MySQL 5.1.5 OPTYMIZE TABLE nie daje efektu
MySQL 5.1.5 OPTYMIZE TABLE nie daje efektu
Napisany 31 sierpień 2010 - 00:53
mam małą zagwozdkę: kiedy daje optymalizacje tabel w MySQL (celem defragmentacji) to komenda się wykonuje, ale wychodzi na to że nie daje efektu. Tj. ponowne sprawdzenie tabel/tabeli pokazuje wciąż defragmentację)
OPTYMIZE TABLE daję dla MyISAM a ALTER TABLE dla InnoDB i kurde nie ma efektu.
VPS XEN, Debian Lenny, DA, MySQL 5.1.5 Jakieś sugestie?
Napisany 31 sierpień 2010 - 09:10
Jeśli o mnie chodzi, to nie przejmowałbym się jakoś nadmiernie tym, że dane nie są idealnie poukładane na dysku. Jeśli często wykonywany jest fullscan tabeli, to i tak zapytanie lub struktura bazy jest FUBAR i to trzeba najpierw poprawić. Odczytywanie rekordów na podstawie danych z indeksu i tak jest z grubsza randomowym odczytem i tak. Owszem, lepiej jeśli głowica nie skacze po całym dysku a tylko w danym rejonie, ale skakać i tak musi.
Napisany 31 sierpień 2010 - 18:30
squeezer, o 31 sierpień 2010 - 09:10, powiedział:
Jeśli o mnie chodzi, to nie przejmowałbym się jakoś nadmiernie tym, że dane nie są idealnie poukładane na dysku. Jeśli często wykonywany jest fullscan tabeli, to i tak zapytanie lub struktura bazy jest FUBAR i to trzeba najpierw poprawić. Odczytywanie rekordów na podstawie danych z indeksu i tak jest z grubsza randomowym odczytem i tak. Owszem, lepiej jeśli głowica nie skacze po całym dysku a tylko w danym rejonie, ale skakać i tak musi.
Jedna tabela ok. 170MB reszta z trudem dobija do 30MB. Dump/restore nie próbowałem bo nie jestem tak przyparty do muru. MySQL fajnie działa ale skoro można ciut lepiej to czemu nie? Odpaliłem no i się zdziwiłem, że nie działa te OPTYMIZE. Na dysku wolnego ponad 4GB.
Napisany 01 wrzesień 2010 - 17:52
Napisany 02 wrzesień 2010 - 01:29
squeezer, o 01 wrzesień 2010 - 17:52, powiedział:
Wybieram bramkę nr 2 :-). Oczywiście jakby ktoś miał jakiś pomysł/sugestię to ja chętnie...
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników