Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• dhosting.pl

Partner technologiczny

Dostarczamy profesjonalne i niezawodne rozwiązania hostingowe dla firm oraz osób prywatnych. Zaufali nam wymagający klienci, którzy cenią sobie nasze indywidualne podejście.
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Network Communication

Partner technologiczny

Jest wiodącym dostawcą usług przetwarzania danych, dysponującym własnym, a zarazem jednym z największych komercyjnych obiektów DataCenter w Polsce.

Kopiowanie bazy mysql

8 odpowiedzi na ten temat

Kopiowanie bazy mysql

#1 infinity

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisany 14 luty 2010 - 17:23

Wybaczcie lamerskie pytanie, ale nie znalazłem odpowiedzi ani na forum, ani w google.

Załóżmy, że mam działającą bazę baza_1 (w bazie jest ok 100 tabel i 700Mb danych) i chcę ją skopiować do nowo założonej bazy baza_2

Czy mogę po prostu skopiować zawartość katalogu ./var/lib/mysql/baza_1 do .var/lib/mysql/baza_2?

#2 freecast.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 844 postów
  • Firma:Freecast

Napisany 14 luty 2010 - 18:16

Zobacz postinfinity, o 14 luty 2010 - 17:23, powiedział:

Wybaczcie lamerskie pytanie, ale nie znalazłem odpowiedzi ani na forum, ani w google.

Załóżmy, że mam działającą bazę baza_1 (w bazie jest ok 100 tabel i 700Mb danych) i chcę ją skopiować do nowo założonej bazy baza_2

Czy mogę po prostu skopiować zawartość katalogu ./var/lib/mysql/baza_1 do .var/lib/mysql/baza_2?

wejdź do phpmyadmin tam gdzie masz bazę 1 wyeksportuj ja np do pliku txt po czym zaloguj się do phpmyadmin tam gdzie masz bazę 2 i zaimportuj plik z baza wcześniej zapisana w pliku txt

#3 guziec

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 326 postów
  • Firma:TUROX.PL
  • Imię:Zbigniew
  • Nazwisko:Cofala

Napisany 14 luty 2010 - 18:20

Bez problemu, z tym że oczywiście musisz jeszczez dodać uprawienienia jakiemuś użytkownikowi do nowej bazy, bo te się nie przekopiują. A do kopiowania bazy Poszukaj sobie perlowego skryptu o nazwie mysqlhotcopy.

No i pamiętaj żeby pliki miały właściciela mysql a nie root.

TUROXPL - solidny hosting dla wymagających.

#4 infinity

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisany 14 luty 2010 - 18:58

Zobacz postlolek ':)', o 14 luty 2010 - 18:16, powiedział:

wejdź do phpmyadmin tam gdzie masz bazę 1 wyeksportuj ja np do pliku txt po czym zaloguj się do phpmyadmin tam gdzie masz bazę 2 i zaimportuj plik z baza wcześniej zapisana w pliku txt

No nie wiem, próbowałeś kiedyś exportu/importu ~750MB przez phpmyadmina?

Zobacz postguziec, o 14 luty 2010 - 18:20, powiedział:

Bez problemu, z tym że oczywiście musisz jeszczez dodać uprawienienia jakiemuś użytkownikowi do nowej bazy, bo te się nie przekopiują /.../

Dzięki, w zasadzie to już wcześniej testowałem - działało, chciałem się upewnić czy taka metoda "na rympał" nie powoduje jakichś błędów w uprawnieniach właśnie.

#5 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2093 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 14 luty 2010 - 19:40

No te 700 mb to będzie cieżko przeciągnąć przez PMA. Pliki też można przekopiować :) nic im sie nie stanie
Miłosz GG: 3312894 JID: ollerm@jabber.org
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm

#6 Krystian

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 535 postów
  • Imię:Krystian

Napisany 14 luty 2010 - 19:55

W PMA jest opcja by przekopiował bazę do nowej bazy :)

#7 Hekko.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 1272 postów
  • Firma:HEKKONET
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Gałązka

Napisany 15 luty 2010 - 01:21

Koledzy zapomnieli o jednym.. jeśli to Innodb to nic z tego nie będzie.. :) np. MyISAM bez problemu tak możesz skopiować.

#8 BlueMan

Programista

• WHT Pro
  • 1172 postów
  • Imię:Szymon

Napisany 15 luty 2010 - 10:50

A nie można po prostu w phpmyadmin wejść do tej bazy. Potem w zakładkę Operacje i tam przekopiować ją?

Dodany obrazek
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
Zbieram punkty______________________________________________\/

PS. Co jest do wygrania? xD

#9 Krystian

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 535 postów
  • Imię:Krystian

Napisany 15 luty 2010 - 12:54

Zobacz postBlueMan, o 15 luty 2010 - 10:50, powiedział:

A nie można po prostu w phpmyadmin wejść do tej bazy. Potem w zakładkę Operacje i tam przekopiować ją?

Dodany obrazek

Napisałem to 2 posty wyżej :)

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników