Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Jakie wybrać opcje w ovh.pl?

31 odpowiedzi na ten temat

Jakie wybrać opcje w ovh.pl?

#1 ToFIK

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 13 postów

Napisany 03 marzec 2008 - 22:54

Witam.
Dzisiaj postanowiłem sobie kupić serwer dedykowany w ovh.pl dlatego, że będzie to mój pierwszy serwer postanowiłem nie wydawać na niego majątku i wyprałem opcję KIMSUFI opis: http://www.ovh.pl/produkty/kimsufi.xml i zastanawiam się nad niektórymi opcjami które oferuje ovh.
Przepustowość 2.5 Mbps SLA lub 100 Mbps bez SLA z tego co przeczytałem to SLA jest gwarancją jakości i tu zaczyna się pierwsza nie przespana noc. Zastanawia mnie to czy jak wezmę serwer z przepustowością 100 Mbps to będzie wahała się ona między 100 ~ 50 Mbps czy może między 1 ~ 3 Mbps?? Jeśli mogli byście polecić tą lepszą opcję to bym był bardzo wdzięczny. Następną rzeczą jest system. Zastanawiam się nad wyborem Debiana, Ubuntu Desktop i Windows XP Professional. Jestem początkujący dlatego nie jestem pewien czy dał bym radę obsługiwać serwer z systemem Debian, linuxa znam minimalnie czyli jest on na 2 miejscu, Windows XP Professional każdy chyba wie że to jak każdy Windows pewnie i ta wersja ma pełno dziur dlatego zostaje na 3 miejscu. Ubuntu Desktop no i doszło do pierwszego zarządzanie z widoku pulpitu (łatwiej się chyba nie da) zabezpieczenia nie najgorsze. Co możecie polecić??

#2 ednet

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 788 postów

Napisany 03 marzec 2008 - 23:03

polecam Ci najłatwiej połaczenie Debiana z DirectAdminem + zdalny admin.
WinXp zna każdy, ale jak na nim w łatwy sposób zakładać virtualne serwery itp to już raczej mało osób wie ( np ja nie wiem)
Jesli chodzi o zarządzanie serwerem to DA jest łatwiejszy niż narzędzia desktopowe obslugiwane na linuxie przez VNC.

Jakiego rodzaju konta będzie posiadał na tym serwerze? 1 duze konto, czy wiele mniejszych stron?

Ed

#3 xorg

PHP, SEO & vBulletin developer

• WHT Pro
  • 1580 postów

Napisany 03 marzec 2008 - 23:27

Co do przepustowości to bez SLA może być max 100mbit lecz ta wartość będzie się wahać - ze SLA masz zawsze 2.5mbit.

Ja bym brał bez SLA bo to 2.5mbit i tak wyciągniesz ;)
Funkcjonalna, sprawna wyszukiwarka mp3 muzyki klubowej :) a tu serwery CS ;)

Polecam serwery VPS.

#4 djsolar

Często na forum

• Użytkownicy
  • 64 postów
  • Firma:BBC Group

Napisany 03 marzec 2008 - 23:49

Moim zdaniem jako usera ovh ;)

- Wez Bez SLA /zawsze w panelu mozesz przechodzic w opcje SLA / Bez SLA / , bez sla chwilowo wyciagniesz nawet 20 Mbit , gorzej moze byc w ciaglym streamie , i tam mozesz az tak duzo nie przekraczac SLA , ale mysle ze i tak warto.

- Kimsufi nie sa demonami szybkosci, wiec polecał bym system raczej konsolowy (postawienie na debianie WWW + PHP + MYSQL + FTP to 20 minut roboty - poszukaj w google DEBIAN Perfect setup) , jesli juz chcesz cos po PL z pulpitem to jakis linux z VNC ale tu musisz liczyc sie z wiekszymi wymaganiami samego systemu na koncu zostaje poczciwa winda.

Wszystko oczywiscie zalezy od tego co chcesz miec na tym systemie.

Pozdrawiam
BHP

#5 malu

Hello Kitty!

• WHT Pro
  • 1373 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Adach

Napisany 04 marzec 2008 - 08:01

Zobacz postdjsolar, o 3.03.2008, 23:49, powiedział:

Moim zdaniem jako usera ovh ;)

- Wez Bez SLA /zawsze w panelu mozesz przechodzic w opcje SLA / Bez SLA / , bez sla chwilowo wyciagniesz nawet 20 Mbit , gorzej moze byc w ciaglym streamie , i tam mozesz az tak duzo nie przekraczac SLA , ale mysle ze i tak warto.

- Kimsufi nie sa demonami szybkosci, wiec polecał bym system raczej konsolowy (postawienie na debianie WWW + PHP + MYSQL + FTP to 20 minut roboty - poszukaj w google DEBIAN Perfect setup) , jesli juz chcesz cos po PL z pulpitem to jakis linux z VNC ale tu musisz liczyc sie z wiekszymi wymaganiami samego systemu na koncu zostaje poczciwa winda.

Wszystko oczywiscie zalezy od tego co chcesz miec na tym systemie.

Pozdrawiam

Jeżeli będzie instalował wszystko pakietami to może się uwinie w to 20 minut :P ,jednak należało by zmienić defaultowy config.
Polecam:
Hosting współdzielony @ ViPower.pl
Serwery VPS @ ViHost.pl

#6 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 792 postów

Napisany 04 marzec 2008 - 12:24

Chciałem tylko dodać że teraz reguły noSLA i SLA się zmieniają:
prace.ovh.pl/?do=details&id=10057&PHPSESSID=b95e322bf9c2b923c985dd641e80fd57

#7 Hamurabii

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 159 postów
  • Firma:brak
  • Imię:Patryk

Napisany 04 marzec 2008 - 13:27

Możesz przełączyć się miedzy sla a nonsla w panelu administracyjnym menager3

Współpracuje z: hitme.pl -VPS'y w dobrej lokalizacji| Livenet.pl - tanie dedyki | OVH.pl - Najlepszy rejestrator domen
Polecam hosting: IQ.pl
Tanie vps: budgetvps.pl, efuturo

#8 djsolar

Często na forum

• Użytkownicy
  • 64 postów

Napisany 04 marzec 2008 - 14:26

czyli oferta ovh troszke zbiedniała
BHP

#9 malu

Hello Kitty!

• WHT Pro
  • 1373 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Adach

Napisany 04 marzec 2008 - 16:35

jeżeli ma to działać tak jak jest opisane to nie tylko zbiedniała ,a raczej katastrofalnie się pogorszyła ;)
Polecam:
Hosting współdzielony @ ViPower.pl
Serwery VPS @ ViHost.pl

#10 djsolar

Często na forum

• Użytkownicy
  • 64 postów

Napisany 05 marzec 2008 - 00:39

Ja widze upadek kilkunastu hostingow ktore bazowały na opcji bez SLA.

do 512 kbps w szczycie ... troszke przegiecie srednio oblegane fora zuzywaja wiecej a co dopiero mowic o hostingu , a o grach juz mozna zapomniec .
BHP

#11 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1812 postów

Napisany 05 marzec 2008 - 01:01

Ja nie rozumiem tego co oni tam wypisali do końca.. Przykladowo w godzinach 9-15 transfer to w końcu 5 Mbps czy 500 Kbps na pojedyncze połączenie? Bo to dość znacząca różnica. Nie rozumiem też na czym polega wzrost prędkości o godzinie 21 ;).

Swoja drogą nawet jeśli jedno połączenie będzie przycięte do ~60 KB/s to nie jest to jakaś tragedia dla dużego forum, serwera gier czy czegoś w tym stylu, nawet do streamingu tv starczy taki transfer na jednego usera.. Ważne jest także to że w OVH mają określona jakąś politykę a nie działa to na zasadzie jak w niemieckich serwerowniach czyli losowo ;).
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#12 djsolar

Często na forum

• Użytkownicy
  • 64 postów

Napisany 05 marzec 2008 - 01:25

- w godzinach 0 - 9:00 : 10Mbps/połączenie,
- w godzinach 9 - 15:00: przepustowość zmniejsza się do 5Mbps - 500Kbps/połączenie,
- w godzinach 15:00 - 21:00 wynosi 500Kbps/połączenie,
- w godzinach 21h - 23 wzrasta do 500kbps - 5Mbps/połączenie,
- w godzinach 23h - 24h wynosi 10Mbps/połączenie.

czyli ograniczaja ruch w szczycie , np u mnie 0-9:00 jest "cisza" , 10-22 szczyt, 22-0 srednio ;)

mysle ze to bedzie taka fala tzn : 0-9:00 masz 10 mbit potem 9-15 liniowo spada z 5 do 0,5 mbps , 15-21 masz 0,5 mbps potem wzrasta z 0.5 - 5 mbps ...

512 kbps na polaczenie to jest bardzo bardzo malo, polaczenie maja na mysli chyba na dany port .

Nie limitujemy całkowitej przepustowości serwera, jedynie monitorujemy każde połączenie (flow):
download FTP, www.

BHP

#13 patryk

og. carpe diem.

• Moderatorzy
  • 1812 postów

Napisany 05 marzec 2008 - 01:46

Hmm, po ponownym przeczytaniu mi się raczej wydaje, że chodzi tutaj o to, że przykładowo dostajesz łączną przepustowość 5 Mbps z maks. 512 Kbps na pojedyncze połączenie..
"Pozdrowionka i ocenka".
www.neteasy.pl

#14 p

Weteran WHT

• Użytkownicy
  • 2024 postów

Napisany 05 marzec 2008 - 02:15

Zobacz postdjsolar, o 5.03.2008, 00:39, powiedział:

Ja widze upadek kilkunastu hostingow ktore bazowały na opcji bez SLA.

do 512 kbps w szczycie ... troszke przegiecie srednio oblegane fora zuzywaja wiecej a co dopiero mowic o hostingu , a o grach juz mozna zapomniec .
Chyba nie rozumiesz co tam jest napisane. 512kbps w szczycie to nie zadna tragedia (dla pojedynczego flow'a).

Zobacz postdjsolar, o 5.03.2008, 01:25, powiedział:

512 kbps na polaczenie to jest bardzo bardzo malo, polaczenie maja na mysli chyba na dany port.
Nie na dany port, tylko na flow'a (jest przeciez wyraznie napisane).

Zobacz postpatryk, o 5.03.2008, 01:01, powiedział:

Ja nie rozumiem tego co oni tam wypisali do końca.. Przykladowo w godzinach 9-15 transfer to w końcu 5 Mbps czy 500 Kbps na pojedyncze połączenie? Bo to dość znacząca różnica.

Zobacz postpatryk, o 5.03.2008, 01:46, powiedział:

Hmm, po ponownym przeczytaniu mi się raczej wydaje, że chodzi tutaj o to, że przykładowo dostajesz łączną przepustowość 5 Mbps z maks. 512 Kbps na pojedyncze połączenie..
Moja interpretacja jest troszke inna ;) Mysle, ze chodzi im o to, ze gorny limit na flow'a to 5Mbps, ktory w zaleznosci od ogolnego obciazen lacz w OVH moze byc obnizany do 512kbps.

Zobacz postpatryk, o 5.03.2008, 01:01, powiedział:

Swoja drogą nawet jeśli jedno połączenie będzie przycięte do ~60 KB/s to nie jest to jakaś tragedia dla dużego forum, serwera gier czy czegoś w tym stylu, nawet do streamingu tv starczy taki transfer na jednego usera.. Ważne jest także to że w OVH mają określona jakąś politykę a nie działa to na zasadzie jak w niemieckich serwerowniach czyli losowo ;).
Zgadza sie, wiekszosci uzytkownikow te limity nie powinny w zaden sposob przeszkadzac. Wedlug mnie to bardzo sensowne rozwiazanie z ich strony (o ile moja interpretacja zgadza sie z polityka, ktora wdroza).

#15 djsolar

Często na forum

• Użytkownicy
  • 64 postów

Napisany 05 marzec 2008 - 08:02

Zobacz postp, o 5.03.2008, 02:15, powiedział:

Chyba nie rozumiesz co tam jest napisane. 512kbps w szczycie to nie zadna tragedia (dla pojedynczego flow'a).

Nie na dany port, tylko na flow'a (jest przeciez wyraznie napisane).

Moja interpretacja jest troszke inna ;) Mysle, ze chodzi im o to, ze gorny limit na flow'a to 5Mbps, ktory w zaleznosci od ogolnego obciazen lacz w OVH moze byc obnizany do 512kbps.

Zgadza sie, wiekszosci uzytkownikow te limity nie powinny w zaden sposob przeszkadzac. Wedlug mnie to bardzo sensowne rozwiazanie z ich strony (o ile moja interpretacja zgadza sie z polityka, ktora wdroza).

Wszystko i tak wyjdzie w praniu ;)

Napewno ci ktorzy teraz jada grubo powyzej sal odczuja roznice.
BHP

#16 Awentis.pl

Nowy użytkownik

• Użytkownicy
  • 3 postów
  • Firma:F.H.U AWENTIS
  • Imię:Marcin

Napisany 06 marzec 2008 - 15:59

Witam serdecznie!
Mój znajomy posiadał serwer w ovh , i był bardzo niezadowolony.
Ja ze swojej strony równiez nie polecam usług tej firmy. Na serwerach ovh czesto zdarzają się awarje dysków twardych , jak i również ogólne awarje łacz i serwerów.
Moim zdaniem lepiej zastanowić się nad jakimś serwerem w niemczech np. w serweroni Hetzner Online A.G.
Sam posiadam w tej firmie 5 serwerów dedykowanych i zamierzam dokupić w tym miesiącu jeszcze dwa dla mojej firmy.
Ja ze swojej strony mogę z czystym sumieniem polecić usługi Hetzner Online A.G.

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin.

#17 Mruczek

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 113 postów
  • Imię:Grzegorz

Napisany 06 marzec 2008 - 16:16

Zobacz postAwentis.pl, o 6.03.2008, 15:59, powiedział:

Witam serdecznie!
Mój znajomy posiadał serwer w ovh , i był bardzo niezadowolony.
Ja ze swojej strony równiez nie polecam usług tej firmy. Na serwerach ovh czesto zdarzają się awarje dysków twardych , jak i również ogólne awarje łacz i serwerów.
Moim zdaniem lepiej zastanowić się nad jakimś serwerem w niemczech np. w serweroni Hetzner Online A.G.
Sam posiadam w tej firmie 5 serwerów dedykowanych i zamierzam dokupić w tym miesiącu jeszcze dwa dla mojej firmy.
Ja ze swojej strony mogę z czystym sumieniem polecić usługi Hetzner Online A.G.
No popatrz. A "niektórzy" providerzy hostingu właśnie z Hetznera do OVH  uciekali ostatnio :-)
Kot Mruczek

#18 nvu

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 792 postów

Napisany 06 marzec 2008 - 17:05

Witam, po długich rozmowach z ovh (mam tam 2 maszyny) dowiedziałem się że jak ja zużywam np. teraz 20 mb/s łącza to mnie te reguły nie obowiązują a dokładniej nowe reguły tyczą się osób którzy np. zużywają 70 mb/s na superplan 08 wtedy są przycinani.
Tak więc nie ma obawy :)

#19 jarek

najsss ;f

• Użytkownicy
  • 1682 postów

Napisany 08 marzec 2008 - 22:28

http://prace.ovh.pl/...=10057&edit=yep

;]

Hosting WWW @ ViPower.pl
Serwery VPS / dedykowane @ ViHost.pl

#20 patrys

Czarny charakter

• Moderatorzy
  • 2024 postów
  • Imię:Patryk

Napisany 08 marzec 2008 - 22:59

http://forum.ovh.pl/...read.php?t=6826
Bardzo dobra zmiana, zapewni na pewno większą stabilność sieci.
.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników