Brak top100.pl
Brak top100.pl
Napisany 15 marzec 2010 - 20:43
Pomysł jakby się dało zrobić tak jak to było kiedyś ( lista pl domen w nasku ) i zrobienie co jakiś czas nslookup to można by łatwo określić u kogo jest najwięcej domen. a tak ? crawl po wieeelu, wielu stronach i szukanie adresów a potem lookup. Dużo, ale to bardzo dużo roboty;-) Fiercio dobrze ujął argument ekonomiczny - dla kogo i przez kogo. Kto i jaki miałby mieć w tym biznes ?
Napisany 15 marzec 2010 - 20:44
Pozdrawiam
Napisany 15 marzec 2010 - 20:47
Napisany 15 marzec 2010 - 20:58
Myślę, iż naszym kluczowym pytaniem powinno być: "Czy ranking ma być dla wszystkich rejestratorów domen czy tylko dla firm udzielających się na wht lub firm które chcą dołączyć do rankingu."
Jeżeli tylko dla firm z wht to kodzenia jest znacznie mniej.
Jeżeli dla wszystkich to wypadało by zrobić skrypt który będzie sam wyszukiwał domeny.
Albo skrypt szuka albo admin szuka skryptu by dodać swoje domeny ;]
Pozdrawiam
Napisany 15 marzec 2010 - 21:00
Przez mój pobyt na tym forum już kilka razy przewinęło się kilka takich pomysłów, które na słomianym zapale się skończyło a były wałkowane przez kilka stron (m.in. wspólny VPS do nauki)
Co do meritum to wybiórczy ranking nie ma sensu bo a dodatkowo nie bardzo wiadomo czemu taki ranking ma służyć, w końcu 2 pierwsze miejsca to home i nazwa, które golą frajerów na promocję za 1gr.
Napisany 15 marzec 2010 - 21:23
Kopaczka, o 15 marzec 2010 - 20:58, powiedział:
Myślę, iż naszym kluczowym pytaniem powinno być: "Czy ranking ma być dla wszystkich rejestratorów domen czy tylko dla firm udzielających się na wht lub firm które chcą dołączyć do rankingu."
Top100 to nie był ranking registrarów, tylko ranking providerów utrzymujących domeny.
Jeśli miał by być tylko dla firm na wht... To powiedzmy sobie szczerze, jaka poważna firma hostingowa się tu w chwili obecnej wypowiada
Był by to wtedy tak jak wspomniałem - dawka solidnej pyszności dla sosiku person WuHaTe.
Edit
====
Napisany 15 marzec 2010 - 23:44
Fiercio, o 15 marzec 2010 - 20:35, powiedział:
Tylko co z tego, że jest, skoro pewna bardzo uczciwa osoba* która jakimś tam cudem (niekoniecznie ze swojej winy) miała uptime < 100,00% to co zrobiła... usunęła wpis serwera i dodała go ponownie do monitorowania, zerując przy tym liczniki.
* Ubóstwiany przez wszystkich pan Głowa ze swoim ubóstwianym zalegalizowanym krzaczkiem.
Poza tym - jaką ma wartość ILOŚĆ zarejestrowanych domen?
Przecież będąc partnerem NASK, firma może wykupić sobie n-testów domen i być cały czas na szczycie.
Sens top100 sam w sobie jest całkiem ok.
Jeśli miało by to rozsądnie działać (wykrywać on-line zmiany delegacji domen), to wymagało by pewnie sporawego serwera, który by non-stop robił lookupy. A tu dochodzi jeszcze uwzględnienie różnego rodzaju TTLów itp.
Miało by to być za free? To kto to za free utrzyma? Dodawanie miało by być płatne? To kto to kupi?
Ranking uptime nie jest rzetelny więc nie jest promowany przez innych.
Czy jest sens? Patrząc na "odnośniki" do top100.pl zdecydowanie tak - mam na myśli internet oraz prasę czy książki.
regdos, o 15 marzec 2010 - 21:00, powiedział:
Przez mój pobyt na tym forum już kilka razy przewinęło się kilka takich pomysłów, które na słomianym zapale się skończyło a były wałkowane przez kilka stron (m.in. wspólny VPS do nauki)
regdos, o 15 marzec 2010 - 21:00, powiedział:
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl
Napisany 16 marzec 2010 - 09:09
Bartosz Gadzimski, o 15 marzec 2010 - 23:44, powiedział:
To zdanie daj w <h1></h1> i zamknij wątek, bo szkoda HDD na inne niemające sensu wypowiedzi
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników