Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Administracja VPS'em - Czarna magia ;)

10 odpowiedzi na ten temat

Administracja VPS'em - Czarna magia ;)

#1 w4rezman

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 12 postów

Napisany 27 luty 2010 - 18:02

Cześć!

Udało mi się jakiś czas temu dorwać do VPS - dostałem 3dni testów.
Po otrzymaniu haseł, zadowolony loguje się do panelu, myślałem, że wygląda to nieco inaczej, wchodzę do konsoli i "czarne okno" i zonk z mojej strony :)
Z linuxem mało co miałem do czynienia a jeżeli.. to tylko od strony graficznej.
Szukałem po necie co i jak takiego VPS skonfigurować, jak nim administrować, próbowałem zrobić jakoś zdalny pulpit no ale nic z tego nie wyszło ;)
Może macie jakieś materiały które pomogą początkującemu adminowi.

Z góry dzięki :)

#2 wood

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 850 postów

Napisany 27 luty 2010 - 18:32

No to może na początek howtoforge.com. Na stronie blueman.pl masz też pewne podstawy, i zaraz jescze znajdę taką jedną stronę to podam adres.

O znalazłem. http://notatnik.mekk.../plugin/tag/vps

a tak na marginesie, to może lepiej zainstaluj sobie jakiś virtualbox. Wyjdzie Cię to taniej a do nauki w zupełności wystarcza.

chyba, że brałeś vpsa na próbę nie tylko do nauki ;)
hosting: U n i x s t o r m (reflink)

#3 BlueMan

Programista

• WHT Pro
  • 1183 postów
  • Imię:Szymon

Napisany 27 luty 2010 - 18:39

http://www.blueman.pl/tag/konfiguracja to moje wypociny na temat VPS ;]
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
Zbieram punkty______________________________________________\/

PS. Co jest do wygrania? xD

#4 wood

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 850 postów

Napisany 27 luty 2010 - 18:41

o właśnie miałem podawać bezpośredni link, ale sam autor poradnika mnie wyręczył;)

#5 w4rezman

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 12 postów

Napisany 27 luty 2010 - 19:42

No właśnie przed chwilką znalazłem strone blueman'a :) i zabieram się za lekturę.
@wood, polecasz jakąś konkretną dystrybucje do nauki? ;) ściągnąłem i postawiłem sobie na wirtualnej maszynie jak na razie fedorę.

#6 wood

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 850 postów

Napisany 27 luty 2010 - 20:38

to zależy już od Ciebie, każdy woli co innego. Jeżeli stawiasz na coś prostszego to myślę że Ubuntu będzie dobre na początek, później możesz przesiąść się np na Debiana. Popracuj na różnych dystrybucjach i wybierz najbardziej Ci odpowiadającą. Podejrzewam, że będziesz chciał korzystać ze środowiska graficznego.

#7 w4rezman

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 12 postów

Napisany 27 luty 2010 - 20:40

Zobacz postw4rezman, o 27 luty 2010 - 19:42, powiedział:

No właśnie przed chwilką znalazłem strone blueman'a :) i zabieram się za lekturę.
@wood, polecasz jakąś konkretną dystrybucje do nauki? ;) ściągnąłem i postawiłem sobie na wirtualnej maszynie jak na razie fedorę.

Pobawiłem się troszkę i udało mi się dostać zdalnie do pulpitu VPS'a ale na ekranie widnieje nic więcej jak tylko konsola, co jest? :) tak powinno być? czy po prostu mam jakieś ograniczenia?

#8 wood

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 850 postów

Napisany 27 luty 2010 - 20:48

to tak ma być ;). To za pomocą tej konsoli zarządzasz swoim serwerem i konfigurujesz go. Mniej doświadczone osoby instalują środowisko graficzne, ale jest to w pewnym stopniu marnotrawienie zasobów.

#9 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2537 postów

Napisany 27 luty 2010 - 21:01

Zobacz postw4rezman, o 27 luty 2010 - 20:40, powiedział:

Pobawiłem się troszkę i udało mi się dostać zdalnie do pulpitu VPS'a ale na ekranie widnieje nic więcej jak tylko konsola, co jest? :) tak powinno być? czy po prostu mam jakieś ograniczenia?
To nie Windows, żeby dostawać "pulpit zdalny" ;)
Chociaż i w sumie w Windowsach nowych można wybrać wersję Core bez specjalistycznej powłoki graficznej.

#10 w4rezman

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 12 postów

Napisany 27 luty 2010 - 21:07

No właśnie zależy mi na środowisku graficznym, żebym mógł mniej więcej 'zobaczyć' jak to działa - w końcu po coś ten zdalny pulpit jest? ;)
Próbowałem nawet je zainstalować ale nic z tego nie wyszło (debian 5), w ogóle co innego wyskakuje niż w tutach na forach :E

#11 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2537 postów

Napisany 27 luty 2010 - 21:29

Jak chcesz się bawić zdalnym pulpitem, i nie potrafisz go skonfigurować pod Linuksem, to zakup sobie VPS z Windowsem na pokładzie. Wtedy będziesz ładnie łączył się via RDP.

A jeśli wziąłeś go na Linuksie, to przyjmij do wiadomości wreszcie, że tu jakichkolwiek usług nie konfiguruje się wizardami graficznymi, tylko edytując pliki / wywołując ewentualnie skrypty przez konsolę shell/ssh. A sama instalacja środowiska graficznego to taka "zabawa" co by sobie mieć jakieś zdalne środowisko pracy (np. jakiegoś zdalnego OpenOffice, albo odpalone zdalnie Kadu) a NIE po to, żeby konfigurować nim jakieś usługi takie jak serwer WWW, pocztowy itp.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników