Skocz do zawartości

Web Hosting Talk

• progreso.pl

Partner technologiczny

Upraszczamy to, co inni starają się komplikować. Prosto, pewnie, przyjaźnie - tak robimy hosting!
  • Kei.pl

Partner technologiczny

Kei.pl działa na polskim rynku internetowym od 2000 roku. Obecnie na blisko 300 serwerach w Centrum Danych Kei.pl znajduje się kilkadziesiąt tysięcy stron WWW.
  • S-NET.info

Partner technologiczny

S-NET to dostawca usług dla biznesu. Najważniejsze usługi świadczone przez firmę to usługi Centrum Danych, dostęp do Internetu, transmisja danych oraz tranzyt do różnych operatorów.
  • Sprint Data Center

Partner technologiczny

Sprint Data Center to jedyne w Polsce północno-wschodniej i jednocześnie jedno z najnowocześniejszych w kraju centrum przechowywania i przetwarzania danych.

Szukam serwera dedykowanego (nacisk na niezawodności i bezpieczeństwo)

32 odpowiedzi na ten temat

Szukam serwera dedykowanego (nacisk na niezawodności i bezpieczeństwo)

#21 gb

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 445 postów

Napisany 20 luty 2008 - 02:40

Autorowi pytania polecam aby wpierw przeczytal SLA i nie patrzyl jedynie na ilosc dziewiatek ale takze na kary procentowe w przypadku nie dotrzymania SLA.

W kwesti firmy NEPHAX to zacytuje ze strony produktowej:

Wszystkie serwery są nowe, kupowane dla Klienta, objęte gwarancją HP (z serwisem w miejscu instalacji).

Czyzby mialo to oznaczac brak sprzetu na miejscu na wymiane kiedy zachodzi potrzeba ?

Z podanej listy w tym watku to jedynie jedna oferuje serwery dedykowane na wieksza skale (ilosc serwerow mozna wyrazic cyfra trzy liczbowa) wraz z ich zarzadzaniem i utrzymaniem. Kwestia tylko jaki budzet autor chcialbys przeznaczyc na takie rozwiazanie.

Nalezy takze pamietac nie tylko o serwerze ale takze uslugach dodatkowych: firewall, load balacenery, monitoring, backupy, weryfikacja odtwarzlanosci calosci rozwiazania, etc.

Nie zapominajmy takze ze wysoka dostepnosc rozwiaznaia nie jest mozliwa przy uzyciu tylko jednego serwera.

g.

#22 nephax.com

Nowy użytkownik

• Firma Bronze
  • 5 postów
  • Firma:CIS NEPHAX

Napisany 20 luty 2008 - 02:59

Zobacz postgb, o 20.02.2008, 02:40, powiedział:

Czyzby mialo to oznaczac brak sprzetu na miejscu na wymiane kiedy zachodzi potrzeba ?
Istnieje cos takiego jak gwarancja i przyjazd serwisu na miejsce instalacji serwera w ciagu x godzin - wszystko zalezy od wykupionego pakietu. Cos takiego ma HP, IBM, Dell, SUN. Skladaki Intela tego nie maja - m.in. dlatego ich nie oferujemy (w przeciwienstwie do czesci naszej konkurencji).

Dodatkowo mamy troche sprzetu wlasnego, ktory mozna by natychmiast uzyc gdyby zaszla taka potrzeba.

#23 Artur Pajkert

Stały użytkownik

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 201 postów
  • Firma:OGICOM SP. Z O.O.
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Pajkert

Napisany 20 luty 2008 - 08:58

Witam,

Potwierdzam, w wypadku HP nazywa się to HP Care Pack i jest dostępne za dodatkową opłatą - taka gwarancja naprawy w ciągu kilku godzin, w trybie 24/7, są różne warianty. Generalnie jednak nic nie zastąpi garści części zamiennych. Mają kilkadziesiąt, czy tez ponad st maszyn - wiadomo, że się odpowiednie części pod ręką stara zawsze mieć. U nas leży kilka dysków i pamięci, natomiast nie będę udawał, ze mamy absolutnie wszystko, włącznie z procesorami i płytami głównymi, bo tak nie jest. Duża skala powoduje natomiast, że czasem ma się możliwość odpalenia usług na innej, zastępczej maszynie, jeśli dzieje się coś krytycznego. Wiadomo, że będzie to wówczas nieco mniej wydajne.

Mieliśmy kiedyś taką akcję z kolokowanym serwerem: Klientowi padł kontroler dyskowy w jego sprzęcie-składaku. Klient przyszedł do serwerowni i bezradnie rozłożył ręce. Na szczęście mieliśmy wolny serwer na dyski SCSI, nasz kontroler odczytał dane konfiguracyjne z dysków i udało się wszytko odpalić, wkładając po prostu dyski Klienta do naszej maszyny. W ciągu 30 minut Klient miał już działające wszystkie usługi - nie muszę dodawać, jaki był szczęśliwy :P

Na pewno jest więc ważne, aby firma działała na odpowiednią skalę, wówczas zapewni lepsze reakcje w razie kryzysu. Moim zdaniem jednak trzeba sobie jasno powiedzieć, że kryzysowa sytuacja w sprzęcie fabrycznie nowym zdarza się rzadko. Psują się przede wszystkim serwery stare, starsze niż 5 lat. Padają przede wszystkim dyski, potem wiatraki w obudowach, następnie zasilacze i pamięci. Stosunkowo rzadziej procesory i płyty główne - w ciągu 7 lat doświadczenia w hostingu tylko 2 razy miałem taką sytuację, raz padła płyta główna w składaku, a innym razem procesor w IBM'ie. Patrząc na liczbę sewerów, z którymi się zetknąłem - to są naprawdę incydentalne przypadki. Co innego dyski - tutaj niestety nawet w rocznym serwerze potrafią się zepsuć 2, a czasem 3 dyski pod rząd w ciągu kilku dni (tak nam się także zdarzyło ostatnio - na szczęście uratował nas ów zapas części zamiennych).
Pozdrawiam,

Artur Pajkert
OGICOM Sp. z o.o

#24 Relayed

Stały użytkownik

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPip
  • 475 postów
  • Imię:Filip

Napisany 20 luty 2008 - 15:24

Dobre w nephax'ie jest że po 16 miesiącach możesz wziąć serwer do domu za 100zł netto :P

#25 gb

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 445 postów

Napisany 22 luty 2008 - 03:21

Zobacz postNEPHAX, o 20.02.2008, 04:59, powiedział:

Istnieje cos takiego jak gwarancja i przyjazd serwisu na miejsce instalacji serwera w ciagu x godzin - wszystko zalezy od wykupionego pakietu. Cos takiego ma HP, IBM, Dell, SUN. Skladaki Intela tego nie maja - m.in. dlatego ich nie oferujemy (w przeciwienstwie do czesci naszej konkurencji).

Zobacz postArtur Pajkert, o 20.02.2008, 10:58, powiedział:

Potwierdzam, w wypadku HP nazywa się to HP Care Pack i jest dostępne za dodatkową opłatą - taka gwarancja naprawy w ciągu kilku godzin, w trybie 24/7, są różne warianty.

Wydawało mi się że Panowie reprezentuje firmy świadczące usługę polegającą na udostępnieniu zasobów serwera wraz z obsługą, jednak z tego co czytam to wydaje mi się, że wygląda to bardziej na branżę dystrybucyjna sprzętu komputerowego wraz z usługą kolokacji. Ciekawe podejście do tego typu biznesu.

Polecam także przeczytanie wszelkich tego typu umów serwisowych oferowanych przez wymienione firmy. Oczywiście w umowie serwiowej jest napisane że czas reakcji wyniesie x godzin (nie jest jednak napisane ile wyniesie czas naprawy), jednocześnie brak zapisów mówiących o tym co się stanie jesli firma serwisowa nie zrealizuje postanowień umowy serwisowej. Naogół są to przypadki typu "nie przyjechalismy, nie naraperowaliśmy i co nam Pan zrobi ?".

W związku z powyższym poważni usługodawcy na rynku utrzymania systemów informatycznych oferują własne SLA, nie przeżucając odpowiedzialności na klienta i firmy serwisowe. Natomist w celu świadczenia takich usług należy mieć bazę techniczną, logistyczna, odpowiednich dostawców oraz zaplecze techniczne.

Generalnie jednak nic nie zastąpi garści części zamiennych. Mają kilkadziesiąt, czy tez ponad st maszyn - wiadomo, że się odpowiednie części pod ręką stara zawsze mieć. U nas leży kilka dysków i pamięci, natomiast nie będę udawał, ze mamy absolutnie wszystko, włącznie z procesorami i płytami głównymi, bo tak nie jest. Duża skala powoduje natomiast, że czasem ma się możliwość odpalenia usług na innej, zastępczej maszynie, jeśli dzieje się coś krytycznego. Wiadomo, że będzie to wówczas nieco mniej wydajne.

Jeśli dzieje sie sytuacja krytyczna, a serwer został przekazany klientowi w tryb produkcyjny to w gesti uslugodawcy jest dotrzymanie warunków SLA, czyli w większości przypadków wymiana sprzętu, ponieważ często naprawa trwa zbyt długo. Bez sprzętu na wymianę nie jest możliwe według mnie świadczenie tego typu usług na odpowiednim poziomie, ale jak widać są firmy które świadczą takie usługi i klienci są zadowoleni (do czasu awari ?).

Psują się przede wszystkim serwery stare,

Dodałbym także że w moim doświadczeniu z taką samą częstotliwością padają nowe serwer, jeśli maja wadę to w pierwszych 1-3 miesiącach ona się ujawnia.

g.

#26 nephax.com

Nowy użytkownik

• Firma Bronze
  • 5 postów

Napisany 22 luty 2008 - 04:03

Zobacz postgb, o 22.02.2008, 03:21, powiedział:

Wydawało mi się że Panowie reprezentuje firmy świadczące usługę polegającą na udostępnieniu zasobów serwera wraz z obsługą, jednak z tego co czytam to wydaje mi się, że wygląda to bardziej na branżę dystrybucyjna sprzętu komputerowego wraz z usługą kolokacji. Ciekawe podejście do tego typu biznesu.
Moj post skladal sie z dwoch akapitow, ktore odnosily sie do problemu. Cytowanie pierwszego akapitu i pominiecie drugiego uznam za drobna probe manipulacji. Prosze wrocic do mojego postu i przeczytac go z gory na dol.

Zobacz postgb, o 22.02.2008, 03:21, powiedział:

Polecam także przeczytanie wszelkich tego typu umów serwisowych oferowanych przez wymienione firmy. Oczywiście w umowie serwiowej jest napisane że czas reakcji wyniesie x godzin (nie jest jednak napisane ile wyniesie czas naprawy)
Blad. Umowy z gwarantowanym czasem naprawy istnieja, sa oczywiscie drozsze, ale rozbijajac kwote na 2-3 lata nie jest to duzy koszt. Oczywiscie, zawsze moze wystapic sytuacja, ze jednak serwis nie przyjedzie na czas, ale wtedy zastosowanie ma akapit drugi z mojego poprzedniego postu.
A Klientowi zawsze mozna zaproponowac praktycznie kazde SLA (i to sie tyczy wszystkich firm w tej branzy) - wszystko jest tylko kwestia kosztow jakie Klient chce poniesc.

#27 alien

Weteran WHT

• WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 686 postów
  • Firma:Vbiz.pl

Napisany 22 luty 2008 - 09:26

Zobacz postgb, o 22.02.2008, 05:21, powiedział:

Dodałbym także że w moim doświadczeniu z taką samą częstotliwością padają nowe serwer, jeśli maja wadę to w pierwszych 1-3 miesiącach ona się ujawnia.

Tu ciezko sie nie zgodzic, ktos chyba sformulowal nawet miniprawo z tym zwiazane (mowa tam chyba o 2 miesiacach). Ale zgadza sie, jak przez pierwsze 2-3 mce jest spokoj, to pozniej markowy serwer potrafi chodzic lata, przy dbaniu o ewentualna wymiane dyskow w odpowiednim momencie.

#28 gb

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 445 postów

Napisany 25 luty 2008 - 00:59

Zobacz postNEPHAX, o 22.02.2008, 06:03, powiedział:

Moj post skladal sie z dwoch akapitow, ktore odnosily sie do problemu. Cytowanie pierwszego akapitu i pominiecie drugiego uznam za drobna probe manipulacji. Prosze wrocic do mojego postu i przeczytac go z gory na dol.

Moj post dotyczyl modelu biznesowego, czyli nie oferowania uslug wsparcia we wlasnym zakresie, a jedynie sprzedaza uslug innych podmiotow (w tym przypadku producenta serwera). Taki model jest dla mnie zadziwiajacy w tej branzy, ale coraz czesciej jestem zdumiony pomyslowoscia. Prosze zauwazyc, ze nie twierdze ze dla uslugodawcy (czy mozna nadal taka firme nazwa uslugodawca ?) jest on zlym modelem, jednak na miejscu klienta powaznie zastanowilbym sie przed zlozeniem podpisu pod umowa.

Blad. Umowy z gwarantowanym czasem naprawy istnieja, sa oczywiscie drozsze, ale rozbijajac kwote na 2-3 lata nie jest to duzy koszt.

Moglbym prosic o cytat z umowy ktory mowi o tym co sie dzieje jak nie zostanie dotrzymana "gwarancja" ? ;-)

Oczywiscie, zawsze moze wystapic sytuacja, ze jednak serwis nie przyjedzie na czas, ale wtedy zastosowanie ma akapit drugi z mojego poprzedniego postu.
A Klientowi zawsze mozna zaproponowac praktycznie kazde SLA (i to sie tyczy wszystkich firm w tej branzy) - wszystko jest tylko kwestia kosztow jakie Klient chce poniesc.

... oraz mozliwosciach uslugodawcy.

g.

#29 alien

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 686 postów

Napisany 25 luty 2008 - 01:07

Zobacz postgb, o 25.02.2008, 02:59, powiedział:

Moglbym prosic o cytat z umowy ktory mowi o tym co sie dzieje jak nie zostanie dotrzymana "gwarancja" ?

Nic sie nie dzieje. Przytaczalem tu ostatnio przyklad firmy HP, ktora w znanym mi, choc nie dotyczacym mnie bezposrednio przypadku miala naprawic awarie w ciagu 6h - taki wykupiony pakiet gwarancyjny. Technik sie wprawdzie pojawil, ale w zwiazku z jakimis chwilowymi problemami logistycznymi nie mial czesci do naprawienia ustarki. Producent nie wywiazal sie z terminow i tak naprawde nic wiecej z tego nie wynika. Taka jest rzeczywistosc.

Na szczescie to nieczeste przypadki, pomimo ww. mam o HP pozytywne zdanie.

#30 bellerofont

szeryf :)

• WHT Pro
  • 2001 postów

Napisany 25 luty 2008 - 01:12

tak, tak @gb, my wiemy, WDC jest simply the best... ;)

#31 alien

Weteran WHT

• WHT Pro
  • 686 postów

Napisany 25 luty 2008 - 01:25

Przynajmniej wysokie ceny sa poparte solidna argumentacja ;-).

#32 nephax.com

Nowy użytkownik

• Firma Bronze
  • 5 postów

Napisany 25 luty 2008 - 01:31

Zobacz postgb, o 25.02.2008, 00:59, powiedział:

jednak na miejscu klienta powaznie zastanowilbym sie przed zlozeniem podpisu pod umowa.
Ja na miejscu klienta powaznie zastanowilbym sie nad podpisaniem umowy w miejscu, gdzie by nie bylo nawet agregatu...

Z mojej strony EOT. Starasz sie splycic dyskusje, do stwierdzenia, ze tylko Ty masz zapasowy sprzet a inni go nie maja. Ja juz napisalem jak to wyglada u nas i powtarzac nie bede.

#33 gb

Stały użytkownik

• Firma Bronze
  • PipPipPipPipPip
  • 445 postów

Napisany 25 luty 2008 - 01:41

Zobacz postNEPHAX, o 25.02.2008, 03:31, powiedział:

Ja na miejscu klienta powaznie zastanowilbym sie nad podpisaniem umowy w miejscu, gdzie by nie bylo nawet agregatu...

Masz jak najbardziej racje, akze nalezy sie zastanowic nad innym aspektami, np.: przynajmniej dwa niezalezne swiatlowody wychodzace w dwoch roznych kierunkach z budynku od dwoch roznych operatow lub wlasne, pelna redundancja sieci w zakresie sprzetowym i logicznym w warstwie core, dystrybucja i access, etc.

Zobacz postNEPHAX, o 25.02.2008, 03:31, powiedział:

Z mojej strony EOT. Starasz sie splycic dyskusje, do stwierdzenia, ze tylko Ty masz zapasowy sprzet a inni go nie maja. Ja juz napisalem jak to wyglada u nas i powtarzac nie bede.

na tym forum wyrazam jedynie swoje prywatne opinie, a co do posiadania zapasowego sprzetu to z tego co wiem to wszyscy znani mi wieksi uslugodawcy posiadaja taki sprzet na miejscu, czy sie myle ?

g.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników