Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Oferta na kolokację szafy

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
14 odpowiedzi na ten temat

Oferta na kolokację szafy

#1 Kortek

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisany 07 maj 2010 - 11:36

Witam!
Szukam oferty na kolokację szafy. Zasilanie do 4kW (preferowane rozliczanie - wg licznika. X zł za 1 kWh) Łącze: Stałe wysycenie 20Mbps z zagwarantowaniem dostępu do 100Mbps

Wstępnie dostałem ofertę od jednej z firm warszawskich w okolicach ok. 5 tys PLN.

Wydaje mi się, że to trochę drogo (ale może się mylę) Dajcie znać co o tym myślicie, a może znacie lepsze oferty.

Użytkownik nie zgadza się na otrzymywanie ofert od firm.

#2 UPhost.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1158 postów
  • Firma:UPhost
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Miodek

Napisany 07 maj 2010 - 12:10

napisz do ionic.pl Pan Najdek zapewne też coś zaoferuje :angry:
UPHost.pl - Serwery www, Serwery Reseller, Serwery za SMS, ! VPS od 18,50 zł Miesięcznie Polska lokalizacja ! Intel Xeon X3430 Quad Core w Polsce już od 271 zł miesięcznie ! Internet JEST NASZ !

#3 kaczy

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 377 postów
  • Firma:PHU DustNet
  • Imię:Krzysztof

Napisany 07 maj 2010 - 12:15

Polecam zapoznać się z ofertą kolokacji szaf na datahouse.pl
Kolokuję się w tej serwerowni z własnym sprzętem od września' 2007 roku i jestem BARDZO zadowolony.
dust.pl - hosting klasy business [ kompleksowe rozwiązania dla Twojego biznesu ]
Markowe serwery DELL kolokowane w Polsce, bezpośredni styk do zasobów: TPNET, PL-IX, WIX, AC-X
konto biznes start (1GB/30GB) kod rabatowy wht - 150zł/rok lub 50zł/pół roku (netto)
NIP: 7712529108, REGON: 100262620, Infolinia handlowa: 0801 000 867

#4 ksk

Rugot

• WHT Pro
  • 1201 postów
  • Firma:4EverNet sp.z.o.o
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kisielewski

Napisany 07 maj 2010 - 17:33

jeśli aż tak bardzo nie zależy Ci na czasie to wtorek/środa będę mógł złożyć możliwe że ciekawą ofertę :angry:
Spotkasz Mnie na Spodek 2.0

#5 bellerofont

szeryf :)

• WHT Pro
  • 2002 postów

Napisany 07 maj 2010 - 21:39

Zobacz postKortek, o 07 maj 2010 - 11:36, powiedział:

Szukam oferty na kolokację szafy. Zasilanie do 4kW (preferowane rozliczanie - wg licznika. X zł za 1 kWh) Łącze: Stałe wysycenie 20Mbps z zagwarantowaniem dostępu do 100Mbps

Wstępnie dostałem ofertę od jednej z firm warszawskich w okolicach ok. 5 tys PLN.

Wydaje mi się, że to trochę drogo (ale może się mylę) Dajcie znać co o tym myślicie, a może znacie lepsze oferty.

Podałeś na tyle mało informacji, że nikt Ci nie odpowie wiążąco na pytanie o atrakcyjność tej oferty.
Pasmo 20 Mbps z percentylem na 100 Mbps i 42U z limitem 4kW na prąd; prąd liczony oddzielnie oczywiście.
Może to być dobra oferta, a może i być beznadziejna. To zależy od wielu różnych czynników pobocznych.
Ot przykładowo: true support 24/7, remote hands, styki operatorskie, UPSy, agregaty, klima itd. itd. itd.
Celowo nie podałeś nazwy oferenta, ale tak naprawdę to bez tego nikt tej oferty nie oceni poprawnie.
Istnieją w W-wie firmy, których ofertę taką jak Twoja oceniłbym jako dobrą.
Istnieją również takie co do których ( ja osobiście ) mam realne zastrzeżenia na niektórych płaszczyznach,
a co implikuje fakt, że analogiczną ofertę bym w tej konkretnej cenie 5K netto z miejsca odrzucił.
Niezależnie od tego podejrzewam, że w prawie każdej firmie będziesz miał widoczny narzut cenowy z racji tego,
iż bierzesz tylko 20 Mbps łącza, a chcesz wbijać szpilki do 100 Mbps.

#6 Kortek

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisany 10 maj 2010 - 10:51

Zobacz postksk, o 07 maj 2010 - 17:33, powiedział:

jeśli aż tak bardzo nie zależy Ci na czasie to wtorek/środa będę mógł złożyć możliwe że ciekawą ofertę :)
Sprawa jest pilna, ale nie jest to pożar, także do wtorku/środy mogę się wstrzymać ;)

Zobacz postbellerofont, o 07 maj 2010 - 21:39, powiedział:

Podałeś na tyle mało informacji, że nikt Ci nie odpowie wiążąco na pytanie o atrakcyjność tej oferty.
Pasmo 20 Mbps z percentylem na 100 Mbps i 42U z limitem 4kW na prąd; prąd liczony oddzielnie oczywiście.
Może to być dobra oferta, a może i być beznadziejna. To zależy od wielu różnych czynników pobocznych.
Ot przykładowo: true support 24/7, remote hands, styki operatorskie, UPSy, agregaty, klima itd. itd. itd.
Celowo nie podałeś nazwy oferenta, ale tak naprawdę to bez tego nikt tej oferty nie oceni poprawnie.
Istnieją w W-wie firmy, których ofertę taką jak Twoja oceniłbym jako dobrą.
Istnieją również takie co do których ( ja osobiście ) mam realne zastrzeżenia na niektórych płaszczyznach,
a co implikuje fakt, że analogiczną ofertę bym w tej konkretnej cenie 5K netto z miejsca odrzucił.
Niezależnie od tego podejrzewam, że w prawie każdej firmie będziesz miał widoczny narzut cenowy z racji tego,
iż bierzesz tylko 20 Mbps łącza, a chcesz wbijać szpilki do 100 Mbps.

Faktycznie, celowo nie chcę podawać tutaj nazwy firmy, która przedstawiła mi ofertę, bo nie chce robić grandy na forum. Jeżeli chodzi o standardy to z tego co wiem, mają wszystko to co porządne data center powinno posiadać, tj. ups'y w układzie N+1, redundantna klima, agregat prądotwórczy, help desk 24/7, no i chyba styki do 3 operatorów.
Zastanawia mnie tylko czy kwota ok. 100zł za 1Mbit łącza na wyłączność to nie za dużo.

#7 tom3kk

Często na forum

• Użytkownicy
  • 72 postów

Napisany 10 maj 2010 - 22:40

nie napisales czy to w polsce, 

moze hetzner:

http://www.hetzner.d...colocation/rack

maja rure 92GBit, napewno odpala Ci link po promocyjnej cenie, to bardzo spora firma,

zreszta 100MBit to standard chyba tam jest, ~7 euro/TB,

oni sie nie bawia w jakies 10Mbit czy cos,
stary slackware'owiec

irc.freenode.net  @ #slackware.pl

#8 DawidPartyka

Czasami na forum

• Firma Bronze
  • 40 postów
  • Firma:Safe-Lock.NET
  • Imię:Dawid
  • Nazwisko:Partyka

Napisany 12 maj 2010 - 16:37

Witam
Jak nadal szukasz kolokacji szafy to jest moja oferta

Szafa podłączona osobno do podlicznika (elektroniczny) - płatność za prąd osobno wedle zużycia.

łącze 20mbps to koszt - 1200zł/mc
miejsce na szafe - 1000zł/mc
Zapewnienie zasilania awaryjnego (poprzez agregat prądotwórczy do 4kW) - 400zł/mc
łącze 50mbps - 2500zł/mc
łącze 100mbps - 3500zł/mc

Posiadamy łącze światłowodwe z firmy leon (3km od naszej serwerowni) - bezpośrednie wpięcie do PLIX, Wix, Silweb (politechnikia), 3S, Atman

Jeśli chcesz uzyskać jeszcze jakieś informacje to mój tel 694590047

Umowa na czas nie określony z 1miesięcznym okresem na wypowiedzenie mającym skutek na koniec okresu rozliczeniowego.

Wymagamy szafy pod klimatyzacje w pomieszczeniu (taka metalowa dziurkowana szafa)

ceny netto.

ip testowe do pinga: 194.169.126.1

#9 tom3kk

Często na forum

• Użytkownicy
  • 72 postów

Napisany 13 maj 2010 - 11:36

nie obrazajac nikogo, 

ceny w polsce sa z kosmosu ;)
stary slackware'owiec

#10 DawidPartyka

Czasami na forum

• Firma Bronze
  • 40 postów

Napisany 13 maj 2010 - 12:18

Zobacz posttom3kk, o 13 maj 2010 - 11:36, powiedział:

nie obrazajac nikogo,

ceny w polsce sa z kosmosu ;)

A wszytko dlatego ze zakup 1mbps kosztuje mase kase.
Najtaniej puki co widzialem 1mbps dla dostawcy przy wolumenie chyba >200mbps to 35zł netto za mbps - chyba netia to była - jaka cena taka usługa.

Osobiscie uważam ze przy zakupie 1mbps trzeba liczyc jakies 50-55zł netto to cena za dobry mbps z dobrym pingiem.

#11 ksk

Rugot

• WHT Pro
  • 1201 postów
  • Firma:4EverNet sp.z.o.o
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kisielewski

Napisany 13 maj 2010 - 12:24

50-55 to chyba bez ceny tepsy
Spotkasz Mnie na Spodek 2.0

#12 tom3kk

Często na forum

• Użytkownicy
  • 72 postów

Napisany 13 maj 2010 - 13:52

Zobacz postDawidPartyka, o 13 maj 2010 - 12:18, powiedział:

A wszytko dlatego ze zakup 1mbps kosztuje mase kase.
Najtaniej puki co widzialem 1mbps dla dostawcy przy wolumenie chyba >200mbps to 35zł netto za mbps - chyba netia to była - jaka cena taka usługa.

Osobiscie uważam ze przy zakupie 1mbps trzeba liczyc jakies 50-55zł netto to cena za dobry mbps z dobrym pingiem.

Tak, lacza to bol u nas w kraju, jestesmy pare lat poza cywilizacja.
stary slackware'owiec

#13 DawidPartyka

Czasami na forum

• Firma Bronze
  • 40 postów

Napisany 13 maj 2010 - 17:07

Zobacz postksk, o 13 maj 2010 - 12:24, powiedział:

50-55 to chyba bez ceny tepsy

z tpsa liczone 20% tpsa. Za to jak z pomienięciem tpsa to można juz wyrwać po 25-30zł per mbps za taki wolumen (oczywiscie jesli sie ma swoje swiatlo do jakiegos konkretnego punktu bo jak maja ci dolizyc jeszcze inwestycje za swiatlowod to cena x2 albo i wiecej).

#14 vilgefortz

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 142 postów

Napisany 15 maj 2010 - 07:42

Zobacz postDawidPartyka, o 12 maj 2010 - 16:37, powiedział:

Jak nadal szukasz kolokacji szafy to jest moja oferta

Szafa podłączona osobno do podlicznika (elektroniczny) - płatność za prąd osobno wedle zużycia.

Jaka jest cena za 1 kWh ?
Jak rozliczany jest koszt wychlodzenia ?

#15 DawidPartyka

Czasami na forum

• Firma Bronze
  • 40 postów

Napisany 15 maj 2010 - 12:38

Zobacz postvilgefortz, o 15 maj 2010 - 07:42, powiedział:

Jaka jest cena za 1 kWh ?
Jak rozliczany jest koszt wychlodzenia ?

Koszt 1kWh wraz z dystrybucja to obecnie 0,455 zł (brutto) - stan na miesiąc kwiecień 2010r odczytany z FV.
Koszt wychłodzenia rozliczany bedzie na zasadzie ryczałtu obliczonego wedle ilości maszyn w szafie- tylko okres letni w zimie, wiosna, jesień jest wydajna wentylacja mechaniczna.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników