Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Łącze symetryczne

29 odpowiedzi na ten temat

Łącze symetryczne

#1 Rageman

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisany 28 lipiec 2010 - 22:56

witajcie,

planujemy z kolegą ISP otworzyć hosting. Posiadamy łącze od TP {metro eth} 70/70mb. Jaka jest wydajność takiego łącza do celów hostingowych? Chodzi tu o przelicznik na końcowych klientów w kontach na własne strony www (np. po 10GB/klient/www/ftp/mysql etc). Z ciekawości dodam, że ping np. do wp.pl to ok 9/11ms.

pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość z racji pierwszego postu.

rageman

#2 ^^KaMaZZ~.^

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 343 postów
  • Firma:FragArena.pl
  • Imię:Kamil

Napisany 28 lipiec 2010 - 23:04

Otworzysz tego naprawdę sporo.
Łącza przy serwerach WWW schodzi stosunkowo niewiele, prędzej martwiłbym się o to, czy wszystkie maszyny będą sprawnie obsługiwały klientów :P

#3 bellerofont

szeryf :)

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2002 postów

Napisany 28 lipiec 2010 - 23:07

70 Mbps? klasyczny shared hosting? ilość kont jakie jesteście w stanie obsłużyć jest zaiste kosmiczna :P
wydaje mi się, że mówimy tutaj o ~ 10K sztuk przy założeniu, że oferta będzie bez specjalnej ekstrawagancji

#4 Rageman

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisany 28 lipiec 2010 - 23:19

bardzo dziękuję za odp.

powiedzcie jeszcze, co ma największy apetyt na łącze? serwer www, /vps i dedykowane/ , gier czy głosowe? z małego doświadczenia wiem, że serwery gier są dość wymagające,

i jeszcze pytanie odnośnie adresów IP. Jeżeli będziemy posiadali jeden serwer, na którym będzie najzwyklejszy shared hosting, to musimy posiadać również własne serwery DNS do których podpięte będą konta. Jaka jest wymagana ich ilość i jak w ogóle się to odbywa, jeżeli klient rejestruje domenę - zabieram na zew. IP z naszej puli, oraz czy do każdego konta na jednym serwerze potrzebny jest osobny IP ?

ponownie z góry dziękuję.

Ragemna

#5 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2538 postów

Napisany 29 lipiec 2010 - 00:42

Obciążąją zasoby serwery gier, a także torrenty.
I to wcale nie chodzi tu o wolumin ilości owych Mbitów, które generują.

Bardziej zatrważająca ilość bardzo małych pakietów, przez które słabawe routery dostają zadyszki :P

#6 Gość_N3T5kY_*

• Goście

Napisany 29 lipiec 2010 - 03:13

oraz czy do każdego konta na jednym serwerze potrzebny jest osobny IP ?
Konta mogą być na IP współdzielonym.

Jaka jest wymagana ich ilość
Minimalnie dwa.

#7 Rageman

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisany 29 lipiec 2010 - 10:44

dziekuje za odp.

chodziło mi o to, czy aby do każdej domeny i do każdego konta nie jest potrzebny osobny zew. IP - jeżeli utrzymuje się je na własnym DNS - jeśli min. 2 to jak najbardziej jesteśmy w stanie podołać ponieważ od operatora otrzymaliśmy całą klasę adresową.

Jeżeli ktoś jeszcze będzie miał spostrzeżenia to bardzo proszę o odpowiedzi.

pozdrawiam

rageman

#8 lukaschemp

Administrator serwerów

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 434 postów
  • Firma:networkia.pl
  • Imię:Łukasz

Napisany 29 lipiec 2010 - 15:23

Jedynym spostrzeżeniem jakie widzę to przeczytać całe to forum jako początek jakikolwiek do dalszych działań aby myśleć o tym biznesie. Rozumiem, że nawet jeśli masz zamiar zatrudnić administratora który de facto będzie wszystko wykonywał za Ciebie/Was to i tak jakąś podstawową wiedzę należy posiadać, a do takiej należy pytanie na temat przydzielania adresów ip, współdzielenie IP przez użytkowników, ilość potrzebnych adresów do działania serwera i usługi typu DNS.
Administracja, konfiguracja i zabezpieczenia serwerów Linux/Unix. - www.networkia.pl
Tani hosting SEO i serwery www - www.hoseo.pl
A??e?a?or ?ew??w - już wkrótce - www.grzebacz.pl i www.grzebacz.it

#9 Rageman

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisany 29 lipiec 2010 - 15:51

Jeżeli masz pisać nie na temat to najlepiej sobie daruj, lub o tym co powinienem wiedzieć, a co nie.

Pozdrawiam i liczę na bardziej racjonalne odpowiedzi od powyższej.

#10 Mateusz Sojda

Software engineer

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 355 postów
  • Firma:WHT

Napisany 29 lipiec 2010 - 21:42

Zobacz postRageman, o 29 lipiec 2010 - 15:51, powiedział:

liczę na bardziej racjonalne odpowiedzi od powyższej.

Obawiam się, że lukaschemp ma rację :)

#11 www.ionic.pl

Twój partner w e-biznesie ...

• Firma Bronze
  • 1757 postów
  • Firma:IONIC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA

Napisany 29 lipiec 2010 - 21:52

i powiedz jeszcze ze to metro odbieracie bez bgp (droga sprawa) i nie macie zapasu ? :)
Serwery w Polsce, stabilne i tanie.
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.

#12 Rageman

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisany 29 lipiec 2010 - 22:20

Widzę, że 3 posty z serii naśmiewania się "co potrafi, co powinien widzieć, niech się za to nie bierze, lepiej daj sobie z tym spokój".

Jeżeli się nie spostrzegliście - forum jest po to żeby pytać - de facto - administrator tu chyba nie istnieje - zadałem pytanie, a ostatnie posty to odpowiedzi nie na temat lub potwierdzenia odpowiedzi nie na temat :).

Jakoś cześć użytkowników potrafi odpowiedzieć na pytania, a przeglądając Panowie wasze posty, potraficie w większości odpowiadać na pytania z serii, którą wymieniłem powyżej.

Jeśli komuś zechcę się odpowiedzieć na moje pytania, zapraszam. Jeżeli odpowiedzi mają być jak 3 powyżej - dziękuje, ale NIE.

£najdmen - oczywiście, że metro odbieramy bez BGP, i jeżeli nie zauważyłeś wspomniałem o tym że mamy "ZAMIAR" założyć usługi hostingowe - jeżeli dojdzie to do skutku drugi operator będzie w sesji BGP. W całej historii ISP zdarzył się tylko 1 pad łącza na 23minuty - od 6 lat!

Pozdrawiam

rageman

#13 www.ionic.pl

Twój partner w e-biznesie ...

• Firma Bronze
  • 1757 postów
  • Firma:IONIC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA

Napisany 30 lipiec 2010 - 07:47

"W całej historii ISP zdarzył się tylko 1 pad łącza na 23minuty - od 6 lat!"

Nie zmienia to faktu, że kiedyś może zdarzyć się inna awaria ;)Ja tylko grzecznie podpowiadam:
http://www.webhostin...wer-nie-dziala/
Serwery w Polsce, stabilne i tanie.
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.

#14 theONE

Weteran WHT

• Firma Platinum
  • 725 postów
  • Firma:Devonstudio

Napisany 30 lipiec 2010 - 10:17

Oto największy wróg twojego wypasionego łącza

Dodany obrazek

BOGATA OFERTA W NAJLEPSZYCH DC W WARSZAWIE

299zł | i3 2100 | 4 GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transfer | KVM / IPMI
379zł | XEON E3-1220 | 8 GB RAM | HDD 2x 500 GB | 5 TB Transferu | KVM / IPMI
499zł | Xeon E3-1270 | 16GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transferu | IPMI / KVM

#15 ^^KaMaZZ~.^

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 343 postów

Napisany 30 lipiec 2010 - 10:45

A oto największy wróg Twojego niezawodnego ATMANa z miliardem wpięć do przeróżnych operatorów:

Dodany obrazek

Sam dzierżawię maszynę, która aktualnie stoi na światle od TP z wykupioną przepustowością 500Mbit/s.
Przez ostatnie 3 lata odnotowałem jedną, 20 minutową awarię, a i tak w realizacji pozostaje przydzielenie klas od RIPE, jednak trochę to trwa, ale i tak nie narzekam na jakość :)

#16 lukaschemp

Administrator serwerów

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 434 postów
  • Firma:networkia.pl
  • Imię:Łukasz

Napisany 30 lipiec 2010 - 11:07

Zobacz postRageman, o 29 lipiec 2010 - 22:20, powiedział:

Widzę, że 3 posty z serii naśmiewania się "co potrafi, co powinien widzieć, niech się za to nie bierze, lepiej daj sobie z tym spokój".

Jeżeli się nie spostrzegliście - forum jest po to żeby pytać - de facto - administrator tu chyba nie istnieje - zadałem pytanie, a ostatnie posty to odpowiedzi nie na temat lub potwierdzenia odpowiedzi nie na temat :).

Jakoś cześć użytkowników potrafi odpowiedzieć na pytania, a przeglądając Panowie wasze posty, potraficie w większości odpowiadać na pytania z serii, którą wymieniłem powyżej.

Jeśli komuś zechcę się odpowiedzieć na moje pytania, zapraszam. Jeżeli odpowiedzi mają być jak 3 powyżej - dziękuje, ale NIE.

£najdmen - oczywiście, że metro odbieramy bez BGP, i jeżeli nie zauważyłeś wspomniałem o tym że mamy "ZAMIAR" założyć usługi hostingowe - jeżeli dojdzie to do skutku drugi operator będzie w sesji BGP. W całej historii ISP zdarzył się tylko 1 pad łącza na 23minuty - od 6 lat!

Pozdrawiam

rageman

Napisałeś jeśli ktoś ma spostrzeżenia to żeby pisać to napisałem, ładnie i grzecznie, a Ty odbierasz to jako jakiś atak w swoją stronę.
Administracja, konfiguracja i zabezpieczenia serwerów Linux/Unix. - www.networkia.pl
Tani hosting SEO i serwery www - www.hoseo.pl
A??e?a?or ?ew??w - już wkrótce - www.grzebacz.pl i www.grzebacz.it

#17 Biznes-Host.pl

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 149 postów
  • Firma:Biznes-Host.pl sp. z o.o.
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Morec

Napisany 30 lipiec 2010 - 11:10

Zobacz post^^KaMaZZ~.^, o 30 lipiec 2010 - 10:45, powiedział:

A oto największy wróg Twojego niezawodnego ATMANa z miliardem wpięć do przeróżnych operatorów:

Mogę zapytać co tam się mieści? Nie jestem tutejeszy :)
VPSy z nielimitowanym transferem: http://logout.pl

#18 ^^KaMaZZ~.^

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 343 postów

Napisany 30 lipiec 2010 - 11:21

Budynek LIM zwany potocznie Marriottem.
Mieści się tam węzeł PLIX.
Podczas większej awarii prądu w LIMie nagle okazało się, że cuś łącza prowadzące do serwerowni ATMANa po kolei wygasały, w końcu cała ( a może prawie cała ) serwerownia zaliczyła kompletny downtime :)
Kij wie jak sytuacja wygląda z tymi backupami po radiu, bo na Grochowskiej ATMAN ma tego od groma na dachach, ale liczy się fakt, że nie zadbali o stosowną redundancję swoich łącz.

#19 theONE

Weteran WHT

• Firma Platinum
  • 725 postów
  • Firma:Devonstudio

Napisany 01 sierpień 2010 - 20:53

To nie tak do końca, można bez problemu funkcjonować poza limem są tylko dwa ale
1) przy małych transferach (<1Gbit/s) jest za drogo
2) do małych sieci i tak ruchu nie będziesz miał jak padną punkty wymiany na LIMie

BOGATA OFERTA W NAJLEPSZYCH DC W WARSZAWIE

299zł | i3 2100 | 4 GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transfer | KVM / IPMI
379zł | XEON E3-1220 | 8 GB RAM | HDD 2x 500 GB | 5 TB Transferu | KVM / IPMI
499zł | Xeon E3-1270 | 16GB RAM | HDD 2x 500GB | 5 TB Transferu | IPMI / KVM

#20 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2538 postów

Napisany 01 sierpień 2010 - 21:09

Nie tylko Plix, ale także dużo innych styków międzyoperatorskich.
Można by rzec, że całe 42p. LIMu to jeden wielki warszawski węzeł wymiany zasobów sieciowych.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników