Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Własne datacenter - szacowanie kosztow

206 odpowiedzi na ten temat

Własne datacenter - szacowanie kosztow

#21 alfredo

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 09:08

Jak mówili przedmówcy - albo kilka milionów, albo faktycznie podłącz sobie do domu 10mbit, kup na allegro upsa 2kva, tyle ile bezpiecznik w domu wytrzyma, wstaw sobie jedna szafe 19 i to jest to co jesteś w stanie zrobić, inwestując 10-50k. Jeśli chcesz zrobić na średnim poziomie - generator z 50k, UPS 50k, sieć z 30k, gaszenie z 40k, klimatyzacja 50k, dostosowanie pomieszczenia też z 50k, instalacje elektryczne naście tyś, etc etc. Wszystko to są koszta tego rzędu.

#22 pzebracki

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1360 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 21 czerwiec 2009 - 09:43

kolego podałes strasznie zanizone ceny ;)
Ale mysle ze autorowi tematu da to cos do myslenia <_<

#23 is_wm

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 558 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 10:58

Ja jestem ciekaw ile polskich serwerowni typu livenet, efuturo, superhost zaczynało od budżetu liczonego w milionach złotych. Chyba trochę przesadzacie.

Ile serwerowni w Polsce (dostępnych dla "przeciętnego usera z WHT") ma np. system automatycznego gaszenia gazem? Nawet niektóre z tych wyższych półek ich nie mają.

To samo z agregatem. Czy musi być od razu taki za 100 000 zł? Przecież na 20 serwerów wystarczy taki za 5 000 zł. I tutaj też trzeba zaznaczyć j/w, że w Polsce nie każdy agregat ma.

Zamiast jednego łącza 100mbit, wystarczą na początek 2x10mbit.

IMHO na początek wystarczy kilkaset złotych (przede wszystkim ważne, żeby serwerownia była przygotowana na dalszą rozbudowę). Później, w ramach wzrostu liczby klientów, można by inwestować w kolejne udogodnienia.

#24 ViPower.PL

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 277 postów
  • Firma:ViBiznes
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Jarosz

Napisany 21 czerwiec 2009 - 12:40

Zobacz postis_wm, o 21.06.2009, 11:58, powiedział:

Ja jestem ciekaw ile polskich serwerowni typu livenet, efuturo, superhost zaczynało od budżetu liczonego w milionach złotych. Chyba trochę przesadzacie.

Ile serwerowni w Polsce (dostępnych dla "przeciętnego usera z WHT") ma np. system automatycznego gaszenia gazem? Nawet niektóre z tych wyższych półek ich nie mają.

To samo z agregatem. Czy musi być od razu taki za 100 000 zł? Przecież na 20 serwerów wystarczy taki za 5 000 zł. I tutaj też trzeba zaznaczyć j/w, że w Polsce nie każdy agregat ma.

Zamiast jednego łącza 100mbit, wystarczą na początek 2x10mbit.

IMHO na początek wystarczy kilkaset złotych (przede wszystkim ważne, żeby serwerownia była przygotowana na dalszą rozbudowę). Później, w ramach wzrostu liczby klientów, można by inwestować w kolejne udogodnienia.

Kilkaset tysięcy złotych ... być może jeżeli masz budynek.

#25 Sebak

Weteran WHT

• WHT+
  • 1153 postów
  • Imię:Sebastian

Napisany 21 czerwiec 2009 - 12:47

Zobacz postis_wm, o 21.06.2009, 11:58, powiedział:

Z agregatem jest kilka problemów:
1. Taki za 5 tyś, nie będzie posiadał automatycznego załączenia. A latanie do serwerowni przy każdej awarii prądu i właczanie go ręcznie chyba mija się z celem.
2. W przypadku dzierżawy pomieszczenia w np. biurowcu wstawienie własnego agregatu jest praktycznie nie możliwe, ze względów przeciwpożarowych i innych.
3. Agregat musi mieć zasilanie czysto sinusoidalne, a takie kosztują znacznie więcej.

Podsumowując, za 5 tyś to można kupić sobie agregat do domu. Kupujac agregat za 100 tyś i tak może się okazać, że nie mamy jak z niego skorzystać.

#26 amator

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 145 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 13:17

Mając własny budynek i tak trzeba go w jakiś sposób chronić, więc można zatrudnić jakiegoś ciecia, który będzie odpowiadał m.in. za załączanie agregatu. :D Poza tym w ciągu dnia jakiś technik na miejscu też powinien wałęsać się. Podstawa to łącza i porządny lokal który będzie można łatwo rozbudowywać. Tak mi się przynajmniej wydaje.

#27 Sebak

Weteran WHT

• WHT+
  • 1153 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 13:33

@amator agregat musi się znajdować w osobnym dedykowanym do tego pomieszczeniu. Uważasz, że jak coś się stanie, pierwsze o czym pomyśli osoba będąca na miejscu, to latanie i włączanie agregatu?

Nie spotkałem się jeszcze nigdy, by w serwerowni znajdował się agregat, który trzeba uruchamiać ręcznie.

#28 amator

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 145 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 13:36

Zaproponowałem rozwiązanie budżetowe. :D W szpitalach mają agregaty różnego typu, często są właśnie włączane ręcznie. Polska to nie Afryka i przerwy dostawy energii sięgają max 2-3 godziny, więc nawet na jakimś półamatorskim interes pociągnie. Odnośnie pomieszczenia to wystarczy kawałek szopy czy nawet garaż blaszak kilkanaście metrów od dc i będzie działać. Dyskutujemy przecież o najtańszych rozwiązaniach.

#29 Sebak

Weteran WHT

• WHT+
  • 1153 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 13:39

Tylko kto Ci pozwoli trzymać agregat w szopie ?

#30 amator

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 145 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 13:44

Zobacz postSebak, o 21.06.2009, 14:39, powiedział:

Tylko kto Ci pozwoli trzymać agregat w szopie ?

A ktoś musi mi pozwalać? Oficjalnie agregatu nie ma, nieoficjalnie jestem zabezpieczony na wypadek awarii. Wszystko da się zrobić. Większość inwestycji jest klecona i kombinowana. Nie dyskutujemy o dc które buduje inwestor wykładając miliony ale o kapitale rzędu kilkunastu-kilkudziesięciu tysięcy.

#31 Sebak

Weteran WHT

• WHT+
  • 1153 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 13:49

Zbyt dużo kombinujesz... Gorzej, jak przyjdzie płacić Ci kary za takie kombinowanie. Bo jednak agregat to nie jest ciche urządzonko i raczej trudno ukryć jego obecność.

Pomijąc już fakt, że na 99% osobę pytającą nie stać na wybudowanie własnego budynku pod serwerownie. A nikomu z zarządców lokali nie będzie się opłacało ryzykować by ukryć gdzieś agregat za 5 tyś...

#32 Wojciech Małota

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 156 postów
  • Firma:PHP-art.pl
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Małota

Napisany 21 czerwiec 2009 - 14:13

Zobacz postSebak, o 21.06.2009, 14:49, powiedział:

Pomijąc już fakt, że na 99% osobę pytającą nie stać na wybudowanie własnego budynku pod serwerownie.

Poodbną dyskusję już gdzieś na forum widziałem. Ile DC w Polsce jest umiejscowionych w specjalnie do tego celu wybudowanych budynkach?
Projekt: Folk24 .............. |||||||||| 100%
Projekt: Invini .............. ---------- 5%

#33 amator

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 145 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 14:16

Czytając temat postanowiłem przyjrzeć się jak wygląda zaplecze ovh. Wpiszcie w google maps to 2 rue Kellermann 59100 Roubaix a później kliknijcie widok ulicy. Są dokładne fotki, można przejechać dookoła posiadłości giganta. Widok nie powala. :D

#34 Sebak

Weteran WHT

• WHT+
  • 1153 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 14:17

Zobacz postWojciech Małota, o 21.06.2009, 15:13, powiedział:

Poodbną dyskusję już gdzieś na forum widziałem. Ile DC w Polsce jest umiejscowionych w specjalnie do tego celu wybudowanych budynkach?

Wśród tych mieszących się w biurowcach w dogodnej lokalizacji ile ma problem z wstawieniem własnego agregatu, mimo iż je na to stać?

#35 amator

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 145 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 14:24

Właśnie dlatego należy przemyśleć lokalizację takiego interesu. Na moje oko to chyba tylko home na w Piasecznie porządne dc, reszta to amatorka.

#36 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1813 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 14:28

home.pl korzysta z datacenter GTS :D.
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#37 is_wm

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 558 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 14:40

Dla kogoś kto ogarnia elektrykę + podstawy automatyki, nie będzie problemem stworzenie załączania agregatu za 5k w przypadku braku prądu (przed wyłączeniem UPC).

Podpowiadając: http://www.allegro.pl/item657126433_agrega...odpalajacy.html

#38 xorg

PHP, SEO & vBulletin developer

• WHT Pro
  • 1589 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 15:00

Na moje oko to chyba tylko home na w Piasecznie porządne dc, reszta to amatorka.
Beyond i ATM tez? =]
Funkcjonalna, sprawna wyszukiwarka mp3 muzyki klubowej :) a tu serwery CS ;)

Polecam serwery VPS.

#39 kafi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2537 postów

Napisany 21 czerwiec 2009 - 15:02

Zobacz postis_wm, o 21.06.2009, 15:40, powiedział:

Dla kogoś kto ogarnia elektrykę + podstawy automatyki, nie będzie problemem stworzenie załączania agregatu za 5k w przypadku braku prądu (przed wyłączeniem UPC).
Dobre... Kto ci to odbierze prawnie?
A jak komuś coś się stanie (prąd "kopnie") itp. to kto poniesie odpowiedzialność za takie samoróbki?

#40 Adami

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 219 postów
  • Imię:Adam

Napisany 21 czerwiec 2009 - 15:11

Ogólnie przypomnijcie sobie ile onet wydał pieniążków :D
When a word is worth a thousand keystrokes...

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników