Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

[opinia] Site5.com

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
55 odpowiedzi na ten temat

[opinia] Site5.com

#41 theqkash

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 668 postów
  • Imię:Łukasz

Napisany 23 sierpień 2011 - 21:06

Info z dziś:

Sorry we put a delay on it until later this year, if you can get 50 people to commit I'll order them tomorrow :)
But otherwise we are going to take a look October 1st to see if we have time to add these boxes,
Thanks, Ben

Jeśli hosting w Polsce to tylko Castpol, a jeśli w Holandii/UK bez limitów to tylko Site5 - (a kod FREETRIAL przy zamówieniu na 1 miesiąc pozwala testować za darmo!).
Jeśli VPS'y to jedynie Ultimahost - VPS_50 - 50% rabatu na pierwszą płatność za serwer VPS.
Otrzymaj 100% więcej pieniążków z pierwszej wpłaty w e24cloud!

#42 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1756 postów
  • Firma:{netBOMB}
  • Imię:Mirek

Napisany 23 sierpień 2011 - 21:12

Zobacz posttheqkash, o 17 sierpień 2011 - 08:29, powiedział:

Powiedz mi tylko kto da Ci za to jak mówisz 40zł/mc serwer w Polskiej lokalizacji, na którym utrzymasz coś takiego:

Disk Space Usage 40882.02 MB / Unlimited
Bandwidth (July) 521501.08 MB / Unlimited
unlimited to świetnie marketingowe zagranie na noobów, szczególnie jak ma się (i prawidłowo) limitowane zasoby.

#43 theqkash

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 668 postów

Napisany 23 sierpień 2011 - 21:13

@nrm wszystko się zgadza, przy czym tak jak napisałem, nie mam problemów z Site5 wyjątkowo, a zużycie jak widać.
Jeśli hosting w Polsce to tylko Castpol, a jeśli w Holandii/UK bez limitów to tylko Site5 - (a kod FREETRIAL przy zamówieniu na 1 miesiąc pozwala testować za darmo!).
Jeśli VPS'y to jedynie Ultimahost - VPS_50 - 50% rabatu na pierwszą płatność za serwer VPS.

#44 palik

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 14 postów
  • Imię:krzysiek
  • Nazwisko:palikowski

Napisany 07 wrzesień 2011 - 11:56

tak się zastanawiam czy oni te limity egzekwują na poważnie bo 3000 zapytań do bazy na godzinę to jest jakiś kosmicznie mała liczba,

Taki Drupal 6 do wygenerowania 1 strony dla zalogowanego userka potrafi odpytać bazę 100-200 razy, na mojej stronie bywa jednocześnie 100 userów czyli nawet połowa by wystarczyła żeby po jednym klinięciu to wykorzystać :)

tak samo 15 połączeń równoczesnych, kiedy moje forum potrafi zeżreć 50 czy 70 w szczycie

więc albo te limity mają na wszlkie w jakby chcieli się pozbyć niewygodnego klienta, albo site5 nie jest dobrym pomysłem na duże forum?
http://basoofka.net basowa społeczność
http://elimu.pl kursy video (Drupal, Korzystanie z Internetu)

#45 theqkash

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 668 postów

Napisany 07 wrzesień 2011 - 12:16

Prawdę mówiąc to średnio egzekwują, co prawda mam cache wszędzie, ale nawet przy mega obciążeniu jakie miał jeden z moich portali po aferze w mediach związanej ze sprawą jaką przedstawiliśmy serwer nawet nie kwiknął.

#46 palik

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisany 07 wrzesień 2011 - 12:34

Zobacz posttheqkash, o 07 wrzesień 2011 - 12:16, powiedział:

Prawdę mówiąc to średnio egzekwują, co prawda mam cache wszędzie, ale nawet przy mega obciążeniu jakie miał jeden z moich portali po aferze w mediach związanej ze sprawą jaką przedstawiliśmy serwer nawet nie kwiknął.

a możesz (może być na PW) rzucić garść informacji co to za serwis (adres, ile UU/odsłon/postów/transferu dziennie)?

#47 KowR

Często na forum

• Firma Bronze
  • 55 postów
  • Firma:P.H.U "KOWR"
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Kowalski

Napisany 07 wrzesień 2011 - 12:37

Panowie, ale czy Wy przypadkiem nie przesadzacie? Chcecie hostować duże strony i portale za 40 zł / mc? Bez przesady! Nie zapominajcie się, że raczej w tej cenie są to rozwiązania typowo budżetowe i nie powinniście wymagać Maybacha w cenie Fiata dlatego też jakiekolwiek jęki nie powinny mieć miejsca. :)

Przypominam tylko, że nie ma czegoś takiego jak nielimitowane miejsce, nielimitowany transfer. Kiedyś to się musi skończyć... Nawet jak serwer ma 150 TB HDD to kiedyś one się skończą, ile rurka łącza może uciągnąć (ok, kolejny serwer, kolejny, ale pamiętaj, że takich jak Ja, Ty jest XXXXXXX)? Dlatego też nie przesadzajcie... Brakuje Wam procesów? Zamów kolejne konto hostingowe, a nie wrzucaj na jedno XXX aplikacji, które nie są zoptymalizowane i zjadają zasoby jak opętane. A i tak wyjdzie Cię to znacznie taniej niż w PL.

Ten post był edytowany przez KowR dnia: 07 wrzesień 2011 - 12:44

www.kowr.eu
Fejsujesz? Zostań naszym fanem: http://www.facebook.com/KowR.eu

#48 theqkash

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 668 postów

Napisany 07 wrzesień 2011 - 13:05

@KowR, a gdzie tu widzisz jakieś jęki? To normalne pytania.

PS. Stronę wcześniej bodajże były moje statystyki z ostatniego m-ca odnośnie transferu i dysku i zaproponuj mi coś fajnego co będzie chodziło aby tak stabilnie i wydajnie jak Site5.

Ten post był edytowany przez theqkash dnia: 07 wrzesień 2011 - 13:07

#49 palik

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisany 07 wrzesień 2011 - 13:05

ale ja nie neguję tego, że unlimited to bzdura, wiem też, że nie ma co oczekiwać za 40zł miesięcznie cudów, szukam raczej jakiegokolwiek sposobu na oszacowanie hostingu, który pozwoli mi, nie nadużywając gościnności dostawcy, serwować moje forum. szczególnie, że nie wydaje mi się ono aż tak niebotycznie zasobożerne, żeby wymagało dedyka z 4gb ramu (patrzę sobie w statystyki i często wystarcza 0,5-1GB w szczycie.

kilka lat temu przeniosłem się na dedyka bo kolejne hostingi a potem VPSy okazywały się za małe. widzę jednak, że coraz tańsze i silniejsze maszyny + konkurencja na rynku działają na moją korzyść, dlatego szukam oszczędności.

Może wcale nie muszę płacić 150-200zł miesięcznie, może wystarczy te 40 albo 80 - ale jak to sprawdzić bez skakania przez miesiąc po hostingach i ewentualnego powrotu na dedyka?

chodzi mi np. o to czy istnieją jakieś w miarę uniwersalne i mierzalne parametry, które mogę przekazać firmie a ta odpowie mi - tak, uciągniemy to albo nie, ale mamy w ofercie droższe konta i tam nie będzie problemu. A może istnieją jakieś benchmarki pozwalające oszacować jaki hosting jest potrzebny? Sam sporo wiem o tym, na tyle żeby mieć świadomość, że nie będzie to ani łatwe ani firmom hostingowym niespecjalnie zależy "być fair" i wolą stosować zapisy "na wszelki wypadek", tylko że jak się ustosunkować do tak bzdurnych ograniczeń, kiedy ja chciałbym poznać rzeczywiste możliwości hostingu ... eh dylematy :)

no ale to już jest temat na inny wątek i chętnie bym podyskutował o tym, ale nie wiem czy gdzieś nie toczy się już taka dyskusja,

EDIT o właśnie znalazłem coś w temacie i tam możemy dalej się uzewnętrzniać :)

http://www.webhostin...e-uzytkownikow/

albo http://www.webhostin...yboru-hostingu/

Ten post był edytowany przez palik dnia: 07 wrzesień 2011 - 13:12

#50 theqkash

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 668 postów

Napisany 07 wrzesień 2011 - 13:14

@palik, przyjrzałem się chwilę Twojemu serwisowi i myślę, że ten shared w Site5 może być "za mały" na to co stworzyłeś...

#51 KowR

Często na forum

• Firma Bronze
  • 55 postów
  • Firma:P.H.U "KOWR"
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Kowalski

Napisany 07 wrzesień 2011 - 13:30

@theqkash - bo widzisz... gdyby użytkownicy nie ładowali na jednego unlimited shared XXX projektów nie były by potrzebne limity. Ale gdy już 10 osób wrzuci na jednego shareda powiedzmy po 10 portali? One powinny generować dla firmy zyski 100 * 40 zł czyli 4000 zł ... a generują 10 * 40 = 400 zł. Rozumiesz? Przez to firma musi "ubezpieczyć" się w postaci limitów (ale powinien być unmetred/unlimited), aby wywalać niewygodnych dla siebie klientów (tych co za dużo zjadają), wrzucać więcej klientów niż powinno być na serwer, a sam unlimited to chwyt reklamowy - nic więcej.

Ale to wszystko zależy od "kultury" klientów i biznesu w internecie... Polacy mają taką mentalność - jak najtaniej i jak najwięcej, co nie jest dobre... Bo sami nie zarabiają i nie dają zarobić innym, ale to już rozmowa jest na całkiem inny temat a nie opinia o firmie Site5. Przepraszam za offtop, EOT!

Ten post był edytowany przez KowR dnia: 07 wrzesień 2011 - 13:33

www.kowr.eu
Fejsujesz? Zostań naszym fanem: http://www.facebook.com/KowR.eu

#52 palik

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisany 07 wrzesień 2011 - 13:58

Zobacz postKowR, o 07 wrzesień 2011 - 13:30, powiedział:

@theqkash - bo widzisz... gdyby użytkownicy nie ładowali na jednego unlimited shared XXX projektów nie były by potrzebne limity.

sęk w tym, że jako potencjalny klient dowolnego hostingu NIE WIEM jak oszacować czy mój JEDEN portal zabije serwer i mnie wywalą czy nie. 7 czy 14 dni testu darmowego to nie rozwiązanie bo przeniesienie serwisu 3GB plików + 1GB SQL i konfiguracja go w nowym miejscu + konf. i propagacja DNS + kont mail itd to dzień roboty i drugi testów

inna sprawa, to nie rozumiem dlaczego nie miałbym umieścić na site5 czy innym hostingu 10 malutkich stron, żrących łącznie 1/10 tego co generuje mój jeden portal czyli basoofka?

zatem nadal rozważam site5 - raczej nie pod basoofkę, ale pod te kilka małych stron czemu nie, serwer w amsterdamie, jak zużyję 2 czy 20 GB to pewnie nawet nie zauważą różnicy więc na kilka lat miałbym spokój, nie widzę tu nadużycia,

a co do mentalności polaków? mentalność księgowych pod dowolną szerokością geograficzną jest taka sama - ciąć koszty :) polacy mają gest, tylko są zbyt roszczeniowi :P

ja np. mógłbym od kilku lat użerać się z coraz to nowym hostingiem i zaoszczędzić 2000zł rocznie na hostingu czyli mieć je na piwo czy kino, ale wolę mieć święty spokój i dopóki wychodze na zero to płacę za dedyka, co jednak ma swe minusy (więcej pracy) plusy (więcej wiem) ale też prowadzi do balansowania na granicy opłacalności :)

#53 theqkash

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 668 postów

Napisany 07 wrzesień 2011 - 14:20

Możesz spokojnie sobie miesiąc potestować, a później zostać lub nie. Ja jestem ich klientem juz przeszło drugi rok i nigdzie się nie wybieram :-P

#54 theqkash

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 668 postów

Napisany 13 październik 2011 - 20:48

Witam

Na początku nowego miesiąca będzie mała sonda odnośnie osób chętnych do korzystania z polskiej lokalizacji Site5. Ponoć cenowo stoimy dużo wyżej niż pozostałe kraje w tym wszystkie stany w USA, stąd stawianie serwera po to, żeby czekać na klienta nie będzie wchodziło w grę. Target = 50 klientów. Ponoć są przygotowani do postawienia tej maszyny aby z dnia na dzień jeśli tylko będą wiedzieli, że nie będzie szumiała w racku sama dla siebie.

#55 nrm

Weteran WHT

• Moderatorzy
  • 1756 postów
  • Firma:{netBOMB}
  • Imię:Mirek

Napisany 13 październik 2011 - 22:14

Zobacz posttheqkash, o 13 październik 2011 - 20:48, powiedział:

Ponoć cenowo stoimy dużo wyżej niż pozostałe kraje w tym wszystkie stany w USA
Nic dziwnego niestety. Musiały hamburgery się zdziwić, że u nas tak drogo.

#56 theqkash

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 668 postów

Napisany 13 październik 2011 - 23:50

Jest ten plus, że taniej niż w Singapurze i Indiach. No, przy proponowaniu DC mogłem się pokusić o jakąś mało pewną, czego nie zrobiłem, wtedy by pewnie było "taniej".

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników