Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

- - - - -

[opinie] ovh.pl

• Zamknięty temat Ten temat jest zamknięty
138 odpowiedzi na ten temat

[opinie] ovh.pl

#21 Miela

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 18 postów
  • Firma:Crazybeaver.net

Napisany 25 listopad 2008 - 09:05

A co z tymi wielkimi ograniczeniami jednoczesnych połączeń do bazy danych? 50 jednoczesnych połączeń - to dużo czy mało?

Zauważyłem, że co usługodawca, to inny miernik użycia serwera podaje. Nie wierzę, że to przypadek.

#22 Negatyf

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 137 postów

Napisany 02 styczeń 2009 - 13:46

http://forum.ovh.pl/...read.php?t=8787
Żenada?

#23 verde

drverde

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 480 postów
  • Firma:-------
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:--------

Napisany 03 styczeń 2009 - 09:57

W ovh to normalne ze pisa wczesniej niz robia na stronie a po tem problemy sa, skladac u nich zamowienia za raz po wprowadzeniu jakie sprokocji, lub zmiany cenikowej to zazwyczaj rowna sie ze jeszcze na starych zasadach kupimy .

Odnosnie serwerow ww to powiem tak, kiedys kolega mial tam serwer i nei raz mu pomagalem i powiem jedno co do panelu to bardzo uboguie rozwiazania proponuje jesli chodzi o mnie. Wiadomo ze jest to autorski panel a nie jakies standardowy typu DA,cPnale, itp trzeba sie na uczyc pewnych rzeczy, a nie kikac z przyzwyczajenia.

Jesli chodzi o same konto od strony typu mam strone i dziala prezentuje sie w miare dobrze i cena do jakosci w 100% pasuje.

Niestety wiecej nie moge sie wypowiedziec , gdyz osobiscie nie mialem tam konta.
Anonimowość w Internecie to fikcja, a Internet nie stoi poza prawem. Kary nie są wirtualne

#24 spooll

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 19 postów

Napisany 14 styczeń 2009 - 12:09

autorski PA nie jest zły, wolałem go od pleska, może nie jest tak rozbudowany jak DA ale za to prosty i intuicyjny. co do phpbb to fakt ovh nie bardzo lubi fora internetowe :) (przeniosłem się od nich, mają obostrzenia jednoczesnych połączeń do baz danych) ale poza tym wszystko gra i buczy. jeśli chodzi o stabilność to u mnie 10/10 :)

#25 duce74

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 01 marzec 2009 - 02:25

Witam,

Moje doswiadczenia z firma ovh.pl sa mizerne. Zamowilem serwer i sie zaczelo:

-czas oczekiwania na serwer:
prawie tydzien (czyzby nie bylo sprzetu?)

-po 3 dniach - serwer polegl na caly dzien
Co wiecej, gdybym nie zglosil usterki - lezalby pewnie to tej pory
Usterka rozwiazana rano (zglosilem okolo 2), w miedzyczasie dostalem maila, ze ekipa z Francji nie znalazla usterki, po godzinie drugi - znalezlismy usterke...

Dzisiaj... kolejny down:(
Nie potrzebuje wsparcie technicznego, serwerem zarzadzam przez ssh. Nie rozumiem tylko dlaczego moj serwer ma mniejszy uptime od mojego laptopa (przez tydzien dwa dni!!).

Rozumiem, ze plan jest low-cost ale wystarczy nie ruszac i nie powinno sie psuc :P

Udostepniony monitoring serwerowni pokazuje ,ze w 10 szafach na 100 jest w tym momencie awaria (wykryta przez uzytkownika, bo ich system sprawdza czy serwer stoi po rebootach). Czyli: Jezeli nie odkryjesz usterki - nie zostanie naprawiona. Jezeli 10% szaf posiada uszkodzenia (jeszcze raz powtarzam - odkryte przez uzytkownikow!) To juz jest ponizej standardu.

Az strach na wakacje wyjezdzac, dwa tygodnie downtime.

Generalnie mam nadzieje ,ze sie poprawi ale moje odczucia sa teraz negatywne.

#26 cdcd

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 42 postów

Napisany 01 marzec 2009 - 11:00

na 10 maszyn w ciągu 2 lat czas otrzymania serwera po zapłacie przeważnie parę godzin wszystkie maszyny hardwarowo sprawne nic nie padło itp jeżeli serwer się pinguje OVH uważa go za działający :P wiec jeśli coś się wiesza bo się przegrzewa dysk ma jakieś błędy itp itd to z opisów ludzi na forum ovh wtedy zaczyna się spychologia i czasem lepiej wziąć nowa maszynę a ze starej zrezygnować :P
do poważnych projektów bałbym się tam kupić serwer no ale przynajmniej cena niska wiec coś za coś a support myślę że z czasem się poprawi :)

#27 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1764 postów
  • Firma:{netBOMB}
  • Imię:Mirek

Napisany 11 maj 2009 - 12:20

OVH to firma która swoją nie udolnością przebija wszystko co w swoim życiu widziałem, a trochę tego jest. TO firma w stylu "módl się aby działało, to będzie dobrze, w przeciwnym wypadku mamy cię głęboko w dupie i 'se' możesz dzwonić i pisać a my z ciebie i tak polewamy".

W sumie przez cały okres miałem tam max. 4 serwery powoli wycofywane przez coraz to nowsze ich wybryki. Został mi tylko jeden, ostatni już, którego szlag trafił w piątek. Priorytet: Krytyczny. Status: Oczekuje na rozpatrzenie i tak od piątku. Zero odpowiedzi na maile, telefonicznie w kółko "zgłoszone do technika", "technik się jeszcze nie odezwał", "nie mogę powiedzieć kiedy coś będzie wiadomo". 4 dni (jak na razie) im zajmuje zrebootowanie serwera z hdd (bo z managera przestało działać).

OVH nie nadaje się na nic, nawet na backupy. Niekompetencja, nieudolność, olewka.

Chyba nic nowego nie napisałem. Jedynie kur*ca mnie strzela jak czytam ich wiadomości w stylu "24h na odpowiedź" ,"mamy support teraz w weekendy" itd. BZDURA, KŁAMSTWO, NACIĄGANIE!

ps. właśnie dostałem wiadomość, że padł dysk i dopiero została zlecona jego wymiana. brak słów. horroru z OVH ciąg dalszy. OVH cz. 4 - powrót żywych trupów.

#28 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1813 postów

Napisany 11 maj 2009 - 12:27

nrm: trzeba pamieć, że to właśnie te niskie ceny dyktują niski poziom supportu i jeśli coś wykracza poza schemat automatycznie zaplanowany przez OVH to rzeczywiście wszystko potrafi trwać bardzo długo. Szczerze wątpie, czy OVH ma jakikolwiek 24h godzinny support onsite w swoich datacenters. Hetzner jest minimalnie droższy i mimo, że mają podobne dziwne "zasady bezpieczeństwa" jak OVH (klient wysył spam, dobijał się nie tam gdzie trzeba etc - najpierw odcinamy, potem naprawiaj) to support funkcjonuje tam o niebo lepiej i zawsze jest sensowna odpowiedź i to nawet w środku nocy, mimo, że planowo support mają bodajże tylko do 22.

To, że te wszystkie te ich "SLA" i pierdoły można o kant .. stołu rozbić to inna sprawa, choć właściwie zależy jak na to spojrzeć - odpowiedź z supportu rzeczywiście najczęściej jest bardzo szybko, gorzej, że nie na temat ;).
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#29 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1764 postów

Napisany 11 maj 2009 - 12:37

Cóż, mi nt. cen nie trzeba mówić, nie mniej jaki koszt takiej usługi by nie był to i tak nie zgadza się z opisem tej usługi i prezentowanym ich stanem reakcji. Nie mają tyle? TO niech napiszą: "odpisujemy jak nam się zachce, a tak w ogóle to popatrzymy na twoja awarię jak zdenerwujesz panie z BOKu". Ich oferta to coś w stylu Chłopaki nie płaczą:

- mówiłeś, że nazywasz się Keller
- mówiłem, mówiłem, wiele rzeczy mówiłem ;)

Moja firma głównie zajmuje się dostarczaniem/wykonywaniem aplikacji internetowych. I w tej branży zawsze mówiłem: ceny typu zlecenia.przez.net działają na naszą korzyść bo klienci wściekli na niski poziom takich usług wracają do nas po profesjonalne produkty i płacą nam normalne ceny. Tu jest tak samo, większość serwerów została już przeniesiona do innych serwerowni, został się ten jeden który wkrótce zostanie przerzucony do Polski. Problem jest tylko na starcie kiedy to ciężko wytłumaczyć klientowi koszt takiego hostingu i kiedy to on upiera się na takie OVH bo tanio i znajomi mają i jest OK. Co napisał mi ostatni klient mam w podpisie :D

#30 Pawel_15

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1442 postów
  • Imię:Paweł

Napisany 11 maj 2009 - 13:21

OVH jest takie modne przez cene i transfer. Tyle że są inne serwerownie które dają bardzo dużo transferu i są droższe (nie tak dużo znów) od OVH.

#31 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1764 postów

Napisany 11 maj 2009 - 14:30

Nasza ekipa techników (dostępnych 24h/24, 7dni/7), została poinformowana o usterce i będzie interweniować na serwerze.

Obecnie mogą być wykonywane inne interwencje, średni czas operacji to 30 minut/serwer. Niestety nie możemy podać dokładnego terminu rozpoczęcia interwencji.

;)

#32 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • 2028 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 11 maj 2009 - 14:58

A z jakiej serii serwer ? Co uległo uszkodzeniu ?
.

#33 Adami

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 219 postów
  • Imię:Adam

Napisany 11 maj 2009 - 16:12

parę postów wyżej masz napisane ze HDD ale jaka seria to nie wiem ;) ale podejrzewam ze kimsufi B)
When a word is worth a thousand keystrokes...

#34 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1764 postów

Napisany 11 maj 2009 - 16:41

Napisze jak będę wiedział coś więcej. Na razie wiem tylko, że wymienili dysk, przełączyli na vKVM, serwer nie wstaje. Serwer to Superplan 08 Reloaded RAID.

#35 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • 2028 postów

Napisany 11 maj 2009 - 16:58

hmm to nie można było zbotować z drugiego dysku ? Drugi dysk według logów jest ok (dmsg, z smarta) ? A teraz jak wymienili dysk na nowy to zrobić synchro i odpalić ?
.

#36 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1764 postów

Napisany 11 maj 2009 - 17:20

no nie można było. jakby można było to by było zrobione ;) in progress B) dam znać jak to się skończyło - teraz szkoda tyle o nich klepać. :)

#37 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • 2028 postów

Napisany 12 maj 2009 - 09:45

i jak ?

Bo też mam lekkie problemy z ovh i zastanawiam się ile jeszcze będą zlewać.
.

#38 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1764 postów

Napisany 12 maj 2009 - 10:09

Patrys pliss, jeszcze nie Ty ;) już wyłączyłem telefon, położyłem się ja chwile spać to prywatnie już dzwonili bo się w biurze nie pokazałem B)

I NIC. Admin nad tym pracuje, serwer nie bootuje, wszystko się przeciąga w nieskończoność bo system OVH jest zjeb*ny i nie wysyła haseł do KVM/RESCUE albo wysyła je z lagiem. Dzisiaj jest lepiej ale wczoraj od 18:45 do 22 w ogóle nie słał haseł. Obsługa zlewa lub odpowiada nie na temat (znaczy się raz odpowiedziała, tak to brak reakcji).

#39 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • 2028 postów

Napisany 12 maj 2009 - 10:18

Ale to ten dysk został wymieniony ? czy nie został ? został wymieniony na wadliwy ?

Ja to się zastanawiam czy tam trzeba mieć szczęście, kiedyś wymiana dysku chwila... teraz lag.
Co rescue wczoraj sprawdzałem wieczorem i normalnie działało (norma =10/15 min email).
.

#40 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1764 postów

Napisany 12 maj 2009 - 10:37

Został wymieniony wczoraj. Wyglądało to tak, że po serii naszych telefonów (dzwoniliśmy po kilka osób z biura ;) ) DOPIERO sprawa została PRZYDZIELONA jakiemuś adminowi. Co robili poprzednie 3 dni? Nic. Ot zgłoszenie sobie wisiało i tyle.

Co do maili: w ich managerze jest opcja Strona główna > Administracja > Parametry > Historia emaili gdzie można zobaczyć co wyszło i wyeliminować problem poza nimi. Dzięki bogu bo maile z hasłami faktycznie nie przychodzą. Nie mniej wczoraj godzinami czekaliśmy na hasła i nic. Z ustawionego rescue o 18:45 pokazało się o 22:48.

Foto: technik w OVH szuka naszego serwera

Dodany obrazek

A jaki problem u Ciebie?

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników