Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Brak top100.pl

47 odpowiedzi na ten temat

Brak top100.pl

#1 Bartosz Gadzimski

Administrator

• Root Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2298 postów
  • Firma:Fobi

Napisany 14 marzec 2010 - 01:14

Uruchomiliśmy top100.wht.pl!

Ostatnio zniknął największy polski ranking firm hostingowych top100.pl. Powodem usunięcia jego były zmiany w Nasku, które uniemożliwiły w pełni automatyczne śledzenie ilości domen.

Ranking ten był używany przez społeczność internetu ale też jako źródło dla gazet i w tym momencie straciliśmy możliwość oceny wielkości firm w Polsce.

Czy Waszym zdaniem jest to duża strata?

Aktualizacja:
Nowa odsłona top100 znajduje się pod adresem top100.wht.pl
"Fobi" Bartek Gadzimski
Kontakt w sprawach administracyjnych: admin@wht.pl

#2 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1813 postów

Napisany 14 marzec 2010 - 01:36

Top100 rzeczywiście zniknęło, ale czy akurat z powodu zmian w NASKu? Przecież liste nowych domen z których top100.pl korzystało to NASK zlikwidował jakieś 4 lata temu i od tej pory "updejt" był po prostu ręczny..

Wiem, że projekt był właściwie non-profit i to tylko sprawa autora, dlaczego go wyłączył, ale szkoda, że stało się to bez żadnej zapowiedzi top100 dawało jakieś tam pojęcie o rozwoju rynku hostingowego.
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#3 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 14 marzec 2010 - 01:37

Zobacz postBartosz Gadzimski, o 14 marzec 2010 - 01:14, powiedział:

Czy Waszym zdaniem jest to duża strata?
Nie.

#4 crazyluki

crazyluki

• Moderatorzy
  • 1700 postów
  • Firma:Ogicom Sp. z o.o.
  • Imię:Łukasz

Napisany 14 marzec 2010 - 02:27

Popieram p. dla mnie top100 nie było żadnym wyznacznikiem jakości/wielkości hostingów.

#5 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1813 postów

Napisany 14 marzec 2010 - 03:02

Wyznacznikiem jakości oczywiście nie był, ale wielkości jak najbardziej, zwłaszcza wtedy, kiedy działał "automagicznie".
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#6 crazyluki

crazyluki

• Moderatorzy
  • 1700 postów
  • Firma:Ogicom Sp. z o.o.
  • Imię:Łukasz

Napisany 14 marzec 2010 - 03:07

Jasne, ale biorąc pod uwagę ręczne aktualizacje i fakt że niektóre firmy przykładały się do tego bardziej, inne mniej - nie był miarodajny. Zresztą - liczba domen o niczym sensownym nie świadczy. Jeden lepszy inwestor i mógł podnieść pozycję strony o kilkadziesiat oczek. Dla przykładu lider tamtej listy faktycznie (podobno:> ) posiada 1/3 PL domen co nijak miało się do top100 (gdzie było koło 170 tys domen).

Inna sprawa - brak tej strony na forum zauważono po 3 dniach jej braku.

#7 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 3126 postów
  • Firma:GSA
  • Imię:Miłosz

Napisany 14 marzec 2010 - 10:15

A ja lubiłem sobie poklikać od góry do dołu i popatrzeć co się dzieje na stronach firm.. zmianę szaty, nowe, chore promocje u molochów itd. łatwiej było śledzić..

#8 Bartosz Gadzimski

Administrator

• Root Admin
  • 2298 postów

Napisany 14 marzec 2010 - 10:36

Zobacz postpatryk, o 14 marzec 2010 - 01:36, powiedział:

Top100 rzeczywiście zniknęło, ale czy akurat z powodu zmian w NASKu? Przecież liste nowych domen z których top100.pl korzystało to NASK zlikwidował jakieś 4 lata temu i od tej pory "updejt" był po prostu ręczny..
Zniknęło właśnie w konsekwencji tych zmian, firmy przestały aktualizować i ranking przestał być miarodajny. Są to informacje od autora.

Zobacz postpatryk, o 14 marzec 2010 - 01:36, powiedział:

Wiem, że projekt był właściwie non-profit i to tylko sprawa autora, dlaczego go wyłączył, ale szkoda, że stało się to bez żadnej zapowiedzi top100 dawało jakieś tam pojęcie o rozwoju rynku hostingowego.
Dla mnie w tym momencie był to jedyny ranking polskiego hostingu, który można było interpretować na swój sposób ale był bardzo cenny.

Zobacz postcrazyluki, o 14 marzec 2010 - 03:07, powiedział:

Inna sprawa - brak tej strony na forum zauważono po 3 dniach jej braku.

To chyba świadczy, że przez nas nie jest zbyt często odwiedzany, doszedł jeden dzień zwłoki na informacje od autora, po weekendzie pewnie dowiem się więcej chociaż sprawa jest oczywista.

Zobacz postSponsi, o 14 marzec 2010 - 10:15, powiedział:

A ja lubiłem sobie poklikać od góry do dołu i popatrzeć co się dzieje na stronach firm.. zmianę szaty, nowe, chore promocje u molochów itd. łatwiej było śledzić..
Jeśli ktoś śledził regularnie to widział jak wiele firm rośnie, wiele jest w stagnacji - oczywiście dochodziło do drobnych manipulacji ale tak jest zawsze ;)

Swoją drogą czy w takim rankingu potrzebne są domeny z końcówką inną niż .pl ? Czy jest sens uwzględniać inne domeny np. .eu ? Wiem, że pozycjonerzy zmieniają bardzo obraz kupując po kilkadziesiąt domen - ostatni mój przypadek 80 domen na raz :D
"Fobi" Bartek Gadzimski

#9 Prohost

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 905 postów
  • Firma:Prohost.pl
  • Imię:Szymon
  • Nazwisko:Rybczyński

Napisany 14 marzec 2010 - 10:52

Komu się chciało wysyłać domeny. Jeden klient ma podpiętą jedną domenę pod konto a inny 200. Nie jest to system idealny. Do tego za małe pieniądze można było kupować regionalne i spokojnie wejść gdzieś wysoko. Mały sens to miało.
prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: dual quad core xeon, 8gb ram, dyski sas 15krpm raid10.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 z czasem odpowiedzi do 5 minut i czatem online.
Serwery VPS z gwarantowanymi zasobami od 100zł/m. Dostępne plany reseller. Panele Cpanel i DirectAdmin.

#10 Bartosz Gadzimski

Administrator

• Root Admin
  • 2298 postów

Napisany 14 marzec 2010 - 10:55

Idealnie byłoby gdyby firmy hostingowe podawały faktyczną liczbę sprzedanych kont ;)
"Fobi" Bartek Gadzimski

#11 marioside

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 96 postów
  • Imię:Mariusz

Napisany 14 marzec 2010 - 12:29

To byłoby idealne rozwiązanie ale czy realne do wykonania? W to wątpię ;).

Zobacz postBartosz Gadzimski, o 14 marzec 2010 - 10:55, powiedział:

Idealnie byłoby gdyby firmy hostingowe podawały faktyczną liczbę sprzedanych kont :D

#12 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2537 postów

Napisany 14 marzec 2010 - 12:32

Idealnie byłoby gdyby firmy hostingowe podawały faktyczną liczbę sprzedanych kont ;)
A jak miało by to być weryfikowane?
Napisać to sobie każdy może, że posiada 10000...0 klientów, ale co z tego?

#13 UPhost.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 1158 postów
  • Firma:UPhost
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Miodek

Napisany 14 marzec 2010 - 12:38

;):):D:):) W końcu.
UPHost.pl - Serwery www, Serwery Reseller, Serwery za SMS, ! VPS od 18,50 zł Miesięcznie Polska lokalizacja ! Intel Xeon X3430 Quad Core w Polsce już od 271 zł miesięcznie ! Internet JEST NASZ !

#14 marioside

Regularny użytkownik

• Użytkownicy
  • 96 postów
  • Imię:Mariusz

Napisany 14 marzec 2010 - 14:06

Ty Damianie się może cieszysz bo byłeś na szarym końcuB), a inne firmy które pisują na WHT miały czym się pochwalić. ;)

Zobacz postDamianM A-H, o 14 marzec 2010 - 12:38, powiedział:

:D:):):):) W końcu.

#15 pzebracki

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1360 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 14 marzec 2010 - 14:44

Żadna tam strata ;)
GJ :D

#16 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 3126 postów
  • Firma:GSA
  • Imię:Miłosz

Napisany 14 marzec 2010 - 15:18

Ej, ale może czas na inicjatywę od ludu i.. no nie wiem.. coś stworzyć "nowego"?

#17 is_wm

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 558 postów

Napisany 14 marzec 2010 - 16:03

Poważne firmy (czyli takie, dla których działania marketingowe nie sprowadzały się tylko do napisania na własnej www "profesjonalny hosting"), zapewne podsyłały listę. Ja wiem o przynajmniej kilku firmach, które były w bazie - one wysyłały listę domen co kilka dni/tygodni. Przyczyna zniknięcia rankingu ma chyba jednak drugie dno, bo niby dlaczego po serwisie pozostało przekierowanie do jednej z firm? Szczególnie, że top100 od paru lat nie korzystało z zasobów NASK, a jedynie odpytywało IP firm hostingowych dla domen, które posiadali w bazie (nadesłanych przez właścicieli domen/hostingów). Przekierowanie z takiej domeny, z punktu widzenia SEO, to poważny kop dla strony - zarówno jeśli chodzi o ruch jak i po prostu linki, których do domeny top100.pl prowadzi sporo.

#18 Pawel_15

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1442 postów
  • Imię:Paweł

Napisany 14 marzec 2010 - 16:06

Może by stworzyć w ramach WHT lub przez użytkowników tegoż forum podobny ranking ? Sporo firm się tu udziela i myślę że nie byłoby problemem z napisaniem skryptu jak i z podsyłaniem danych ...

#19 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 14 marzec 2010 - 16:50

Zobacz postis_wm, o 14 marzec 2010 - 16:03, powiedział:

Przyczyna zniknięcia rankingu ma chyba jednak drugie dno, bo niby dlaczego po serwisie pozostało przekierowanie do jednej z firm?
Dlatego, że od początku za top100 stał steven.

#20 is_wm

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 558 postów

Napisany 14 marzec 2010 - 17:41

Czyli wszystko jasne :]

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników