Skocz do zawarto¶ci

Web Hosting Talk

• dhosting.pl

Partner technologiczny

Dostarczamy profesjonalne i niezawodne rozwiązania hostingowe dla firm oraz osób prywatnych. Zaufali nam wymagający klienci, którzy cenią sobie nasze indywidualne podejście.
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Network Communication

Partner technologiczny

Jest wiodącym dostawcą usług przetwarzania danych, dysponującym własnym, a zarazem jednym z największych komercyjnych obiektów DataCenter w Polsce.

Umowa o dzie³o a podatek.

44 odpowiedzi na ten temat

Umowa o dzie³o a podatek.

#41 alien

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 672 postów
  • Sk±d:Tychy
  • Firma:Vbiz.pl

Napisany 15 pa¼dziernik 2007 - 21:02

Zobacz postTomi, o 15.10.2007, 18:35, powiedzia³:

naprzyk³ad malowanie p³otu s±siadowi :-)

No wlasnie tez nie tak, choc blad popelniles nieswiadomie, rozumiejac idee. Dzielo to "pomalowanie plotu sasiadowi". "Malowanie" bez "pomalowania" to brak dziela i brak podstawy do (pelnego) wynagrodzenia ;-). Ale oczywisie idea sluszna, moj wtret jest czysto formalny :-).

#42 hydraulikk3

Nowy u¿ytkownik

• U¿ytkownicy
  • 1 postów
  • Imiê:Marcin

Napisany 01 kwiecieñ 2009 - 16:15

Panowie jestem nowy nie bardzo wszystko rozumiem wiec prosze o wyjasnienie ...
Dosta³em prace oczywiscie umowa o dzielo (co miesi±c przed³uzana prawdopodobnie) od godziny mam dostawac 12 zl przy przepracowanych 160 godzin w miesiacu p³aca wyniesie 1920 z³ netto. JEst to fitness club zwiazku z tym mam pytania....
1. czy pracodawca odprowadza podatek VAT czy ja sam musze to robic???
2. czy dni na zwolnieniu lekarskim sa p³atne???
3. Z tego co juz wiem to nie mam ubezpieczenia zdrowotnego...
Czy od sumy netto ja jeszcze bede musia³ ponosiæ wydatki na podatek???? czy bêde nara¿ony na jeszcze inne koszty???
z góry dziêkuje.

#43 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 2937 postów
  • Sk±d:Trójmiasto
  • Firma:GSA
  • Imiê:Mi³osz

Napisany 01 kwiecieñ 2009 - 17:21

Mogê siê myliæ, ale z w³asnego do¶wiadczenia:

1. pracodawca, potem PIT Ci wy¶le i go rozliczasz
2. nie, chyba, ¿e na umowie zaznaczysz stosowne miejsce (ale wtedy dostaniesz mniej za godzinê)
3. dok³adnie tak

oczywi¶cie to wszystko przy za³o¿eniu, ¿e masz jeszcze pracê na etat z minimum krajowym (ok. 1300 brutto jako¶) - wtedy 19 procent p³acisz z tej ca³ej umowy.. je¶li nie masz takiej roboty albo zarabiasz mniej ni¿ 1300 brutto na etacie gdzie indziej, to jeszcze trochê Ci ods±czy z tego wynagrodzenia, ale dok³adnie nie wiem ile

swoj± drog± 12z³ na godzinê to jest trochê ma³o, jak na umowê o dzie³o.. chyba, ¿e tylko dorabiasz (ale 160 godzin w miesi±cu to chyba nie jest dorabianie : ) pewnie ostatecznie tak siê mo¿e okazaæ, ¿e tysiaka z hakiem zarobisz... dok³adnych wyliczeñ nie znam, bo nie wiem jak± masz sytuacjê i co dok³adnie jest na tej umowie

#44 p

Weteran WHT

• U¿ytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 01 kwiecieñ 2009 - 17:33

Zobacz posthydraulikk3, o 1.04.2009, 17:15, powiedzia³:

Dosta³em prace oczywiscie umowa o dzielo (co miesi±c przed³uzana prawdopodobnie) od godziny mam dostawac 12 zl przy przepracowanych 160 godzin w miesiacu p³aca wyniesie 1920 z³ netto. JEst to fitness club zwiazku z tym mam pytania....
Nie wiem co tam dok³adnie bêdziesz robiæ, ale ma³o prawdopodobne ¿eby kwalifikowa³o siê to do umowy o dzie³o...

Zobacz postSponsi, o 1.04.2009, 18:21, powiedzia³:

oczywi¶cie to wszystko przy za³o¿eniu, ¿e masz jeszcze pracê na etat z minimum krajowym (ok. 1300 brutto jako¶)
E? A co ma piernik do wiaraka? W przypadku umowy o dzie³o p³acisz tylko podatek dochodowy, niezale¿nie od tego czy jeste¶ gdzie¶ zatrudniony czy nie...

#45 ania.p

Nowy u¿ytkownik

• U¿ytkownicy
  • 1 postów

Napisany 05 kwiecieñ 2009 - 23:45

Witam, mam nastêpuj±ce pytania i liczê, ¿e kto¶ mi pomo¿e.

1) Od niedawna prowadzê dzia³alno¶æ gospodarcz±, nie jestem jeszcze VATowcem. W najbli¿szym czasie bêdê podpisywaæ umowê o dzie³o z osob±, która nie jest studentk±, jest bezrobotna. Jak± wysoko¶æ podatku muszê za t± osobê odprowadziæ do US i czy muszê za ni± zap³aciæ sk³adkê do ZUSu (akurat to mi siê wydaje bez sensu, ale ca³y czas pamiêtam, ¿e ¿yjê w Polsce, wiêc mo¿e byæ ró¿nie ;)

2) Równie¿ nied³ugo bêdê podpisywaæ umowê-zlecenie z firm±. Ja bêdê wykonawc± zlecenia. Bior±c pod uwagê, ¿e rozliczam siê wg podatku liniowego (19%), jak mam obliczyæ sobie kwotê brutto? Bo nie wiem czy dobrze policzy³am (u¿ywaj±c proporcji):
cena us³ugi to 81%
x to 19%, czyli:
(cena us³ugi x 19) / 81
wychodzi x, do którego dodajê wynagrodzenie netto.
Bêdê wdziêczna za pomoc.

No i na koniec - czy kto¶ zna dobre biuro rachunkowe, albo ksiêgow±/ksiêgowego we Wroc³awiu???

2 U¿ytkowników czyta ten temat

0 u¿ytkowników, 2 go¶ci, 0 anonimowych u¿ytkowników