Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Po instalacji DA problem z SHH

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
8 odpowiedzi na ten temat

Po instalacji DA problem z SHH

#1 kriss

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 584 postów

Napisany 10 maj 2008 - 11:23

Witam, jestem tu pierwszy raz takze pozdrawiam wszystkich.

mam problem z serverem vps po zainstalowaniu DirectAdmin-a nie moge polaczyc sie z shh , po wpisaniu IP w Putty jest taki blad Software caused connection abort i nic nie moge juz zrobic , nawet nie mam dostepu do panelu DA albo ftp zeby wyiagnac sobie plik setup.txt z haslami jednym slowem jestem uziemniony ;) ma ktos jakas recepte na to ? bo ja juz jestem bezradny

dzieki z gory za pomoc

ps. nie mam mozliwosci reinstalacji distro na vps-sie ;)

#2 bellerofont

szeryf :)

• WHT Pro
  • 2001 postów

Napisany 10 maj 2008 - 11:45

Zwykle SSH sam z siebie nie rozłącza połączeń od klientów.
Instalowałem już panel Direct Admin nie przesadzając na 50 serwerach dedykowanych i VPS.
Wykonując to przyszło mi pracować z Debianem, FreeBSD i CentOSem.
Nigdy mi się nie zdarzyło, aby po instalacji SSH odmówiło posłuszeństwa.
Wnioskuję więc, że coś nieźle namieszałeś. Masz w chwili obecnej dwa wyjścia.
Piszesz do supportu z prośbą o odczytanie błędu z /var/log/auth.log i wykonanie
stosownej czynności naprawczej, albo reinstalację całego środowiska.

#3 kaczy

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 377 postów
  • Firma:PHU DustNet
  • Imię:Krzysztof

Napisany 10 maj 2008 - 12:16

Zobacz postbellerofont, o 10.05.2008, 12:45, powiedział:

Zwykle SSH sam z siebie nie rozłącza połączeń od klientów.
Instalowałem już panel Direct Admin nie przesadzając na 50 serwerach dedykowanych i VPS. Wykonując to przyszło mi pracować z Debianem, FreeBSD i CentOSem.
Nigdy mi się nie zdarzyło, aby po instalacji SSH odmówiło posłuszeństwa.
Przy instalacji panelu DirectAdmin należy ustawić możliwość logowania się po SSH bezpośrednio jako root (w /etc/ssh/sshd_config), aby móc się później do serwera dostać.

Należy to ustawić poprzez wpis:
PermitRootLogin yes
 AllowUsers root

Po instalacji można (a nawet należy) zmienić zapis "PermitRootLogin" z "yes" na "no". Oczywiście po tym kiedy nadamy sobie w panelu DA możliwość logowania po ssh jakiemuś użytkownikowi, abyśmy mogli dostać się do serwera.
dust.pl - hosting klasy business [ kompleksowe rozwiązania dla Twojego biznesu ]
Markowe serwery DELL kolokowane w Polsce, bezpośredni styk do zasobów: TPNET, PL-IX, WIX, AC-X
konto biznes start (1GB/30GB) kod rabatowy wht - 150zł/rok lub 50zł/pół roku (netto)
NIP: 7712529108, REGON: 100262620, Infolinia handlowa: 0801 000 867

#4 kriss

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 584 postów

Napisany 10 maj 2008 - 12:28

Zobacz postkaczy, o 10.05.2008, 13:16, powiedział:

Przy instalacji panelu DirectAdmin należy ustawić możliwość logowania się po SSH bezpośrednio jako root (w /etc/ssh/sshd_config), aby móc się później do serwera dostać.

Należy to ustawić poprzez wpis:
PermitRootLogin yes
AllowUsers root

Po instalacji można (a nawet należy) zmienić zapis "PermitRootLogin" z "yes" na "no". Oczywiście po tym kiedy nadamy sobie w panelu DA możliwość logowania po ssh jakiemuś użytkownikowi, abyśmy mogli dostać się do serwera.

Udalo mi sie dostac do pliku sshd.conf i takie wpis sa tylko ze na shh nawet mnie nie kieruje do logowania tylko przy wpisaniu IP serwera i polaczeniu odrazu wyskakuje ten blad ;)

#5 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1812 postów

Napisany 10 maj 2008 - 12:31

Stawiam, że brakuje Ci RAMu i po prostu SSH się wywala. Spróbuj zatrzymać wszystkie usługi z poziomu DA i zrestartować SSH. Dodatkowo każdy VPS ma możliwość wejścia na niego z "maszyny matki" więc zawsze możesz poprosić obsługę techniczną, żeby sprawdzili Ci logi, ew. dali dostęp via jakąś wirtualną konsolę i sam to zrobisz.
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#6 kriss

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 584 postów

Napisany 10 maj 2008 - 12:34

A czy ktos wie jaki domyslny UID i GID ustawia DA podczas instalacji dla Admina?

#7 kriss

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 584 postów

Napisany 10 maj 2008 - 14:08

Cos ruszylo, dostalem sie do logow znalazlem UID GID dla admin DA uworzylem sobie w panelu od vps usera na ftp i dostalem sie do pliku nfo o koncie pass login itd. Zalogowalem sie na DA i gdzie tam moge powylaczac uslugi zeby zwolnil mi sie ram ?

#8 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1812 postów

Napisany 10 maj 2008 - 15:03

Skorzystaj w tym celu z opcji service monitor na poziomie admina w DA.
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#9 kriss

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 584 postów

Napisany 10 maj 2008 - 15:04

Dzieki znalazlem tylko znowu jest draka chce wlaczyc sshd i nie zalacza mi An error has occurred

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników