Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• dhosting.pl

Partner technologiczny

Dostarczamy profesjonalne i niezawodne rozwiązania hostingowe dla firm oraz osób prywatnych. Zaufali nam wymagający klienci, którzy cenią sobie nasze indywidualne podejście.
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Network Communication

Partner technologiczny

Jest wiodącym dostawcą usług przetwarzania danych, dysponującym własnym, a zarazem jednym z największych komercyjnych obiektów DataCenter w Polsce.

Domowy serwer na zmiennym ip

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
38 odpowiedzi na ten temat

Domowy serwer na zmiennym ip

#21 v3nd0r

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 15 postów
  • Imię:Adrian

Napisany 01 luty 2010 - 13:09

Zobacz postmuchar, o 01 luty 2010 - 00:04, powiedział:

link link link do działającej i na tym kończę bo mnie to zaczyna w............

hiehie, nie rozumiem tego zupelnie...
moze dam podpowiedz internet wszedzie jest taki sam ;)

Masz w domu wolniejsze lacze niz np. w dobrej serwerowni. Storny beda ci sie ladowac wolniej :) mozesz sobie policzyc jesli znasz 'wage' strony.
Inne sa koszty, awaryjnosc. A tego raczej nie bedziesz w stanie stwierdzic po tym nawet jak da ci ktos linka ;)

Zaloz apacha na swoim kompie i bedziesz mial serwer w domu i bedziesz widzial jak dzila hie hie ;p

#22 Mati010

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 120 postów
  • Firma:SCPS
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Żyża

Napisany 01 luty 2010 - 14:01

Jeżeli nie wiesz co i jak z apachem to ściągnij sobie:
http://www.olesno.pl...snal/index1.php

odblokuj porty , po ustawiaj i włącz. Przejdź się do kolegi/koleżanki i zobacz jak działa ;)

#23 vegetagt

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 115 postów

Napisany 01 luty 2010 - 14:08

ludzie, bez przesady.

Nie każda strona to wielki portal internetowy. Nie każdy ma 10MB grafiki per strona.
Trzymałem kilka prywatnych stron w domu na serwerze. Najpierw amd 486-dx100 32mb ramu, potem na pentiumie 200mhz i 80mb ramu.

Łacze?
SDI od tp, czyli 115kb/s w obie strony(+bonus w postaci prędkość dzielona na 2 przy prowadzeniu rozmowy telefonicznej ), a z okazji technologii (8bitów danych, 1 bit stopu i 1 startu) 11,5KB/s w teorii.

Jak to działało?
Działało to dość fajnie, szczególnie fora oparte o czyste phpbb( bo przy przemie to sprzęt marudził ). Przy stronach ból był troche większy, ponieważ były zdjęcia, które ładnie zapychały całe łącze.
Pozatym należy pamiętać, że tylko pierwsze wejscie na strone będzie trwało dłużej. Potem wszystkie ( lub część ) grafiki będzie ładowana z cache przeglądarki, a 10kB/s do przesłania tekstu to aż nadto ;)

Przykładowa strona? Obecnie nie trzymam niczego a i łącze szybsze, 384kbit/s uploadu, ale cóż za problem wrzucic? ;)
Resztka z poprzednich wersji pokemony.com: http://ja.olpw.com/~bla/grass.php ( taaaak, jak wszyscy wejdziecie na raz to mi zabijecie internet :) )

Obecnie na swoim serwerze mam 512kbit/s uploadu. Szczerze, kilka lat temu myslalem, ze prędzej skończy mi sie pasmo niż wydajnosc zabójczego pentiuma3. A tutaj niespodzianka, i pasmo wystarcza ale procek sie skończył (częsciowo z powodu ciężkiego skryptu) :) Strona generuje ~20gb trasnferu miesięcznie, srednio ok 1000 wizyt dziennie wg webalizera

Jeszcze pare słow na temat trzymania serwera w domu
Wyłączam na noc, bo nie jestem w stanie spać przy tym, poprostu hałasuje. Ma zdjęty wentylator z procesora w ramach akcji pt 'cisza nocna'. I tak jezeli cały czas idluje, to nic mu sie nie stanie. A nawet jeżeli, to pentium200mhz jest wart grosze.
Jeżeli u ciebie ma to chodzic 24/7 i chcesz przy tym spać, proponuje szukania markowego sprzętu, bo zazwyczaj jest cichszy. Sporo z takich komputerów posiadało wentylatacje regulowaną czujnikami, dyski w wyciszających obudowach itp.

edit:
jeszcze tak patrząc w konfiguracje apache, widze ze niektóre fora były ograniczone do 1kB/s przed mod_bandwidth. Działało to normalnie tylko dlatego, ze grafiki było mało i przy kolejnych odwiedzinach ładowana była z cache :)

#24 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2937 postów
  • Firma:GSA
  • Imię:Miłosz

Napisany 01 luty 2010 - 16:19

vegetagt.. zapomniałeś o jednym małym "ale".. SDI to był full wypas, a ludzie mieli modemy z realną prędkością 3,5 - 4kb/s..
a ta neo z nawet 128kbit uploadem to można sobie wiesz gdzie wstawić...

Podejrzewam, że on nawet nie wie o co chodzi, gdy wy tutaj dysputę prowadzicie na temat uploadu...

Mnie dziwi po co w ogóle Panowie drążycie dalej ten temat.. widać, że nawet nie dziecko, tylko bachor neostrady ma ferie i się nudzi, a wy reagujecie jak dobrzy wujkowie..

Gościu pewnie zaraz zapyta jak w XP postawić serwer albo coś..

#25 Mati010

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 120 postów

Napisany 01 luty 2010 - 21:00

Raczej o to jak na XP postawić serwer już nie zapyta bo wyżej jest mała odpowiedź ;)

#26 vegetagt

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 115 postów

Napisany 02 luty 2010 - 01:45

@Sponsi

SDI miałem dosc dlugo i juz wtedy byly łącza o normalnej prędkosci w sensownych cenach ;)

Pod homepage wystarczy cokolwiek - przeciez taka strona nie musi miec uptime 100% czy ładować się w 0,5s :D

Zresztą, autor niech robi jak chce. Najwyżej po miesiącu stwierdzi, ze to zabawa nie dla niego.
Jedno my wiemy ( i on chyba tez ) - klona naszej klasy czy innego facebooka na tym nie postawi :)

#27 BlueMan

Programista

• WHT Pro
  • 1172 postów
  • Imię:Szymon

Napisany 03 luty 2010 - 18:55

Ja mam serwer w domu, wszystkie swoje stronki tam.
No, ale mam stałe IP, więc nie dotyczy mnie właściwie ten temat :D

Najdrożej wychodzi i tak prąd :/ 30-50zł/miesiąc
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
Zbieram punkty______________________________________________\/

PS. Co jest do wygrania? xD

#28 Mati010

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 120 postów

Napisany 03 luty 2010 - 20:51

Ale można przecież kupić u dostawcy stały ip :)

#29 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2937 postów

Napisany 03 luty 2010 - 21:18

Mati010.. ta? w tepsie do neo dokupić można IP? heh

#30 xorg

PHP, SEO & vBulletin developer

• WHT Pro
  • 1420 postów

Napisany 03 luty 2010 - 23:03

Do neostrady nie, aczkolwiek do internetu DSL jak najbardziej.
Funkcjonalna, sprawna wyszukiwarka mp3 muzyki klubowej :) a tu serwery CS ;)

Polecam serwery VPS.

#31 vegetagt

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 115 postów

Napisany 03 luty 2010 - 23:38

internetdsl ( czy jak ta usluga w tepsie teraz wygląda ) ma w standardzie stałe ip(nawet kilka :) )

#32 regdos

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1283 postów
  • Firma:regdos.com
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Regdos

Napisany 04 luty 2010 - 11:11

Zobacz postvegetagt, o 03 luty 2010 - 23:38, powiedział:

internetdsl ( czy jak ta usluga w tepsie teraz wygląda ) ma w standardzie stałe ip(nawet kilka :) )
Do usługi DSL 1000 jest 1 IP dopiero powyżej jest 5 adresów IP.

#33 Mati010

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 120 postów

Napisany 04 luty 2010 - 13:54

Ja nie pisałem, że dokładnie pod neo ja pisałem na przykładzie mojego dostawcy :)

#34 hetcat482

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 15 postów

Napisany 04 luty 2010 - 23:22

Zobacz postSponsi, o 01 luty 2010 - 16:19, powiedział:

Gościu pewnie zaraz zapyta jak w XP postawić serwer albo coś..
To i ja się przyłączę. A pewnie! Niech postawi i na xp. Jak go to pochłonie to może się sporo nauczyć na temat zabezpieczania, optymalizacji, konserwacji softu - tak, z xp też można zrobić dosyć pewną maszynę przez odpowiednią konfigurację i wspomaganie się zewnętrznym oprogramowaniem. Oczywiście, hosting to śmiesznie tania sprawa i w ogóle nie opłaca się posiadanie własnego serwera na adsl'u. Ale nie sądzę, aby chodziło mu o poważne zastosowania, a do zdobywania wiedzy serwer to świetna sprawa. Każdy jakoś kiedyś zaczynał interesować się tematem.

#35 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2937 postów

Napisany 05 luty 2010 - 00:28

hetcat482 w okresie ferii/wakacji/świąt przeróżnych jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że każde, nawet najbardziej niewinne pytanie w takich klimatach może zakończyć się pojawieniem się "najtańszego w sieci profesionalnego hostinku prowadzonego przez grupę młodych zapaleńców"...

Poza tym można lepiej zacząć naukę niż stawianie serwera na neostradzie..

#36 muchar

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 22 postów
  • Imię:r
  • Nazwisko:m

Napisany 05 luty 2010 - 21:47

Bardzo dziękuję kolegom za poradę i linki wiele teraz zrozumiałem i przepraszam za moje poprzednie poirytowanie sooorrry i dziękuję 

autor tematu

#37 muchar

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 22 postów
  • Imię:r
  • Nazwisko:m

Napisany 08 luty 2010 - 21:05

Troszke drogawo ,ale dziękuję muchar

#38 Forma Życia

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 48 postów
  • Firma:DESIGN DIVINE
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Ludwiński

Napisany 09 luty 2010 - 07:38

a podczepię się jeszcze do tematu :)

swojego czasu miałem domowy serwer na łączu 1mbit/256kbit ze stałym adresem IP i faktycznie stałymi prędkościami transferu (to było tak gdzieś 2004-2006) ze stronką która zaliczała w szczytowej formie około 1 mln odświeżeń miesięcznie + 1 usługa sieciowa na pewnym urządzeniu podpinanym przez port LPT :D. Generowało to około 60 gb transferu miesięcznego.
Na sprzęcie pt. Pentium 3 450 MHz + 128MB RAM, później P3 800 MHz + 256MB RAM i fantastycznym dyskiem 40 GB - wszystko pod kontrolą systemu operacyjnego firmowanego przez Microsoft, tj Windows 2000 (dostany w rozliczeniu, wersja BOX), ze względu na brak sterowników do w/w urządzenia. Rachunki za prąd plasowały się w okolicach 50 zł za samego PCta udającego serwer i powiem Wam iż SMF + Joomla + jakieś własne skrypty PHP hulały aż miło, a że łącze od pracodawcy można było te koszta energii przełknąć.
Tym niemniej przy obecnych cenach tzw. "serwerów dedykowanych" np na Rackmounted (100-130 PLN miesięcznie) odradzam utrzymywanie domowego serwera w celach innych niż do developerki, koszta łącza są po prostu nieproporcjonalne w stosunku do możliwości zastosowań.

#39 hetcat482

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 15 postów

Napisany 09 luty 2010 - 08:39

Fajna sprawa serwer u siebie, ale koszty to raz, a brak gwarancji dobrego uptime'u to dwa; jedno łącze i bezpośrednie zasilanie. I tak chętnie bym coś takiego postawił dla zabawy.

Pozdrawiam

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników