"freezing mysql" - miał ktoś kiedyś doczynienia?
"freezing mysql" - miał ktoś kiedyś doczynienia?
Napisany 28 lipiec 2010 - 15:55
załóżmy tak...
- strona na wordpressie (litespeed, 8gb ram, ssd)
- wszystko super skonfigurowane
Niestety co kilka dni dzieje się coś z bazą danych. W sensie nie pada całkowicie, tylko się zawiesza, tzw. "freezing mysql" (pomaga restart bazy). Najgorsze jest to, że według monitoringów, strona dalej działa i nie jest się nawet informowanym, że padło. Tak samo żadne programy nie potrafią jej automatycznie zresetować, bo niby baza działa.
Miał ktoś kiedyś do czynienia z takim problemem z bazą i może coś doradzić?
Napisany 28 lipiec 2010 - 16:32
Napisany 28 lipiec 2010 - 16:39
Jak ktoś ma jakiekolwiek pomysły, to proszę pisać...
Napisany 28 lipiec 2010 - 18:25
Napisany 28 lipiec 2010 - 18:42
Najwidoczniej nie skoro mysql Ci umiera.
Gdzieś musi być błąd soft / serwer.
freeze przywodzi mi do głowy problemy z alokacją.
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.
Napisany 28 lipiec 2010 - 20:49
Napisany 29 lipiec 2010 - 06:00
Czy na serwerze, oprócz MySQL, są także inne usługi? Czy w trakcie zwisu bazy działają one poprawnie? Sprawdzałeś statystyki obciążenia dysku? Stosunkowo rzadko pojawiają się problemy, w przypadku których nie ma żadnego śladu w logach czy w statystykach obciążenia serwera. Jeśli natomiast się pojawiają, to zazwyczaj są powiązane ze sprzętem.
Napisany 29 lipiec 2010 - 06:51
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.
Napisany 29 lipiec 2010 - 07:38
Najdmen, o 29 lipiec 2010 - 06:51, powiedział:
Heh, toć piszę przecież że chodzi o sytuację, gdy nie ma żadnych śladów oprócz ogólnopojętego padu bazy. Staram się wierzyć w kompetencje tych czterech adminów, którzy już na ten problem patrzyli...
Faktycznie spotkałeś się z tym, że ktoś od maszyny wymaga zbyt wiele, a w żadnym logu, topie, vmstacie, iostacie, iotopie, slowlogu czy czymkolwiek innym nie ma o tym śladu? Nie przypominam sobie abym przez te kilka lat pracy z MySQL zetknął się z taką sytuacją.
Napisany 29 lipiec 2010 - 10:47
Aha jeszcze jedno: który monitoring można tak skonfigurować jak napisał kolega squeezer (wiem, że u mnie wgrany jest Monit)?
Napisany 29 lipiec 2010 - 12:33
Jaki monitoring można tak skonfigurować? Każdy, pod warunkiem że ma możliwość zmodyfikowania działania testów, które wykonuje. Przykładowo, zwykły prosty mon domyślnie testuje MySQL poprzez połączenie się do wskazanej bazy i sprawdzenie, czy są w niej jakieś tabele. Przerobienie domyślnego sposobu testowania na to, co potrzebne jest w danym momencie to chwila dla kogoś, kto miał jakąkolwiek styczność z perlem. Nie musisz z resztą nic modyfikować. Napisanie prostego skryptu do odpalania z crona, który to skrypt sprawdzi połączenie i w razie braku odpowiedzi zresetuje bazę, też wiele nie zajmuje.
Inna rzecz to to, czy resetowanie bazy jest właściwym rozwiązaniem? IMHO trzeba leczyć przyczynę, a nie objawy.
Napisany 29 lipiec 2010 - 12:59
Wprawdzie wyjeżdżam jutro na urlop, ale napisałem przed chwilką do najlepszego admina na wht i jak znajdzie wolny termin, to ma mi pomóc. Na razie będę jeszcze ręcznie resetował bazę i myślał nad tym dziwnym loadem.
Napisany 29 lipiec 2010 - 13:52
uname -a >>/var/www/html/bsg28asm.log tail -n300 /var/lib/mysql/`uname -n`*.err >>/var/www/html/bsg28asm.log cat /etc/my.cnf >>/var/www/html/bsg28asm.log
I podać IP główne serwera. ( czyli http://ip/bsg28asm.log )
Ten post był edytowany przez patrys dnia: 29 lipiec 2010 - 14:02
edit os ;)
Napisany 30 lipiec 2010 - 20:01
Minimalna konfiguracja: dual quad core xeon, 8gb ram, dyski sas 15krpm raid10.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 z czasem odpowiedzi do 5 minut i czatem online.
Serwery VPS z gwarantowanymi zasobami od 100zł/m. Dostępne plany reseller. Panele Cpanel i DirectAdmin.
Napisany 04 sierpień 2010 - 19:30
na stronie: Error estab. database connection.
ssh: restart bazy nic nie daje (Shutting down MySQL i kropeczki tylko przez bez końca)
... wpisałem reboot w ssh i strona wróciła. Jestem chyba jedyny na wht, który od pół roku ma takie problemy i strona mu pada co 2-3 dni ;(
PS: Jeszcze zapomniałem dopisać, że podczas dzisiejszego padu oczywiście wszystkie monitoringi pokazywały, że strona działa (hyperspin, downforeveryone... itp.). W czwartek natomiast wystarczył restart bazy, a monitoringi faktycznie pokazywały pad.
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników