Wcześniej miałem serwerek w nazwie, niby mysql5, choć w phpmyadminie była wersja 4.4, metoda porównywania napisów latin2_general_ci
System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci
Przy przenosinach forum miałem problemy właśnie z kodowaniem na latin2, sypało krzaczkami (polskie litery zamieniało na "?"), w configu vB jest takie coś:
// ****** MySQLI OPTIONS ***** // When using MySQL 4.1+, MySQLi should be used to connect to the database. // If you need to set the default connection charset because your database // is using a charset other than latin1, you can set the charset here. // If you don't set the charset to be the same as your database, you // may receive collation errors. Ignore this setting unless you // are sure you need to use it. $config['Mysqli']['charset'] = 'latin2';
po zdjęciu komentarza z tego co wyżej i dopisaniu latin2 było wszystko ok, ostatnio jeden skrypt mi sie zwalił i musiałem jedną tabelkę przywrócić, po przywróceniu krzaczkami zaczęło sypać (? zamiast polskich literek)... na latin1 sypie "?" na całym forum, na utf8(zmiana w phpmyadminie) jest tak jak na latin2, czyli niby ok, lecz przy zostawieniu w configu latin2, przy zmianie w configu vb na utf8 sypie już typowymi krzaczkami, a co dziwne pojawia się strona "Zostałeś zbanowany"...
przy zmianie na utf8 zgrałem na dysk jedną tabelkę, usunąłem ją z bazy i zaimportowałem, lecz jest tak samo jak przy latin2 :/
i tu zaczynam się martwić, gdy będę miał jakiegoś włama i bede wrzucał kopie, to wysypie mi krzaczkami, a tego nie chcę...
Moje pytanie brzmi - czy to może być wina configu serwera MYSQL? jak to naprawić?
Przenosiny wyglądały tak, netart spakował pliczki na ftp, pobraliśmy je wgetem, a bazę ręcznie zgraliśmy na dysk (jeszcze mieliśmy problemy, ucinało ją ciągle o jakieś 30%, po jakimś 20 razie było ok), potem wrzuciliśmy ją na ftp i admin serwera wgrał ją przez konsolę
teraz zgrałem jedną tabelkę na dysk (UTF8) i przy polskich literach jest:
JeĹĽeli chcesz zaprosić -> Jeżeli chcesz zaprosić.
gdy zaimportuje tą tabelkę to będzie "?" zamiast polskich znaków, więc wina configu... lecz nie moge go zmienić, bo sie sypie :/