Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• dhosting.pl

Partner technologiczny

Dostarczamy profesjonalne i niezawodne rozwiązania hostingowe dla firm oraz osób prywatnych. Zaufali nam wymagający klienci, którzy cenią sobie nasze indywidualne podejście.
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Network Communication

Partner technologiczny

Jest wiodącym dostawcą usług przetwarzania danych, dysponującym własnym, a zarazem jednym z największych komercyjnych obiektów DataCenter w Polsce.

Lista RBL

29 odpowiedzi na ten temat

Lista RBL

#1 maniks

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 195 postów
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Czajkowski

Napisany 08 wrzesień 2010 - 05:42

Witam,
mam taki problem z którym nie wiem jak walczyć bo człowiek w życiu na wszystkim się nie zna :) Ludzie, którzy chcą do mnie napisać e-mail z takich protali jak onet.pl czy o2.pl narzekają, że otrzymują zwrtokę iż nie można wysłać wiadomości ponieważ dostarczenie uniemożliwia lista BRL. Czy da się z tym jakoś walczyć bo BOK dwóch portali pisze, że zna problem ale nic z tym nie robią. Co polecacie w takiej sytuacji zmienić usługodawcę hostingowego do którego nie dochodzą wiadomości e-mail czy jak ? Z tego co się dowiedziałem to nie jest wina serwera, który obsługuje mój e-mail.
Jeśli ktoś zna się na tym i wie jak pomóc piszcie :)

#2 Hekko.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1272 postów
  • Firma:HEKKONET
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Gałązka

Napisany 08 wrzesień 2010 - 08:24

Serwery popularnych portali na RBLach - zdarza się :)

#3 maniks

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 195 postów

Napisany 08 wrzesień 2010 - 09:16

Tak może i się zdarza, ale jak ma się wykupiony hosting na serwerze firmy hostingowej i ma się świadomość, że nie otrzyma się ważnego e-maila od osoby, która posiada konto na popularnym portalu to szlak człowieka trafia i zastanawia się jak rozwiązać ten problem, który istnieje a wszyscy mówią "piszą", że jest ok i to normalka. A nikt nie potrafi tego rozwiązać.

#4 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2391 postów

Napisany 08 wrzesień 2010 - 09:57

Polecić kontrahentom, żeby założyli sobie przyzwoite skrzynki mailowe :)

A tak na serio - problemem jest zapewne RBL Uceprotect, którego wyróżniający się szczególik jest taki, że trzeba 50euro zapłacić za natychmiastowy delisting jednego adresu IP (w przeciwnym razie wpis wygasa dopiero po kilku tygodniach)
Więc duzi darmowohostowicze olewają sprawę, bo z czego mają pokryć tę opłatę?
Wolą po prostu przeczekać, a nuż widelec adres sam zniknie po miesiącu z listy.

#5 Edart

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 813 postów
  • Firma:FHU EDART

Napisany 08 wrzesień 2010 - 10:01

Zobacz postmaniks, o 08 wrzesień 2010 - 09:16, powiedział:

Tak może i się zdarza, ale jak ma się wykupiony hosting na serwerze firmy hostingowej i ma się świadomość, że nie otrzyma się ważnego e-maila od osoby, która posiada konto na popularnym portalu to szlak człowieka trafia .

ale to nie jest problem Twojego usługodawcy hostingowego, który stosuje RBL-e po to abyś min. TY nie dostawał
furmanki spamów dziennie, nie możesz mieć o to do niego pretensji

Najlepszy tani hosting
stron www.
Bierzesz co potrzebujesz hosting skrojony na miarę
( ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru )
Tanie serwery shoutcast , e-rds, autopiloty mp3 i ACC+, TransCoder ...

#6 pajter

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 41 postów

Napisany 08 wrzesień 2010 - 10:37

Zobacz postEdart, o 08 wrzesień 2010 - 10:01, powiedział:

ale to nie jest problem Twojego usługodawcy hostingowego, który stosuje RBL-e po to abyś min. TY nie dostawał
furmanki spamów dziennie, nie możesz mieć o to do niego pretensji
Na jednym serwerze mam greylisting. Koniec, nic więcej. Spam praktycznie nie przychodzi, raz na 2 msc zdarza się. I odbieram maile od wszystkich darmowych providerów :)

Więc od strony usługodawcy hostingowego - można dac możliwość użytkownikowi wyboru - rbl, policyd czy też greylisting. ;-)

#7 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2391 postów

Napisany 08 wrzesień 2010 - 11:36

Zobacz postpajter, o 08 wrzesień 2010 - 10:37, powiedział:

Na jednym serwerze mam greylisting.
... i obgryzam palce, bo czekam na pilnego ważnego maila, a on po czasie ~pół godziny przychodzi ;)

#8 maniks

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 195 postów

Napisany 08 wrzesień 2010 - 11:51

Czyli co ? Pozostaje mi czekać i liczyć na to, że po jakimś czasie mój adres IP serwera mailowego zniknie z tych list RBL i tak w kółko bo krąg się zapętla co 2-3 miesiące i jest to samo ;/ jeden miesiąc na liście RBL, dwa miesiące bez problemu i znów miesiąc na RBL czyli w ciągu roku utrapienie co jakiś czas na nowo ;/

#9 Hekko.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 1272 postów
  • Firma:HEKKONET
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Gałązka

Napisany 08 wrzesień 2010 - 12:32

Zobacz postmaniks, o 08 wrzesień 2010 - 11:51, powiedział:

Pozostaje mi czekać i liczyć na to, że po jakimś czasie mój adres IP serwera mailowego zniknie z tych list RBL
Nie Twój tylko darmowych serwerów..

#10 maniektme

Często na forum

• Użytkownicy
  • 66 postów
  • Nazwisko:Szafran

Napisany 08 wrzesień 2010 - 12:35

Zobacz postmaniks, o 08 wrzesień 2010 - 05:42, powiedział:

Witam,
mam taki problem z którym nie wiem jak walczyć bo człowiek w życiu na wszystkim się nie zna ;) Ludzie, którzy chcą do mnie napisać e-mail z takich protali jak onet.pl czy o2.pl narzekają, że otrzymują zwrtokę iż nie można wysłać wiadomości ponieważ dostarczenie uniemożliwia lista BRL. Czy da się z tym jakoś walczyć bo BOK dwóch portali pisze, że zna problem ale nic z tym nie robią. Co polecacie w takiej sytuacji zmienić usługodawcę hostingowego do którego nie dochodzą wiadomości e-mail czy jak ? Z tego co się dowiedziałem to nie jest wina serwera, który obsługuje mój e-mail.
Jeśli ktoś zna się na tym i wie jak pomóc piszcie :)

Witam,

Proponuje Ci sprawdzić maniksie, czy mozesz edytowac biala liste z poziomu serwera. Moze Twoj provider umozliwia Ci edycje i wpis np. *@o2.pl

#11 maniks

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 195 postów

Napisany 09 wrzesień 2010 - 05:57

Rozumiem, że w moim przypadku czy zostaję w swojej dotychczasowej firmie hostingowej lub też zmienie ją na inną to sytuacja się nie zmieni bo gdziekolwiek bym posiadał konto hostingowe to czeka mnie ta sama sytuacja co teraz ?

#12 regdos

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1283 postów
  • Firma:regdos.com
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Regdos

Napisany 09 wrzesień 2010 - 07:46

Jeżeli znajdziesz firmę, która nie korzysta z RBL-i to nie będziesz miał tego problemu.

#13 maniks

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 195 postów

Napisany 09 wrzesień 2010 - 08:53

A są takowe na rynku, które nie korzystają z RBL-i ?

#14 Vogan

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 143 postów
  • Firma:Vogan Investment LLC

Napisany 09 wrzesień 2010 - 09:26

Zobacz postmaniks, o 09 wrzesień 2010 - 08:53, powiedział:

A są takowe na rynku, które nie korzystają z RBL-i ?

http://www.group5.pl - korzystamy z list RBL ale tylko do oznaczania wiadomości z serwerów znajdujących się na liście jako [SPAM] nie blokujemy wiadomości z tych serwerów. Wiadomości docierają oznaczone jako [SPAM].

#15 pajter

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 41 postów

Napisany 09 wrzesień 2010 - 15:21

Zobacz postFiercio, o 08 wrzesień 2010 - 11:36, powiedział:

... i obgryzam palce, bo czekam na pilnego ważnego maila, a on po czasie ~pół godziny przychodzi ;)

Do 10 minut, nie zauważyłem, by któryś przychodził dłużej. A jeśli coś ważnego/pilnego - jest whitelisting.

#16 maniks

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 195 postów

Napisany 10 wrzesień 2010 - 05:10

Pajer u jakiego usługodawcy hostingowego masz konto ?

#17 pajter

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 41 postów

Napisany 10 wrzesień 2010 - 08:49

Zobacz postmaniks, o 10 wrzesień 2010 - 05:10, powiedział:

Pajer u jakiego usługodawcy hostingowego masz konto ?

U siebie, dedyk na potrzeby kilku znajomych ;-)
Nie kojarzę by jakaś firma coś takiego oferowała, ale możesz pogooglać za "hosting greylisting" i/lub "hosting postgrey".

#18 maniks

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 195 postów

Napisany 14 wrzesień 2010 - 06:13

I ciąg dalszy problemu .... mimo szczerych chęci usługodawcy hostingowego, który udostępnił konfigurace spamassasina problem nie zniknął wciąż nie otrzymuję wiadomości e-mail. Teraz to już sam nie wiem. Piszecie, że jak będe miał dostęp do białej listy spamassassina to problem powinien zniknąć, dostęp dostałem listę zapełniłem wszystkimi możliwymi sposobami aby wiadomości e-mail do mnie dochodziły i nic nie pomogło. Zły jestem bo człowiek wykupuje serwer domeny myśląc, że ma coś co jest lepsze od kont darmowych (jeśli chodzi o e-mail) a tutaj się okazuje że jest problem i to nie byle jaki, bo przecież 3/4 narodu używa darmowych kont e-mail z Polskich portali, a jak z takiego darmowego konta ktoś wyśle wiadomość do kogoś kto ma wykupiony serwer i domeny prywatnie to tej wiadomości nie otrzyma bo blokuje to jakaś lista RBL.

#19 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2391 postów

Napisany 14 wrzesień 2010 - 07:12

Cóż, filtry RBL i SPF są analizowane na bieżąco podczas sesji SMTP, właśnie po to, żeby nie obciążać SpamAssassina nadmiarem automatycznie zbędnych wiadomości ;) więc na nie lista RBL nie zadziała raczej.

#20 maniks

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 195 postów

Napisany 14 wrzesień 2010 - 07:28

To w takim razie jak inaczej się przed tym bronić ?

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników