Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Firma w Delaware

153 odpowiedzi na ten temat

Firma w Delaware

#41 kamilek

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 248 postów

Napisany 24 październik 2009 - 21:37

Zobacz postgb, o 23 październik 2009 - 22:30, powiedział:

Czy ktos z piszacych, moze odpowiedziec na proste pytanie. Jak podatnik w Polsce moze uzyskac srodki ze Spolki w Delaware ?

g.

1. Poprzez pożyczkę od firmy w DE - np. na okres 100 lat

2. Wypłacasz w formie wynagrodzenia - odprowadzając do polskiego US odpowiednią kwotę podatku

3. Wydajesz kasę za pomocą karty płatniczej olewając polski US

Są jeszcze inne sposoby ale bardziej skomplikowane.
Między "pingiem" a "blastem" kąsam kogo popadnie...

#42 Flaming Bird

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisany 25 październik 2009 - 16:34

Zobacz postkamilek, o 24 październik 2009 - 21:37, powiedział:

2. Wypłacasz w formie wynagrodzenia - odprowadzając do polskiego US odpowiednią kwotę podatku

Co do punktu 1: pożyczki i kredyty jak najbardziej nie są opodatkowe. Czy ktoś sprawdza, czy taka pożyczka została spłacona :)?

Co do punktu 3: w sumie pomimo tego, że pieniądze będą wypłacone w polskim bankomacie, nikt nie jest w stanie sprawdzić, gdzie zostały one użyte lub wpłacone.

Zastanawiam się, czy posiadając taką firmę w Delaware, USA można samemu wystawić wizę do USA... ?

#43 gb

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 445 postów

Napisany 25 październik 2009 - 17:06

Pozyczka z poza Polski nie podlega pod PCC i jest dobrym krotko-okresowym rozwiazaniem. W przypadku 100 letniej pozyczki US zapewne bedzie mial watpliwosci co do pozornosci takiej umowy, take US moze miec watpliwosci czy rzeczywiscie jest to pozyczka czy bardziej forma wyplaty dywidendy, jesli pozyczkobiorca i wspolnik Spolki w Delaware to te same osoby. Pozostaje takze do rozpatrzenia waznosc takiej umowy jesli osoba pozyczkobiorcy i reprezentanta Spolki to te same osoby.

Jednoczesnie problem powstaje w przypadku zgonu pozyczkobiorcy i spadku, a takze w przypadku problemow Spolki od strony prawnej lub skarbowej lokalnie w USA.

Jest to zatem rozwiazanie jednak nie tak proste jakby moglo sie wydawac :-)

To juz znacznie taniej d.g. w Polsce prowadzic na liniowym podatku.

Zapewne male kwoty nie zostana zauwazone, ale juz nie skorzystasz z tych pieniedzy w celu inwestycyjnym lub np. w celu zakupu nieruchomosci. A jesli US zorientuje sie (zapewne dzieki rzeczliwemu) to powstaje problem podatku w wysokosci 3/4 wartosci oszacowanego przez US przychodu :-)

Chetnie poznam te bardziej skomplikowane.

g.

#44 kamilek

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 248 postów

Napisany 25 październik 2009 - 17:49

AD.1. Firma z DE posiadająca osobowość prawną LLC (coś jak nasze Sp z o.o.) udziela pożyczki osobie fizycznej w PL - polski US może sprawdzić jedynie czy umowa jest sporządzona prawidłowo - nie mam mowy o sprawdzaniu wspólników firmy z DE. Poza tym możesz udzielić pożyczki bratu, babci czy żonie...

AD.3. Ja planuje przenieść jedną z prowadzonych działalności do DE - pozycjonowanie stron - a pozostałe pozostają tak jak są - średnio wyjdzie mi dodatkowo ponad 30k rocznie pieniędzy które przeznaczałem na podatki do wykorzystania na "pierdołki"...

#45 gb

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 445 postów

Napisany 26 październik 2009 - 01:03

Zobacz postkamilek, o 25 październik 2009 - 17:49, powiedział:

AD.1. Firma z DE posiadająca osobowość prawną LLC (coś jak nasze Sp z o.o.) udziela pożyczki osobie fizycznej w PL - polski US może sprawdzić jedynie czy umowa jest sporządzona prawidłowo - nie mam mowy o sprawdzaniu wspólników firmy z DE.

mowy moze nie byc, ale i tak sprawdza jesli beda chcieli i nikt im tego nie zabroni. na pewno beda starali sie wykazac pozornosc transakcji.

Poza tym możesz udzielić pożyczki bratu, babci czy żonie...

ale nie Spolka....

AD.3. Ja planuje przenieść jedną z prowadzonych działalności do DE - pozycjonowanie stron - a pozostałe pozostają tak jak są - średnio wyjdzie mi dodatkowo ponad 30k rocznie pieniędzy które przeznaczałem na podatki do wykorzystania na "pierdołki"...

z ciekawosci zapytam sie jaka jest stawka podatku w DE od tego typu dzialalnosci ?

podzielisz sie tymi bardziej skomplikowanymi ?

g.

#46 kamilek

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 248 postów

Napisany 26 październik 2009 - 08:34

@gb - ale nie Spolka....

Dlaczego nie ? Co stoi na przeszkodzie uzyskaniu pożyczki od firmy zagranicznej przez np. twojego brata? Jeśli chcą pożyczyć i sporządzą odpowiednią umowę to nieważne czy firma jest z DE czy z Polski.

@gb - z ciekawosci zapytam sie jaka jest stawka podatku w DE od tego typu dzialalnosci ?

250$ opłata ryczałtowa roczna

Co do tych bardziej skomplikowanych polecam kontakt z "amerykańskimi" firmami zajmującymi się pośrednictwem w zakładaniu tego typu firm - są bardziej otwarte od polskich pośredników na udzielenie odpowiedzi przed wpłaceniem pieniędzy.

#47 Grupa PFF

Bój się!

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 466 postów
  • Firma:Grupa PFF
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Michalski

Napisany 26 październik 2009 - 20:07

Firma w Delaware ma wiele zalet - być może. Ale nie zapomnij o jednej rzeczy. Chcesz przenieść tam działalność pozycjonerską - super. Ale ja bym od razu zrezygnował z Twoich usług. Teraz mam prosty koszt - dostaję FVAT, wrzucam w koszty i po bólu. A potem będzie tak, że VAT 0%, jakieś wystawianie faktur wewnętrznych, w zasadzie to pewnie jeszcze jakieś clenie (!) itd. Pieprzenia dużo. Dla małej firmy (która mimo wszystko potrzebuje kosztów) za dużo zachodu. Lepiej zapłacić komuś, kto nie cwaniakuje i wystawi mi FVAT 22%. Nieprawdaż?

#48 kamilek

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 248 postów

Napisany 26 październik 2009 - 20:48

http://www.wizy.us/

Czy firma z siedzibą w Delaware może działać i obsługiwać klientów w Polsce?

Oczywiście tak. Firma z siedzibą w Delaware wystawia podobne faktury sprzedażowe jak polskie, tyle że bez doliczania VAT-u. Taka faktura ma pełną wartość księgową w Polsce, czyli nabywca może ją wliczyć w swoje koszty uzyskania przychodu.
Firma z Delaware może też dokonywać zakupów w Polsce, oraz posiadać konto w polskim banku.

Zresztą ja nikogo nie namawiam ale chyba każdy widzi, że to się opłaca zwłaszcza przy usługach świadczonych drogą elektroniczną.

#49 stan

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisany 26 październik 2009 - 21:42

Witam
Szukam odpowiedzi na pytanie?
Czy bedac nierezydentem USA i rejestrując spółke w Delaware prowadząca działalność on-line obligatoryjne jest posiadanie federal id tax?

#50 is_wm

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 558 postów

Napisany 27 październik 2009 - 09:50

Czy od dochodów w takiej spółce trzeba jeszcze odprowadzić podatek dochodowy w PL ?

#51 Mich@ł

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 226 postów
  • Firma:Krynski NET
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Kryński

Napisany 27 październik 2009 - 18:23

A potem będzie tak, że VAT 0%, jakieś wystawianie faktur wewnętrznych, w zasadzie to pewnie jeszcze jakieś clenie (!) itd. Pieprzenia dużo. Dla małej firmy (która mimo wszystko potrzebuje kosztów) za dużo zachodu. Lepiej zapłacić komuś, kto nie cwaniakuje i wystawi mi FVAT 22%. Nieprawdaż?
Nie przesadzajmy ;) Przecież zwykle nawet mała firma korzysta z usług księgowości i taki właściciel nie martwi się o to czy dostaje fakture z USA czy z PL ;)

A mnie ciekawi ile musiałbym mieć obrotu (netto) aby opłacało mi się zakładać firmę w Delaware :)?
Pozdrawiam
Michał Kryński
Krynski NET

#52 kamilek

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 248 postów

Napisany 27 październik 2009 - 20:21

@Mich@ł - A mnie ciekawi ile musiałbym mieć obrotu (netto) aby opłacało mi się zakładać firmę w Delaware ;)?

Od kwoty $250 rocznie - bo tyle wynosi ryczałtowy podatek w DE

#53 is_wm

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 558 postów

Napisany 27 październik 2009 - 23:12

No ale czy później nie trzeba jeszcze w Polsce odprowadzic podatku od tego?

#54 bellerofont

szeryf :)

• WHT Pro
  • 2001 postów

Napisany 28 październik 2009 - 00:35

Zobacz postis_wm, o 27 październik 2009 - 23:12, powiedział:

No ale czy później nie trzeba jeszcze w Polsce odprowadzic podatku od tego?
Tak. Prawnie jesteś do tego zobligowany.

#55 Grupa PFF

Bój się!

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 466 postów
  • Firma:Grupa PFF
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Michalski

Napisany 28 październik 2009 - 11:40

Nie zrozumieliśmy się. Mówiłem o VAT, który muszę w Polsce odprowadzić od takiej faktury. Innymi słowy - dodatkowy wydatek, poza wartością faktury (który uregulowałem wobec wykonawcy).

Powiem krótko - nie idźcie tą drogą. 19% podatku dochodowego to i tak niezbyt wiele (tak, dużo wobec 250$ ryczałtu). Ale jak każdy będzie tak robił, a później pożyczał na 100 lat pieniądze od siostry, to jako naród na tym mocno ucierpimy. Płaćcie podatki w kraju, w którym żyjecie (innymi słowy zachęcam do wyjazdu do Delaware). I nie bądźcie ignorantami, którzy narzekają na służbę zdrowia, drogi i wiele innych, a sami się w żaden sposób do tego nie dokładają. Tyle moralizatorstwa.

#56 kamilek

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 248 postów

Napisany 28 październik 2009 - 14:28

Zobacz postbellerofont, o 28 październik 2009 - 00:35, powiedział:

Tak. Prawnie jesteś do tego zobligowany.

Nie do końca... Obowiązek podatkowy powstaje w momencie gdy osoba fizyczna osiągnie dochód w formie dywidendy/wynagrodzenia wypłaconej przez spółkę LLC - która jest osobnym podmiotem prawnym posiadającym osobowość prawną. Same dochody spółki LLC nie są obarczone podatkiem na terenie RP.

#57 Flaming Bird

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisany 28 październik 2009 - 14:45

Zobacz postkamilek, o 28 październik 2009 - 14:28, powiedział:

Nie do końca... Obowiązek podatkowy powstaje w momencie gdy osoba fizyczna osiągnie dochód w formie dywidendy/wynagrodzenia wypłaconej przez spółkę LLC - która jest osobnym podmiotem prawnym posiadającym osobowość prawną. Same dochody spółki LLC nie są obarczone podatkiem na terenie RP.
"Spółka typu LLC stanowi syntezę najlepszych cech spółek kapitałowych i osobowych. Podobnie jak spółka kapitałowa, LLC posiada (...) odrębną osobę prawną od swego założyciela, więc jej majątek nie jest wykazywany w jego zeznaniach podatkowych i nie podlega opodatkowaniu w Polsce." Pan mecenas Robert Nogacki

#58 kamilek

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 248 postów

Napisany 28 październik 2009 - 15:16

Zobacz postFlaming Bird, o 28 październik 2009 - 14:45, powiedział:

"Spółka typu LLC stanowi syntezę najlepszych cech spółek kapitałowych i osobowych. Podobnie jak spółka kapitałowa, LLC posiada (...) odrębną osobę prawną od swego założyciela, więc jej majątek nie jest wykazywany w jego zeznaniach podatkowych i nie podlega opodatkowaniu w Polsce." Pan mecenas Robert Nogacki

Dokładnie ! To co pisałem.

#59 Flaming Bird

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisany 28 październik 2009 - 15:25

Zobacz postkamilek, o 28 październik 2009 - 15:16, powiedział:

Zobacz postFlaming Bird, o 28 październik 2009 - 14:45, powiedział:

Dokładnie ! To co pisałem.
Dlatego właśnie nie rozumiem, dlaczego niektórzy prawnicy twierdzą, że dodatkowo trzeba zakładać odpowiednie fundacje, ażeby legalnie uniknąć opodatkowania w Polsce.

#60 kamilek

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 248 postów

Napisany 28 październik 2009 - 17:07

Zobacz postFlaming Bird, o 28 październik 2009 - 15:25, powiedział:

Dlatego właśnie nie rozumiem, dlaczego niektórzy prawnicy twierdzą, że dodatkowo trzeba zakładać odpowiednie fundacje, ażeby legalnie uniknąć opodatkowania w Polsce.

Chodzi tu o kwestię wydatkowania funduszy zgromadzonych przez firmę offshore. Ale to inna kwestia. Na początku tej strony podałem przykłady które umożliwiają wydatkowanie funduszy firmy z DE.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników