Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Różnice w zarządzaniu serwerem wirtualnym (home.pl) a VPS-ami

9 odpowiedzi na ten temat

Różnice w zarządzaniu serwerem wirtualnym (home.pl) a VPS-ami

#1 Bartosz

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 4 postów
  • Firma:In

Napisany 28 marzec 2008 - 19:30

Witam,
chciałbym się dowiedzieć jak wygląda zarządzanie VPS-ami?
Obecnie mam konto w home.pl, jednak niedługo będe się musiał od nich wyprowadzić, ze względu na obciążenie, które generują moje skrypty.
Rozumiem, że VPS-ami (chodzi chyba tutaj o Managed VPS ?) zarządza się poprzez specjalne panele użytkownika, podobne do tych, które są udostępniane w home.pl.
Zupełnie nie znam się na administracji systemami, jestem programistą PHP, chciałbym się po prostu zorientować czy sobie poradzę...
Jedyne co mi potrzeba to PHP 5 i MySQL 5, dostęp przez FTP, cron, mod-rewrite i zarządzanie domenami.
Czy instalacja tych modułów, o których wspomniałem jest wykonywana przez adminów usługodawcy, czy muszę sobie z tym radzić sam?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Bartosz

#2 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2026 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 28 marzec 2008 - 20:01

Sam nie dasz rady, zatrudnij kogoś by ustawił Tobie całe środowisko.
.

#3 Bartosz

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 4 postów

Napisany 28 marzec 2008 - 20:20

Zobacz postpatrick, o 28.03.2008, 20:01, powiedział:

Sam nie dasz rady, zatrudnij kogoś by ustawił Tobie całe środowisko.

Dzięki za odpowiedź. Czy możesz powiedzieć ile będzie mnie kosztować ustawienie środowiska, które opisałem? I jak to jest wówczas z backupami, czy do tego też muszę zatrudniać admina, czy robią to usługodawcy? Zaznaczam, że chodzi mi o usługi typu Managed VPS, a nie VPS z dostępem root (jeśli dobrze zrozumiałem, jakie są rożnice między tymi dwoma rodzajami usług).

#4 malu

Hello Kitty!

• WHT Pro
  • 1374 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Adach

Napisany 28 marzec 2008 - 20:23

Menaged - hosting z wyznaczonymi zasobami
Root - sam się o wszystko troszczysz.
Polecam:
Hosting współdzielony @ ViPower.pl
Serwery VPS @ ViHost.pl

#5 Tomasz Fiedoruk

BOSS

• Administrator
  • 4317 postów
  • Firma:WHT

Napisany 28 marzec 2008 - 20:55

Konfiguracja VPSa od 100zł, opieka również od 100zł/m netto. Ale to będzie, za taką cenę, na prawdę baaardzo podstawowa opieka. Taka w miarę to koszt nawet 300zł i więcej.

Dlatego ja póki co preferuję dedykowany shared, coś na wzór managed vps z tymże że opieką itd. zajmuje się firma hostingowa (chyba za bardzo nie zakręciłem :P).
Masz stronę? Zarabiaj na sprzedaży linków. Gwarantowane stawki od pierwszego dnia SeoPilot

#6 Sponsi

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 3124 postów
  • Firma:GSA
  • Imię:Miłosz

Napisany 28 marzec 2008 - 21:20

...innymi słowy (bo wypowiedzi malu123 ja np. nie zrozumiałem i według mnie to nie jest ta różnica):
w root VPS sam robisz wszystko - czyli od 40zł zależy w jakiej części świata, ale do tego admin za 100-300 miesięcznie
w managed VPS "robią ci" .. może nie wszystko, ale też dużo.. no ale to wtedy też kosztuje od 100-300 heh

a ofert konkretnych, kto za co ile chce, to już tydzień siedzenia na forach i czytanie opinii, porównywanie ofert itd.
od USA, np. www.geekstorage.com - dają 2h admina w miesiącu do VPSów, panel i w ogóle bardzo bogata oferta (no ale to USA, czyli do tego pingi wysokie)
przez Niemcy i nasze ulubione hosteurope.de (tam też jest taki i taki VPS - i root i managed, ale panele dają też do podstawówek, choć podobno jak jest panel to i tak trzeba to jeszcze dokręcić administracyjnie)
po Polskę - czyli dają drogo, mało, do tego marudzą :P ..ale szybko i chyba dobrze - sisco.com.pl, provps.pl...
acha no i jeszcze quasi-vpsy w stylu Luny na KEI.. ale to jest raczej średnia oferta ładnie ubrana ..heh

#7 malu

Hello Kitty!

• WHT Pro
  • 1374 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Adach

Napisany 28 marzec 2008 - 21:25

Sponsi, dzisiaj pracuję ponad 12 godzin teraz już chyba 13 i jestem zmęczony jak pies.
Więc zapewne dlatego się mało precyzyjnie wyraziłem.
Sprostowanie:
Menaged VPS - Firma w której kupiłeś hosting zarządza serwerem, Ty dostajesz po prostu konto hostingowe o wcześniej wykupionych zasobach.
Root VPS - Ty musisz zadbać o administrację oraz oprogramowanie.
Polecam:
Hosting współdzielony @ ViPower.pl
Serwery VPS @ ViHost.pl

#8 Bartosz

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 4 postów

Napisany 29 marzec 2008 - 19:47

Sprecyzuję może, że chodzi mi o usługę managed, czyli z opieką administratora (albo coś takiego, o czym wspomniał BOSS - "dedicated shared"), bądź zarządzanie przez panel. Nie potrzebuje dostępu root.
Chodzi o to, że potrzebuje czegoś więcej niż shared hosting (obciążenie), ale nie znam się na administracji. Czyli potrzebny mi jest Apache z PHP 5, MySQL 5, mod-rewrite, cron. a takze dodatkowyly moduł do MySQL - Sphinx - do fulltext search. Jeśli chodzi o prace administracyjne to będą one bardzo ograniczone - bo chodzi jedynie o zainstalowanie oprogramowania, o którym wspomniałem + okresowe updaty, no i oczywiście backupy.

Dostałem namiary na ciekawą usługę w Polsce. Czy ktoś z Was mógłby mi polecić coś sensownego za granicą. Cena jest bardzo ważna, ale równie ważnym czynnikiem, który biorę pod uwagę jest komunikacja i łatwość użycia. Chcę po prostu móc z tego korzystać - oprócz zarządzania bazami danych, cronem i domenami, nie potrzebuję jakichś dodatkowych opcji.

#9 Tomi

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 1124 postów

Napisany 29 marzec 2008 - 19:54

Zobacz postBartosz, o 29.03.2008, 19:47, powiedział:

Dostałem namiary na ciekawą usługę w Polsce.

Może szukasz czegoś takiego? http://www.nq.pl/hosting-dedykowany

#10 Bartosz

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 4 postów

Napisany 29 marzec 2008 - 20:03

Zobacz postTomi, o 29.03.2008, 19:54, powiedział:

Może szukasz czegoś takiego? http://www.nq.pl/hosting-dedykowany

Tak, szukam czegoś takiego. Na tę ofertę natknąłem się już wcześniej, ale jak dla mnie - to dużo za drogo (mówię o ofertach konkurencyjnych).

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników