Nie polecam.
Największą wadą progreso jest suport - to po prostu jakieś nieporozumienie.
Zgłoszenia czegokolwiek w panelu (dumnie nazwanym extranet) albo nie są przez nikogo czytane albo czytający je koleś nic nie robi. Mają masę problemów z serwerami i nie potrafią nimi zarządzać. Telefonować można do nich w godzinach raczej popołudniowych (rano nigdy nikt nie podnosi tel.). Wkurzające jest to, że bez względu na to, czy ktoś w firmie (?) jest czy nie, zgłasza się automatyczna sekretarka informująca, że ... dodzwoniliśmy się do progreso
Generalnie telefony odbiera jeden gość. Wrażenie więc jest takie, że w progreso nikt nie pracuje oprócz niego. Zgłoszenia problemów z hostingiem wywołują u niego nerwowe reakcje i odsyła do panelu żeby wpisać problem jako nowe zgłoszenie. No fajnie, tylko że nikt go potem nie obsługuje. Czyli jak dla mnie to strata czasu. Zdarza się też tak, że piszą w odpowiedzi na zgłoszenie "tak, zrobiliśmy" a w rzeczywistości nic nie jest zrobione. Wałkowanie tych samych tematów w pewnym momencie staje się tak iytujące, że "plus" (szybkie łącza) staje się tylko dodatkiem do całem masy "minusów".
Panel administracyjny (extranet) tylko ładnie wygląda. Funkcjonalność jest mocno niedopracowana. Określiłbym wersję oprogramowania jako "bardzo wczesna wersja beta". Braki w obsłudze konta przez panel rozwiązali poprzez udostępnienie SSH. Opcja fajna ale administracja niektórymi usługami i zasobami przez SSH jest po prostu niemożliwa. Tu daję progreso zdecydowany minus. Niech się zdecydują na jakąś ideę hostingu skoro muszę "biegać" pomiędzy SSH i okienkiem przeglądarki (extranet). Kolejny minus.
Dostęp do baz danych z zewnątrz (np. MySQL Front 5) zgłaszał zawsze błąd. Zanim dowiedziałem się o co chodzi , straciłem kilka dni. Kontakt (kolejny raz ten sam irytujący na maxa gość) z progreso daje odpowiedź "no nikt nie czyta tutoriali". OK, tutorial tutorialem ale skoro w supporcie gość pyta się "co oznacza błąd mysql #xxxx" to ja wymiękam
Jeśli popracują nad PR oraz doprowadzą do ładu swoje serwery, może kiedyś ich oferta będzie OK.
Teraz, jak tu czytam, nie cena jest ważna a obsługa, która w progreso jest fatalna.
Podsumowując:
- obsługa konta przez panel administracyjny:
3/10
- pomoc techniczna:
1/10
- support:
0/10
- czas reakcji na zgłoszenia:
od 20 minut do nieskończoności.
+ szybkość łączy:
10/10
Hosting jak komputery - podłączony do prądu działa lepiej. Wybierajcie firmy podłączone do sieci :-)