Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

GCC i Debian.. Problem z instalacją

5 odpowiedzi na ten temat

GCC i Debian.. Problem z instalacją

#1 varez

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 123 postów

Napisany 16 maj 2008 - 21:29

Witam.. jeszcze raczkuję po linuxie.. i dotarłem do pewnego problemu.. mam Debiana, i nie mam w nim "firmowo" kompilatora żadnego, zdecydowałem sie na gcc, ale nie mam pojecia jak go zainstalowac.. chciałem sobie Apache'a instalnąć no i stanąłem na braku kompilatora .. slyszalem ze trzeba sobie sciagnac skompilowanego juz pod dystrybucje, no i nie wiem skad, i co zrobic zeby to ruszylo...
pomocy?

pozdrawiam
~varez

#2 malu

Hello Kitty!

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1374 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Adach

Napisany 16 maj 2008 - 21:32

Witaj
apt-get install build-essential (masz tam jeszcze parę przydatnych "bajerów" prócz samego gcc)

apache:
apt-cache serach apache |grep apache
I teraz np. apt-get install $nazwa z apt-cache(apache2.2)
Polecam:
Hosting współdzielony @ ViPower.pl
Serwery VPS @ ViHost.pl

#3 webh.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1085 postów
  • Firma:FHU WEBTE
  • Imię:Kamil

Napisany 16 maj 2008 - 21:32

W debianku jest coś takiego jak apt-get, jeżeli jesteś początkującym userem to użyj tego i już nie będziesz miał problemu :)

#4 lukaschemp

Administrator serwerów

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 434 postów
  • Firma:networkia.pl
  • Imię:Łukasz

Napisany 16 maj 2008 - 21:48

Najlepiej swoją przygodę zacząć od różnych HOWTO, a jest ich pełno w necie, oto przykłady: swik.net
Administracja, konfiguracja i zabezpieczenia serwerów Linux/Unix. - www.networkia.pl
Tani hosting SEO i serwery www - www.hoseo.pl
A??e?a?or ?ew??w - już wkrótce - www.grzebacz.pl i www.grzebacz.it

#5 varez

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 123 postów

Napisany 16 maj 2008 - 21:57

ja tu myslalem ze bede czekal dzien na odpiwiedz, odswiezam a tu 2 juz .. no no.. rządzicie
wielkie dzięki :)

dzieki lukaschemp za linka :) czytalem poczatek jednego HOWTO, ale nie znalazłem na szybko nic o tym kompilatorze .. juz z linuxem mialem troszeczke stycznosci, admin lokalnej sieci kiedys mnie wpuscil na SSH i stawialem tam lokalny server CS :)

#6 lukaschemp

Administrator serwerów

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 434 postów
  • Firma:networkia.pl
  • Imię:Łukasz

Napisany 16 maj 2008 - 22:01

Wszyscy do usług 24h :)
Administracja, konfiguracja i zabezpieczenia serwerów Linux/Unix. - www.networkia.pl
Tani hosting SEO i serwery www - www.hoseo.pl
A??e?a?or ?ew??w - już wkrótce - www.grzebacz.pl i www.grzebacz.it

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników