Tematów było milion, odpowiedzi jeszcze więcej. Zdaję sobie z tego dokładnie sprawę jednak szukałem, ale dalej racjonalnego rozwiązania dla swojego problemu nie znalazłem, więc postanowiłem opisać swój problem tutaj. Zakupiłem u innego dostawcy serwer. Obecny jeszcze działa, ale niedługo kończy się jego ważność. Wczoraj zacząłem przenosić swoje witryny. Wszystkie przebiegło znakomicie, dopóki nie musiałem przenieść bazy swojej strony na php fusion, dodam - wersje v7.
Wykonuję Import bazy. Otwieram ją Pajączkiem, zmieniam nazwę bazy danych, localhost. Wszystko pięknie. Wgrywam na nowy serwer i.. i lipa. Mam krzaczki. Eksportuje w UTF8. Wersje phpMyAdmina - takie same. Aż tak głupi nie jestem. Dobrałem się i zauważyłem, że w bazie na starym serwerze pliki te są zapisane w latino1 .. Czytałem wiele porad, tutoriali. Kombinuje, kombinuje, ale efektu nie ma.
Przeczytałem coś, że trzeba zmienić w strukturze i będzie śmigać. Dwa pierwsze pliki w ten sposób zmieniłem, ale nic to nie dało.

Tak przykładowo wygląda ep_comments:

Ktoś polecił mi ten skrypt do tego:
mysql_query("ALTER DATABASE `$dbname` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci");
$res = mysql_query("SHOW TABLES FROM `$dbname`");
while($row = mysql_fetch_row($res)) {
$query = "ALTER TABLE {$dbname}.`{$row[0]}` CONVERT TO CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci";
mysql_query($query);
$query = "ALTER TABLE {$dbname}.`{$row[0]}` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci";
mysql_query($query);
}
Fajnie. Wchodzę w PMA, klikam SQL, wklejam, wykonuje i otrzymuje komunikat:
Błąd
zapytanie SQL:
mysql_query(
"ALTER DATABASE `$dbname` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci"
);
MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'mysql_query("ALTER DATABASE `$dbname` DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_po' at line 1
Co więc drodzy forumowicze robię nie tak ? Nie znam się za dobrze na PMA stąd proszę o w miarę proste słownictwo. Myślę, że problem opisałem najdokładniej jak mogę, ale w razie czego mogę podać jeszcze jakieś informację.. Tylko jak ten problem rozwiązać ?
P.S. Dołączę jeszcze adresy witryn, gdyby ktoś chciał spojrzeć jak to wygląda.
1. Strona z poprawnymi znakami
2.Strona z niepoprawnymi znakami
Pozdrawiam