Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Co polecacie

28 odpowiedzi na ten temat

Co polecacie

#1 reci@n

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 26 postów
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:R.

Napisany 25 maj 2008 - 23:41

Witam,

planuje zakup/zmianę serwera. Jako że większość topiców odnośnie propozycji i opinii serwerów dedykowanych jest przestarzała postanowiłem napisać ten temat.
Obecnie posiadam serwer w SoftLayer (2GB RAM, 2xIntel Xeon-Woodcrest 5130-DualCore [2GHz], Western Digital WD Caviar RE 16 WD2500YS) i byłoby wszystko ok gdyby nie częste pady, przeciążenia serwera. Chciałbym zmienić ten serwer, na coś podobnego albo lepszego (do 280$) i tu właśnie mam problem gdzie się przenieśc: zostać w SoftLayer, wybrać HostEurope, zostać w USA czy przenieść się do Europy czy może wgóle wykupić serwer gdzieś indziej. Co drodzy forumowicze polecacie. Na serwerze znajduje się spora ilosć "noramlych" stron, klikanaście CMS-ów i kilka stron wysyłających codziennie sporą ilosć maili (nie mylić ze spamem ;) ).

#2 Sebak

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1153 postów
  • Imię:Sebastian

Napisany 25 maj 2008 - 23:58

Jako transfer to generuje ?

#3 reci@n

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 26 postów

Napisany 26 maj 2008 - 00:07

obecnie ok 500-600 GB, lecz przewiduje dużo większy ruch.

#4 Tomi

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 1124 postów

Napisany 26 maj 2008 - 09:34

Stawiam że wydajność dysków się skończyła i trzeba pomyśleć o SCSI/SAS. Ja bym wybrał HostEurope. Zawsze to jednak bliżej domu i porządna firma z ofertą markowych serwerów. Proponuje nie patrzeć na standardową ofertę tylko pobawić sie konfiguratorem na ich stronie ;)

#5 reci@n

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 26 postów

Napisany 26 maj 2008 - 09:47

no tak, ale jak u nich jest z supportem?? W SoftLayer nie chcąc tracić czasu na instalowanie samemu jakiś komponentów / podstawowych optymailzacji wystarczyło że zlece to suportowi i oni za 3$ wykonywali to za mnie. Jak jest z tym w HostEurope i innych firmach? I mam jeszcze nadzieje że support jest anglojęzyczny ;)

#6 webh.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 1085 postów
  • Firma:FHU WEBTE
  • Imię:Kamil

Napisany 26 maj 2008 - 09:53

500Gb transferu jak na taką maszynę to b. mało. Mam jedną maszynę która ma o wiele większy transfer i load nie dochodzi do 0,4 wciągu dnia ;P A maszynka nie jest jakimś tam mega wypas sprzętem ;)

#7 reci@n

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 26 postów

Napisany 26 maj 2008 - 10:03

ja niestety już, można powiedzieć nie mam wyjścia. Serwer za często ma Load powyżej 5-9 CPU a czasami nawet powyżej 15. Support niby optymalizował Apacha i mySQl-a, ale to nic nie dało.

#8 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • 2026 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 26 maj 2008 - 11:32

Spróbuj może jednak wykonać jakąś optymalizacje ? Może którąś stronę usunąć/zmienić.

Hosteurope to nie ta cena za maszynę która jest potrzebna. ok 200 euro/msc i ok 100 euro instalacja.
.

#9 Tomi

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 1124 postów

Napisany 26 maj 2008 - 14:06

Jak kupowałeś usług admina za 3 dolce (on chyba z Bangladeszu był :D) to to nie może dobrze chodzić. Zatrudnij prawdziwego informatyka. Najlepiej z polski. A najlepiej złóż ofertę na tym forum. Tak jak ktoś wyżej napisał. Przy takiej maszynie i ruchu powinno ty chodzić płynnie.

#10 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 792 postów

Napisany 26 maj 2008 - 15:33

webh.pl to zależy jak on ma zoptymalizowane te skrypty. Ja mogę ci polecić hosteurope, konfiguracją serwerów również się zajmujemy zapraszam do kontaktu pomoc@firehost.pl ..

#11 webh.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 1085 postów
  • Firma:FHU WEBTE
  • Imię:Kamil

Napisany 26 maj 2008 - 15:48

Ja bym raczej obstawiał konfiguracje za 3$ :D

Pozdr.

#12 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 792 postów

Napisany 26 maj 2008 - 16:02

hehehe, nie no faktycznie konfiguracja z 3 $ musi byc ciekawa :D pewnie jakiś automat :)

#13 reci@n

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 26 postów

Napisany 30 maj 2008 - 21:42

a którą serwerownie polecilibyście mi, tak abym mógł w dowolnym momencie upgradowac serwer??

#14 Tomasz Fiedoruk

BOSS

• Administrator
  • 4317 postów
  • Firma:WHT

Napisany 30 maj 2008 - 21:58

Zobacz postreci@n, o 30.05.2008, 22:42, powiedział:

a którą serwerownie polecilibyście mi, tak abym mógł w dowolnym momencie upgradowac serwer??
Hmm może http://www.hosteurope.de?
Masz stronę? Zarabiaj na sprzedaży linków. Gwarantowane stawki od pierwszego dnia SeoPilot

#15 Prohost

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 905 postów
  • Firma:Prohost.pl
  • Imię:Szymon
  • Nazwisko:Rybczyński

Napisany 30 maj 2008 - 22:18

softlayer ma 2 typy ticketów - darmowe i płatne 3$ - darmowe są wszelkie tickety awaryjne (jak coś nie działa). Te płatne to np. zainstalowanie kernela nowgo czy jakiś update - nic skomplikowanego. To nie jest, że za 3$ ci zrobią co zechcesz.
prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: dual quad core xeon, 8gb ram, dyski sas 15krpm raid10.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 z czasem odpowiedzi do 5 minut i czatem online.
Serwery VPS z gwarantowanymi zasobami od 100zł/m. Dostępne plany reseller. Panele Cpanel i DirectAdmin.

#16 bellerofont

szeryf :)

• WHT Pro
  • 2001 postów

Napisany 30 maj 2008 - 22:32

Zobacz postProhost, o 30.05.2008, 23:18, powiedział:

softlayer ma 2 typy ticketów - darmowe i płatne 3$ - darmowe są wszelkie tickety awaryjne (jak coś nie działa). Te płatne to np. zainstalowanie kernela nowgo czy jakiś update - nic skomplikowanego. To nie jest, że za 3$ ci zrobią co zechcesz.
Miałem okazję zerknąć na robioną przez nich "optymalizację",
tj. przeglądać tworzone przez nich poprawki w plikach konfiguracyjnych,
delikatnie mówiąc - radzę unikać jak ognia.

#17 Prohost

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 905 postów
  • Firma:Prohost.pl
  • Imię:Szymon
  • Nazwisko:Rybczyński

Napisany 31 maj 2008 - 00:21

Zobacz postbellerofont, o 30.05.2008, 23:32, powiedział:

Miałem okazję zerknąć na robioną przez nich "optymalizację",
tj. przeglądać tworzone przez nich poprawki w plikach konfiguracyjnych,
delikatnie mówiąc - radzę unikać jak ognia.

Może i tak - nigdy nie klikałem tam do nich. Ale hosteurope to bym nie polecał jeśli ktoś potrzebuje supportu i nie może sobie pozwolić na kilkudniowy padzik.
prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: dual quad core xeon, 8gb ram, dyski sas 15krpm raid10.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 z czasem odpowiedzi do 5 minut i czatem online.
Serwery VPS z gwarantowanymi zasobami od 100zł/m. Dostępne plany reseller. Panele Cpanel i DirectAdmin.

#18 reci@n

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 26 postów

Napisany 31 maj 2008 - 09:07

Teraz to juz nie wiem, zastanawiałem sie na hosteurope, a po poście ProHost jestem w kropce. A jak w hosteurope jest z wymiana sprzetu(czyt. upgradem) ??

#19 jarek

najsss ;f

• Użytkownicy
  • 1682 postów

Napisany 31 maj 2008 - 09:13

może: http://a2b2.com/hosting/dedicated

??

Hosting WWW @ ViPower.pl
Serwery VPS / dedykowane @ ViHost.pl

#20 reci@n

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 26 postów

Napisany 31 maj 2008 - 09:50

a ktoś korzystał z usług firmy którą wymienił jarek??

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników