Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

  • arubacloud.pl

    Partner technologiczny

    Aruba Cloud jest marką usług cloud na rynku europejskim. Została stworzona w celu dostarczenia firmom kompleksowych rozwiązań Cloud niezależnie od ich planów i projektów.

 

Zdjęcie

Koszty prowadzenia hostingu

Koszty prowadzenia hostingu

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
61 odpowiedzi na ten temat

Koszty prowadzenia hostingu

#1 cyberluk

cyberluk

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Walkowski

Napisany 06 wrzesień 2005 - 00:08

Na wstępie chciałbym się przywitać, bo to mój pierwszy post, ale forum obserwuje od jakiegoś czasu.
A teraz do rzeczy. Kilka razy zastanawiałem się już jak podejść do sprawy taniego hostingu bardziej matematycznie. Pewnego razu siadłem sobie i zacząłem liczyć. To co przedstawię tutaj, to są wyliczenia bardzo ogólne mające tylko zoobrazować jak powinny kształtować się ceny.

Z poprzednich postów da się jasno zauważyć, że zwraca się uwagę na łącza providera. Ponieważ ostatnio sam szukałem miejsca na kolokację serwera, to zrobiłem rozeznanie na rynku. W firmach typu ATMan, GTS, nawet po uruchomieniu znajomości cena za 1Mbps łącza wynosiła około 700 zł netto, oczywiście malejąc wraz ze zwiększaniem się pasma - przy 10Mbitach było to już tylko 550 zł. Do tego należy doliczyć koszty miejsca w szafie, obsługi itp.
To jest pierwsza wersja. Druga to kupno własnych łącz. Oczywiście powinny posiadać BGP. Zakładając, że weźmiemy tylko 2 x 2Mbit z BGP, to koszt będzie się w granicach 5000 zł netto miesięcznie. Przy większych przepustowościach będzie proporcjonalnie malał tak jak w przypadku kolokacji.
To są koszty kolokacji. Teraz popatrzmy na koszty związane z ludźmi. Chcąc zapewnić support 24 godziny no dobę, nie wliczając wszystkich sobót i niedziel, musimy mieć zatrudnionych 4 adminitratorów. Wynagrodzenie dla każdego z nich to kwestia około 2000 zł netto, czyli koszt pracodawcy 3565 zł misięcznie x 4 osoby to daje nam 14260 zł. Do tego potrzebujemy z 3 osoby do supportu. Powiedzmy, że można tutaj zatrudnić np studentów za 1200 zł netto, co daje nam 2091 zł kosztów pracodawcy x 3 osoby = 6273 zł. Oczywiście konieczny jest do zapłaty ZUS pracodawcy - około 700 zł.
Teraz sprzęt i łącza. Jeden serwer Della dobrze skonfigurowany jest w stanie pociągnąć do 500 kont. Cena takiego serwera to około 13 tyś zł netto. I teraz największy z tricków - cena konta.
Zakładamy, że będziemy sprzedawać konta mające 12GB/mc i kosztujące 400 zł rocznie. Pomijam tutaj kwestie pojemności dysków itp. Szybka kalkulacja:
- same koszty pracowników to 21233 zł miesięcznie

Przeliczmy to na konta: 21233 / 33,33 zł (dochód z jednego konta) = 644 konta.
Liczmy dalej: 644 konta po 12GB transferu = 7728GB transferu miesięcznie potrzeba na ich obsłużenie. 1Mbit łącza to 137 GB transferu miesięcznie, ale w nocy łącze będzie o wiele mniej wysycone. Można liczyć, że tak naprawdę wykorzystamy tylko 65% tego pasma, więc: ~90GB miesięcznie. Mamy już pojemność łącza, teraz potrzebna przepustowość: 85Mbit!!! Zakładamy, że tylko połowa wykorzysta cały transfer - to daje 42Mbit pasma. Wynegocjujemy cenę 400 zł za Mbit = 16800 zł miesięcznie za łącze.
OK, ale w naszych rozważaniach nie doliczyliśmy tego pasma... Liczymy jeszcze raz...
Na same łącza musimy dołożyć 505 kont... Kolejne ~37Mbit, kolejny serwer za 13 tyś...
Tak powinniśmy rozbudowywać te obliczenia, aż dojdziemy do momentu, kiedy dochody przekroczą wydatki na łącza i załogę. Wyjdą całkiem spore liczby... Z tego co pamiętam home.pl wykręciło ostatnio obrót na poziomie 6 mln zł za rok - 500 tyś zł za miesiąc. Przełóżcie to sobie na sprzęt jaki mają, ludzi zatrudnionych i łącza...

Cały czas zakładam, że serwery stoją w Polsce, zatrudniam ludzi z lokalnego rynku i chcę być mniej więcej w zgodzie z prawem. Prawda jest taka, że jakości nie dostanie się za free. Nie ma co się oszukiwac. Home.pl ma dobrych speców, którzy doskonale sobie policzyli ile tak naprawdę mogą przyciąc za konto i stawka 600 zł za parametry jakie podali wcale nie jest duża. Kupno w Polsce 1GB transferu to koszt na dobrych łączach na poziomie 2.9 zł netto i to przy pomyślnych wiatrach. Wytłumaczcie mi więc jak można sprzedawać transfer po 1,2zł?
Owszem marka się liczy, certyfikaty, marketing - pady każdemu się przytrafią, ale sorry, za 100 zł rocznie nie dostanie się profesjonalnego hostingu ze wsparciem, serwerami w Polsce i przyzwoitym transferem - chyba, że ktoś chce do tego dokładać bo takie ma hobby... Na dodatek szybkość łącz sprzedawanych rośnie i limity transferów będą wykorzystywane (np Chello 12Mbit do domu)...

To taki mój mały wkład :) Peace.
  • 0

#2 Adam Szendzielorz

Adam Szendzielorz

    Weteran WHT

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1020 postów
  • Skąd:Polska

Napisany 06 wrzesień 2005 - 13:07

Generalnie sie zgadzam ale mimo wszystko trzeba wyprostowac kilka rzeczy :)

[...]
Teraz sprzęt i łącza. Jeden serwer Della dobrze skonfigurowany jest w stanie pociągnąć do 500 kont. Cena takiego serwera to około 13 tyś zł


Zawsze mozna wybrac np 2 x compaq dl360, kazdy z 2 x PIII 1,4Ghz (cholernie fajna wydajnosc;) 2GB ECC RAM i 2 x SCSI (nowe) w raidzie - takie zestawy chodza po ok 3k, czyli koszt spada Ci ponad dwukrotnie, a dwie takie maszyny spokojnie uciagna tyle samo, a zaryzykowalbym, ze 150% co jeden dell. Koszt dodatkowego 1U jest pomijalny.

Liczmy dalej: 644 konta po 12GB transferu = 7728GB transferu miesięcznie potrzeba na ich obsłużenie.


Gdyby tak liczyc to nawet home.pl ze swoimi stosunkowo wysokimi cenami poszloby z torbami bez dwoch zdan ;-) W tym wypadku *trzeba* zalozyc realny overselling ktory moze byc dosyc duzy (uwierz, ze tylko mala czesc kont zuzywa wiecej niz 50% dostepnego transferu :) Liczylbym tu na overseling rzedu 200-300% a nawet sporo wiecej.

1Mbit łącza to 137 GB transferu miesięcznie,


1Mbit jezeli lecialby 24/h na maksa = ok. 128kBps, to daje 7,68MB / min, 460MB / godzine, 11GB / dzien, ~340GB / m-c.

ale w nocy łącze będzie o wiele mniej wysycone. Można liczyć, że tak naprawdę wykorzystamy tylko 65% tego pasma, więc: ~90GB miesięcznie.


Realnie (na podstawie kilku miesiecy obserwacji ruchu rzedu 20-25Mbit) doszedlem (i nie tylko ja) do wniosku ze 1Mbit generuje ok. 170GB danych (bez zadnych zwolnien, przypchan etc). Czyli prawie 2 razy tyle co wziales pod uwage ;-)

Mamy już pojemność łącza, teraz potrzebna przepustowość: 85Mbit!!!


Zakladajac jednak ten overseling 300% - spada do 28Mbit. Zakladajac 2 x wiekszy ruch niz przyjales - spada do 14Mbit. Brzmi przyjemniej ? ;-) I realniej :)

Z reszta sie zgodze - nic co jest tanie, nie bedzie dobre i profesjonalne.
pozdr.
  • 0

#3 cyberluk

cyberluk

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Walkowski

Napisany 06 wrzesień 2005 - 14:58

Generalnie sie zgadzam ale mimo wszystko trzeba wyprostowac kilka rzeczy :)

Zawsze mozna wybrac np 2 x compaq dl360, kazdy z 2 x PIII 1,4Ghz (cholernie fajna wydajnosc;) 2GB ECC RAM i 2 x SCSI (nowe) w raidzie - takie zestawy chodza po ok 3k, czyli koszt spada Ci ponad dwukrotnie, a dwie takie maszyny spokojnie uciagna tyle samo, a zaryzykowalbym, ze 150% co jeden dell. Koszt dodatkowego 1U jest pomijalny.


Nie nie może - ja mówie o serwerach klasy 2 x Xeon 3.2Ghz. Mam Tualatina 1,2Ghz i wiem co potrafi i uwierz mi - nawet sie nie umywa do Xeonów, a tym bardziej o częśtotliwości ~3Ghz...

Gdyby tak liczyc to nawet home.pl ze swoimi stosunkowo wysokimi cenami poszloby z torbami bez dwoch zdan ;-) W tym wypadku *trzeba* zalozyc realny overselling ktory moze byc dosyc duzy (uwierz, ze tylko mala czesc kont zuzywa wiecej niz 50% dostepnego transferu :) Liczylbym tu na overseling rzedu 200-300% a nawet sporo wiecej.

Później zostało to wyprostowane... Jasne, że nikt nie zagwarantuje 100% pasma dla każdego...

1Mbit jezeli lecialby 24/h na maksa = ok. 128kBps, to daje 7,68MB / min, 460MB / godzine, 11GB / dzien, ~340GB / m-c.


316GB konkretnie... Ale to jest wzięte z praktyki operatorskiej...

Realnie (na podstawie kilku miesiecy obserwacji ruchu rzedu 20-25Mbit) doszedlem (i nie tylko ja) do wniosku ze 1Mbit generuje ok. 170GB danych (bez zadnych zwolnien, przypchan etc). Czyli prawie 2 razy tyle co wziales pod uwage ;-)


Możliwe, ja nie miałem nigdy więcej niż 110GB, normalnie 90GB... Ale miałem trochę innego typu ruch. Dlatego takie wartości przyjąłem do obliczeń.

Zakladajac jednak ten overseling 300% - spada do 28Mbit. Zakladajac 2 x wiekszy ruch niz przyjales - spada do 14Mbit. Brzmi przyjemniej ? ;-) I realniej :)

Z reszta sie zgodze - nic co jest tanie, nie bedzie dobre i profesjonalne.


Tak brzmi realniej, ale przy 14 Mbitach dostaniesz cenę 550 zł za Mbit, a nie 400zł. A więc 7700 zł, mniej niż wtedy wyszło (16800), ale to i tak sporo...
Za uwagi dzięki :)
  • 0

#4 Adam Szendzielorz

Adam Szendzielorz

    Weteran WHT

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1020 postów
  • Skąd:Polska

Napisany 06 wrzesień 2005 - 15:04

Nie nie może - ja mówie o serwerach klasy 2 x Xeon 3.2Ghz. Mam Tualatina 1,2Ghz i wiem co potrafi i uwierz mi - nawet sie nie umywa do Xeonów, a tym bardziej o częśtotliwości ~3Ghz...


Bardzo Cie prosze nie porownuj Tualatina 1,2Ghz do dual PIII 1,4Ghz - wydajnosc tego drugiego bedzie 3-4 krotnie wyzsza :) I *na pewno* nie dwukrotnie nizsza niz 2 x dual xeon 3.0. Ogolnie architektura PIII jest wydajniejsza od Xeonow jezeli porownac by dwie takie same jednostki (tyle samo Mhz).

Pozatym w tym momencie masz 2 x wiecej RAMu i prawie 2 x bardziej wydajna szyne I/O, a te dwie wartosci sa zdecydowanie wazniejsze od samej mocy CPU :)
pozdr.
  • 0

#5 patryk

patryk

    og. carpe diem.

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2086 postów
  • Skąd:Wwa

Napisany 06 wrzesień 2005 - 15:15

Rzeczywiście, PIII 1,4 spisują się bardzo dobrze (takze dzieki cache 512 KB).

Jednak jeśli potem chodzi o wymianę procka w przypadku jakiś problemów czy dokupienie drugiego zaczynają się schody bo jesli juz gdzies sie znajda to ceny sa podobne do Xeonow :).
  • 0
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl - teraz hosting www 50% taniej

#6 cyberluk

cyberluk

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Walkowski

Napisany 06 wrzesień 2005 - 15:18

Bardzo Cie prosze nie porownuj Tualatina 1,2Ghz do dual PIII 1,4Ghz - wydajnosc tego drugiego bedzie 3-4 krotnie wyzsza :) I *na pewno* nie dwukrotnie nizsza niz 2 x dual xeon 3.0. Ogolnie architektura PIII jest wydajniejsza od Xeonow jezeli porownac by dwie takie same jednostki (tyle samo Mhz).

Pozatym w tym momencie masz 2 x wiecej RAMu i prawie 2 x bardziej wydajna szyne I/O, a te dwie wartosci sa zdecydowanie wazniejsze od samej mocy CPU :)
pozdr.


A to ciekawe... Przypadkiem nie było tak, że PIII zwykłe skończyło się na 1,13Ghz, a Tulatin to było 1,266Ghz i 1,4Ghz? Ja mówię o PIII, a nie Celeronie - tym który miał 512KB cache działącego z pełną prędkością procesora...
Chyba, że ci chodzi o coś takiego:
http://www.directsho...000_prozessor_p
Podstawka 603... Czyżby to był stary Xeon? Na magistrali 400Mhz? Jeżeli tak, to jak może być szybszy od jego nowszej wersji?
A ze strony Intela:
http://developer.int.../xeon/prodbref/ - nie było PIII Xeon o częstotliwości 1,4Ghz...
Co do wydajności szyny, to biorąc pod uwagę to co napisałem, nowy Xeon będzie miał dokładnie dwa razy większą przepływność niż podany przez Ciebie stary Xeon 1.4Ghz...
A konfiguracja Della to:
2 x Xeon 3.2Ghz
4GB RAMU
Dysk 15 tyś obr/min scsi pod system i 10 tysiączki pod dane - takie coś kosztuje 13 tyś zł.
Owszem, za 13 tyś można kupic 4 takie DL360, tylko nie policzyłeś nakładów pracy, jakie trzeba włożyć w zarządzanie 4 serwerami a jednym...
  • 0

#7 patryk

patryk

    og. carpe diem.

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2086 postów
  • Skąd:Wwa

Napisany 06 wrzesień 2005 - 15:23

Sa dwa typu P3 Tualatinow.

Pentium III (256 KB L2): 1000, 1133, 1200, 1333 MHz

Pentium III-S (512 KB L2): 1133, 1266, 1400 Mhz
(s - server)
  • 0
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl - teraz hosting www 50% taniej

#8 cyberluk

cyberluk

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Walkowski

Napisany 06 wrzesień 2005 - 15:26

Sa dwa typu Tualatinow.

Pentium III (256 KB L2): 1000, 1133, 1200, 1333 MHz

Pentium III-S (512 KB L2): 1133, 1266, 1400 Mhz
(s - server)


Dokładnie tak, albo inaczej - ten z 256KB cache jest też czasami traktowany jako 'Celeron' Tualatin.
To nie zmienia faktu, że PIII-S 1.4Ghz ma magistrlę tylko 133Mhz i korzysta z SDRAMów, itp itd i nie ma mowy, żeby był bardziej wydajny niż nowe Xeon pod żadnym względem...
  • 0

#9 patryk

patryk

    og. carpe diem.

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2086 postów
  • Skąd:Wwa

Napisany 06 wrzesień 2005 - 15:27

Oczywiscie, tutaj nie ma o czym gadac. Jednakze w stosunku do ceny za jaka sa gotowe poleasingowe serwery z ta platforma oferuje nadal bardzo sensowne mozliwosci.
  • 0
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl - teraz hosting www 50% taniej

#10 Adam Szendzielorz

Adam Szendzielorz

    Weteran WHT

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1020 postów
  • Skąd:Polska

Napisany 06 wrzesień 2005 - 15:31

[...]
Co do wydajności szyny, to biorąc pod uwagę to co napisałem, nowy Xeon będzie miał dokładnie dwa razy większą przepływność niż podany przez Ciebie stary Xeon 1.4Ghz...


A jaka bedzie *realna* wydajnosc - jeden serwer z SCSI, a dwa serwery z SCSI ? :) Oczywiscie ze to drugie bedzie szybsze, nawet jak kontroler bedzie wolniejszy bo mowimy tu o hostingu, a nie o kopiowaniu kilkugigowych obrazow z dysku na dysk :)

POPRAWKA: jeden dell z 2 x SCSI (2 dyski), a 4 compaqi z 2 x SCSI (8 dyskow). W zyciu ten dell nie pociagnie wiecej userow niz 4 takie compaqi :)

Nie patrzac daleko - dlaczego home.pl uzywa duzej liczby stosunkowo slabych serwerow ? (+IDE zamiast scsi) ?

A konfiguracja Della to:
2 x Xeon 3.2Ghz
4GB RAMU
Dysk 15 tyś obr/min scsi pod system i 10 tysiączki pod dane - takie coś kosztuje 13 tyś zł.


Za 13 (brutto) dostaniesz gora 2GB RAMu, 2 x 3.0Ghz i dwa dyski 73GB 10tys RPM - mam oferte sprzed miesiaca prosto od polskiego della :) Za tyle kupisz 4 compaq'i o takiej samej konfiguracji (wiadomo, ze slabszymi procami).

Zastanow sie tez po co 2 x xeon 3.2 Ghz i 4GB RAM jezeli bedziesz mial 73GB dysku do wykorzystania :) Do takiej pojemnosci jeden compaq bedzie idealnie wystarczajacy :) Chyba ze chcesz wrzucic 146GB, wtedy dolicz jakies 3-4k do tej ceny.

Owszem, za 13 tyś można kupic 4 takie DL360, tylko nie policzyłeś nakładów pracy, jakie trzeba włożyć w zarządzanie 4 serwerami a jednym...


Hm.. Nie widze zadnego wiekszego problemu - jeden zdolny administrator IMO ogarnie do kilkunastu / dziesieciu takich maszyn :)
pozdr.
  • 0

#11 cyberluk

cyberluk

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Walkowski

Napisany 06 wrzesień 2005 - 16:03

A jaka bedzie *realna* wydajnosc - jeden serwer z SCSI, a dwa serwery z SCSI ? :) Oczywiscie ze to drugie bedzie szybsze, nawet jak kontroler bedzie wolniejszy bo mowimy tu o hostingu, a nie o kopiowaniu kilkugigowych obrazow z dysku na dysk :)

Ok, a awaryjność takiego rozwiązania? Masz dwa razy większe szanse na pad... :) A wydajność będzie niższa niż jednego, dokładnie dwa razy mocniejszego serwera. Bierzę się to z tego, że jedną maszynę z dużą liczbą userów jesteś w stanie lepiej dociążyć i mniej będziesz miał wolnego czasu procesora - zupełnie tak jak na mainframe... Przy dwóch maszynach więcej czasu procesora będzie marnowane...

POPRAWKA: jeden dell z 2 x SCSI (2 dyski), a 4 compaqi z 2 x SCSI (8 dyskow). W zyciu ten dell nie pociagnie wiecej userow niz 4 takie compaqi :)

Jak admin wie co robi, to pociągnie...

Nie patrzac daleko - dlaczego home.pl uzywa duzej liczby stosunkowo slabych serwerow ? (+IDE zamiast scsi) ?

Bo tak jest łatwiej rozbudować infrastrukturę? Dodajesz nowy niezależny serwer i na nim zakładasz nowe konta. Ale to wszystko zależy od softu do zarządzania takimi serwerami... Każdy ma to, co sobie wypracował.

Za 13 (brutto) dostaniesz gora 2GB RAMu, 2 x 3.0Ghz i dwa dyski 73GB 10tys RPM - mam oferte sprzed miesiaca prosto od polskiego della :) Za tyle kupisz 4 compaq'i o takiej samej konfiguracji (wiadomo, ze slabszymi procami).

A upust? :) Jak dla mnie wyszło 14000 zł - taka konfiguracja 2x3.0Ghz, dysk 73GB 15 tyś i 146GB 10 tyś i 4GB RAM i jeszcze 3 lata supportu... Serwerek serii 2850...

Zastanow sie tez po co 2 x xeon 3.2 Ghz i 4GB RAM jezeli bedziesz mial 73GB dysku do wykorzystania :) Do takiej pojemnosci jeden compaq bedzie idealnie wystarczajacy :) Chyba ze chcesz wrzucic 146GB, wtedy dolicz jakies 3-4k do tej ceny.

Wrzuciłem 146GB :)
I dysk kosztuje: 146 GB U320 SCSI 10krpm 1" (+1 800,00 PLN)

146 GB U320 SCSI 10krpm 1" (+1 800,00 PLN)

Hm.. Nie widze zadnego wiekszego problemu - jeden zdolny administrator IMO ogarnie do kilkunastu / dziesieciu takich maszyn :)
pozdr.


Tak, szczególnie w momencie padu, nie wspominając już jak ktoś ma np customizowane PHP i ma je wymienić na 4 maszynach... Ehh zawsze było tak, że więcej maszyn = większy problem...

Ale nic to - fajnie sie pogadało - szkoda robić OT. Każdy ma swój sposób i pomysł i będzie go bronił. Mi chodziło o pokazanie, że dobry hosting nie może być tani i takie stwierdzenie już tutaj padło :) A co do maszyn - proponuje zobaczyć jak działa serwer 4 x PIII Xeon 700MHz z 2MB cache na procesor...
  • 0

#12 Adam Szendzielorz

Adam Szendzielorz

    Weteran WHT

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1020 postów
  • Skąd:Polska

Napisany 06 wrzesień 2005 - 16:28

Ok, a awaryjność takiego rozwiązania? Masz dwa razy większe szanse na pad... :)


Jasne, ze jest wieksze prawdopodobienstwo padu bo jest wiecej dyskow - ale od czego masz sprzetowy RAID1 (w cenie, w dellu musisz znowu doplacic;) ? Wymieniasz dysk (hot swapowy w dodatku) i dziala dalej :) A pozatym nawet jak padnie, to padnie 1/4 kont, a nie wszystkie ;-)

A wydajność będzie niższa niż jednego, dokładnie dwa razy mocniejszego serwera.


Masz racje. Tylko ze ten dwa razy mocniejszy bedzie IMO cztery razy drozszy ;-) Ale nie ma sie co klocic, bo nie o tym byla cala dyskusja :-)

Bierzę się to z tego, że jedną maszynę z dużą liczbą userów jesteś w stanie lepiej dociążyć i mniej będziesz miał wolnego czasu procesora - zupełnie tak jak na mainframe... Przy dwóch maszynach więcej czasu procesora będzie marnowane...


Mowimy o webhostingu - tutaj sie *zdecydowanie* bardziej liczy wydajnosc I/O i RAM. To nie zaden mainframe ktory dokonuje skompilkowanych obliczen! Zaloze sie, ze wczesniej zabraknie Ci wydajnosci I/O w tym dellu niz prockow :)

Jak admin wie co robi, to pociągnie...


Admin nie przeskoczy wydajnosci hardware'u ;-)

A upust? :) Jak dla mnie wyszło 14000 zł - taka konfiguracja 2x3.0Ghz, dysk 73GB 15 tyś i 146GB 10 tyś i 4GB RAM i jeszcze 3 lata supportu... Serwerek serii 2850...


Bez raidu ?? Co to za serwer! Pada dysk i co ? Jestes w ... pupie :) I na co ten support 3 letni jak serwer lezy parenascie / dziesiat godzin ...

Tak, szczególnie w momencie padu,


Faktycznie zapomnialem ze wszystkie dyski zawsze padaja w jednym czasie;-)

nie wspominając już jak ktoś ma np customizowane PHP i ma je wymienić na 4 maszynach...


Jak sie ma odpowiedni soft, to nie rozni sie to *niczym* jak upgrade na jednej maszynie :)

Ale nic to - fajnie sie pogadało - szkoda robić OT. Każdy ma swój sposób i pomysł i będzie go bronił. Mi chodziło o pokazanie, że dobry hosting nie może być tani i takie stwierdzenie już tutaj padło :) A co do maszyn - proponuje zobaczyć jak działa serwer 4 x PIII Xeon 700MHz z 2MB cache na procesor...


No wlasnie, nie ma sie o co klocic, tylko ze w swoich wywodach troche przesadziles z cenami - zarowno za lacza jak i za sprzet. Mozna to zrobic 2-3 razy taniej i tak samo dobrze :)
pozdr.
  • 0

#13 cyberluk

cyberluk

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 102 postów
  • Skąd:Warszawa
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Walkowski

Napisany 06 wrzesień 2005 - 20:47

Jasne, ze jest wieksze prawdopodobienstwo padu bo jest wiecej dyskow - ale od czego masz sprzetowy RAID1 (w cenie, w dellu musisz znowu doplacic;) ? Wymieniasz dysk (hot swapowy w dodatku) i dziala dalej :) A pozatym nawet jak padnie, to padnie 1/4 kont, a nie wszystkie ;-)

A bierzesz pod uwagę, że RAID 1 zżera dokładnie 50% przepustowości I/O? Nawet w wysokiej klasy kontrolerach z cache nie będzie lepiej niż 30%...

Mowimy o webhostingu - tutaj sie *zdecydowanie* bardziej liczy wydajnosc I/O i RAM. To nie zaden mainframe ktory dokonuje skompilkowanych obliczen! Zaloze sie, ze wczesniej zabraknie Ci wydajnosci I/O w tym dellu niz prockow :)

Nie do końca - wydajnośc skryptu PHP zależy od procesora, nie od przepustowości dysku (w 90% wypadków). To samo tyczy się CGI. Baza danych? Dużo RAMu na cache i też nie ma problemu... Strony statyczne? Ja mam swoje narzędzie, które rozwiązuje takie problemy ;P Szkoda, że nie mam gdzie zastosować, ale leży sobie grzecznie... Ale to tak bardzo z grubsza...

Admin nie przeskoczy wydajnosci hardware'u ;-)

Zdziwiłbyś się ile może pociągnąć maszyna na Celeronie 1.7Ghz z 2GB RAM i zasobach do serwowania podmontowanych po NFSie po zastosowaniu kilkunastu 'tricków'. Baza stoi na tym samym serwerze...

Bez raidu ?? Co to za serwer! Pada dysk i co ? Jestes w ... pupie :) I na co ten support 3 letni jak serwer lezy parenascie / dziesiat godzin ...

+1800 i mam drugi dysk i RAID1... Ale tak naprawdę sensownym RAIDem jest dopiero RAID10

Faktycznie zapomnialem ze wszystkie dyski zawsze padaja w jednym czasie;-)

Trafiła mi się taka seria - 4 dyski padły w przeciągu 1.5 godziny.

No wlasnie, nie ma sie o co klocic, tylko ze w swoich wywodach troche przesadziles z cenami - zarowno za lacza jak i za sprzet. Mozna to zrobic 2-3 razy taniej i tak samo dobrze :)
pozdr.


Ja się wcalę nie kłócę :) Dawno mi się tak fajnie na żadnym forum nie pisało ;P Z cenami sprzętu może przesadziłem, ale to pewnie przez zboczenie przez obecną pracę - o cenach sprzętu zaczyna się gadać w granicach 150 tyś Euro w górę - poniżej to są drobnostki :) Ale ceny łącz mam z ofert rozesłanych nie dalej jak miesiąc temu do różnych dużych operatorów...
  • 0

#14 Adam Szendzielorz

Adam Szendzielorz

    Weteran WHT

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1020 postów
  • Skąd:Polska

Napisany 06 wrzesień 2005 - 20:56

Ale ceny łącz mam z ofert rozesłanych nie dalej jak miesiąc temu do różnych dużych operatorów...


Teraz ceny tanieja z dnia na dzien :-)
Tak naprawde udaloby Ci sie zejsc do ~550 pln / mbita, przy wiekszych ilosciach nawet do 350.. 400 pln :)
TPSA sprzedaje teraz 1mbit po ok 230 pln po ATMie, wiec operatorzy maja z czego spuszczac :)
pozdr.
  • 0

#15 ertcap

ertcap

    prawie jak ettercap

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 715 postów

Napisany 06 wrzesień 2005 - 21:51

TPSA sprzedaje teraz 1mbit po ok 230 pln po ATMie, wiec operatorzy maja z czego spuszczac :)

Ale to nie jest aby sprzedawane tylko na klasach adresowych TPSA?

Ale faktycznie - ostatnio lacza w Polsce dosc mocno tanieja - az sam jestem zaskoczony.

pzdr.
  • 0

#16 patryk

patryk

    og. carpe diem.

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2086 postów
  • Skąd:Wwa

Napisany 06 wrzesień 2005 - 22:22

Web Access (o ktorym zapewne mowi Adam patrzac na cene) jest niestety tylko na klasach TP. Czyli nadaje sie bardziej na osiedlowke niz serwerownie, chyba, ze jakas ... bardzo mala :).
  • 0
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl - teraz hosting www 50% taniej

#17 Adam Szendzielorz

Adam Szendzielorz

    Weteran WHT

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1020 postów
  • Skąd:Polska

Napisany 06 wrzesień 2005 - 22:30

Web Access (o ktorym zapewne mowi Adam patrzac na cene) jest niestety tylko na klasach TP. Czyli nadaje sie bardziej na osiedlowke niz serwerownie, chyba, ze jakas ... bardzo mala :).


W tym momencie wchodzi jakas zupelnie nowa oferta (sporo tansza) i nie zdziwilbym sie jakby to bylo cos na ksztalt Global Access, no i podobno w stolicy jest jeszcze taniej.. :) I cos w tym musi byc, bo w ATMANie dostalem oferte dokladnie polowe tansza w stosunku do tej ktora mi oferowali jeszcze miesiac wczesniej (!). Czyzby tepsa zglupiala ? :) Nie wierze ;-)
pozdr.
  • 0

#18 patryk

patryk

    og. carpe diem.

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2086 postów
  • Skąd:Wwa

Napisany 06 wrzesień 2005 - 22:42

Dobrze to słyszeć. Ale z drugiej strony, patrząc chłodnym okiem - TPSA sama na sobie to wymusza - bo jeśli sprzedają użytkownikowi prywatnemu Neostradę o przepustowości 6 mbps ktoś musi jeszcze dostarczyć content dla niego.
  • 0
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl - teraz hosting www 50% taniej

#19 ertcap

ertcap

    prawie jak ettercap

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 715 postów

Napisany 07 wrzesień 2005 - 11:11

ktoś musi jeszcze dostarczyć content dla niego.

No narazie Telia i OpenTransit dostarczaja :)

pzdr.
  • 0

#20 patryk

patryk

    og. carpe diem.

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2086 postów
  • Skąd:Wwa

Napisany 07 wrzesień 2005 - 11:34

Tia, tyle, ze Telii juz podobno za reklame nie lubimy, a OpenTransit to sie zaraz przytnie ; ).
  • 0
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl - teraz hosting www 50% taniej





0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników