Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

VPS - kilka pytań

6 odpowiedzi na ten temat

VPS - kilka pytań

#1 sniezny_wilk

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 06 maj 2008 - 13:23

Witam,

przyznam, że dość niedawno spotkałem się z określeniem VPS (nie wiedziałem o tym rozwiązaniu). Z tego co się dowiedziałem VPS jest mniejszą cześcią dedyka tak ?

Jestem programistą aplikacji webowych i chciałbym rozszerzyć swoje umiejętności o umiejętność obsługi serwerów. Rozumiem, że taki VPS generalnie się nie różni od dedyka ? Jake są różnice między nimi ? Chciałbym taki serwer na którym mogę sobie sam wgrać dowolnego PHP'a i MySQL'a

Przeglądałem ofertę webh.pl - czy to jest dobra oferta ? Pytanie również skąd czerpać wiedzę na temat serwerów ? Jaki system będzie najlepszy dla mnie i najbardzier rozpowrzechniony (taki, którego się nauczę i będzie dostępny wszędzie :D)

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

#2 ksk

Rugot

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1200 postów
  • Firma:4EverNet sp.z.o.o
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kisielewski

Napisany 06 maj 2008 - 13:29

Apropo najlepszą dystrybucją na początek będzie centOS / debian z podkreśleniem na debiania strony godne polecenia
www.google.pl
www.howtoforge.com
Spotkasz Mnie na Spodek 2.0

#3 sniezny_wilk

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 06 maj 2008 - 13:34

Zobacz postkisiek, o 6.05.2008, 13:29, powiedział:

Apropo najlepszą dystrybucją na początek będzie centOS / debian z podkreśleniem na debiania strony godne polecenia
www.google.pl
www.howtoforge.com

google.pl - to oczywiście podstawa. Co do systemu to wiem.. a co z resztą moich pytań, mógłby ktoś pomóc ?

#4 ksk

Rugot

• WHT Pro
  • 1200 postów
  • Firma:4EverNet sp.z.o.o
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kisielewski

Napisany 06 maj 2008 - 13:43

VPS jest to cześć niewydzielonego fizycznego serwera dedykowany o gwarantowanych zasobach . Tworzy Ci się wirtualny serwer . Różnica taka że na dedyku wiesz co masz gwarantowane i ile tego masz a na VPS masz zmienną ilość :D lecz z gwarantowanymi zasobami . Dostajesz czysty system i konfigurujesz sobie go jak chcesz :D

P.S
Chyba za dużo namieszałem
Spotkasz Mnie na Spodek 2.0

#5 sniezny_wilk

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisany 06 maj 2008 - 13:49

Zobacz postkisiek, o 6.05.2008, 13:43, powiedział:

VPS jest to cześć niewydzielonego fizycznego serwera dedykowany o gwarantowanych zasobach . Tworzy Ci się wirtualny serwer . Różnica taka że na dedyku wiesz co masz gwarantowane i ile tego masz a na VPS masz zmienną ilość :D lecz z gwarantowanymi zasobami . Dostajesz czysty system i konfigurujesz sobie go jak chcesz :D

P.S
Chyba za dużo namieszałem

Hmm.. nie namieszałeś, wyjaśniłeś :D czyli różnica jest w zasobach ? Głównie chodzi mi o zachowanie, tzn czy czego nauczę się na VPS, będzie działać tak samo na dedyku ? Tzn instalacje, konfiguracje przebiegają tak samo ?

#6 webh.pl

Weteran WHT

• Firma Bronze
  • 1085 postów
  • Firma:FHU WEBTE
  • Imię:Kamil

Napisany 06 maj 2008 - 13:51

Głównie chodzi mi o zachowanie, tzn czy czego nauczę się na VPS, będzie działać tak samo na dedyku ? Tzn instalacje, konfiguracje przebiegają tak samo ?

Wszystko będzie tak samo :D

#7 starsin

Czasami na forum

• Użytkownicy
  • 44 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Wroński

Napisany 06 maj 2008 - 18:00

ja na provps.pl nie moge daty/godziny ustawic sobie - tylko strefe czasowa. czyli nie wszystko jest tak samo jak na dedyku ;) no chyba ze tylko te vps'y tak maja.
AllGamesLeague.com AllGL.pl (cheapvps.co.uk) Liga gier online (StarCraft, Diablo, TeeWorlds etc ...)
Pol-Team.pl (cal.pl) Reprezentacja Polski w StarCraft: BroodWar
PGit.duu.pl (hosting sponsorowany przez szybki-serwer.pl) Projekt serwisu z próbkami gitarowymi
Domeny trzymam w: OVH.pl

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników