anex

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 13 postów

Napisany 28 wrzesień 2010 - 09:43

W moim przypadku było tak, że kontaktowałam się z interia.pl, wp.pl, onet.pl, o2.pl i w ciągu dwóch miesięcy interia.pl,wp.pl i onet.pl załatwiło sprawę już do mnie wiadomości e-mail dochodzą z tych portali, tylko o2.pl nie potrafi sobie z tym poradzić bo od prawie roku z darmowych kont e-mail na portalu o2.pl raz dochodzą, a raz jest tak, że ludzie mający tam skrzynki e-mail dostają zwrotki z powiadomieniem iż nie można wysłać wiadomości e-mail po czym ta wiadomość dochodzi raz a już kolejne nie. Tak się to zapętla w kółko raz dobrze raz źle. Myślałam o zmienieniu hostingu, ale okazuje się, że nikt z firm hostingowych jakie mnie interesowały nie zapewni, że taki problem nie wystąpi też u nich. Wszyscy używają filru list RBL :) I w taki sposób mam e-mail na który nie dochodzą wiadomości z portalu o2.pl :)

I tutaj mam pytanie : Czy tylko dwie osoby na forum hostingowym miewa taki problem ?
bo oprócz Pana maniks-a nikt nie narzekał na taką sytuację. Wszyscy to olewają czy są w niewiedzy, że do nich wiadomości e-mail niedochodzą z takiego portalu jak o2.pl ? Albo może niech ktoś poleci dobrą firmę hostingową, która da radę temu problemowi list RBL :)

#28 theONE

Weteran WHT

• Firma Platinum
  • 694 postów
  • Firma:Devonstudio

Napisany 28 wrzesień 2010 - 11:00

Podejzewam ze wiekszosc osob (my tak robimy) ma wlasne serwery pocztowe i modyfikuje wpisy jakie otrzymuje w ramach RBL dla walsnego spokoju i swoich klientow

BOGATA OFERTA W NAJLEPSZYCH DC W WARSZAWIE

299zł | i3 2100 | 4 GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transfer | KVM / IPMI
379zł | XEON E3-1220 | 8 GB RAM | HDD 2x 500 GB | 5 TB Transferu | KVM / IPMI
499zł | Xeon E3-1270 | 16GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transferu | IPMI / KVM

#29 wygodad

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 150 postów
  • Firma:Fenix Inspire - fenixinspire.pl
  • Imię:Dawid
  • Nazwisko:Wygoda

Napisany 28 wrzesień 2010 - 11:01

Zobacz postanex, o 28 wrzesień 2010 - 09:43, powiedział:

W moim przypadku było tak, że kontaktowałam się z interia.pl, wp.pl, onet.pl, o2.pl i w ciągu dwóch miesięcy interia.pl,wp.pl i onet.pl załatwiło sprawę już do mnie wiadomości e-mail dochodzą z tych portali, tylko o2.pl nie potrafi sobie z tym poradzić bo od prawie roku z darmowych kont e-mail na portalu o2.pl raz dochodzą, a raz jest tak, że ludzie mający tam skrzynki e-mail dostają zwrotki z powiadomieniem iż nie można wysłać wiadomości e-mail po czym ta wiadomość dochodzi raz a już kolejne nie. Tak się to zapętla w kółko raz dobrze raz źle. Myślałam o zmienieniu hostingu, ale okazuje się, że nikt z firm hostingowych jakie mnie interesowały nie zapewni, że taki problem nie wystąpi też u nich. Wszyscy używają filru list RBL :) I w taki sposób mam e-mail na który nie dochodzą wiadomości z portalu o2.pl :)

I tutaj mam pytanie : Czy tylko dwie osoby na forum hostingowym miewa taki problem ?
bo oprócz Pana maniks-a nikt nie narzekał na taką sytuację. Wszyscy to olewają czy są w niewiedzy, że do nich wiadomości e-mail niedochodzą z takiego portalu jak o2.pl ? Albo może niech ktoś poleci dobrą firmę hostingową, która da radę temu problemowi list RBL :)

Skorzystaj z usług firmy, gdzie RBL-e można wyłączyć (najlepiej we własnym zakresie z poziomu PA) np. kei.pl
Pozdrawiam,
Dawid Wygoda / biuro@fenixinspire.pl, tel.: +48 791-412-122,
Fenix Inspire, ul. Sądowa 1/88, 32-500 Chrzanów, REGON: 121018064, NIP: PL6282041348
FenixInspire.pl - Programming Internet Application, Domeny, Hosting

#30 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2391 postów

Napisany 28 wrzesień 2010 - 11:11

Zobacz postanex, o 28 wrzesień 2010 - 09:43, powiedział:

tylko o2.pl nie potrafi sobie z tym poradzić
Z moich obserwacji wynika, że grupa postmasterska o2 ma to całkowicie gdzieś.
Bo nie potrafią nawet odesłać listy swoich serwerów MX, a nie sądzę, żeby to, co publikują w rekordzie spf (4 klasy /24) to wszystko były smtp-outy.

2 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych użytkowników