Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

- - - - -

[opinie] ovh.pl

• Zamknięty temat Ten temat jest zamknięty
138 odpowiedzi na ten temat

[opinie] ovh.pl

#41 Malitek

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 331 postów

Napisany 12 maj 2009 - 10:45

Ja źle dodałem kolejne IP FAIL na serwerze i już 3 dzień się nic sie nie da zrobić
Teraz zrobiłem rebot i nie wstał ;)
Ale technik ma interweniować. Może i odpali ale zaraz znów nie wstanie B) ;]
cs-serwery.pl - Hosted by UnixStorm

Konta WWW i Pakiety Reseller UnixStorm

taniej o 20%? Niemożliwe?! A jednak ! O szczegóły Pisz na PW

Potrzebujesz pieniędzy na UnixStorm.org ? Pisz na PW

#42 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1813 postów

Napisany 12 maj 2009 - 11:20

To się chyba powinno dać naprawić via rescue mode, chyba, że nie działa, bo też spotkałem się z dużymi problemami jeśli chodzi o jego aktywacje (niedochodzące maile z hasłem, etc), akurat wtedy kiedy jest potrzebne.. Swoją drogą, od czerwca ma być nowa oferta w Hetnerze, może przegonią OVH sprzętowo ;).
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#43 lukaschemp

Administrator serwerów

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 434 postów
  • Firma:networkia.pl
  • Imię:Łukasz

Napisany 12 maj 2009 - 11:41

Hasła dochodzą jak chcą obecnie w OVH, czasami dojdą, a czasami trzeba kilka razy pokombinować na różne sposoby żeby wreszcie doszło przez co czas reakcji na problem o wiele się wydłuża.
Administracja, konfiguracja i zabezpieczenia serwerów Linux/Unix. - www.networkia.pl
Tani hosting SEO i serwery www - www.hoseo.pl
A??e?a?or ?ew??w - już wkrótce - www.grzebacz.pl i www.grzebacz.it

#44 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • 2028 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 12 maj 2009 - 14:44

Został wymieniony wczoraj.
to wystarczy go teraz skonfigurować, to już nie jest w ich gestii.

Maile do rescue z reguły wychodzą, najlepiej próbować drugi raz z rebotem.
.

#45 malu

Hello Kitty!

• WHT Pro
  • 1374 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Adach

Napisany 12 maj 2009 - 14:51

Dokładnie.
Maile raz dochodzą raz nie. Ale metodą prób i błędów doszedłem, że wystarczy zrebootować jeszcze raz system i mail powinien dojść. (Reboot z ich panelu po wcześniejszym włączeniu z netboota rescue)
A skoro dysk już został wymieniony dalej klient powinien się zatroszczyć o odbudowanie macierzy.
Polecam:
Hosting współdzielony @ ViPower.pl
Serwery VPS @ ViHost.pl

#46 www.ionic.pl

Twój partner w e-biznesie ...

• Firma Bronze
  • 1757 postów
  • Firma:IONIC SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA KOMANDYTOWA

Napisany 12 maj 2009 - 15:01

Zobacz postmalu, o 12.05.2009, 15:51, powiedział:

A skoro dysk już został wymieniony dalej klient powinien się zatroszczyć o odbudowanie macierzy.

Racja i powinien się cieszyć że ma co odbudowywać :) Jeżeli to był SW RAID to w sumie nawet miło sie to robi.

p.s. Malitek Ciebie dotknął problem z rescue bo sieciówkę Ci poprawiłem :)
Serwery w Polsce, stabilne i tanie.
Kod promocyjny "wht" uprawnia do 25% rabatu na serwer www, vps lub serwer dedykowany.

#47 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1764 postów
  • Firma:{netBOMB}
  • Imię:Mirek

Napisany 20 maj 2009 - 10:16

Szanowni Państwo,

Według naszych danych, Państwa usługa, serwer dedykowany, nie została odnowiona.
Czy uzyskaliście Państwo informacje niezbędne do odnowienia serwera?
Jeżeli tak, jaki jest ewentualny powód rezygnacji z naszych usług?
Z góry dziękujemy za odpowiedzi, co pozwoli nam na zwiększenie jakości
oferowanych przez nas usług.

Z poważaniem,
Ekipa OVH
Właśnie cenzuruje swoja pierwszą odpowiedź ;)

#48 Lesiu-81

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 26 grudzień 2009 - 18:59

Wykupiłem serwer i7-4T, a zaraz po nim pakiet adresów IP do tego serwera. Serwer ten działa od 10 dni, podczas których przytrafiły się już interwencje. Po pierwsze pakiet wykupionych adresów IP został niepoprawnie routowany na mój serwer. Naprawienie usterki trwało 5 dni, mimo iż usterka została zgłoszona bezpośrednio przez pracownika OVH i oznaczona priorytetem "wysoki". To akurat nie było tak straszne, więc tego typu usterkę jakoś przeżyłem. W międzyczasie okazało się, że na serwerze są tylko 2 działające dyski z 4. Pozostałe 2 w ogóle nie zostały podczas instalacji serwera skonfigurowane. Za instalację serwera się płaci, a nie jest ona nawet poprawnie wykonana. To też jako tako przyjąłem, wystarczyło zrobić reinstalację systemu. Problem polegał na tym, że musiałem czekać do momentu naprawienia usterki związanej z adresami IP, co trwało 5 dni. Dodam tylko, że na samo uruchomienie serwera również czeka się znacznie dłużej niż wskazuje na to informacja o dostępności zamieszczona na stronie ovh.

Gdy już wszystko zaczęło wyglądać normalnie to okazało się, że 4 dyski, które mi zainstalowano w maszynie to straszne starocie o wydajności zgoła odmiennej od tej, jaką chwalą się inni użytkownicy serwerów z rodziny i7-2T, i7-4T oraz i7-6T. Wrzucono mi dyski HDS721010KLA330 działające do tej pory już po 9-11 tysięcy godzin. Według hdparm średnia prędkość odczytu z tych dysków to około 80 MB/sec. Połączone w macierz RAID10 dają około 140 MB/sec. Prędkość doprawdy kosmiczna... zwłaszcza, że inni mają serwery z tej samej rodziny z dyskami o prędkości odczytu 120-130 MB/sec na pojedynczym dysku! Drugi raz bym OVH nie wybrał, żałuję swojego wyboru, choć wcale nie jestem pewien czy w hetzner by nie było podobnie. Wcale nie wymagam zbyt dużo, po prostu zakładałem, że dostanę serwer, do którego wsadzone będą takie dyski jak u innych czyli niezajechane, o standardowych na ten moment parametrach (na przykład ST31000528AS).

No nic, ja tak tego nie zostawię i będę znów interweniować. Jak nie przyniesie to skutku to moja przygoda z OVH się szybko skończy. Szkoda mi tylko tej kasy i za setup i za pulę adresów IP, bo razem to około 950 netto...
Czy CENZURA w Internecie istnieje?
(Na przykładzie popularnego oprogramowania sklepu internetowego)

#49 malu

Hello Kitty!

• WHT Pro
  • 1374 postów

Napisany 27 grudzień 2009 - 00:02

Chyba w Raid0 te prędkości 120-130MBps w przypadku dysków SATAII,a nie pojedynczego dysku.
Co by pokrywało się z Twoim wynikiem w R10/01
Bo ja niestety nie spotkałem się jeszcze nigdy z tak szybkim dyskiem SATA II
Polecam:
Serwery VPS @ ViHost.pl

#50 Lesiu-81

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 27 grudzień 2009 - 00:18

Malu, mylisz się. To są wyniki dla pojedynczych dysków oraz dla raid1. Nie będę tu przytaczać wszystkich wyników, możesz to wszystko przeczytać pod tym linkiem.

#51 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 792 postów

Napisany 27 grudzień 2009 - 00:24

Malu, mylisz się

To jest niemożliwe. On jest "guru"

#52 malu

Hello Kitty!

• WHT Pro
  • 1374 postów

Napisany 27 grudzień 2009 - 00:27

Zobacz postnvu, o 27 grudzień 2009 - 00:24, powiedział:

To jest niemożliwe.

heheh ;d

No dobra przyznam się: zdarza mi się czasami mylić (<_<)
Robiłem przed chwilą pomiary na 3 serwerach. (Wszystkie i7)
Wyniki wahały się od 75 w przypadku obciążonego serwera do 103 w przypadku nie obciążonego serwera.
Swoją drogą nie jestem jakimś maniakiem benchmarków i nie siedzę w tym w ogóle. Ale gdy jeszcze tym się trochę interesowałem to naprawdę nie pamiętam tak szybkich dysków SATAII - osiągały one średnie prędkości ~~80MBps
Polecam:
Serwery VPS @ ViHost.pl

#53 Sebak

Weteran WHT

• WHT+
  • 1153 postów
  • Imię:Sebastian

Napisany 27 grudzień 2009 - 01:30

To czy osiągniesz wydajność dysku w hdparmie na poziomie 80 czy 150 MB/s tak naprawdę nic nie znaczy. A odwoływanie się na ten benchmark świadczy tylko i wyłączonie o Twojej niewiedzy.

Zgadza się, są dyski SATA II, które w hdparmie mają po te 120MB/s, ale przecież jest to odczyt ciągły... Który to w dużej mierze jest zależy od gęstości upakowania danych. Co ma się nijak do odczytu z różnych części dysku, a z takim czymś mamy doczynienia w serwerze...

Dyski SAS 15k obrotów, mają dużo mniejsze "wyniki" w hdparmie, niż SATAII. A mimo wszystko ich wydajność w zastosowaniach produkcyjnych (np. hosting) jest o niebo lepsza.

#54 Lesiu-81

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 27 grudzień 2009 - 02:23

Podałem też dokładny model dysku. Nie jest trudno sprawdzić jakie wyniki osiąga w innych testach w porównaniu z pozostałymi dyskami montowanymi na serwerach dedykowanych z serii i7-xT.

PS. Zgadza się, że mogę mieć braki wiedzy w tej dziedzinie, ale dlatego też staram się jak najdokładniej opisać zaistniały problem.

#55 bellerofont

szeryf :)

• WHT Pro
  • 2002 postów

Napisany 27 grudzień 2009 - 02:45

Czy kiedyś na tym forum ( za mojego życia ) padnie w końcu post,
że wyniki hdparma nijak się mają do wydajności dysku/macierzy?
Ile jeszcze razy będziecie tego szajsu używać jako wyznacznik?! ***

*** co nie oznacza, że OVH jest cacy, bo to jest moim osobistym zdaniem najgorsza
firma w branży i z nikim wcześniej nie współpracowało mi się tak kiepsko,
a serwerów na stałe pod opieką u nich mamy kilkanaście...

#56 Lesiu-81

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 27 grudzień 2009 - 03:22

To może inaczej...
- HDS721010KLA33
- ST31000528AS
- ST31500341AS
- WD10EADS

Czy według Was nie ma różnicy (zauważalnej) w wydajności między tymi dyskami do zastosowań serwerowych w sprzęcie takim jak i7-4T z OVH?

#57 simon186

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisany 07 styczeń 2010 - 23:30

Witam! Chciałbym opisać Wam sytuację jaka przytrafiła mi się korzystając z serwera ovh. Otóż około 2 miesiecy temu wykupiłem u nich serwer dedykowany dokupując przy tym opcje tuningu a następnie 16 adresów IP failover. Problem polega na tym że od prawie 5 dni 4 adresy IP gdzieś sie ulotniły. Wykonywałem dziesiątki telefonów do pomocy technicznej i uzyskiwałem mniej wiecej taka odpowiedz: "nasi technicy juz sie tym zajmuja" a jak sie pytalem kiedy dokladnie bedzie to naprawione odpowiadali "nie wiem". Dzisiaj rano zadzwoniłem pod ich nowy numer awaryjny i uzyskałem informację że "technicy w trybie pilnym pracują nad tym problemem" Do tej pory nic nie zostało zrobione i nadal nie moge korzystać z 4 ip failover bo mi je po prostu zabrali! Czy macie może jakiś pomysl w jaki sposób mogę ich przycisnac zeby powiedzieli mi co jest nie tak?! Nie mam pojecia jak moge sie skontaktowac z kims ponad osobami z call center. Jak macie jakies pomysly to piszcie proszę.
Regały metalowe - Regały metalowe
Tablice diodowe - Tablice diodowe

#58 Lesiu-81

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 35 postów

Napisany 07 styczeń 2010 - 23:44

Simon, ja obecnie mam podobny problem. To już drugi w ciągu miesiąca. Za pierwszym razem walczyli 5 dni z wykupionymi adresami IP (8 sztuk). Potem przy kolejnych 8 nie było problemu, a ponad 3 doby temu wziąłem kolejne 4 adresy IP i znów problem. Mało tego... odpisali mi z supportu, że widzą te adresy IP w moim panelu. Tylko to nie jest prawda, bo kilka godzin wcześniej od innego pracownika dostałem maila, że faktycznie jest to "bardziej globalny problem z ta klasa adresową". Minęły około godziny 20:00 już 3 doby od zgłoszenia. Dla mnie to zaczyna zakrawać na kpinę.

#59 simon186

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisany 07 styczeń 2010 - 23:55

Przypuszczam że mają niezły syf z tymi IPkami i po prostu nie chcą sie przyznać co jest nie tak bo nie potrafią sie z tym uporać. Oczywiście jak znam życie to nie będzie jakiejkolwiek rekompensaty pieniężnej z ich strony.
Regały metalowe - Regały metalowe
Tablice diodowe - Tablice diodowe

#60 Miłosz

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 2470 postów
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Miłosz
  • Nazwisko:Oller

Napisany 08 styczeń 2010 - 00:04

a spróbuj się postawić na ich forum to usuną ci konto :D