Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Co to jest VPS oraz Reseller ?

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
5 odpowiedzi na ten temat

Co to jest VPS oraz Reseller ?

#1 djgae

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisany 04 sierpień 2008 - 13:57

Witam, czy ktoś może mi wytłumaczyć czym to się różni ? Jedne strony oferuję hosting www, vps, reseller, serwer dedykowany, a inne tylko np. hosting www + reseller. Nie wiem czym to się różni. Czy może mi ktoś zobrazować jakie strony można postawić na:
- hosting www
- reseller
- vps
- dedyk
Bo te wartości z tabelek ( % CPU nic mi nie mówi :X).

#2 kriss

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 584 postów

Napisany 04 sierpień 2008 - 14:02

hosting www - czesc serwera wydzielona na twoje strony www
reseller - czesc serwera wydzielona dla ciebie z mozliwościa udostepniania osobnych kont dla innych uzytkownikow
vps - wydzielona czesc serwera dedykowanego z dostepem do roota
serwer dedykowany - po chlopsku mowiac caly komp dla ciebie z dostepem do lacza - mozesz nim zarzadzac sobie z domu

#3 djgae

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisany 04 sierpień 2008 - 14:05

No i wszystko jasne ^^ tylko jak ktoś mi poda adres www, która stoi na jakimś popularnym hostingu [ prohost, netmark czy hekko ], która działa na pograniczu tych 3% żebym mógł sobie zobrazować czy potrzebuję hosting www czy vps.

#4 sproject

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 363 postów
  • Imię:Piotr

Napisany 04 sierpień 2008 - 14:09

Najprościej mówiąc przy >50-60 osobach online bez przerwy potrzebujesz VPSa/dedyka. Oczywiście nieco degeneralizuję sprawę, bo obciążenie w dużej mierzy zależy od skryptu, na którym stoi dana strona, liczby wgranych modów, etc. :P

#5 webh.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1085 postów
  • Firma:FHU WEBTE
  • Imię:Kamil

Napisany 04 sierpień 2008 - 15:07

sproject
ilość osób on-line nie do końca przekłada się na generowane obciążenie. Może być serwis który ma 300 osób online, a generuje mniejsze obciążenie niż serwis który ma 20 osób online :P

#6 sproject

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 363 postów
  • Imię:Piotr

Napisany 04 sierpień 2008 - 15:09

Dlatego napisałem, że w dużej mierze zależy to od skryptu/modów/i-miliona-innych-rzeczy.
Np. serwis tylko ze stronką w HTMLu (i dajmy na to downloadem) nawet przy wielu osobach on-line dużego obciążenia nie wygeneruje. :P

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników