Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• dhosting.pl

Partner technologiczny

Dostarczamy profesjonalne i niezawodne rozwiązania hostingowe dla firm oraz osób prywatnych. Zaufali nam wymagający klienci, którzy cenią sobie nasze indywidualne podejście.
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Network Communication

Partner technologiczny

Jest wiodącym dostawcą usług przetwarzania danych, dysponującym własnym, a zarazem jednym z największych komercyjnych obiektów DataCenter w Polsce.

MySQL 5.1.5 OPTYMIZE TABLE nie daje efektu

4 odpowiedzi na ten temat

MySQL 5.1.5 OPTYMIZE TABLE nie daje efektu

#1 dan

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 80 postów

Napisany 31 sierpień 2010 - 00:53

Witam,

mam małą zagwozdkę: kiedy daje optymalizacje tabel w MySQL (celem defragmentacji) to komenda się wykonuje, ale wychodzi na to że nie daje efektu. Tj. ponowne sprawdzenie tabel/tabeli pokazuje wciąż defragmentację)

OPTYMIZE TABLE daję dla MyISAM a ALTER TABLE dla InnoDB i kurde nie ma efektu.

VPS XEN, Debian Lenny, DA, MySQL 5.1.5 Jakieś sugestie?

#2 squeezer

Czasami na forum

• WHT Pro
  • 37 postów

Napisany 31 sierpień 2010 - 09:10

Tak z ciekawości, dump/restore załatwia sprawę, czy też nie? Jak duża jest ta tabela? Ile masz fizycznie wolnego miejsca na dysku?
Jeśli o mnie chodzi, to nie przejmowałbym się jakoś nadmiernie tym, że dane nie są idealnie poukładane na dysku. Jeśli często wykonywany jest fullscan tabeli, to i tak zapytanie lub struktura bazy jest FUBAR i to trzeba najpierw poprawić. Odczytywanie rekordów na podstawie danych z indeksu i tak jest z grubsza randomowym odczytem i tak. Owszem, lepiej jeśli głowica nie skacze po całym dysku a tylko w danym rejonie, ale skakać i tak musi.
Optymalizacja MySQL - mysql.ksiazek.info

#3 dan

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 80 postów

Napisany 31 sierpień 2010 - 18:30

Zobacz postsqueezer, o 31 sierpień 2010 - 09:10, powiedział:

Tak z ciekawości, dump/restore załatwia sprawę, czy też nie? Jak duża jest ta tabela? Ile masz fizycznie wolnego miejsca na dysku?
Jeśli o mnie chodzi, to nie przejmowałbym się jakoś nadmiernie tym, że dane nie są idealnie poukładane na dysku. Jeśli często wykonywany jest fullscan tabeli, to i tak zapytanie lub struktura bazy jest FUBAR i to trzeba najpierw poprawić. Odczytywanie rekordów na podstawie danych z indeksu i tak jest z grubsza randomowym odczytem i tak. Owszem, lepiej jeśli głowica nie skacze po całym dysku a tylko w danym rejonie, ale skakać i tak musi.

Jedna tabela ok. 170MB reszta z trudem dobija do 30MB. Dump/restore nie próbowałem bo nie jestem tak przyparty do muru. MySQL fajnie działa ale skoro można ciut lepiej to czemu nie? Odpaliłem no i się zdziwiłem, że nie działa te OPTYMIZE. Na dysku wolnego ponad 4GB.

#4 squeezer

Czasami na forum

• WHT Pro
  • 37 postów

Napisany 01 wrzesień 2010 - 17:52

Obawiam się, że tego typu problem raczej jest do rozwiązania przez developerów, a nie przez to forum. Jeśli chce Ci się bawić, to spróbuj przygotować procedurę powtórzenia tego błędu i zgłoś buga. Jeśli nie, to będziesz musiał się jakoś nauczyć z tym żyć :)
Optymalizacja MySQL - mysql.ksiazek.info

#5 dan

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 80 postów

Napisany 02 wrzesień 2010 - 01:29

Zobacz postsqueezer, o 01 wrzesień 2010 - 17:52, powiedział:

Obawiam się, że tego typu problem raczej jest do rozwiązania przez developerów, a nie przez to forum. Jeśli chce Ci się bawić, to spróbuj przygotować procedurę powtórzenia tego błędu i zgłoś buga. Jeśli nie, to będziesz musiał się jakoś nauczyć z tym żyć :)

Wybieram bramkę nr 2 :-). Oczywiście jakby ktoś miał jakiś pomysł/sugestię to ja chętnie...

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników