vmware + panel bilingowy
vmware + panel bilingowy
Napisany 08 marzec 2010 - 18:23
Poszukuje komercyjnego oprogramowania który umożliwi mi pełną
kontrole billingową użytkowników opartych o platformę VMware vSphere 4 Enterprise Plus for Desktop Stand Alone.
Sprawdzałem whmcs, ispsystem.
Niestety nie udało mi się doszukać informacji odnośnie supportu.
Pzdr oraz czekam na informacje.
Napisany 08 marzec 2010 - 18:58
WHMCS - Ci to obsłuży jako zakup vds/dedicated ale nie będzie automatyzacji setup / suspend :/
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.
Napisany 08 marzec 2010 - 19:11
może uda się doszukać na wht.com
Aczkolwiek coś mi się wydaje że trzeba będzie zrobić zlecenie takiego mostu pomiędzy vmware a np: whmcs
Napisany 09 marzec 2010 - 00:09
RuFiK, o 08 marzec 2010 - 19:11, powiedział:
może uda się doszukać na wht.com
Aczkolwiek coś mi się wydaje że trzeba będzie zrobić zlecenie takiego mostu pomiędzy vmware a np: whmcs
Pytanie tylko czy vmware ma jakieś API. Jak coś ma napisz do Krystiana on lubi moduły do whmcs ogarniać.
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.
Napisany 09 marzec 2010 - 10:47
Czy ktoś już testuje? W przypadku jeśli nie ma API można spróbować parę obejść.
Napisany 09 marzec 2010 - 16:09
Ale mam problem z setup/suspend itp.
S sieci nic nie moge znaleźć odnosnie jakiegos bridge pomiedzy tymi platformami.
Napisany 09 marzec 2010 - 17:33
MiSi3kK, o 09 marzec 2010 - 10:47, powiedział:
Czy ktoś już testuje? W przypadku jeśli nie ma API można spróbować parę obejść.
Generalnie z API do vSphere nie powinno być problemu.
http://www.vmware.co...ReferenceGuide/
Natomiast co do oprogramowania pozwalającego przełożyć zasoby na koszt ich wykorzystania (dla środowisk typu cloud) to VMware ma swoje "Chargeback":
http://www.vmware.co...ter-chargeback/
Co prawda jest to rozwiązanie dla środowiska z wdrożonym z vCenter i zapewne nie jest oprogramowaniem typowo "billingowym" w schemacie który macie na myśli.
Napisany 09 marzec 2010 - 20:03
Jezeli chodzi o "billing" mialem na mysli pelna intergracje, czyli np automatyczne tworzenie kont vm..
vSphere ma ciut wieksze mozliwosci
Napisany 09 marzec 2010 - 22:14
RuFiK, o 09 marzec 2010 - 21:10, powiedział:
Na forum, chciałbym się skupić konkretnego tematu.
Czyli kontrola userow via panel
np: whmcs + hyper/xen
Zapytałem o to ponieważ z tego co się orientuję to vCenter jest jedynym rozwiązaniem udostępnianym przez VMware do centralizacji zarządzania hypervisorami zarówno vSphere jak i starszymi VMware Infrastructure (VI).
Stąd też zaciekawiło mnie stwierdzenie, że to rozwiązanie to "przeszłość". Praktycznie każdy z szeregu komponentów rodziny vSphere integruje się i korzysta właśnie z vCenter.
Farma hypervisorów vSphere zarządzanych przez vCenter+zewnętrzna aplikacja korzystająca z vCenter API (np. wykorzystując PowerShell) zapewne umożliwi wspomnianą przez Ciebie integrację.
Wspomniany VMware vCenter Chargeback również ma własne API, poniżej przykładowy kawałek kodu:
http://blogs.vmware....-2009.11.04.pdf
Oczywiście bez vCenter też można zarządzać pojedynczymi hypervisorami jednak ciężko tu będzie o centralizację i wykorzystanie większości funkcjonalności vSphere stąd też owy panel lepiej integrować z vCenter.
Napisany 10 marzec 2010 - 00:15
Napisany 11 marzec 2010 - 10:16
RuFiK, o 10 marzec 2010 - 00:15, powiedział:
Obawiam się, że będzie to wymagać samodzielnego ogarnięcia tematu-tudzież znalezienia kogoś kto się tym zajmie w kontekście konkretnego środowiska.
Widziałem, że temat był poruszany na http://www.webhostingtalk.com/ jednakże nikt nic gotowego nie zaproponował.
Napisany 11 marzec 2010 - 10:44
Napisany 11 marzec 2010 - 10:59
Napisany 11 marzec 2010 - 12:10
Napisany 11 marzec 2010 - 12:34
Ale w przypadku klastra za bardzo nie sprawdzi się.
Napisany 11 marzec 2010 - 13:14
Napisany 11 marzec 2010 - 13:29
patrys, o 11 marzec 2010 - 13:14, powiedział:
Nie, a szkoda
VMware Server jest bardzo "uproszczonym" narzędziem.
Pozostałe kwestie które nie obsługuje VMware Server wykraczaja
poza zwykłą administrację serwerami wirtualnymi.
Na chwilę obecna mam ok 10 wirtualnych maszyn postawionych na tym sofcie.
Fajne dla zabawy, testów, nauki nowych systemów operacyjnych.
Napisany 11 marzec 2010 - 16:25
Jeśli nie ma API, a strona jest mocno uproszczona lub nie ma jej wcale, to realizacja takiego panelu może okazać się niewykonalna.
Natomiast jeśli podesłane przez _MK_ API jest też w vSphere o którym mowa to nie powinno być większego problemu. Tak samo jeśli są jakieś programy dostępne z konsoli.
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników