Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Co się pierwsze skończy w serwerze - CPU, RAM, HDD?

11 odpowiedzi na ten temat

Co się pierwsze skończy w serwerze - CPU, RAM, HDD?

#1 M.B.

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 17 postów

Napisany 23 kwiecień 2008 - 07:43

Napiszcie jak to u was jest w praktyce, jaki element serwera do typowego hostingu stanowi najwęższe gardło?
Chodzi mi o tą część serwera, której zaczyna brakować najszybciej i która zmusza was do postawienia kolejnego.

Moi kandydaci to (w kolejności):
1. HDD
2. CPU
3. RAM

Oczywiście mówimy o typowym hostingowym serwerze na którym zainstalowane jest wszystko co potrzebne (WWW/PHP/MYSQL/MAIL/DNS i jakiś control panel)

#2 yacenty

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów

Napisany 23 kwiecień 2008 - 08:29

u mnie bywa podobnie, zalezy od konkretnej maszyny i co sie na niej dzieje ale
HDD podstawa, pozniej to roznie albo CPU albo RAM
AgroFoto.pl Forum i Galeria Rolnicza

#3 verde

drverde

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 480 postów
  • Firma:-------
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:--------

Napisany 23 kwiecień 2008 - 14:01

Ostatnio RAMu mi zabraklo a dysk caly czas kilka TB jeszcze zostaje. Co do Procesorka dziala sobie spokojnie na kilku % .... , a do dzosiaj nie wiem jak mi RAMu mogla zabraknąć bym musial dokupić nastepne 2 gigasy
Anonimowość w Internecie to fikcja, a Internet nie stoi poza prawem. Kary nie są wirtualne

#4 ksk

Rugot

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1200 postów
  • Firma:4EverNet sp.z.o.o
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kisielewski

Napisany 23 kwiecień 2008 - 14:38

Przy moim tempie to procek mi zaraz siądzie ;D
Spotkasz Mnie na Spodek 2.0

#5 yacenty

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów

Napisany 23 kwiecień 2008 - 15:59

majac na mysli dysk chodzilo mi to ze dysk spowalnial system bo bylo tyle zapytan do dysku, jesli chodzi o pojemnosc to na 750gb mam zyzutych suma sumarum cos kolo 30

#6 pzebracki

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 1360 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 26 kwiecień 2008 - 09:04

jak brakuje zasobów to system sam kiluje procesy (te najbardziej obciazajace..) mi sie cos takiego robilo w przypadku debiana...

#7 donaldu.tusku

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 4 postów

Napisany 26 kwiecień 2008 - 10:40

W pierwszej kolejność wzrośnie IO Wait w skutek dużej ilośći operacji dyskowych i/lub braku wolnej pamięc. Duże obciążenie CPU to ostatnia rzecz jaka powinna się przytrafić na zwykłym shared hostingu.

#8 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 26 kwiecień 2008 - 10:58

Zobacz postRuFiK, o 26.04.2008, 09:04, powiedział:

jak brakuje zasobów to system sam kiluje procesy (te najbardziej obciazajace..) mi sie cos takiego robilo w przypadku debiana...
...e?

#9 ksk

Rugot

• WHT Pro
  • 1200 postów
  • Firma:4EverNet sp.z.o.o
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kisielewski

Napisany 26 kwiecień 2008 - 16:32

No i tak jak mówiłem ja już wymieniłem procek bo stary się juz ładnie dławił na znacznie lepszy ;)
Spotkasz Mnie na Spodek 2.0

#10 marco

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 4 postów
  • Imię:marcoos

Napisany 29 kwiecień 2008 - 14:46

Zobacz postM.B., o 23.04.2008, 08:43, powiedział:

Napiszcie jak to u was jest w praktyce, jaki element serwera do typowego hostingu stanowi najwęższe gardło?
Chodzi mi o tą część serwera, której zaczyna brakować najszybciej i która zmusza was do postawienia kolejnego.

Moi kandydaci to (w kolejności):
1. HDD
2. CPU
3. RAM

Oczywiście mówimy o typowym hostingowym serwerze na którym zainstalowane jest wszystko co potrzebne (WWW/PHP/MYSQL/MAIL/DNS i jakiś control panel)

Dysk jest problemem przy dużym obciążeniu / dużych bazach i dużej ilości zapisów do niej czy dużej ilości fulltext searchów. Dobra konfiguracja buforów mySQL i schedulera I/O systemu potrafi zdziałać cuda, ale cuda raczej umiarkowane :P. Ale jeszcze rok, dwa i SSD nas wybawi :) Na chwile obecną to jest jednak główny problem.

Pamięć przy jej obecnych cenach nie jest problemem, bo nawet to lowendowego serwera nikt w tej chwili nawet nie myśli o mniej niż 2 GB. Jedyna sytuacja gdzie pamięć rzeczywiście może być problemem to używanie apache + mod_php, ale to ani najlepsze rozwiązanie ani zbyt często stosowane.

CPU - zabijany jest przez 2 rzeczy - PHP i Waiting for IO. Ale znowu biorąc pod uwagę ceny np Core2Quad to przy typowym rozwiązaniu, niedrogiej płycie i zwykłych dyskach SATA to nie on jest głównym hamulcowym a IO.

#11 yacenty

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów

Napisany 29 kwiecień 2008 - 22:02

ja własnie konfiguruje nowy serwer - zdecydowałem sie tym razem na raida5 postawionego na dyskach seagate cheetah 15k ciekawe czy kop bedzie zauwazalny w porownaniu do zwyklego dysku sata

#12 marco

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 4 postów
  • Imię:marcoos

Napisany 29 kwiecień 2008 - 22:58

Zobacz postyacenty, o 29.04.2008, 23:02, powiedział:

ja własnie konfiguruje nowy serwer - zdecydowałem sie tym razem na raida5 postawionego na dyskach seagate cheetah 15k ciekawe czy kop bedzie zauwazalny w porownaniu do zwyklego dysku sata

Zależy od zastosowania, kontrolera i ilości dysków i które cheetahy 15K :P
W szczególności przy małej (3-4) ilości dysków RAID 5 jest złym wyborem do typowego webserwera a w szczególności do systemu mocno mielącego po bazach danych.
Generalnie jeśli nie przechowujemy dużej ilości danych czyli profil typowego serwera plików RAID 10 jest zawsze lepszym rozwiązaniem.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników